WK 2022: Foss zorgt voor daverende verrassing in tijdrit, brons voor Evenepoel
foto: Cor Vos
zondag 18 september 2022 om 09:01

WK 2022: Foss zorgt voor daverende verrassing in tijdrit, brons voor Evenepoel

Niet Filippo Ganna, Remco Evenepoel of Stefan Küng, maar Tobias Foss is de nieuwe wereldkampioen in het tijdrijden. De Noor, die normaal uitkomt voor Jumbo-Visma, wist de wielerwereld te verbazen door in Wollongong naar het goud te snellen. Küng moest genoegen nemen met zilver, brons was er voor Evenepoel.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het WK wielrennen 2022 wordt deze week verreden in Wollongong, Australië. De eerste dagen staan in het teken van het WK tijdrijden en vandaag waren de elitevrouwen- en mannen aan de beurt. Bij de vrouwen wist Ellen van Dijk met verve haar titel te verdedigen en zich zo voor een tweede opeenvolgende keer tot wereldkampioene tegen de klok te kronen. Bij de mannen waren de meeste ogen gericht op titelverdediger en topfavoriet Filippo Ganna, de kersverse Vuelta-winnaar Remco Evenepoel en de Zwitsers Stefan Küng en Stefan Bissegger. Deze kleppers kregen een parcours van 34,2 kilometer voor de wielen geschoven.

Edoardo Affini – foto: Cor Vos

Thuisfavoriet Plapp zet eerste richttijd neer 
Maar laten we beginnen bij het begin. De individuele tijdrit bij de elitemannen werd om 05.42 uur Nederlandse tijd afgetrapt door de Maltees Daniel Joseph Bonello. De 35-jarige Bonello bleek – zoals verwacht – echter niet in staat om hoge ogen te gooien. Het was toch vooral uitkijken naar de tweede renner op het parcours: toptalent Luke Plapp. De 21-jarige Australiër werd als thuisrijder net iets harder aangemoedigd door het publiek en wist aan de finish de eerste échte richttijd neer te zetten. Met een tijd van 41.26 minuten, aan een gemiddelde snelheid van 49,5 kilometer per uur, mocht Plapp plaatsnemen in de hot seat.

De tijd van Plapp leek al snel van de tabellen te worden geveegd door Edoardo Affini. De Italiaanse tempobeul kwam goed uit de startblokken en zette aan het eerste tussenpunt de snelste tijd neer, maar verloor in deel twee van de tijdrit toch wat van zijn pluimen. Aan de streep was het verschil vier seconden in het voordeel van Plapp. De Australiër was zo voor even gerustgesteld, maar moest al snel weer vrezen voor zijn koppositie. Magnus Cort, Yves Lampaert (de winnaar van de openingstijdrit in de Tour) en met name Stefan Bissegger (de regerende Europees kampioen tegen de klok) waren inmiddels ook bezig aan hun tijdrit.

Bissegger legt de lat nóg wat hoger 
Cort bleek niet bij machte om zich te mengen in de strijd om de betere ereplaatsen, maar Lampaert en Bissegger wisten hun status wel waar te maken. Beide mannen waren aan het eerste tussenpunt nog langzamer dan Affini, maar kwamen daarna pas echt onder stoom. Dat bleek ook wel aan het derde tussenpunt: Lampaert (30.06 minuten) en Bissegger (29.59 minuten) doken daar ruim onder de tussentijden van Plapp en Affini. Ook de Franse tijdritkampioen Bruno Armirail (30.07 minuten) was goed onderweg en kwam in de buurt van de tijden van de Zwitser en Belg.

Stefan Bissegger – foto: Cor Vos

Van deze drie kleppers kwam Armirail als eerste over de streep en de Fransman wist met een eindtijd van 41.12 minuten de voorlopige snelste tijd te realiseren. Een scherpe tijd en dus moest Lampaert in de laatste kilometers nog alle zeilen bijzetten om onder de tijd van zijn Franse concurrent te duiken. De West-Vlaming slaagde in zijn missie, maar wel met slechts vierhonderdste van een seconde, wat zeker niet genoeg bleek voor een medaille, laat staan de wereldtitel. De tijd van Lampaert werd namelijk al vrij snel weer verbeterd door Bissegger, die de lat met 40.50 minuten nog wat hoger wist te leggen.

