WK 2021: Julian Alaphilippe prolongeert wereldtitel, zilver Dylan van Baarle
foto: Cor Vos
Nick Doup zondag 26 september 2021 om 16:38

WK 2021: Julian Alaphilippe prolongeert wereldtitel, zilver Dylan van Baarle

Julian Alaphilippe is voor het tweede jaar op rij wereldkampioen wielrennen geworden. Na een uiterst vermakelijke en zware wegrit van 268,3 kilometer door een koersgek Vlaanderen kwam de Fransman solo over de streep in Leuven. Zijn beslissende aanval plaatste Alaphilippe in de voorlaatste ronde in Leuven. Het zilver ging naar Dylan van Baarle, die Michael Valgren naar het brons verwees. Jasper Stuyven was de beste Belg op de vierde plek.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Een groot volksfeest, zo mag het WK wielrennen in Vlaanderen genoemd worden. In Antwerpen, Leuven, Overijse en alle tussenliggende plaatsen stond het publiek rijen dik, vooral op de lokale omlopen. Een genot voor de renners, de fans en de kijkers. Natuurlijk was er een traditionele vluchtgroep. Patrick Gamper (Oostenrijk) was de bekendste naam, hij kreeg Pavel Kochetkov (Rusland), Rory Townsend (Ierland), Oskar Nisu (Estland), Kim Magnusson (Zweden), José Tito Hernández (Colombia), Joel Levi Burbano (Ecuador) en Jambaljamts Sainbayar (Mongolië). Zij kregen maximaal zes minuten voorsprong.

Finale wordt al vroeg geopend
Thuisland België controleerde de koers en counterde vroege aanvallen. Op 180 kilometer van de meet was er een eerste move van Benoît Cosnefroy, Magnus Cort en Remco Evenepoel. Het was het startsein van een attractieve en lange finale. Pascal Eenkhoorn, Tim Declercq, Primoz Roglic, Jan Tratnik, Arnaud Démare, Kasper Asgreen, Ben Swift, Brandon McNulty, Stefan Bissegger, Imanol Erviti, Nathan Haas en Markus Hoelgaard sloten aan bij de groep-Evenepoel. In het peloton legde België de koers lam, maar werd het commando overgenomen door Italië en Polen. Het gat was toen al een minuut.

Een koersgek Vlaanderen – foto: Cor Vos

De samenwerking in de groep-Evenepoel was niet optimaal, waardoor de Italianen met nog 133 kilometer te gaan (!) de aansluiting wisten te maken. Niet veel later werd ook de vroege vlucht ingerekend. Mathieu van der Poel leek op de Wijnpers even achter een breuk te zitten in het peloton, maar Bauke Mollema bracht de Nederlandse kopman terug. Het hoge tempo – vooral van de Belgen – zorgde voor een uitputtingsslag en wat chaos: Mikkel Honoré en John Degenkolb kwamen ten val, nadat eerder in de koers al Davide Ballerini, Matteo Trentin en Mads Pedersen tegen de grond waren gegaan.

Gevaarlijke aanval met Evenepoel en Van Baarle
Voor veel sprinters ging het ruim 100 kilometer voor de finish al te hard. Caleb Ewan wist redelijk lang aan te haken, maar loste op 75 kilometer van het einde met krampen. Een volgende aanvalspoging werd ingeleid door Nils Politt en gevolgd door Evenepoel, Tratnik, Dylan van Baarle, Andrea Bagioli, Valentin Madouas, Mads Würtz Schmidt, Iván García, Robert Stannard, Rasmus Tiller en Neilson Powless. Op de laatste keer Moskesstraat ontbrandde de koers: Van Baarle, Evenepoel, Madouas, Bagioli en Powless bleven over en daarachter kwamen de eerste favorieten uit hun kot, maar dat zorgde er ook voor dat de controle wat wegviel.

Op de Bekestraat plaatste Julian Alaphilippe een demarrage, waardoor een elitegroep ontstond die wist aan te sluiten bij de kopgroep. Naast de uittredende wereldkampioen waren ook Madouas, Florian Sénéchal, Evenepoel, Jasper Stuyven, Wout van Aert, Matej Mohoric, Bagioli, Sonny Colbrelli, Giacomo Nizzolo, Tom Pidcock, Van Baarle, Van der Poel, Valgren, Markus Hoelgaard, Powless en Zdenek Stybar present.

België omringde Wout van Aert – foto: Cor Vos

Alaphilippe plaatst aanval na aanval
Een nieuwe aanval van Alaphilippe en Colbrelli op de Smeysberg werd gecounterd door de Belgen. Vooraan waren het vooral Evenepoel en Bagioli die het tempo bepaalden. De achtervolgende groep kwam mede daardoor niet dichterbij; bij het opdraaien van de laatste twee rondes van het Leuven Circuit was het verschil al bijna twee minuten.

