Wout van Aert: “Afgelopen jaar betere balans gevonden”

Wout van Aert: “Afgelopen jaar betere balans gevonden”

foto: Raymond Kerckhoffs

zondag 4 december 2022 om 08:05
Interview

Vandaag hervat Wout van Aert de competitie in de Wereldbeker-veldrit in Antwerpen. Na het WK op de weg in Wollongong is de Belgische kopman van Jumbo-Visma op vakantie geweest in Australië en Dubai, waarna hij in België weer de trainingen richting het cross-seizoen oppakte. WielerFlits sprak hem in de aanloop naar zijn sportieve rentree, blikte met hem terug op zijn sterke seizoen 2022 en keek vooral vooruit naar het komende wegseizoen.

Wat was je belangrijkste les in 2022?
“Dat het maken van keuzes werkte. Ik heb in 2022 duidelijk weer een stap gezet. Een van de redenen waarom ik die progressie kon boeken, is omdat we bepaalde belangrijke wedstrijden uit mijn programma hebben geschrapt. Dat is zeker een les richting de toekomst. Ik vond verder afgelopen seizoen een goede manier om mijn vorm op peil te houden in een langere periode van wedstrijden. Voorheen was ik altijd goed na een trainingskamp, maar had ik moeite om die vorm een langere tijd aan te houden. Daar hebben we nu een betere balans in gevonden.”

Ondanks de coronabesmetting vlak voor de Ronde van Vlaanderen, kunnen we inderdaad concluderen dat je plan richting het voorjaar werkte.
“Dat denk ik zelf ook. Voor mijn gevoel heb ik in de week voor de Ronde van Vlaanderen mijn beste vorm ooit in de voorjaarsklassiekers gehaald. Behalve die coronabesmetting was mijn voorbereiding perfect. Zelfs na de coronabesmetting, waardoor ik de fiets een week niet heb aangeraakt, had ik nog een uitstekende vorm voor Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik.”

Wout Van Aert op het podium in Luik-Bastenaken-Luik – foto: Cor Vos

“Daar kun je uit concluderen dat de basis vanuit de winter heel goed was. Ik kon eindelijk ook het verschil maken in het laatste uur van de belangrijkste klassiekers. In voorgaande jaren had ik met die langere afstand boven de 250 kilometer nog een beetje moeite. Met de harde trainingen en een paar moeilijke keuzes in mijn programma ben ik zo ver gekomen. Die keuzes bleken uiteindelijk zijn waarde te hebben. Helaas zat het geluk niet helemaal aan mijn zijde.”

Met die moeilijke keuzes bedoel je dat je onder andere het WK veldrijden hebt laten schieten. Kwam dat ook omdat dit WK in Fayetteville in de Verenigde Staten was waardoor je dan een ingewikkelde en vermoeiende reis had moeten maken?
“Zoals jullie weten is het WK veldrijden deze winter in Hoogerheide wel weer een belangrijk doel voor mij. Was het komende WK-veldrijden opnieuw in de Verenigde Staten of ver weg geweest, dan had ik waarschijnlijk dezelfde keuze als in 2022 gemaakt. Dan had ik er dus opnieuw niet aan deelgenomen.”

Hoe keek je tegen die keuzes aan toen je door die coronabesmetting de Ronde van Vlaanderen moest missen?
“Dan vraag je je inderdaad af waarom heb ik het WK veldrijden overgeslagen en waarom ben ik niet van start gegaan in de Strade Bianche. Dan had ik misschien al mooie resultaten op zak gehad. Anderzijds: wanneer ik een van mijn grote doelen voor dat voorjaar had gewonnen, dan had ik me duidelijk gerealiseerd dat de sleutel tot dat succes wellicht in het maken van deze keuzes had gelegen.”

“Ik hou ervan om te werken met een goed gestructureerd plan. Ik denk dat 2022 heeft bewezen dat ik niet alles kan plannen, maar dat ik met een goede planning wel dicht in de buurt kom om de topconditie op de juiste momenten te hebben. In het voorjaar haalde ik mijn beste niveau van de afgelopen voorjaren, terwijl ik in de Tour de France mijn allerbeste niveau ooit wist te bereiken.”