Met de Zwitser als de nieuwe man in de hot seat, ging de tijdritstorm voor even liggen. In de derde reeks gingen er met Mikkel Bjerg, Tobias Foss en Magnus Sheffield nog wel meerdere tijdritspecialisten van start, maar de grootste belagers van Bissegger volgden pas in de vierde en laatste golf. Althans, dat was toch de verwachting. Stefan Küng, Tadej Pogačar, Remco Evenepoel en last but not least Filippo Ganna: met deze tijdritkleppers begonnen we aan de apotheose van dit WK tijdrijden. Küng, de Europese kampioen van 2021, zette als eerste grote favoriet een tijd neer aan het eerste meetpunt na 7,1 kilometer.

Küng snelste aan eerste meetpunt, Evenepoel en Ganna geven iets toe 
En de Zwitser wist met 8.51 minuten een uitstekende tussentijd te realiseren, al konden we pas conclusies trekken na de doorkomst van Pogačar, Evenepoel en Ganna. De Sloveen leek niet meteen een bedreiging te vormen voor Küng, aangezien Pogačar al zestien seconden moest toegeven na iets meer dan zeven kilometer. Evenepoel was daarentegen wel goed op dreef en bleef aan het meetpunt binnen de seconde van zijn Zwitserse rivaal. En Ganna? De tweevoudig kampioen was pas goed voor de vijfde tussentijd, al bleef hij met 8.53 minuten wel in de buurt van Küng en Evenepoel.

Remco Evenepoel – foto: Cor Vos

Een driestrijd om de wereldtitel leek in de maak, al was het ook uitkijken naar jonkies Magnus Sheffield en Tobias Foss, die in de schaduw van de grote blikvangers ook bezig waren aan een uitstekende tijdrit. Küng bleef intussen stevig doormalen en kreeg na verloop van tijd met Bauke Mollema zelfs een renner in het vizier. Dit was een flinke tegenvaller voor de Nederlandse kampioen, maar voor Küng een teken dat het crescendo ging richting de finish. Aan de finish zagen we inmiddels ook nog de nodige deelnemers binnendruppelen. Sheffield kwam na een val in de slotfase niet verder dan 41.47 minuten, maar Foss zette met 40.03 minuut een nieuwe toptijd neer.

Küng lijkt op weg naar wereldtitel… maar dat is buiten Foss gerekend
De Noor bleef maar liefst 47 seconden sneller dan Bissegger en deed zo een gooi naar een medaille. Foss moest echter nog wel wachten op de finish van de laatste starters. Küng, Pogačar, Evenepoel en Ganna moesten eerst nog aan het tweede tussenpunt passeren, en daar werden we al een stuk wijzer. Küng ging namelijk rustig door op zijn elan, klokte 29.06 minuten en was elf seconden sneller dan de verrassend sterke Foss. De tijd van Küng bleef een onoverbrugbare  horde voor zijn concurrenten. Evenepoel gaf namelijk al vijftien tellen toe, een teleurstellende Ganna volgde daar al op bijna veertig seconden en Pogačar was driekwart minuut langzamer.

Tobias Foss – foto: Cor Vos

Küng leek met andere woorden op weg naar zijn eerste wereldtitel in het tijdrijden. Er leek in de laatste kilometers geen vuiltje aan de lucht voor de Zwitser, maar dat was buiten Foss gerekend. De Noor kende een ijzersterke slotfase, Küng verloor alsmaar meer terrein in de resterende kilometers naar de finish en bleek aan de streep drie seconden langzamer dan de verbazingwekkende Foss. Die laatste lag zo plots in pole position voor de titel, al moesten we nog even wachten op de binnenkomst van Evenepoel. De Belg wist in de slotfase nog iets dichterbij te sluipen, maar kwam alsnog negen seconden tekort en moest genoegen nemen met brons.