Op 26 kilometer van het einde was de opdracht van Evenepoel ten einde. Hij had zich, sinds de aansluiting van zijn kopman, volledig leeg gereden in dienst van Van Aert. Op de voorlaatste Wijnpers plaatste Alaphilippe een knappe jump waarop Van Aert niet direct kon reageren. Toch wist de groep door werk van Stuyven alles samen te brengen. De spanning was voelbaar, want er werd ook onderling gepokerd. Een ijzersterke Alaphilippe plaatste op de St. Antoniusberg een volgende versnelling, waarmee hij direct een gat sloeg.

Julian Alaphilippe wist van geen ophouden – foto: Cor Vos

Aanvalslustige Alaphilippe is gevlogen
Achter de Fransman waren het Powless, Stuyven, Van Baarle en Valgren die elkaar vonden. Zij waren weggereden van de groep met Van Aert en Van der Poel, waar Italië de kop had genomen. Bij de voorlaatste passage aan de finish was het verschil twaalf seconden tussen Alaphilippe en de groep-Stuyven, terwijl Van Aert en co een halve minuut achterstand hadden.

De achtervolging kwam niet goed op gang, waardoor het verschil van elf seconden groeide tot een halve minuut. Er stond geen maat op Alaphilippe, die ontketend was en met die 30 seconden voorsprong aan de laatste kilometer begon. Op die manier had ‘JuJu’ alle tijd om zijn tweede wereldtitel op rij te vieren.

Van Baarle verovert zilver
De sprint om de tweede plaats werd enigszins verrassend gewonnen door Van Baarle. Hij tekende daarmee voor de eerste WK-medaille bij de elitemannen namens Nederland sinds 1997, toen Léon van Bon derde werd. Van Baarle bleef Valgren (brons) en Stuyven voor.

In de slotronde wist Tom Pidcock nog weg te rijden uit de elitegroep met Van Aert en Van der Poel. Hij kwam uiteindelijk als zesde over de finish. Het sprintje voor de achtste plaats werd gewonnen door Mathieu van der Poel, die daarmee voor de tweede Nederlander in de top-10 zorgde; topfavoriet Wout van Aert strandde op de elfde plaats.

 
123 Reacties
Sorteer op:
26 september 2021 16:41
Vree koerske. Bijna een hele wedstrijd volle bak koers, wat een werkelijk spetterende namiddag heeft opgeleverd. Ik had een meer gesloten wedstrijd verwacht. Thieuke en WvA weer veel met elkaar bezig, maar gewoon op waarde geklopt door Alaphil. Bij die aanval op ongeveer 50 km van de meet zullen er al een paar geweten hebben hoe laat het was. De waardeverhoudingen in de weken voorafgaand aan het WK blijken op de dag zelf toch weer anders te liggen. Het was nog niet helemaal een grand cru seizoen tot dusver, maar nu is het gewoon alweer een fenomenaal jaar voor Julian. Wat een stijl ook. Evenepoel overigens ook een sterke koers gereden, maar die hadden ze nooit zo in die knechtenrol mogen dwingen. Zijn meerwaarde had echt gelegen in zelf proberen te winnen en de rest zo onder druk zetten, niet met zich volledig leeg te rijden op kop. Van Aert duidelijk geen superdag. Pracht-WK. Schol, Patje.
  26 september 2021 16:47
  Ik kan het niet beter verwoorden Alfons! Jammergenoeg voor de Belgen geen titel in eigen land. Maar wát een mooie koers en een geweldige sfeer na alle corona-shit. Ik heb af en toe met waterige ogen genoten van de geweldige ambiance.
  26 september 2021 16:50
  Hoeveel hypo’s zou Patje doen vanavond?
  26 september 2021 16:53
  Wat slecht van die belgen zeg.
  26 september 2021 16:53
  Is er een ziekenhuis mét tap in Leuven? Dan zou ik daar gaan vieren als ik hem was. Maar ik snap heel goed dat hij er een paar op neemt vanavond. Alleen niet voor de camera komen graag. Of juist wel natuurlijk ;)
  26 september 2021 17:06
  Achteraf zonde ja. REVKET begint ook met de koers meer een echt coureur te worden wat mij betreft, het begint er steeds natuurlijker en intuïtiever uit te zien.
26 september 2021 16:41
Belgen hebben de koers keihard gemaakt, maar wellicht zichzelf ook het koppie omgedraaid. Vocsnor is echt een prima coureur geworden. Dylan een prachtige plak. En stuur ambulances naar Patje, die krijgt een dubbele hypo vanavond.
26 september 2021 16:41
Wat een held! En ronduit de beste vandaag. Met remco dan maar dat was een topknecht vandaag, voor woutie en ala
26 september 2021 16:42
Wat een baas!!!! En supergoede Stuyven en van Baarle
26 september 2021 16:44
Veruit de sterkste vandaag. Hier kun je gewoon niks over zeggen. Heeft ze gekild met meerdere demarrages en maakt het mooi af. In het hol van de leeuw fietsles gegeven. Een verdiende winnaar.
26 september 2021 16:44
Alaphilippe overduidelijk de sterkste. Wout zou ook weleens zelf wat meer initiatief mogen nemen, ook al is hij niet zo goed. Hij komt te vaak in dit soort posities.
26 september 2021 16:45
Mooie 4e plek voor die dominante Belgen. Pidcock had misschien mee kunnen/moeten springen met Flippie
  26 september 2021 17:01
  Pidcock zal wel verkeerd hebben gegokt. Dacht vermoedelijk dat Van Aert en VdP wel mee zouden springen.
  26 september 2021 18:38
  Ik denk niet dat de Belgen heel blij zijn met een mooie 4e stek...
26 september 2021 16:47
Amusante koers, verdiende winnaar en wat blijft Leuven een prachtige stad. Die extra lus buiten de stad heeft het toch wel een zwaar traject van gemaakt
26 september 2021 16:47
Prachtige wedstrijd, totaal niet verwacht deze ontknoping. Wat een koning die Flip. Van Baarle mag fier zijn op het zilver. Schrijf hem maar op voor Roubaix!
26 september 2021 16:48
Hele dag heerlijke koers - loodzware afvalrace - laatste 20km toch wel een kleine deceptie, zonder af te doen aan de prestatie van Alaphilippe, indrukwekkend! Zilver voor van Baarle - hulde!
26 september 2021 16:48
Echt enorm genoten. Hele knappe tweede plek voor Van Baarle. Pidcock snelste laatste 10km gereden?
  26 september 2021 17:04
  Pidcock eindigt op 49 seconden. Met nog 10km te gaan waren dat er iets van 35 of 40. Nee dus.
26 september 2021 16:48
Julian de beste in koers en verdiende winnaar. Proficiat voor Dylan Van Baerle. Belgen sterk gereden maar niks resultaat. Remco heeft laten zien dat hij toch voor de ploeg kan rijden. Tegenvallen resultaat voor de Belgische ploeg.
  26 september 2021 18:41
  Dat kan je zeggen. Geen enkele wereldkampioen in eigen land afgeleverd. Dat kun je eigenlijk niet anders dan een complete afgang noemen. Net als bij het voetbal blijkt België enkel op papier de beste.
26 september 2021 16:49
De Belgen hadden op de Flandrienlus beter gewacht op de tweede groep om met Campenaerts, Lampaert, Teuns en Benoot naar Leuven te gaan. Daar hebben ze zichzelf eigenlijk de das omgedaan. Evenepoel was supersterk, maar heeft daar eigenlijk vooral de Belgen de vernieling in gereden. Anders hadden ze hun overwicht op de lokale ronde kunnen uitspelen en anders Van Aert naar de sprint kunnen brengen.
  26 september 2021 17:01
  Als je ziet hoe Flipje vanaf km 50 op elke helling weg probeert te knallen denk ik niet dat 4 Belgen meer een verschil had uitgemaakt in de kopgroep!
  26 september 2021 17:02
  Van Aert was gewoon niet goed genoeg. Had hier nooit gewonnen vrees ik.
  26 september 2021 17:13
  Zelfs als België slimmer had gereden was Flip simpelweg te goed denk ik.
  26 september 2021 18:31
