Poels wint koninginnenrit in Criterium du Dauphiné, Fuglsang nieuwe leider

Door , zaterdag 15 juni 2019 om 17:01
Poels wint koninginnenrit in Criterium du Dauphiné, Fuglsang nieuwe leider

foto: ASO

Wout Poels heeft de koninginnenrit in het Criterium du Dauphiné gewonnen. De Nederlander van het geplaagde Team Ineos demarreerde in de laatste kilometer uit het groepje met geletruidrager Adam Yates, waarna hij in extremis de leiders Jakob Fuglsang en Emanuel Buchmann passeerde. Fuglsang neemt door zijn tweede plaats de leiderstrui over van Adam Yates.

De koninginnenrit in het Criterium du Dauphiné kenmerkte zich door vier zware beklimmingen, maar ook door het onweer en de regen! Onderweg naar slotklim Les Sept Laux-Pipay konden de coureurs de bliksem herhaaldelijk ergens aan de horizon in zien slaan.

Kopgroep met grote namen rijdt weg
Toch weerhield dit 22 renners er niet van om de horizon tegemoet te fietsen. Gianni Moscon, Dylan van Baarle, Julian Alaphilippe, Philippe Gilbert, Lennard Hofstede, Rob Power, Edward Theuns, Alexey Lutsenko en Michael Woods waren enkele van deze coureurs die vroeg op de dag ten aanval trokken. Later voegden nog een zevental coureurs zich bij deze kopgroep, waaronder Pierre Rolland en Nils Politt. Hun voorgift? Die bedroeg al snel twee minuten.

De vroege vluchters – foto: Cor Vos

Hofstede en Alaphilippe op pad
Echter, de kopgroep bleef niet lang compact. In de afzink van de Col de l’Epine trok Alaphilippe stevig door, waarna hij samen met Hofstede een gat van anderhalve minuut sloeg op de achtervolgers. Hofstede en Alaphilippe bleven geruime tijd bij elkaar. Samen reden zij de Col du Granier op en de Col de Marcieu. Daar ging eerst het licht uit bij de Fransman en daarna bij de Nederlander, waarna de achtervolgers beide coureurs weer bijhaalden.

Woods en Lutsenko nemen stokje over
Op dat moment waren er nog maar 38 kilometer te rijden. Woods en Lutsenko waren nog voor de top de volgende coureurs die een aanval plaatsen. Met een kleine voorsprong op de achtervolgers begonnen zij aan de twintig kilometer lange slotklim. Eenmaal op de slotklim wisten Jesper Hansen, Mickael Chérel en Moscon weer de aansluiting te maken.

Eerste aanval komt op naam van Quintana
Het peloton kon hen op dat moment al bijna zien en dus was het vooral wachten op de eerste aanval van de klassementsrenners. Die aanval kwam er al vroeg door Nairo Quintana. Op elf kilometer van de finish deelde de Colombiaan een eerste speldenprik uit. Kwiatkowski ging met de Colombiaan mee, maar een lang leven was deze aanval niet beschoren.

Michal Kwiatkowski reed een agressieve finale – foto: Cor Vos

Kwiatkowski sterk, maar niet sterk genoeg
Op acht kilometer van de finish werden zij weer teruggepakt, waarna Kwiatkowski het wederom probeerde. De Pool kwam bij de vroege vluchters Lutsenko en Woods, die Kwiatkowski vervolgens enkele kilometers op sleeptouw namen. Met nog vijf kilometer te gaan demarreerde de Ineos-coureur opnieuw, maar hij kreeg zijn vluchtgenoten niet los.

Veel aanvallen, alleen Buchmann en Fuglsang rijden weg
Een hergroepering op vier kilometer van de meet met het groepje der favorieten is wat volgde na de demarrage van Kwiatkowski. Dit was het sein voor Jakob Fuglsang om de lont in het kruitvat te steken. Thibaut Pinot en Tejay van Garderen zaten direct op het wiel van de Deen, terwijl Adam Yates en Steven Kruijswijk even een gaatje moesten laten. De Deen hield echter niet vol, waardoor alles opnieuw weer bij elkaar kwam.

