Wout Poels zegeviert in barre editie Luik-Bastenaken-Luik

Wout Poels zegeviert in barre editie Luik-Bastenaken-Luik

Foto: Sirotti

zondag 24 april 2016 om 16:55

Wout Poels heeft Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. De renner van Sky was na een wedstrijd onder winterse omstandigheden in de straten van Ans de snelste sprinter van een groep van vier renners. Hij klopte Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) en Samuel Sanchez (BMC).

Acht aanvallers trotseren de kou
Na de start in Luik kozen zeven renners de aanval. Pavel Brutt (Tinkoff), Paolo Tiralongo (Astana), Nicolas Edet (Cofidis), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Alessandro De Marchi (BMC) en Jeremy Roy (FDJ) slaagden erin te ontsnappen uit het peloton en zouden de vlucht van de dag vormen. De Noor Vegard Laengen (IAM Cycling) ging in de achtervolging en wist zich uiteindelijk bij de koplopers te voegen. Johnny Hoogerland (Roompot Oranje Peloton) probeerde het samen met Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) nog in een tegenaanval, maar werd snel door het peloton ingerekend.

Route ingekort
De organisatie besloot om vanwege de barre weersomstandigheden op weg naar La Roche-en Ardenne de renners om te leiden, waardoor de route met vijf kilometer ingekort werd. Met negen minuten voorsprong genoten de vluchters een ruime voorsprong, maar aan de voet van de Haute-Levée was daar nog 4,5 minuut van over. Een nieuwe bui met natte sneeuw volgde, maar een kletsnat pak weerhield Thomas Voeckler er niet van om in de tegenaanval te gaan. Zijn aanval was echter geen lang leven beschoren.

Het weer zorgde ervoor dat de route ingekort werd - Foto: Sirotti

Het weer zorgde ervoor dat de route ingekort werd – Foto: Sirotti

Vluchters gegrepen
Met nog vijftig kilometer te gaan viel de kopgroep uiteen. Edet, De Marchi en De Gendt bleven vooraan over. De overige vroege vluchters waren inmiddels al bijgehaald. Ook De Gendt moest afhaken en op 24 kilometer van het einde werden ook Edet en De Marchi op weg naar Roche-aux-Faucons ingerekend. Etixx-Quick Step probeerde tijdens de beklimming de koers hard te maken, waardoor het peloton stevig uitdunde. `

Met nog achttien kilometer te gaan opende Carlos Betancur met een aanval de finale, maar drie kilometer later haalde het door Etixx-Quick Step aangevoerde peloton de Colombiaan weer bij. Een poging van Andrei Grivko had evenmin succes. Op de Saint Nicholas deelde Betancur opnieuw een plaagstoot uit, maar hij kreeg geen bijval. Ilnur Zakarin en Diego Rosa probeerden het daarna, maar ook zij werden bijgehaald.

Poels triomfeert
Op de steile kasseienklim van de Côte de la Rue Naniot zorgde een versnelling van Michael Albasini ervoor dat er een nieuwe kopgroep ontstond. Rui Costa, Samuel Sanchez en Wout Poels gingen mee. De vier bleven voorop en zouden gaan sprinten om de overwinning. Poels ging als eerste aan en klopte Albasini met een fietslengte. Poels wordt 28 jaar na Adrie van der Poel de vierde Nederlandse renner die La Doyenne weet te winnen. Bovendien zet hij als eerste renner van Sky een monument op zijn naam.

Het podium: Costa, Poels en Albasini - Foto: Sirotti

Het podium: Costa, Poels en Albasini – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

204 Reacties

MooieMario 24 april 2016 om 17:38

Verdiend gewonnen. Met de juiste man meegeglipt (Albasini)en niet laten zien ik ben de sterkste en buiten de pot pissen, maar goed gekeken en het afgemaakt. Chapeau!!!!!

0
koos1 24 april 2016 om 17:38

Een best saaie koers maar met Poels een geweldige winnaar.
En dan nog in deze omstandigheden winnen in een koers die nog jaren herinnerd zal worden.
Na vandaag is een ding zeker Poels als kopman mee naar de OS en er moet al heel wat moois gewonnen worden wil Poels niet nu als de NL renner van het jaar worden.
Verder een heel sterke Oomen die hier ‘gewoon’ 25e wordt in zijn eerste L-B-L.

0
klootje kriekeljon 24 april 2016 om 17:38

Soow wat een geweldige dag is dit geworden. Lekker lopen schreeuwen op zondag. Wout je bent een superheld! Sam Oomen ook prachtig 25e op 40sec! Ook behoorlijk indrukwekkend hoor hee. En TLJ mag ook blij zijn met deze uitslag…

0
Mark 24 april 2016 om 17:39

Van de vier tickets voor de OS – waar logischerwijs Dumoulin en Kelderman vanwege hun tijdritcapaciteiten sowieso al verzekerd waren – lijkt de derde ticket nu ook duidelijk: Poels. Mollema en Gesink ontlopen elkaar nog niet zoveel, al was Mollema vandaag sterker. Slagter, Kruijswijk, Westra, blijven ook op de shortlist vermoedelijk, maar hebben nog minder laten zien.

0
TeamNL 24 april 2016 om 17:39

Ondertussen is Barguil ertussen geplaatst op plaats 6. Die gaat ook nog een keer één van de drie klassiekers pakken. Vorig jaar 72, 26 en 34e. Dit jaar 15, 9 en 6e.

0
vincenzo 24 april 2016 om 17:39

Barguil op 6

0
Pol 24 april 2016 om 17:39

Zijn de Lotto.nl mannen al binnen, ik ging er van uit dat ze top 10 wilden rijden ???????

0
Ruben_ 24 april 2016 om 17:39

Eerste roompot renner Huub Duijn klopt alle LottoNL renners. In hun hemd gezet

0
xistnc 24 april 2016 om 17:40

Ge-wel-dige zege van Poels! Hoe koel, hoe professioneel. Het genieten beperkte zich in deze klassieker echter helaas wel tot de laatste, nou vooruit, 10km. Dat heeft natuurlijk deels ook met het weer te maken, maar vermoedelijk ook wel met dat nieuwe klimmetje. Wat betreft die noviteit, volgens mij betekent dat wel dat volgzame types als Valverde en Gerrans in het vervolg er niet meer op kunnen vertrouwen dat ze in het voordeel zijn.

Voor TLJ mag Wilco vanaf dinsdag aan de bak om het blazoen wat op te poetsen. Sep was natuurlijk erg prima in zijn koersen, maar wat lijken die alweer lang geleden. Gesink geeft vooralsnog niet thuis en mag blij zijn dat hij zojuist heeft bijgetekend. Daisy moet maar even een doekje over de spiegel halen thuis, want die heeft Robert nodig.

0
LyndaLid 24 april 2016 om 17:40

Hahaha blij dat ik toch ben blijven kijken (uiteraard, maar toch). Wat een draak van een wedstrijd, er wordt nu nog langer gewacht… Geen moment genoten, tot ik zag dat Poels eraan kwam op dat klimmetje.

Vreselijke koers, maar een schitterende winnaar (voor ons)! Ik dacht écht dat Albasini hem gewoon ging pakken. Die was zo sterk, en kan natuurlijk nog echt sprinten ook. Maar niemand kwam uberhaupt nog uit zijn wiel…

Mollema heeft weer een schitterende kleurloze koers gereden, was geen seconde in beeld en wordt negende. Maar goed dat ie de Waalse Pijl oversloeg… Gesink zoals verwacht nergens, maar met die kou hadden we Poels ook niet verwacht. En toen postte waggie ook nog dat ie al gelost was met 60km te gaan…. Haha, mooi niet!

Toch ook hulde voor Costa trouwens, die is echt consistent wereldtop geworden in de klassiekers!

0
polotim 24 april 2016 om 17:40

Mooi man. Zit in Taipei. 6 uur vroeger (dus nu tegen twaalven). Alle legale streams doen het niet vanwege ontbrekende uitzendtrechten dus ik moest rommelen met halfbakken streams. Vijftien kilometer voor het einde een werkende stream op een obscure site gevonden. Tot mijn spijt lag de condor er al af. Een paar dagen terug zag ik midden in Taipei een enorm reclamebord van Robert Gesink in Rabotenue. Boven een Giantwinkel. Dat bord hangt er dus al jaren maar ik zag het als ’teken’ dat de Gees er iets speciaals uit zo persen vandaag. Het werd dus Poels. Schitterend. (Nu nog een stream voor de bekerfinale vinden).

0
Purito 24 april 2016 om 17:40

Een gedrocht van een koers, met een schitterende winnaar.

Poels = Wout, fantastisch! Gewoon een Nederlander die LBL wint! En ook gewoon de beste in de finale. Hulde!

Albasini = Beste Orica-renner deze week

Costa = Altijd aanwezig als de weersomstandigheden zwaar zijn

Sammy = Ik had het Sammy zo gegund! Jammer dit dit zijn laatste kans was :(

Valverde = Zoals ik al zei, Bala is gewoon niet goed in dit soort omstandigheden. Als het in de Giro ook zulk weer wordt, dan gaat hij dikke problemen krijgen

Purito = Beter dan verwacht, en nogmaals een bewijs dat hij erg goed is regenachtige omstandigheden. Jammer dat hij niet 100% was, en het is een nadeel dat ze hem niet laten rijden. Bovendien is aanvallen met een dergelijke controle onmogelijk en zelfmoord. Op de Rue de Nainot zat hij duidelijk op zijn limiet, dus dit was wel het maximaal haalbare. Ze probeerden met Zaka de koers nog te winnen, maar niet gelukt.

Mollema = Tja. Treurige renner eigenlijk. Ik bedoel, hij heeft niet de status van een Purito en Nibali, dus ze laten hem echt wel rijden. Maar komt dat nu echt totaal niet in hem op?

0
Thijs E 24 april 2016 om 17:40

Sam Oomen heeft ook een goede prestatie geleverd, voor een hoop grote namen gefinisht.

0
Tripodboom 24 april 2016 om 17:42

En zonder te hijgen! Dat krijg ervan als je bij Sky rijdt! Team Lotto Jumbo licentie inleveren en alleen nog meedoen met de cours voor liefhebbers! Let op: Sam Oomen 20 jaar, wist nie of hij dit wel aan kon. Wordt 26 ste op 40 seconde!

0
ditisdavid 24 april 2016 om 17:42

@ankeletieletje
Noem mij één andere ploeg waar zoveel middelmaat en subtop zich zo ontwikkelt. Ik zeg niet dat dit zeker doping is maar er is zeker aanleiding om er vraagtekens bij te plaatsen. Zo nee, dan is het natuurlijk een hele knappe overwinning, temeer omdat iedereen riep dat WP hem beter ligt.

0
denise 24 april 2016 om 17:43

Eindelijk eens een Nederlander die LBL wint. Ben blij dat Valverde niet won.

0
grunnfred 24 april 2016 om 17:44

Geweldig van Poels! Kippenvel! Eindelijk… ons landgenoot die LBL wint.
Trouwens de ploegen die de koers maakten/droegen, movistar en Etixx, niet eens in de top 15. Toch wel de grote verliezers van de dag, meer dan TLJ.

0
Koel 24 april 2016 om 17:44

Fantastische bekroning na wat hij een paar jaar geleden heeft meegemaakt, toch veel zure reacties op deze Jumbo site….
Barquil sterk voor Giant-Alpecin en ook Sam Oomen verdient een grote pluim!

0
John Bidon 24 april 2016 om 17:44

Vijfde overwinning van Poels alweer dit seizoen. Hij begint er goed in te worden.

0
T80JZ 24 april 2016 om 17:45

Wout bedankt, je geeft kleur aan het voorjaar voor de Nederlandse wielerfan.
Veel beter geworden dankzij Sky, dus als Kelderman de kans krijgt: ga naar Sky.

0
MooieMario 24 april 2016 om 17:45

Poels rijdt Froome gewoon ff op 10 en een halve minuut;)

Wat rijdt Sammy nog goed op dit moment. Had het hem ook gegund. Valverde is geen man voor de sneeuw. Het kan een rare Giro worden als je dit soort weer hebt. Etappes die ingekort worden en renners die door het ijs zakken met dit weer.

0
grootverzet 24 april 2016 om 17:45

Weer geen mooie koers gezien daar moeten we gewoon eerlijk in zijn, maar dat Poels wint is dan zeer troostvol. Mollema in top 10 en vooraf zouden we daar al blij mee geweest zijn maar dat op nummer 1 dan een Ndl staat is best verrassend. Poels heeft sky zijn grote klassieker gegeven. Ik hoop dat we nu meer van hem mogen verwachten als beschermde renner en niet als knecht. Poels heeft het Ndl wielrennen dit voorjaar uit de schaduw gehaald….op de valreep.

0
vlek 24 april 2016 om 17:45

Prachtig! In omstandigheden die hem normaal nooit liggen, plots met een schitterende overwinning en de definitieve doorbraak als klassiekerman. Altijd de Nederlanders klimmer met de grootste uitschieters, maar voor dit jaar nooit eerder in een eendagskoers. Indrukwekkend.

Albasini was ook mooi te zien. Alles gedaan in de slotkilometers, gelukkig nog op het podium. Favorieten verder allemaal wat op de omstandigheden gebotst lijkt het; sterkste zes renners van vandaag (Rosa en Zakarin erbij) buiten Costa een week geleden niet eens als kopman van hun ploeg ingeschat voor vandaag.

0
TeamNL 24 april 2016 om 17:46

Allemaal niet zo klagen over TLJ mensen! Battaglin is gewoon voor topfavoriet Daniel Martin geeindigd. Tevens de eerste TLJ renner op plaats 46.

0
Velominatus 24 april 2016 om 17:46

@ditisdavid Ga ff lekker ergens anders over doping zeuren man.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone