Poels wint koninginnenrit in Criterium du Dauphiné, Fuglsang nieuwe leider

Door , zaterdag 15 juni 2019 om 17:01
Poels wint koninginnenrit in Criterium du Dauphiné, Fuglsang nieuwe leider

foto: ASO

Wout Poels heeft de koninginnenrit in het Criterium du Dauphiné gewonnen. De Nederlander van het geplaagde Team Ineos demarreerde in de laatste kilometer uit het groepje met geletruidrager Adam Yates, waarna hij in extremis de leiders Jakob Fuglsang en Emanuel Buchmann passeerde. Fuglsang neemt door zijn tweede plaats de leiderstrui over van Adam Yates.

De koninginnenrit in het Criterium du Dauphiné kenmerkte zich door vier zware beklimmingen, maar ook door het onweer en de regen! Onderweg naar slotklim Les Sept Laux-Pipay konden de coureurs de bliksem herhaaldelijk ergens aan de horizon in zien slaan.

Kopgroep met grote namen rijdt weg
Toch weerhield dit 22 renners er niet van om de horizon tegemoet te fietsen. Gianni Moscon, Dylan van Baarle, Julian Alaphilippe, Philippe Gilbert, Lennard Hofstede, Rob Power, Edward Theuns, Alexey Lutsenko en Michael Woods waren enkele van deze coureurs die vroeg op de dag ten aanval trokken. Later voegden nog een zevental coureurs zich bij deze kopgroep, waaronder Pierre Rolland en Nils Politt. Hun voorgift? Die bedroeg al snel twee minuten.

De vroege vluchters – foto: Cor Vos

Hofstede en Alaphilippe op pad
Echter, de kopgroep bleef niet lang compact. In de afzink van de Col de l’Epine trok Alaphilippe stevig door, waarna hij samen met Hofstede een gat van anderhalve minuut sloeg op de achtervolgers. Hofstede en Alaphilippe bleven geruime tijd bij elkaar. Samen reden zij de Col du Granier op en de Col de Marcieu. Daar ging eerst het licht uit bij de Fransman en daarna bij de Nederlander, waarna de achtervolgers beide coureurs weer bijhaalden.

Woods en Lutsenko nemen stokje over
Op dat moment waren er nog maar 38 kilometer te rijden. Woods en Lutsenko waren nog voor de top de volgende coureurs die een aanval plaatsen. Met een kleine voorsprong op de achtervolgers begonnen zij aan de twintig kilometer lange slotklim. Eenmaal op de slotklim wisten Jesper Hansen, Mickael Chérel en Moscon weer de aansluiting te maken.

Eerste aanval komt op naam van Quintana
Het peloton kon hen op dat moment al bijna zien en dus was het vooral wachten op de eerste aanval van de klassementsrenners. Die aanval kwam er al vroeg door Nairo Quintana. Op elf kilometer van de finish deelde de Colombiaan een eerste speldenprik uit. Kwiatkowski ging met de Colombiaan mee, maar een lang leven was deze aanval niet beschoren.

Michal Kwiatkowski reed een agressieve finale – foto: Cor Vos

Kwiatkowski sterk, maar niet sterk genoeg
Op acht kilometer van de finish werden zij weer teruggepakt, waarna Kwiatkowski het wederom probeerde. De Pool kwam bij de vroege vluchters Lutsenko en Woods, die Kwiatkowski vervolgens enkele kilometers op sleeptouw namen. Met nog vijf kilometer te gaan demarreerde de Ineos-coureur opnieuw, maar hij kreeg zijn vluchtgenoten niet los.

Veel aanvallen, alleen Buchmann en Fuglsang rijden weg
Een hergroepering op vier kilometer van de meet met het groepje der favorieten is wat volgde na de demarrage van Kwiatkowski. Dit was het sein voor Jakob Fuglsang om de lont in het kruitvat te steken. Thibaut Pinot en Tejay van Garderen zaten direct op het wiel van de Deen, terwijl Adam Yates en Steven Kruijswijk even een gaatje moesten laten. De Deen hield echter niet vol, waardoor alles opnieuw weer bij elkaar kwam.

Romain Bardet was de volgende die het probeerde, maar ook hij had geen succes. Emanuel Buchmann had meer succes: op twee kilometer van de meet liet hij de boel ontploffen. Kruijswijk, Kuss, Richie Porte en Nairo Quintana moesten er allemaal af, terwijl Fuglsang zich vrij snel bij Buchmann voegde.

Jakob Fuglsang deed uitstekende zaken in het klassement – foto: Cor Vos

Poels wint koninginnenrit door sublieme laatste kilometer, Fuglsang nieuwe leider
Met een kleine voorsprong op Dan Martin, Yates, Pinot, Bardet, Van Garderen en Wout Poels reed het duo onder het vod van de laatste kilometer door. Dit was het teken voor Poels om een alles-of-nietspoging te doen. De Nederlander wist iedereen te lossen en kwam in de laatste driehonderd meter bij de koplopers, die hij vervolgens in een sprint met drie aftroefde.

Yates kwam op tien seconden van Poels als zesde binnen. Dat was niet genoeg om zijn leiderstrui te behouden. Fuglsang is door zijn tweede plaats de nieuwe leider in het algemeen klassement: hij koestert een voorsprong van zes seconden op de Brit.

Dit artikel delen:

87 Reacties

Apemantus 15 juni 2019 om 17:02

Schitterende zege!!!

kielabokki 15 juni 2019 om 17:04

Dit is wel een hele mooie ja.

Apemantus 15 juni 2019 om 17:13

In de Koninginnenrit met hondenweer alle grote klassementsmannen eraf rijden. Ééntje om in te lijsten.

Pietspeed 15 juni 2019 om 18:01

Idd. Klasbak!

Roberto Chasse-inque 15 juni 2019 om 17:02

Geweldig. Had dit al min of meer voorspeld.

Random wielerliefhebber. 15 juni 2019 om 17:03

Hoe voorspel je iets min of meer?

greeny 15 juni 2019 om 17:05

fantastisch! dus volgens jouw “bronnen” is hij nu superkopman voor de tour? daar wil ik wel een doosje goede wijn opzetten

AntoineK 15 juni 2019 om 17:06

Het werd gisteren al voorspeld op twitter..

vanSpringel 16 juni 2019 om 01:07

Wat is jouw voorspelling voor morgen ?

Jean Dumas 15 juni 2019 om 17:02

Je hebt Wout en Poel in je naam, dat kan niet fout gaan.

the student 15 juni 2019 om 17:03

Het werd gisteren al voorspeld op twitter

Wheely 15 juni 2019 om 17:22

De Wouten gaan zeker lekker in de Dauphiné.

rvb 15 juni 2019 om 17:02

2 duimen op voor wout.

the student 15 juni 2019 om 17:02

Zo dan! Bevlogen laatste km! Dat kon Ineos wel gebruiken

Merlinappa 15 juni 2019 om 17:03

Geweldige overwinning en slim gereden! En hij staat scherp trouwens zeg.. Hoop dat ie het (schaduw)kopmanschap in de Tour krijgt.

berendries 15 juni 2019 om 17:03

Poeeeeeeels!

rennerske 15 juni 2019 om 17:03

What’s in a name: vd Poel, Evenepoel, Poels

Olly 15 juni 2019 om 17:04

Hij laat nog even zijn spierballen zien als hij over de meet rijdt!! ;-)

berendries 15 juni 2019 om 17:04

Geef Wout maar wat klotenweer.

AlfredoBinda 15 juni 2019 om 17:04

Kruijswijk zakt bergop toch wel flink door het ijs deze Dauphine, slecht teken voor de Tour. Zijn tijdrit was dan wel weer goed, verkeerde focus qua training misschien?

En dan kan je wel blijven roepen dat ie nog in voorbereiding is en pas top moet zijn in de Tour(zoals ik hier de afgelopen dagen regelmatig heb gelezen) maar dat geld ook voor bijna alle klassementsrenners hier die voor hem eindigen…

Merlinappa 15 juni 2019 om 17:06

Kruijswijk piekt altijd in de derde week, dus opzich niet heel vreemd om hier nog een tikkeltje minder te zijn dan de rest. Het weer kan ook meespelen, Kruijswijk houdt volgens mij niet echt van regen. Hij heeft in de TT laten zien wel degelijk op niveau te zijn.

Enneh, gewoon niet zo zeiken joh, is ook nooit goed bij jou. ;)

kielabokki 15 juni 2019 om 17:07

1e bergetappe in week 3: 25 juli.

wiebipedia 15 juni 2019 om 17:07

Ik denk dat Kruijswijk niet heel ontevreden is eigenlijk.

greeny 15 juni 2019 om 17:09

een mindere dag en dat mogen zijn/jumbo fanboys wel is toegeven. en of dat nou komt door slecht weer of wat dan ook.. dit is zijn terrein en verliest tijd op TJ, teuns, lambrecht, lutsenko.. niet echt podium pretendenten

NDI22 15 juni 2019 om 17:10

Het was ook gewoon drama weer, Kruijswijk houd niet zo van regen.

ghostwriter 15 juni 2019 om 17:11

@greeny
Kruijswijk is nooit top in kleine rondes. Hij moet het hebben van grote rondes en alleen als hij in topvorm is (wat hij natuurlijk in een voorbereidingsronde niet is) kan hij ook in een kleine ronde met de beste mee.

AlfredoBinda 15 juni 2019 om 17:12

Nogmaals, ik snap dat commentaar dat hij pas in de Tour op topniveau moet zijn echt totaal niet. Al zijn concurrenten hier zijn ook in voorbereiding op de Tour en dus ook nog niet in topvorm, maar wel gewoon een stuk beter deze week. Of je moet geloven dat Kruijswijk de enige is die goed piekt en de rest niet, maar dat lijkt me heel erg naïef.

Nee, ik vind het 'Hij hoeft in de Tour pas goed te zijn' maar een slap excuusje voor mindere vorm. Sowieso zie ik dat hier wel vaker:

'Hij houdt niet van steile klimmetjes'
'Hij houdt niet van regen'
'Hij houdt niet van hollen en stilstaan'
'Hij is nooit top in voorbereidingskoersen'

Tja.. zo kan je altijd wel iets bedenken waarom ie niet top is..

ghostwriter 15 juni 2019 om 17:15

@AlfredoBinda
Maar in tegenstelling tot zijn concurrerenten is Kruijswijk niet iemand die goed is in het rijden van kleine rondes. Kruijswijk is een klassementsrenners voor grote rondes die alleen in topvorm ook een goede kleine ronde kan rijden. In een voorbereidingsronde is hij natuurlijk niet in topvorm.

AZH 15 juni 2019 om 17:15

@Ghostwriter: hij heeft alle rondjes top 10 gereden dit jaar.

greeny 15 juni 2019 om 17:16

blijf maar excuses maken voor gewoon een mindere dag, zelfs jumbo helden hebben wel is een kutdag. en geeft ook niks maar dit gekronkel om te doen alsof alles wat de jumbos doen geniaal en volgens plan is begint zielig te worden. Roglic die dag na dag tijd verliest en pokert met Nibali was ook geniaal en briljant. get real

ghostwriter 15 juni 2019 om 17:18

@AZH
Dus? Hier zal hij ook top 10 rijden.

AlfredoBinda 15 juni 2019 om 17:21

@Greeny

Precies, dit zag je tijden de Giro ook al best vaak in de reacties. Alles wordt goedgepraat of is zogenaamd onderdeel van een geniaal tactisch plan. Waarom is het zo lastig voor sommigen om het gewoon een keer toe te geven dat renners van Jumbo ook el eens slecht rijden of niet in vorm zijn. Dat is natuurlijk helemaal niet erg en gebeurd bij elk team/renner, maar geef het dan gewoon toe in plaats van weer een excuusje te verzinnen.

@ghostwriter
Je weet dat er morgen nog een flinke bergetappe is en hij maar een paar seconden voorsprong heeft op Martin en Quintana? Niet dat het verder nog veel uitmaakt of ie nou 9e of 11 wordt, maar ik zou het toch niet met zo veel zekerheid zeggen.

AZH 15 juni 2019 om 17:30

@ Ghostwriter: maar hij is niet goed in kleine rondjes als ie 4/5/6 in WT-rondjes rijdt. Maar hij is wel een goede groteronderijder waar ie ook 4/5/6 wordt?

NDI22 15 juni 2019 om 17:34

Stellen dat “alles wordt goedgepraat” is net zo’n dooddoener als direct roepen dat het er slecht uit ziet voor de TdF na 1 mindere dag.

Merlinappa 15 juni 2019 om 17:35

@alfredobinda

Omdat mensen zoals jij overal op zeiken denk ik, en dat vanzelfsprekend een tegenreactie uit lokt.

Je hebt inderdaad gelijk dat Kruijswijk in deze etappe niet zo goed was als zijn concurrenten. Maar op basis daarvan kan je eigenlijk geen conclusies trekken, zeker gezien hij in de tijdrit misschien wel de beste klassementsman was.

Wel zijn er een aantal dingen die we met zekerheid vast kunnen stellen:
-Steven houdt niet van regen
-Hij is meestal in de derde week op z'n best (of iig minder slecht dan de rest, hoe je het wil zien ;) )
-Hij staat nog steeds in de top 10
-Deze bergetappe leek hij minder goed dan voorgaande etappes

Op basis daarvan zou ik zelf niet zeggen dat hij 'flink door het ijs zakt'. Dat is nogal een overstatement. Het kan veel oorzaken hebben dat hij vandaag minder reed, maar om nou te zeggen dat ie door het ijs zakt, totaal niet in vorm is etc, slaat gewoon nergens op.

Joe!

Edit: ik zie trouwens dat je een stuk over zijn tijdrit in je comment hebt gezet, pas ná dat ik er over begon. ;)

S. Morgenstern 15 juni 2019 om 17:52

De voorbereiding op een grote ronde is maatwerk. Waardoor je in een voorbereidingskoers verhoudingen kunt zien, die totaal anders zijn dan ze in de koers waar het uiteindelijk om gaat. De verhoudingen van vorig jaar bekijken zou wat dat betreft verhelderend genoeg moeten kunnen zijn.

De diskwalificatie van het argument dat dit niveau op dit moment voor een renner prima kan zijn, ondanks dat andere renners die ook in voorbereiding zijn nu al verder staan, slaat dus nergens op.

rahimns 15 juni 2019 om 18:06

@AlfredoBinda natuurlijk wordt er hier best gezocht naar mogelijke verklaringen en daar zullen er best een paar bij zitten die hout snijden. En misschien ook wel een paar waarvan we hopen dat die waar zijn en wat supporters van TJV of van Kruijswijk zoals ik op soms kritische woorden komt te staan van de wat neutralere volgers zoals jii klaarblijkelijk bent.

Maar wat mij dan wel in het verkeerde keelgat schiet is dat van sommige uit die groep kritische neutrale volgers (zoals jij klaarblijkelijk bent) is dat ze nooit de moeite nemen om te reageren op die momenten dat renners van TJV wel naar behoren presteren. Dus je mag best kritiek hebben op diegene die hier in jouw ogen naar excuses zoeken maar dat je wat tegengas krijgt mag je toch niet verbazen.

Andreotti 15 juni 2019 om 18:06

WEet je wat het is : het is gewoon nooit goed. Als hij hier iedereen op een hoop rijdt, is hijte vroeg in vorm. Als hij hiet de laatste 5% mist, is het ook niet goed.
Tuurlijk zou ik het ook prettiger vinden als hij hier met de beste mee kan, maar aan de andere kant is Steven ook wel een renner die zich in het verleden al heeft bewezen in grotere rondes, dus geef hem aub het voordeel van de twijfel.

En met Poels hebben we toch ook een leuke winnaar ?

debarreman 15 juni 2019 om 18:19

@AlfredoBinda,
Zoals altijd reageer je alleen negatief op een prestatie van LV.
Geen bijdrages/reacties van jou in de topic’s waarbij van Aert de tijdrit wint en Kruijswijk daar prima presteert. Ook geen reactie van jou wanneer van Aert de sprint wint van Bennet.

En nu Kruijswijk inderdaad een mindere dag heeft, komt er weer zo’n masturbatie-reactie. Typerend voor jou.

Je bent zelfs te beroerd om het over de prestatie van Poels te hebben.

On-topic: bijzonder gave overwinning van Poels, met extra panache om Froome een mooi cadeau te geven.

AlfredoBinda 15 juni 2019 om 18:47

Er valt weinig tot geen inhoudelijke discussie te voeren over renners die winnen. Over slecht/minder goed presterende renners juist des te meer.

S. Morgenstern 15 juni 2019 om 18:57

Onzin.

Cap 15 juni 2019 om 19:20

Prestatie van vandaag was gewoon minder, hij kon niet mee en moest zich laten slepen door een knecht. Dus ja, als hij 16e wordt en meer dan 10 man die eveneens in voorbereiding zijn op een tour(klassement) niet kan bijhouden op een vrij lange en gelijkmatige klim dan is dat niet direct geruststellend. Maar het kan best een mindere dag zijn, morgen maar weer afwachten. Voorlopig: jammer, kan gebeuren.

@Merlinappa vraagje over 1 van jouw feiten:

Dat Kruijswijk niet van regen houdt, is dat echt een bekend feit? Heeft ie dat met zoveel woorden gezegd Of heeft ie gewoon wel eens na een etappe iets geroepen als dat het "zwaar was met de regen, ging niet echt lekker". Dat betekent namelijk nog helemaal niet dat hij niet van regen houdt in de betekenis van: als het regent presteer ik minder (dan anderen). En wellicht kan Kruijswijk goed tegen zon en warmte, maar dat betekent nog steeds niet dat ie niet van regen houdt.

Dat hij niet zo explosief is en beter presteert op lange uitputtende klimmen in lange etappes dan op steile muurtjes in korte etappes dan kan je wel een feit noemen, dat blijkt keer op keer uit de koers. Maar dat van die regen weet ik niet zo.

Romāns Vainšteins 15 juni 2019 om 21:11

Zijn afdaling is ieder geval wel een mindere dan gemiddeld, en dat zeg ik niet vanwege die sneeuwmuur per se.

krypton 15 juni 2019 om 17:05

Heel knap. Zou mooi zijn als hij ook een keer in de Tour de kans krijgt voor een ritzege, maar dat zal wel niet. Of Thomas/Bernal moet al echt zeker zijn op de slotklim van de laatste bergetappe.

Wheely 15 juni 2019 om 17:06

Mooie overwinning zeg! Zijn tweede deze week. :)

wiebipedia 15 juni 2019 om 17:13

dit idd

speedline 15 juni 2019 om 17:07

Hele knappe overwinning. Wout is in vorm om weer de perfecte knecht tezijn, want dat is zijn kracht. Een nr 1 knecht een luitenant maar geen kopman in een ronde van 3 weken.

Martino87 15 juni 2019 om 17:14

Het blijft een bijzondere snuiter! :D

Marik 15 juni 2019 om 17:18

Het lijkt er inderdaad op dat Kruijswijk wat achterloopt op schema. Maar iedereen verteert hoogtestages anders. We kunnen toch niet meer doen dan afwachten op de Tour.

NDI22 15 juni 2019 om 17:37

Mwa, vorig jaar 8e in Zwitserland op 2 minuten en vervolgens een prima Tour. Het blijft lastig te stellen waar renners nu staan, of ze te vroeg in vorm zijn of nog helemaal niet, enzovoorts.

FDJ 15 juni 2019 om 19:10

@NDI Zwitserland is niet geheel vergelijkbaar. Finisht een week later en vaak minder qua deelnemersveld. Een week verder kan de vorm ook dit jaar een stuk verder zijn alleen dan niet in competitie aantoonbaar.

Agos-Vidalos 15 juni 2019 om 17:24

@AlfredoBinda

Zijn daguitslag is vergelijkbaar met vorig jaar toen Stevie 50 sec. toegaf in de etappe met aankomst bergop, maar veel minder hoogtemeters. Dat was op 15 juni 2018 in de Ronde van Zwitserland. Dit seizoen lijkt hij enkele percentjes beter te zijn en naar verwachting ook zijn eindresultaat in de Ronde van Frankrijk volgende maand. Blijft scorebordjournalistiek!

Johnny7 15 juni 2019 om 17:50

Het lijkt er inderdaad op dat Kruijswijk precies op schema ligt. Of was de Tour al begonnen? Dat duurt nog wel ff, laat staan de bergetappes ;)

eef Dolman 15 juni 2019 om 17:57

Matige Kruiswijk die hier al niet volgen, belooft niet veel voor de tour

Merlinappa 15 juni 2019 om 18:11

Ik verwacht ook dat ie na 2 dagen in de tour af stapt, hij is compleet uit vorm in de Dauphine. Komt geen berg op die sukkel joh, zelfs ik trap nog harder omhoog. /sarcasme

maklukzat 15 juni 2019 om 18:09

Knappe overwinning van Poels. Krijgt hier toch het kopmanschap op zijn dak, maar gaat er dit keer goed mee om.

vevie 15 juni 2019 om 18:12

Uhm, de eerste bergetappe is al op donderdag 11 juli. Aankomst op La Planche des Belles Filles…

Eens met de white knights die Kruijswijk hier verdedigen en eens met de mensen die een kritischere noot erin gooien. Ja, hij is in etappekoersen nooit ‘top’. En ja, dit vandaag was ook gewoon niet goed. Het kan allebei.

Wildebert 15 juni 2019 om 18:13

Meeste reacties lijken over Steven te gaan, waar Wout hier schittert. Kan blijkbaar in slecht weer goed uit de voeten, denkend aan zijn LBL overwinning. Kruissie maak ik me geen zorgen over (wel over Tom).

belasco 15 juni 2019 om 18:20

Poels krijgt weer wat kruimels toegeworpen zodat hij zich koest houdt en gewoon blijft knechten.

vevie 15 juni 2019 om 18:32

Dit argument kunnen we naderhand ook wel in de kast gooien. Die man heeft met zn volle verstand gekozen voor deze rol. Voor volgers kan dat, heel begrijpelijk, jammer zijn, maar hij had zelf de keuze om bijvoorbeeld zijn contract niet te verlengen. Hij had naar een ploeg als Dimension Data kunnen gaan en daar als een Meintjes kunnen vechten voor een top 10. Dat vind ik persoonlijk mooier dan renners die het ‘wellicht’ zelf kunnen, maar plaats nemen in de trein voor een ander. Uiteraard is er het financiële aspect; Ineos zal goed betalen. Zolang dit soort type renners maar niet later terugkijkt op hun carrière en het gevoel krijgen dat ze kansen hebben laten liggen. Want dat moeten ze uiteindelijk verantwoorden aan zichzelf.

Michiel De Rooij 15 juni 2019 om 18:20

Wat een zeikerd die Alfredo

Nul verstand 15 juni 2019 om 18:43

Stelletje droeftoeters hier omtrent Kruijswijk. Zijn vorm moet nog wat aangescherpt worden met het oog op de Tour, maar dramatisch is het ook niet mensen op WielerFlits..

Wat al vaker wordt gezegd:
– Goed rijden in Dauphiné -> te vroeg in vorm
– ‘Slecht’ rijden in Dauphiné -> wordt niks in de tour

Mag dat gezwam bij deze voorbij zijn?

Veloburto 15 juni 2019 om 19:55

De kunst is dus om niet goed of slecht, maar redelijk te rijden in de Dauphine

Headlines

Materiaalzone

Populair