Foss kon vervolgens al voorzichtig een feestje vieren, ook al moest Ganna nog binnenkomen. De Italiaan kende echter een teleurstellende race tegen de klok en was met een zevende plaats de grote tegenvaller van dit WK. Maar na de finish ging alle aandacht uit naar de verrassende nieuwe wereldkampioen tijdrijden, Tobias Foss. Küng moet – niet voor het eerst in zijn carrière – genoegen nemen met zilver. Brons is er dus voor Evenepoel. Pechvogel Ethan Hayter (de Brit kreeg onderweg af te rekenen met kettingproblemen) en Bissegger maakten de top-5 vol.

En of Foss blij is met zijn wereldtitel! – foto: Cor Vos

In de top-10 komen we verder nog de namen van Pogačar, Ganna, Nelson Oliveira, Yves Lampaert en Bruno Armirail tegen. De twee Nederlandse deelnemers aan dit WK, Bauke Mollema en Daan Hoole, speelden geen rol van betekenis. De 23-jarige Hoole finishte als 23ste op meer dan twee minuten van winnaar Foss, twee plekken voor Mollema, die niet verder kwam dan een teleurstellende 25ste plaats.

RIDE Magazine
241 Reacties
Sorteer op:
18 september 2022 09:10
Prachtig natuurlijk dat de regenboog nog een keer bij JV komt. Uitgerekend bij Foss die een heel zwak jaar afsluit met zijn eerste internationale zege.
Wat kan wielrennen toch een ongelooflijk mooie, maar vreemde sport zijn.

Küng… wat moeten we daarop zeggen. Hoop dat hij meer geluk in de liefde heeft, dan dat hij al jaren op de fiets heeft.. Bizar.
    18 september 2022 09:14
    Foss heeft dit seizoen veel pech gehad, maar in Canada was hij al de sterkste van allemaal. Alleen hij reed toen volledig in dienst van Van Aert
    Wat was er precies aan de hand met Foss? Heb daar nooit iets over gevonden.
    18 september 2022 09:19
    Valpartijen in het voorjaar waardoor hij niet goed voorbereid begon aan de Giro
    18 september 2022 09:22
    Wat zou er gebeuren als kung naar een niet-franse ploeg zou gaan. Het is telkens net niet... nieuwe inpulsen zouden het kwartje net de andere kant op doen kunnen vallen.
    @cycling thnx

    Verder, waarom heeft iedereen hier zo'n medelijden met Küng. Hij is ooit een keer 3e op het WK TT geweest. Verder nooit op het podium. Het is niet alsof hij jaar na jaar wordt verslagen door lekke banden en valpartijen die hem precies die titel kosten.
    18 september 2022 10:25
    @voorwiel:
    DSM? Zou mooi zijn :). Maar lijkt me sowieso voor iedere ploeg een enorme aanwinst. In het voorjaar ook nog voldoende groeimarge zo lijkt het.
    18 september 2022 10:34
    @alpaca
    Gaat vooral over dit jaar denk ik.
    Als je de Europese titel mist op 1 seconde en de wereldtitel op 3, verdien je wel wat medelijden. Dan heeft het van details afgehangen.
    18 september 2022 12:38
    Tijdrit Tour (s).
    Tijdrit OS
    Tijdrit WK
    Allemaal nipt verslagen of naast het podium.
18 september 2022 09:10
Foss een nietszeggende wereldkampioen?? Wat een kenners hier... als hij op zo'n parcours sneller is dan al de namen die er wel zijn heb je het gewoon verdiend. Het is niet alsof hij niet eerder heeft laten zien dat hij hard kan trappen. Het begin van het jaar van Foss was tegenvallend, maar hij is echt al lange tijd een goede jonge renner die potentie heeft.

Overigens heb ik me vandaag echt gestoord aan het slechte commentaar van Karl. Op de zaken vooruit lopen, vanalles suggereren en daarmee er eigenlijk alleen maar naast zitten. Alles vanuit het perspectief 'Remco zal winnen, en als dat niet zo is dan toch'. De tijdwaarneming constant in twijfel stellen en niet objectief kijken naar de tijd die hij had gezet.
Op zo'n 6 km van de finish was al te berekenen dat Küng vlak onder de 60 moest blijven rijden om hem te kloppen en hij bleef zeggen dat het Küng VS Evenepoel was. Dat terwijl Foss er gewoon tussen stond op het tussenpunt.
    18 september 2022 09:13
    We zullen volgend jaar zien hoeveel tijdritten hij straks gaat winnen als wereldkampioen, daaruit kunnen we concluderen hoe waardig hij is. Noors kampioenschap telt natuurlijk niet mee.
    18 september 2022 09:16
    @Deel Koeper hij is vandaag de snelste dus is hij een waardige wereldkampioen. De vraag moet zijn of hij kan bevestigen volgend jaar.
    18 september 2022 09:19
    @Lalsacien

    Ik ga niet te veel muggenziften over woordgebruik, maar ik zou dan eerder spreken over verdiend wereldkampioen. Waardig is voor mij dan eerder hoe je die trui daarna overal toont.
    18 september 2022 09:19
    Eurosport gaan kijken dan. Lekker zen worden van kroon.
    18 september 2022 09:25
    Natuurlijk is hij een waardige wereldkampioen, een tijdrit liegt niet.
    @Arry: Wat betreft Karl, die ging er na tussenpunt 2 van uit dat Kung wereldkampioen werd, en dat Evenepoel met 4 seconden verschil nog kans maakte op zilver. De tijdswaarneming trok hij in twijfel bij Sheffield, die was ook onverklaarbaar zonder val. Niet zo gek toch allemaal.
    18 september 2022 09:31
    Akkoord met Deel Koeper: verdiend is op basis van de prestatie op zich; waardig is op basis van de prestaties die volgen.
    18 september 2022 09:38
    Ik voel me aangesproken, maar dan begrijp je mijn punt niet. Zelf vind ik het altijd jammer als een wereldkampioen niet wint, dus dat de regenboogtrui geen enkele keer op het podium staat. Mij hoor je niet zeggen dat het gestolen is, integendeel, niemand wie het meer verdiende dan hij vandaag. Hoop alleen dat hij komend jaar wat kansen krijgt om ook te kunnen winnen in die trui, want laten we eerlijk zijn: een veelwinnaar is het niet (mede doordat hij vaak knecht is).
    18 september 2022 09:41
    @Arry
    Het commentaar van de Babbelbelg op Eurosport was min of meer gelijk aan wat ik hier over Karl lees: REV als referentie voor alles en voortdurend op de feiten vooruit lopen. Kroon probeerde er nog wat nuchterheid in te houden, maar in overdrive luistert Jeroen daar helemaal niet naar.
    18 september 2022 09:44
    Onze Nuchtere Hollander Xistnc heeft weer eens over Belgisch commentaar kunnen mekkeren, rol op WF weer vervuld. :D
    18 september 2022 10:00
    Ik heb op Eurosport Player gekeken en vond het wel meevallen met de partijdigheid van 'de babbelbelg', hoor. In het begin ging hij er volledig van uit dat Ganna iedereen ging wegblazen en daarna ging het vooral over Küng. Pas toen die niet aan de tijd van Foss bleek te komen, ging hij Evenepoel echt serieus als kanshebber zien.
    18 september 2022 10:01
    Arry 1338. Je hebt helemaal gelijk. Op Eurosport veel juister en prettiger commentaar.
    18 september 2022 10:04
    Jeroen, mijn stem slaat over als ik Quick Step of Evenepoel zie. Die man is zo gigantisch onprofessioneel in zijn voorkeuren laten blijken dat hij al lang van de zender had gehaald moeten worden.
18 september 2022 09:03
Goed ja, heeft wat referenties. Maar dit is toch een van de vreemdste uitslagen die ik al zag.
    18 september 2022 10:39
    In ieder geval heeft hij het moment voor zijn eerste internationale TT overwinning goed gekozen.
18 september 2022 10:40
Mag een regenboogtrui bij de witwas ?
    18 september 2022 10:54
    Haha, bij Jumbo zijn ze daar momenteel niet zo happig op. Dus niet in de witwasza(a)k, schijnt dat de baas zwart adviseert. Marginal gains en wie het kleine niet Eerd….
18 september 2022 09:11
Zo zie je maar weer, zo'n tijdrit moet eerst maar eens gereden worden. Top prestatie van Foss.
18 september 2022 09:32
Deelt de UCI nu 6 regenboogtruien uit?
Wie Ganna zou kloppen werd wereldkampioen..
18 september 2022 09:04
En dan te denken dat er binnen de ploeg nog zeker een 5-tal renners VEEL hoger aangeschreven zijn tegen de klok. (Roglic-Dennis- van Aert - Affini - Vingegaard etc)
    18 september 2022 09:05
    Affini en vingegaard hoger aangeschreven tegen de klok? Dat durf ik te betwisten
    18 september 2022 09:08
    Affini niet denk. Dumoulin tot dit seizoen wel.
    18 september 2022 09:19
    Hellaas mocht Tom Dumoulin niet naar zijn zin naar Australië. Tijdrit eist een specifiek voorbereiding en Tom vertelde, dat hij het niet kon krijgen.
    18 september 2022 09:29
    @Cen Mowarec Foss is ook Jumbo-visma. Bij Jumbo-visma krijgen de renners alle kansen om zich goed voor te bereiden op de tijdritten.
    18 september 2022 09:38
    @Can Ga je een keer kappen met die onzin die ook Dumoulin zelf al lang heeft ontkracht
18 september 2022 09:05
Genieten!!! Gun het Foss heel veel. Wel weer triest voor Küng, die verdient die hoofdprijs toch ook wel een keer.
18 september 2022 09:10
Onverwachte winnaar. Maar het enige wat dit seizoen voor deze man nog op orde was van deze man waren de tijdritten.

Ik denk dat de meesten na een goed 2021 meer van het 2022 seizoen hadden verwacht van Foss. Gelukkig maakt hij het nu toch weer goed.
18 september 2022 09:19
Mooi interview met Foss. Hij moest moeite doen om niet te gaan huilen. Renners zeggen vaak na een overwinning "Ik kan het niet geloven" maar bij hem lijkt dat ook echt waar te zijn.
    18 september 2022 10:16
    Wij kunnen het ook niet geloven…
    18 september 2022 13:23
    Eens, komt mij ook als een heel bescheiden jongen over. Daar houd ik wel van. Ik lees heer veel commentaar op het commentaar op de Belg. In Noorwegen gaat dat echt nog een stap verder. Daar regelde ze een eerste contact met Foss naar het thuisfront. En dat lekker live op TV. Was ook waardeloos, want iedereen was er zo bewust van dat ze live waren dat niemand het achterste van de tong liet zien. Beschamend hoog Henk van der Meijden gehalte.
18 september 2022 09:27
Wereldprestatie van Foss, in Canada al sterk bezig. Was nog niet zijn jaar, deels door pech, maar dat is snel vergeten op deze manier.
18 september 2022 09:12
Prachtige prestatie van Foss, en zeer verrassend na toch wel een zeer moeilijk seizoen voor hem.
Knap van Evenepoel om hier een medaille te halen, tussen medespecialisten die zich hier specifiek op voorbereid hebben. Ganna de grote ontgoocheling.
18 september 2022 09:14
Ganna is zijn momentum toch wel een beetje kwijt het laatste seizoen.
    18 september 2022 09:15
    En dan moet de werelduurrecord poging nog komen! Niet goed voor de moraal dit.
    18 september 2022 12:38
    Van alleen maar knecht spelen word je niet beter. Ganna is de nieuwe Puccio.
18 september 2022 09:22
De beste heeft gewonnen op dit parcours. Misschien wel de definitieve doorbraak van een veelbelovend renner?
18 september 2022 09:05
Arme Hayter, die mist hier een 'gouden' kans.
    18 september 2022 09:08
    Hij leek bijzonder gedemotiveerd na die fietswissel. Toch eindigt hij maar op 40 sec, die had ver kunnen komen.
    18 september 2022 09:15
    Verbeterpuntje nog voor Hayter inderdaad, hard fietsen kan ie wel degelijk, iets minder eigenwijs zijn en we mogen echt rekening met hem gaan houden.
    18 september 2022 09:20
    Dat krijg je met extra grote carbon kettinbladen van een niet sponsor correcte fabrikant op een 11 speed shimano powermeter crank met 12 speed groepset en ketting.
    18 september 2022 16:22
    Eigenwijs? Omdat hij kettingproblemen had?
    18 september 2022 16:46
    Dat eigenwijze slaat op het feit dat hij meteen zijn koppie liet hangen en niet direct aanstalten maakte om snel door te rijden. Als je Hayter een beetje volgt dan zul je best weten dat het een zeer moeilijk te coachen jongen is met bakken talent.
18 september 2022 09:13
De eerste vier zijn hetzelfde als in de ronde van de Algarve, weliswaar in een andere volgorde.
18 september 2022 09:28
Fantastisch voor Tobias om als "niet genomineerde voor een top-3 plaats" met een medaille op het hoogste schavotje te staan.

Sneu voor Stefan om "weeral net niet" op het hoogste schavotje te staan.

En toch wel fantastisch wat die "kleine" uit zijn beentjes schudt om na de hectische laatste 4 weken mee op het schavotje te staan. Drie WK medailles bij de profs op 22 jarige leeftijd, het is weinigen gegeven.
18 september 2022 09:45
Schitterende en onverwachte prestatie. Het Scandinavische wielrennen kent haar hoogtijdagen.
18 september 2022 10:35
Kijken als een Küng met kiespijn.
18 september 2022 09:07
Hele goede dag van Foss. Is nog wisselvallig, maar heeft zo zijn uitschieters.

Küng wederom 2e, die zal ontzettend ontgoocheld zijn. Verslaat z’n rivalen, maar weer niet.

Hayter had ook grote kans op podium zonder pech. Sheffield ook top onderweg, zonder val.

Ganna, Pogi en Mollema slechte dag. Dat maakt de uitslag ook wel anders. Toch de jetlag waarschijnlijk.

Kijk anders even de top-4 van de Algarve terug. Tevens al eens 3e in Giro en 4e Baskenland met tijdrijden.
    18 september 2022 09:11
    Tja, Foss reed net al Pogacar nog koers in Canada. Maar het is persoonlijk hoe een mens ermee om gaat.
18 september 2022 09:15
Wauw, Foss! Superknap gedaan op dit erg moeilijk in te delen parcours, en de reacties van een onverwachte winnaar zijn altijd heerlijk om zien :-)

Wel spijtig voor Küng dat die er wéér net naast pakt. Evenepoel heeft dan weer eerder een bronzen medaille gewonnen dan een gouden verloren, na die Vuelta en aansluitend de lange reis.
18 september 2022 09:16
Genoten van het hysterische commentaar van Karl.
    18 september 2022 11:40
    Werd bij de podium ceremonie lichtelijk beschamend toen hij Remco eigenlijk op twee wilde zetten met als argument de mindere tijdrit van Bauke en dus een voordeel voor Küng (richtpunt) ten opzichte van Remco. Werd snel gecorrigeerd door José gelukkig.
    18 september 2022 12:39
    @evelineroos
    Je obsessie met de Vuelta-winnaar en Belgen in het algemeen is verre van gezond.
18 september 2022 10:51
Zou de wind nog in voordeel van Foss gespeeld kunnen hebben?
    18 september 2022 10:58
    Of de eksters?
    18 september 2022 12:04
    Of doe nog eens de ‘nieuwe Eddy Merckx’ of ‘Gullegem’ grap? Die zijn al zo lang geleden en blijven uiteindelijk ook echte toppertjes. :D
18 september 2022 09:08
Wat een bizarre tijdrit. Ongelooflijk van Foss. Ben echt benieuwd naar de cijfers van zijn laatste deel
18 september 2022 09:17
Arme Kung, zo sterk overal maar nooit een grote prijs. Toen ik Foss in Montréal het halve peloton zag lossen dacht ik al dat hij vandaag sterk ging zijn, maar dit …

Reacties zijn gesloten.