  +1 als men Evenepoel had laten wachten op de achtervolgende groep & Van Aert had eerder onderkent dat hij niet de benen had, dan had Stuyven 5 knechten gehad om gaten dicht te rijden: Vocsnor etc zaten in de achtervolgende groep op reserve. Er zit een hoop ‘als’ in, maar tactisch achteraf geblunder door België, en Van Aert had de regie duidelijk niet in handen genomen door Evenepoel niet te laten sparen voor de laatste 20 km, je kon aan zien komen dat als Evenepoel op was, de regie niet afdoende was. niet de fout van Evenepoel dat die hier als een kip zonder kop rondreed, Iemand had Evenpoel moeten bijsturen.
  26 september 2021 18:47
  Evenepoel wel sterk. Dat was ook direct de laatste keer zijn dat hij zich voor een ander zal opofferen.
26 september 2021 16:49
Prachtige wedstrijd met een terechte winnaar. Moet een hard gelag zijn voor de Vlamingen, "hun held" Wout van Aert kon het helaas niet waarmaken. Mathieu v.d. Poel verdient een pluim voor zijn doorzettingsvermogen maar daar win je geen WK mee!
26 september 2021 16:50
Bij Wout krijg ik vaak het gevoel dat hij de koers teveel ondergaat. Vandaag niet goed genoeg want anders springt hij wel mee met Alaphilippe. Ook Mathieu eindigt vandaag op de plek waar hij thuishoort.
26 september 2021 16:51
Mooi WK gezien, en let’s be honest: als je aanvalt en niemand kan volgen ben je gewoon de beste. Van Baarle erg sterk en verdiend 2e. Evenepoel ook sterk en in dienst van de ploeg. VdP nog niet sterk genoeg vandaag en Van Aert toch niet goed genoeg om Alaphilippe te volgen toen hij ging. Schokkend trouwens dat er vanuit het publiek voorwerpen gegooid werden naar Alaphilippe bij zijn finish… Publiek was eigenlijk zo geweldig deze week..
26 september 2021 16:51
Niks aan te doen, weinig aan te nabeschouwen. Je hoort vaak van maar 1 cartouche dit en dat en Flip vermoordt hier gewoon de gehele tegenstand vanuit het wiel met een hele regen er aan, al zijn aanvallen waren scherper dan welke ook van de tegenstand. Zwaar verdiende wereldtitel.
26 september 2021 16:51
Belgische en Nederlandse ploeg dik in orde, maar misschien hebben de Belgen zich wel kapot gereden.
26 september 2021 16:51
De belgen in rouw.
26 september 2021 16:52
Ik blijf het verschrikkelijk vinden. Rondjes rijden op een vast parcours. Het WK past niet bij mijn voorkeuren.
  26 september 2021 17:04
  Dat was dit toch juist niet zoals een standaard WK? Vond het geweldig met die extra lus buiten Leuven. Je ziet het ook aan het koers verloop, vanaf 180 km voor de meet was het oorlog, dat zie je toch normaal gesproken alleen in de Vlaamse klassiekers.
  26 september 2021 17:30
  Het kan verkeren. Gisteren was het parcours nog ruk, vandaag hoor je niemand erover.
  26 september 2021 17:55
  Dat klopt. Maar op de een of andere manier vind ik het niks. Kijk veel meer uit naar Roubaix.
  26 september 2021 18:38
  Ik stond vandaag weer eens aan de kant (wat heb ik dit gemist, wat een heerlijke sfeer) en heb me gerealiseerd dat dit de toekomst is. Het is een publiekssport en het is extreem prijzig om te organiseren. Als je een paar keer een lokale ronde doet krijg je langs de kant meer waarde, waardoor meer publiek ontstaat, het is makkelijker uit te baten waardoor inkomsten toe kunnen nemen en het is veel gemakkelijker en goedkoper te organiseren.
  26 september 2021 23:21
  @Oscarito voor wat het waard is, PR heeft ook een vlakke saaie aanloop van 100km waar geen mens naar kijkt.
26 september 2021 16:53
Geweldige, meer dan verdiende winnaar.. tot drie keer toe gedemarreerd en eerder in de koers ook al ten aanval.. Ook alle lof voor Remco.. Stuyven's rol vond ik wat dubieus, zoals hij wel vaker hoofdzakelijk voor eigen kans gaat.. Negatieve bijrol (ook niet voor het eerst) voor het Belgische publiek aan de finish. Hoe kan je nou boe-roepen naar zo'n winnaar...
  26 september 2021 16:56
  En bier gooien…
  26 september 2021 17:02
  Ja, dat bier gooien was zeer triest. Mathieu weet er alles van.
  26 september 2021 17:14
  Inderdaad. Zeer onsportieve supporters. Niet voor het eerst trouwens. Maar, zoals Alaphilippe fijntjes zei tijdens het geïmproviseerde interview, dat boe-geroep motiveerde hem juist om volop te blijven gaan.
  26 september 2021 17:20
  Ik zag inderdaad bier vliegen op het grote scherm aan het stationsplein waar ik stond te kijken. Triest. Maar gelukkig niet iets algemeen. Op het stationsplein weerklonk een groot applaus wanneer Alaphilippe over de meet kwam.
  26 september 2021 18:51
  Ja, eens. Maar hij zat het publiek ook wel een beetje op te naaien met z'n gebaren in het hol van de leeuw. Hij weet ook wel dat men hem liever niet winnen. Ik praat het niet goed, maar begrijp het wel. In het voetbal had hij de eindstreep niet gehaald.
  26 september 2021 19:18
  Ed De Biergooier?
26 september 2021 16:54
Geweldige Alaphilippe en van Baarle.
26 september 2021 16:57
Heerlijke wedstrijd gezien met een mooie winnaar.
26 september 2021 17:01
Swashbuckling in Louvain…
26 september 2021 17:02
180km voor de finish begint de koers. Zelden gezien, met een zeer hoog gemiddelde. Zo blijkt maar weer: de renners maken de koers. Veruit de sterkste wint. Geen houden aan. Jammer voor de Vlamingen. Mooie prijs voor van Baarle.

Reacties zijn gesloten.