Romain Bardet was de volgende die het probeerde, maar ook hij had geen succes. Emanuel Buchmann had meer succes: op twee kilometer van de meet liet hij de boel ontploffen. Kruijswijk, Kuss, Richie Porte en Nairo Quintana moesten er allemaal af, terwijl Fuglsang zich vrij snel bij Buchmann voegde.

Jakob Fuglsang deed uitstekende zaken in het klassement – foto: Cor Vos

Poels wint koninginnenrit door sublieme laatste kilometer, Fuglsang nieuwe leider
Met een kleine voorsprong op Dan Martin, Yates, Pinot, Bardet, Van Garderen en Wout Poels reed het duo onder het vod van de laatste kilometer door. Dit was het teken voor Poels om een alles-of-nietspoging te doen. De Nederlander wist iedereen te lossen en kwam in de laatste driehonderd meter bij de koplopers, die hij vervolgens in een sprint met drie aftroefde.

Yates kwam op tien seconden van Poels als zesde binnen. Dat was niet genoeg om zijn leiderstrui te behouden. Fuglsang is door zijn tweede plaats de nieuwe leider in het algemeen klassement: hij koestert een voorsprong van zes seconden op de Brit.

Dit artikel delen:

87 Reacties

Jandepandaman 15 juni 2019 om 19:01

Toegegeven. Prestatie van Powless en vooral Kuss zijn dan wel weer erg netjes. Vooral Kuss komt er doorheen.

ChefSpijker 15 juni 2019 om 19:23

Supercompensatie.

Jandepandaman 15 juni 2019 om 20:22

Heeft niet te maken met compensatie. Meer reflectie op de voorgaande koersen dit seizoen van beide. Dat is een constatering. Dat Kruijs minder was is gewoon jammers maar dat laat toch onverlet of ik een constatering over die andere twee mag plaatsen.

ChefSpijker 15 juni 2019 om 20:51

Uuuuhm je snapt niet helemaal wat ik bedoel volgens mij. Supercompensatie is een vrij bekende term. Dat je na een flink trainingsblok of in dit geval een koers van drie weken na kort herstel boven je vorige niveau uitkomt. Zoals veel renners in San Sebastian vaak ook nog profiteren van hun Tourbenen. Net voordat 't licht uitgaat en het lichaam rust nodig heeft nog één keer pieken.

Kuss profiteert hier dus van de Giro.

Wheely 15 juni 2019 om 21:49

Haha mooi dit

EddyB1958 16 juni 2019 om 11:08

Daarom vind ik het spijtig dat Wielerflits wat Vlaanderen betreft alles draait om Wout en Remco deze week. Nu vindt jandepandaman de prestaties van Powless en Kuss erg netjes. Wat dan te zeggen van onze Bjorg Lambrecht, die eerste staat in het jongerenklassement van de Dauphiné met 11:03 voorsprong op nummer twee Powless en 16:49 op nummer drie Kuss.

ChefSpijker 16 juni 2019 om 13:02

Buiten Gaudu (en knecht Moscon) is het jongerenveld ook wel echt om te huilen in deze Dauphiné. Dus dat Lambrecht daar dik 1e staat zegt me niet zoveel, buiten dat Gaudu deze week erg tegenvalt. Maar dat Lambrecht gister top 10 zit in de Koninginnenrit van de Dauphiné in hels weer is natuurlijk meer dan uitstekend. Heb ‘m dat nog niet eerder zien doen in zware bergetappes.

EddyB1958 16 juni 2019 om 13:46

Ik wil wel opmerken dat Lambrecht de jongste renner in de top tien van het jongerenklassement is.

Covadonga 15 juni 2019 om 19:14

Ik heb helaas niets gezien, maar dit is een mooie zege voor Poels. Zijn team kan wel wat positiefs gebruiken (en dan bedoel ik geen doping).

Romāns Vainšteins 15 juni 2019 om 21:12

Want die hebben ze al ? Wat suggereer je nu eigenlijk ?

Random wielerliefhebber. 15 juni 2019 om 22:46

@romans het was een grapje met een verwijzing naar een positieve dopingtest :p

Lalsacien 15 juni 2019 om 19:25

Voor wat het waard is, Pinot gaf in een interview na afloop aan dat hij vandaag geen goede benen had.

Niklas 15 juni 2019 om 19:35

Ik herinner me dat Fuglsang een paar jaar geleden de Daupine won en zo’n beetje als topfavoriet naar de Tour ging. Maar in de Tour zakte hij finaal door het ijs.

CeRo 15 juni 2019 om 19:55

Fuglsang viel toen terwijl hij 5de stond in het klassement, enkele dagen later gaf hij op met een breuk in zijn arm.

Gilberto 16 juni 2019 om 09:48

Zakte hij toen door het ijs ja?

adelaarvanantwerpen 16 juni 2019 om 14:21

Ten eerste hij stond vijde tot hij was gevallen en ten tweede hij ging helemaal niet als top favoriet naar de tour. Froome, Bardet, Porte, Quintana, Valverde, Aru en Contador waren veel grotere favorieten.

skylimit 15 juni 2019 om 20:56

Geef Poels maar hondenweer. In de Tour lekker in de schaduw van Bernal en Thomas meerijden en dan zien wat er mogelijk is. Kruijswijks makke blijft toch dat hij explosiviteit mist. Dit zal hem ook in de Tour opbreken en een mindere dag tikt dan dubbel zo hard door. Het is inderdaad wel een teken aan de wand dat hij niet mee kon.

Jacco van Stierop 15 juni 2019 om 21:28

Knappe zege van Poels, eigenlijk de enige Nederlandse klimmer die over een behoorlijke punch beschikt. Mag content zijn met dit prijsje want de komende tijd wordt het gewoon weer knechten, (schaduw-)kopman in een grote ronde zie ik hem nooit worden bij zijn ploeg.
Ben erg benieuwd wat Fuglsang gaat doen in de Tour, is toch wel heel mooi bezig dit seizoen. Zou hem graag zien strijden voor een podiumplek. Pinot peddelt ook lekker mee, schat zijn kansen in de Tour hoger in dan Bardet, die ik wat stroperig vind rijden. Wordt tijd voor een Touretappewinst voor Lutsenko, leuke renner.

assen 15 juni 2019 om 21:33

Fantastische overwinning van Poels! Kreeg er rillingen van, maar dat kan ook aan de regenachtige beelden hebben gelegen.

Kuss en Powless, daar werd ik vrolijk van. Van Kruissie werd ik in eerste instantie droevig, maar bij nader inzien – wanneer is ie wel goed geweest in zo’n koers? Dus zoveel kun je hieruit niet concluderen?

Degene die mij het meest verbaasde deze etappe was.l. VAN BAARLE. Ongelooflijk, hij ging met de besten omhoog…

Romāns Vainšteins 16 juni 2019 om 06:59

Ja, die hebben ze lekker te pakken gehad in dat lab ja.

Schijnt ook een license to puff te hebben, heb je nog wat extra marge ook bij hen.

rennerske 16 juni 2019 om 11:23

Romāns Vainšteins 15 JUNI 2019 OM 21:12
Wat suggereer je nu eigenlijk ?

assen 15 juni 2019 om 21:34

Trouwens, TJV wel netjes tweede in het ploegenklassement hier. Als ploeg doen ze het dus in de breedte uitstekend, dat mag ook weleens gezegd worden. :-)

Samlambeej 15 juni 2019 om 22:43

Gaf deze overwinning ook niet weer volledig aan wat er mankeert aan Poels als klassementsman?
Dat hij zichzelf niet goed genoeg kent? Hij leek finaal te lossen maar plaatst dan ineens een knetterende aanval, rijdt naar de koplopers toe en rijdt ze straal voorbij.
O wat zou ik deze renner graag in een vrijbuitersteam zien.

Romāns Vainšteins 16 juni 2019 om 07:03

Die kans heeft hij willens en wetens niet gepakt, veel teamsuccessen en beloningen tengevolge zonder ooit in de megastress te zitten. Ik zou hem ook niet meer in zo’n vrijbuitersrol willen zien onderhand, laat dit het maar zijn hoe hij was als renner. In dit circus heeft eenieder zijn plek en hij was die spichtige zeeleeuw naast die dikke walrus.

Headlines

Materiaalzone

Populair