Heb je de Strade Bianche in het afgelopen voorjaar gemist? 
“Ja, die klassieker heb ik zeker gemist. Net zoals de Tirreno-Adriatico. Ik hou van de Tirreno. Al geldt dat ook voor Parijs-Nice. Doordat ik me nu eind januari op het WK veldrijden richt, zal mijn voorbereiding richting het voorjaar anders zijn dan afgelopen seizoen. Dat betekent dat we wat zaken anders aanpakken. Een terugkeer naar de Italiaanse wedstrijden zie ik zeker zitten. Het drieluik Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo speelt zeker al door mijn hoofd.”

Opmerkelijk is dat jij meteen na een trainingskamp cq. hoogtestage op een uitzonderlijk hoog niveau presteert. Je wint direct de Omloop Het Nieuwsblad, bent meteen succesvol in de Dauphiné en richting het najaar trap je af met een tweede plek in Hamburg en de zege in Plouay.
“Dat klopt. Ik denk dat ik heel toegewijd mijn trainingen kan afwerken en mezelf op bepaalde trainingsdagen echt pijn kan doen. Op deze manier kan ik waarschijnlijk mijn vorm nog beter finetunen dan in wedstrijden. Soms kom je uit bepaalde koersen net iets te vermoeid en soms is een wedstrijd niet zwaar genoeg. Ik denk bijvoorbeeld dat ik mijn conditie richting het voorjaar beter op peil kan brengen met een goede trainingsweek dan wanneer ik in die periode de UAE Tour zou rijden.”

Wout Van Aert in topvorm in Harelbeke, een week voor de Ronde van Vlaanderen – foto: Cor Vos

“Ik hou ervan om controle over mijn planning en training te hebben. Ik heb nu diverse keren bewezen dat ik heel sterk uit een trainingsperiode kom. Zoals eerder gezegd, vind ik het zelf ook belangrijk dat ik in het voorjaar een modus heb gevonden om mijn goede vorm lang vol te houden.”

“Ik won eind februari Omloop Het Nieuwsblad, maar was een maand later nog beter in de E3 Saxo Bank Classic. En weer een maand later stond ik op het podium in Luik-Bastenaken-Luik. Het is voor mij een proces van enkele jaren geweest om te ontdekken hoe ik mijn topvorm in het voorjaar zolang kan vasthouden. Op dat gebied heb ik zeker een stap gezet.”

Naast Tadej Pogacar ben jij momenteel een van de weinigen die zowel in het Vlaamse werk als in de heuvelklassiekers zijn visitekaartje heeft afgegeven. Wat dat betreft moet de derde plek in Luik-Bastenaken-Luik ook jouw ogen hebben geopend.
“Met die ogen wil ik ook naar mijn toekomst kijken. Niets is onmogelijk. Dat is ook de instelling waarmee ik nu deze positie in het peloton inneem. Als ik die mindset niet had gekend, dan was ik nu waarschijnlijk nog veldrijder. Het motiveert me zelfs om het onmogelijke te presteren. Zeker wanneer iedereen zegt dat ik iets niet zou kunnen. Zeker, ik geloof dat ik klassiekers op deze twee terreinen kan winnen.”

“Maar om nu te zeggen dat dit een doel gaat worden, dat is iets anders. Afgelopen jaar had ik misschien de kans om de Ronde van Vlaanderen te winnen. Maar het is niet gebeurd. Er is een groot verschil tussen in staat zijn om een wedstrijd te winnen en daadwerkelijk die klassieker te winnen. Maar inderdaad, doordat ik de Ronde van Vlaanderen door corona niet kon rijden, kwam ik er wel achter dat Luik-Bastenaken-Luik ook binnen mijn bereik ligt.”

Eddy Merckx, Rik van Looy en Roger de Vlaeminck zijn de enige drie renners die alle vijf de Monumenten op hun naam hebben geschreven. Jij bent een van de weinige renners die alle vijf de Monumenten kan winnen.
“Van die vijf Monumenten heb ik tot dusver alleen Milaan-San Remo gewonnen. Als je realistisch nadenkt, dan zou het dom zijn om met slechts één zege op zak al te dromen van het winnen van alle vijf de Monumenten. Laat staan er een doel van te maken.”

“Ik heb de Ronde van Lombardije zelfs nog nooit gereden. Al is dit ook een klassieker waarvan ik geloof dat ik hem ooit aankan. Anderzijds is het niet eenvoudig om alle vijf de Monumenten in een jaar te rijden. Ik focus me nu slechts op een paar van die klassiekers. Mijn vizier is voorlopig op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix gericht.”

Is het Vlaamse klassieke blok in één voorjaar te combineren met Luik-Bastenaken-Luik?
“Ja, maar dan moet je wedstrijden als E3 en Gent-Wevelgem overslaan. Ik ben echter van mening dat wanneer je de Ronde van Vlaanderen wilt winnen het van grote waarde is om in de aanloop de andere kasseienklassiekers te rijden.”

Dit artikel delen:

36 Reacties

Westland95 2 december 2022 om 09:34

Alleen maar verstandige taal. Klasbak.

2
11 na 11 2 december 2022 om 08:44

Aangepast. Dank je wel. Redactie.

0
11 na 11 2 december 2022 om 09:06

Geen dank, maar wel vreemd. Gezien het een inhoudelijke opmerking was op een bewering van Van Aert die niet klopte, moet je die toch niet verwijderen maar even een “nvdr” bijzetten dat Van Aert zich vergiste? Of heeft Van Aert dit nooit zo gezegd en hebben jullie het ervan gemaakt?

0
Panache 2 december 2022 om 09:30

Ik ben wel benieuwd wat je op het spoor bent 11 na 11.

3
11 na 11 2 december 2022 om 15:24

Er zat een alinea in waarin Van Aert sprak over bepaalde wedstrijden schrappen, om zo van San Remo tot Luik mee te strijden in hetzelfde voorjaar, en dat Pogacar in 2022 had bewezen dat dat dus ook kon. Er volgde een stukje met de kalender die Pogacar reed van Strade tot Luik. Alleen reed Pogacar Luik niet gezien zijn schoonmoeder op sterven lag. Het was vreemd gezien net dit werd aangehaald als bewijs dat het wel kan, presteren op niveau in de verschillende voorjaarsmonumenten, specifiek incl Luik. Gezien Pogacar Luik niet reed, vond ik dat het als dusdanig niet "bewezen" werd. Daarvoor had hij er moeten kunnen starten en een goeie uitslag rijden.

3
Panache 2 december 2022 om 15:28

Dank voor de toelichting, het is journalistiek inderdaad merkwaardig.

3
bswinkelss 2 december 2022 om 08:55

Eerst een verhaal afsteken hoe je eindelijk de formule hebt gevonden om in topvorm te zijn in vlaanderen en het vervolgens het jaar erop volledig anders te doen. Bijzondere aanpak

0
Westland95 2 december 2022 om 09:35

Omdat hij nu meerdere doelen heeft. Toch niet heel moeilijk te begrijpen?

2
Groetjesaandevoetjes 2 december 2022 om 10:44

Volledig anders? Hij rijdt waarschijnlijk enkele andere koersen vergeleken met 2022 (Tirreno Adriatico/Strade Bianche ipv Parijs Nice) in aanloop naar RvV en PR, maar het zal waarschijnlijk redelijk overeen komen met zijn opbouw in 2021. En daarnaast zit deze man uren op de fiets om te trainen en daar heeft hij geleerd wat het beste voor hem werkt (staat ook gewoon heel duidelijk in het interview). En hij geeft ook aan dat de logistiek van wedstrijden invloed hebben om zijn programma en dat er soms zaken voor kunnen komen die niet gepland zijn (zoals corona). Duidelijker kan het niet toch?

3
Kopinkas 2 december 2022 om 10:19

Toch benieuwd of hij nog een extra stap kan zetten dit seizoen en zijn winstpercentage gevoelig kan opkrikken. Zijn consistentie is ondertussen legendarisch, maar toch zit hij nog steeds ‘maar’ aan 39 zeges (amper 2 meer dan strijkijzer Evenepoel).

