Wout Poels zegeviert in barre editie Luik-Bastenaken-Luik

Wout Poels zegeviert in barre editie Luik-Bastenaken-Luik

Foto: Sirotti

zondag 24 april 2016 om 16:55

Wout Poels heeft Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. De renner van Sky was na een wedstrijd onder winterse omstandigheden in de straten van Ans de snelste sprinter van een groep van vier renners. Hij klopte Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) en Samuel Sanchez (BMC).

Acht aanvallers trotseren de kou
Na de start in Luik kozen zeven renners de aanval. Pavel Brutt (Tinkoff), Paolo Tiralongo (Astana), Nicolas Edet (Cofidis), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Alessandro De Marchi (BMC) en Jeremy Roy (FDJ) slaagden erin te ontsnappen uit het peloton en zouden de vlucht van de dag vormen. De Noor Vegard Laengen (IAM Cycling) ging in de achtervolging en wist zich uiteindelijk bij de koplopers te voegen. Johnny Hoogerland (Roompot Oranje Peloton) probeerde het samen met Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) nog in een tegenaanval, maar werd snel door het peloton ingerekend.

Route ingekort
De organisatie besloot om vanwege de barre weersomstandigheden op weg naar La Roche-en Ardenne de renners om te leiden, waardoor de route met vijf kilometer ingekort werd. Met negen minuten voorsprong genoten de vluchters een ruime voorsprong, maar aan de voet van de Haute-Levée was daar nog 4,5 minuut van over. Een nieuwe bui met natte sneeuw volgde, maar een kletsnat pak weerhield Thomas Voeckler er niet van om in de tegenaanval te gaan. Zijn aanval was echter geen lang leven beschoren.

Het weer zorgde ervoor dat de route ingekort werd - Foto: Sirotti

Het weer zorgde ervoor dat de route ingekort werd – Foto: Sirotti

Vluchters gegrepen
Met nog vijftig kilometer te gaan viel de kopgroep uiteen. Edet, De Marchi en De Gendt bleven vooraan over. De overige vroege vluchters waren inmiddels al bijgehaald. Ook De Gendt moest afhaken en op 24 kilometer van het einde werden ook Edet en De Marchi op weg naar Roche-aux-Faucons ingerekend. Etixx-Quick Step probeerde tijdens de beklimming de koers hard te maken, waardoor het peloton stevig uitdunde. `

Met nog achttien kilometer te gaan opende Carlos Betancur met een aanval de finale, maar drie kilometer later haalde het door Etixx-Quick Step aangevoerde peloton de Colombiaan weer bij. Een poging van Andrei Grivko had evenmin succes. Op de Saint Nicholas deelde Betancur opnieuw een plaagstoot uit, maar hij kreeg geen bijval. Ilnur Zakarin en Diego Rosa probeerden het daarna, maar ook zij werden bijgehaald.

Poels triomfeert
Op de steile kasseienklim van de Côte de la Rue Naniot zorgde een versnelling van Michael Albasini ervoor dat er een nieuwe kopgroep ontstond. Rui Costa, Samuel Sanchez en Wout Poels gingen mee. De vier bleven voorop en zouden gaan sprinten om de overwinning. Poels ging als eerste aan en klopte Albasini met een fietslengte. Poels wordt 28 jaar na Adrie van der Poel de vierde Nederlandse renner die La Doyenne weet te winnen. Bovendien zet hij als eerste renner van Sky een monument op zijn naam.

Het podium: Costa, Poels en Albasini - Foto: Sirotti

Het podium: Costa, Poels en Albasini – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

204 Reacties

DeLuiaardVanLimburg 25 april 2016 om 08:33

@raketvuist: eens! Wat ontzettend zuur moet het zijn voor mensen dat ze zelfs na zo’n wedstrijd toch meteen in pavlov-modus gal gaan spuwen hier..

0
DeLuiaardVanLimburg 25 april 2016 om 15:04

Aanvullend op 100%: misschien kunnen jullie een azijn aan/uit knop maken?

0
Romāns Vainšteins 25 april 2016 om 16:57

Was er. traditiegetrouw live bij en hing vanuit het raam van de louche bar op de bocht van de laatste 250 mtr.

Het was om verschillende redenen een redelijke LBL (weer en wind, mooie finale, veel suspense, glorerende renners (Poels,Albasini,Betancur,Zakarin,Rosa) buiten de ‘boring’ en falende favorieten om,… Veel leuker dan AGR en FW x 2 + 4 samen en een slordige 9 x vetter dan de laatste 3 versies. Het probleem ‘gesloten koers’ is hier niet het parcours maar 100% het enorm aan elkaar gewaagde peloton waarbinnen de topteams feitelijk 5 man hebben om een dergelijk hard tempo in de finale te onderhouden dat je er simpelweg niet van tussen kunt gaan, LBL is de sterkst bezette topwedstrijd en blijft dat ook, er zijn buitenaardse of onconventioneel anticiperende renners voor nodig om deze ‘never ending story’ voor te kunnen blijven. Poels was sowieso al NL’s beste wielrenner in 2016 en er komt denk ik nog meer (bergrit tour) aan dit jaar. Dat hij LBL weet te winnen is naast zelfvertrouwen te danken aan een unieke combi van geluk, snuggerheid en momentum, het kome hem toe !

0
Romāns Vainšteins 25 april 2016 om 16:59

O ja, ook top voor Poels dat Zakarin door zijn versnelling heentrapt bij het oprijden van de Naniot, die gaat zeker terugkomen om eens te winnen en zeker wanneer het lastig is, Rosa ook een goede beurt gemaakt, leuke renners die deze koers gaan verrijken de aankomende jaren !

0

Headlines

Populair

Materiaalzone