Als je alleen al naar zijn najaarsreeks van vorig seizoen kijkt, dan is de consistentie verbluffend (in omgekeerde chronologische volgorde):

4 World Championships ME – Road Race (WC) 266.9
2 Grand Prix Cycliste de Montréal (1.UWT) 221.4
4 Grand Prix Cycliste de Québec (1.UWT) 201.6
1 Bretagne Classic – Ouest-France (1.UWT) 254.8
2 BEMER Cyclassics (1.UWT) 204.7
En toch moet je constateren dat hij hier slechts één overwinning op 5 behaalt.
Krek dezelfde bedenking kan je je mbt het voorjaar maken.
Vraag is dus of hij ooit in staat zal zijn om een reeks neer te zetten à la Gilbert 2011, Boonen 2012, GVA 2017 (klassiekerreeks met minstens één monument erbij).

0
Mooie Sjors 2 december 2022 om 10:32

'Winstpercentage gevoelig opkrikken' gaat moeilijk zijn denk ik. :D Dat is weggelegd voor de echte spurtbommen. Afgelopen seizoen 9 WT-zeges gepakt, veel meer moet je niet verwachten.

Nog eens een topzege (monument of wereldtitel), mag je wel stilaan verwachten na 2 topseizoenen zonder (met de kanttekening van zijn ongelukkig getimede coronabesmetting). Maar de vele podiumplekken ook nog gaan inruilen voor een pak extra zeges, naah niet echt realistisch vrees ik. :)

Zijn reeksen Strade/Milaan-San Remo, Gent-Wevelgem/Amstel en Omloop/E3 zijn ook al niet misselijk. De dubbel Parijs-Roubaix/Vlaanderen is de droom, maar met VDP, Pogi, Alaphilippe, Asgreen enz. in de buurt… wordt het aartsmoeilijk.

1
Massimo Bataille 2 december 2022 om 13:24

Is denk ik ook kwestie van beetje geluk op het juiste moment te hebben.
Boonen, Gilbert, GVA hadden al altijd getoond op het hoogste niveau mee te kunnen.
Gewoon 1 keer beginnen met die overwinningen en in die flow blijven doorgaan. Verschil tussen winnen en verliezen is vaak zeer klein, dus dat tikkeltje extra vertrouwen kan het verschil maken.

0
Staf V 4 december 2022 om 01:55

Wat velen buiten beschouwing laten is wel dat Wout in de TDF als ‘knecht’ rijdt voor de gele trui, daarbij nog rap drie ritoverwinningen neemt en zich volledig geeft voor de ploeg, kennen jullie nog zo iemand, een topper, die zich zo opoffert voor de ploeg? denk het niet, laat hem zo maar rijden, elke keer dat Wout start is er echte strijd te zien.

1
Mooie Sjors 2 december 2022 om 10:23

Van Aert heeft een sterk seizoen gehad. Stond er eigenlijk van in de Omloop tot het WK. Nergens door het ijs ‘gezak’.:D Vond hem in de Omloop en E3 sterker dan ooit ogen op Vlaamse wegen, al kan het ontbreken van kanonnen als MVDP, Pogacar en Alaphilippe in die koersen een vertekend beeld hebben gegeven.

Tour was natuurlijk weergaloos, zelden meegemaakt wat hij daar liet zien. Ook het najaar was van erg hoog niveau, met op het loodzware parcours van Montreal weer een bewijs van zijn kunnen in dat soort klimkoersen. Luik vond ik op zich niet beter dan Imola of Tokio in het verleden, voor mij was het dan ook niet echt een eye opener dat hij daar ook mee kan spelen. Aanklampen bergop in de hoop dat hij kan sprinten voor de zege. In Luik was die sprint wel duidelijk afgebot.

Volgend seizoen hetzelfde niveau halen en er komt wel weer eens een grote overwinning uit de bus vallen. Hij heeft duidelijk gevonden hoe hij zijn topconditie lang kan aanhouden.

0
Wheely 2 december 2022 om 10:52

Ergens gek dat hij zegt dat je om Vlaanderen te winnen eerst de E3 en GW moet rijden, dat is natuurlijk onzin, zeker in het geval van een renner als Wout. Ik vind sowieso dat er nogal traditioneel wordt opgebouwd, als de grote namen enkel de monumenten zouden rijden zouden ze waarschijnlijk juist nog veel meer kans maken (naar mijn idee)

0
Massimo Bataille 2 december 2022 om 13:22

Zou ik niet durven zeggen. Natuurlijk pieken ze meer en meer op trainingsarbeid zonder al te veel wedstrijden, maar geen wedstrijdritme is misschien stap te ver.
Tegelijk heb je al niet veel kansen in de kassei-klassiekers. Dan kan je er niet te veel missen. E3 en Gent-wevelgem staan ook gewoon goed op het palmares natuurlijk.

2
Wheely 2 december 2022 om 13:57

Dat het ook gewoon mooie wedstrijden zijn om te winnen staat inderdaad buiten kijf, ik zie ze er ook graag rijden hoor!

0
Pietspeed 2 december 2022 om 13:57

“Met die ogen wil ik ook naar mijn toekomst kijken. Niets is onmogelijk.”

Dus in 2023 voor Tourwinst gaan met als superknecht Roglic?! De kans om te kijken hoever hij komt met de lange niet zo steile klimmen. En of hij dan weer een andere mindset heeft. Vingegaard overigens naar de Giro tegen Evenepoel.

0
EricV 2 december 2022 om 14:41

Dus dit jaar eindelijk eens rrv en pr winnen

0
Beer 2 december 2022 om 18:45

Ik hoop het met je mee Eric!

1
Lars Maden 3 december 2022 om 10:56

Of volgend jaar.

0
FLUPKE Vervelio 2 december 2022 om 14:56

Balansen doe je toch altijd in januari???

0
Sijbrands 2 december 2022 om 19:27

Gebroken boekjaar.

0
Staf V 4 december 2022 om 02:00

Dat is inderdaad het geval voor een wegrenner, maar nu begint het tweede deel van Wout zijn jaar, het cross seizoen, en dan worden er al vragen gesteld naar de weg, logisch.

0
Blackcanyon 3 december 2022 om 21:01

Hij heeft dit veldritseizoen nog helemaal niks gepresteerd. Nog nooit slechter dan dit veldritseizoen. Het loopt voor geen meter. Het draait niet.

0

Dankzij de fantastische Nederlandse begeleiding. Die Wout heeft zijn vak goed begrepen.

-1
Blackcanyon 3 december 2022 om 21:11

Jan Boven kan als geen ander fietsen afspuiten.

0
Jan 2 december 2022 om 08:16

Misschien dat Mathieu artikel dit ook eens moet lezen.

-2
Mystieke_Monnik 2 december 2022 om 08:43

Om te lezen dat Wout van RvV een doel maakt, terwijl Mathieu er al twee op zak heeft? Nee zonder dollen, laten we ajb ophouden met die eindeloze vergelijkingen.

2
Comments 2 december 2022 om 11:37

Ze spreken elkaar komende zondag

0
Beer 2 december 2022 om 12:15

Mooie clinic ´klare taal’ die van Aert geeft in dit artikel. Zoals steeds.

-9
Marik 2 december 2022 om 12:56

Stop eens met steken onder water geven en ga eens genieten.

3
Michiel 2 december 2022 om 13:15

Aldus iemand die na de klare taal discussie op de chat de grootste lol had over ‘klare taal’ en daar nog eens van nagenoot in een draadje

0
Michiel 2 december 2022 om 13:23

Van Aert is een beest en ik ben benieuwd hoe de strijd met Van der Poel gaat zijn

1
Panache 2 december 2022 om 15:32

Beer en Marik, indien jullie actieve herinneringen hebben aan begin jaren ‘90 dan kan ‘echte boter’ jullie bij elkaar brengen :)

1
Sjonge Jonge 2 december 2022 om 15:53

“wanneer ik een van mijn grote doelen voor dat voorjaar had gewonnen, dan had ik me duidelijk gerealiseerd dat de sleutel tot dat succes wellicht in het maken van deze keuzes had gelegen.”

Duidelijk realiseren dat het wellicht met het maken van bepaalde keuzes te maken heeft komt op mij niet over als zeer klare taal.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone