WK 2018: Remco Evenepoel maakt gehakt van de tegenstand bij de junioren

WK 2018: Remco Evenepoel maakt gehakt van de tegenstand bij de junioren

foto: Sirotti

donderdag 27 september 2018 om 17:54

Remco Evenepoel heeft alle hooggespannen verwachtingen waargemaakt. Het 18-jarige Belgische supertalent kon op voorhand de wereldtitel eigenlijk alleen maar verliezen, maar het gebeurde niet. Met een ruime voorsprong bleef hij Marius Mayrhofer en Alessandro Fancellu voor. Evenepoel volgt Julius Johansen op als winnaar. De Nederlanders kwamen in het stuk niet voor.

Massale valpartij zorgt voor vroege opening
In de beginfase van de koers bepaalde Duitsland verrassend genoeg het tempo. De Belgen lieten de boel de boel. Dat veranderde aan de voet van de Gnadenwald, de eerste serieuze klim van de dag. Een onoplettende Tsjech kwam op kop van het peloton ten val en nam vrijwel iedereen mee. Het grootste slachtoffer was Evenepoel. Hoewel de fysieke schade meeviel, kreeg hij wel af te rekenen met materiaalpech. Hij bleef nochtans opvallend rustig. Maar naarmate hulp uitbleef, begon stress op te spelen. Uiteindelijk verloor de Belg een kleine twee minuten door het oponthoud.

Tsjechië trekt door
Het achterblijven van de Belg was het teken voor Tsjechië om het tempo op te schroeven. Zij hadden met Karel Vacek de andere favoriet in huis en hij was de dans ontsprongen. Op de Gnadewald sloegen de overige renners hun handen ineen, ze roken immers bloed. Evenepoel begon aan een indrukwekkende solo, waarbij hij de ene na de andere junior voorbij reed of dat ze er niet stonden. Op de top van de klim had hij zijn achterstand al aanzienlijk verkleind. Op iets een kleine zestig kilometer voor de meet sloot Evenepoel terug aan, al waren Mayrhofer en Andrea Piccolo toen wel alvast vertrokken.

Evenepoel maakt favorietenrol waar
Op de eerste beklimming op het finale circuit, bracht Ilan Van Wilder het gat met de twee koplopers rap terug. Een van de Amerikanen besloot toen te demarreren, waarna Evenepoel reageerde. Uiteindelijk konden alleen Vacek en Mayrhofer volgen, maar de Tsjech moest door kramp in de afdaling lossen. De jonge Duitser kon alleen volgen, waarna de Belgische topfavoriet hem op de klim in de laatste ronde glad uit het wiel reed. Hij bouwde zijn voorsprong uit naar anderhalve minuut op de nummer twee en kon op die manier al vroeg beginnen met vieren. Eerder deze week pakte de veelvraat ook al de wereldtitel tijdrijden.

Dit artikel delen:

136 Reacties

Brecht 27 september 2018 om 21:14

is het nr 17 in de uitslag Ben Tulett niet diegene die begin dit jaar wereldkampioen veldrijden bij de junioren werd?

assen 27 september 2018 om 21:33

De overwinning van Remco was opmerkelijk. NOG opmerkelijk vond ik het ONGELOOFLIJK domme rijden van de Italianen. Nooit gezien, in welke wedstrijd dan ook. Zelfs het rijden van NL tijdens het EK vrouwen kwam er niet bij in de buurt.

Braakbal 27 september 2018 om 21:35

Vlaanderen en Nederland moeten gewoon samengaan. Dan worden we één van de machtigste sportnaties ter wereld. En dan krijgen we in België eindelijk wat deftige fietspaden !
Frankrijk krijgt Wallonië gratis + een jaarabonnement van Plopsaland. Brussel wordt een stadstaat en de hoofdstad van Europa.

Thijs E 27 september 2018 om 21:52

De Ardennen zijn al in Nederlandse handen. In het weekend dan tenminste.

miguelon 28 september 2018 om 00:28

@braakbal, dan zal dat alvast zonder de overtuigde en tweetalige Brusselse Belgicist Evenepoel moeten, helaas voor jou!

JayJay 27 september 2018 om 21:41

Ik ben Belg en krijg buikloop van de commentaar van Sven Nijs…

xistnc 27 september 2018 om 21:42

*het

LutsenkoFan 27 september 2018 om 22:04

wat een zure reacties.
Elke land is heel chauvinistisch qua commentaar.

Nooit dat verslag van Epke Zonderland goude plak gehoord?
Of toen Dumoulin die ene bergetappe won in de Vuelta?

het is juist dat jullie nooit naar de NOS kijken dat jullie denken het hier niet is.

Prachtige prestatie van Remco, hoop dat hij het in de profs kan waarmaken. Wat vast staat is dat dit seizoen en eigenlijk ook vorig seizoen ongekend knap waren.

Doordrijver 28 september 2018 om 00:36

Inderdaad, dat bedoel ik dus. Gebeurt bij elke natie op het ‘er over’ gaan af.

Sonsbach Allstars 27 september 2018 om 22:09

Wow schitterende overwinning van Evenepoel. Eigenlijk wel verwacht maar je het toch maar even gaan doen. Helaas wordt deze prestatie hier nogal overschaduwd door een platte België-Nederland rivaliteit. Door sommigen althans, en met iets te veel venijn. Houd er toch mee op, want het verveelt de meesten hier en het leidt ook nog eens nergens toe.

Doordrijver 28 september 2018 om 00:34

Inderdaad, bedankt. En dat voor zo’n mooie sport..

Lord Melchett 27 september 2018 om 22:21

Vroeg rijp! Vroeg rot?

Geraint 27 september 2018 om 22:40

Ok, nu ben ik toch ook om hoor. Vroegrijp? Volgroeid? Ik weet het zo niet. Helft van zijn tegenstanders zien er veel forser uit. Dat hij alles zal gaan domineren kan je natuurlijk nog niet zeggen. Dat Wuyts gaat zweven en overdrijft, en ongelofelijk irritant gaat doen betekent natuurlijk geen fluit. Maar krijg de indruk dat José, die ik heel hoog heb zitten, ook zwaar onder de indruk is. Naar verluid rijdt hij rond als Valverde bij de jeugd… Misschien wordt zo om de 20 jaar een Valverde geboren.

sooike 27 september 2018 om 22:54

Ik volg de wielersport al tientallen jaren. Van dichtbij en van iets verder af, maar zoiets als vanmiddag heb ik nog nooit gezien. Een jonge coureur start als grote favoriet, lijkt dat waar te gaan maken, raakt achter door een valpartij en rijdt bijna in zijn eentje een gat dicht van bijna 2 minuten, in de laatste kilometers overigens prima geholpen door enkele landgenoten. Rijdt vervolgens iedereen uit het wiel, kijkt niet één keer om en wint met ruim een minuut voorsprong . Fantastisch! Wuyts mag euforisch zijn en Decauwer mag bijna een traantje wegpinken. Neutraliteit in de journalistiek is een fabeltje. Dit was wielersport om je vingers bij af te likken. En al die onzinverhalen hier ! Haat, afgunst, jaloezie…alles steekt weer eens de kop op! Ik feliciteer de Belgen met dezekanjer en wens ook Pattrick geluk met deze fantastische aankoop voor zijn toch al sterke ploeg. Evenepoel is bij hem in goede handen. En alle zuurpruimen en “critici” hier nu naar bed met een flesje warme melk , want je gedraagt je als kleuters !

Andreotti 28 september 2018 om 06:40

Ben het vaak niet met je eens, met name als het over LTJ gaat (en de voorgangers), maar hier sla je de spijker op z’n kop.

Vincent Lacressonniere 28 september 2018 om 12:34

Je hebt gelijk Sooike, maar je bent zelf ook een zuurpruim normaal gesproken. Slaap lekker dus

GUY MALFAIT 27 september 2018 om 22:55

Bij Sporza wordt het echt erger met de jaren. Ik ben zelf ook een Belg, en dus ook gelukkig als een Belg een grote koers wint, maar zoals Wuyts, Vannieuwkerke en vandaag zelfs De Cauwer te keer kunnen gaan bij een goeie prestatie van een landgenoot, dan vind ik gewoon genant. Het was bij momenten alsof je naar twee beschonken lieden aan de toog aan het luisteren was. Het was er gewoon over, en meer dan een klein beetje.

Wel een fantastische prestatie natuurlijk. Ik veronderstel dat hij een voordeel haalt uit zijn professionele opleiding bij Anderlecht en PSV, maar het is natuurlijk wel een groot talent.

Binda 27 september 2018 om 22:57

Een historische dag voor het wielrennen vandaag. De nieuwe Merckx won vandaag zijn eerste Wereldtitel. Vele zullen er volgen. Ongelofelijk wat een gigantisch talent is dit mannetje.
Kan hij eigenlijk sprinten of weet hij dat zelf niet omdat hij altijd solo finisht?

Thijs E 27 september 2018 om 23:22

Hij weet niet eens of hij in een peloton kan fietsen, zo hard gaat die kerel

Andreotti 28 september 2018 om 01:04

Fantastische overwinning ! Petje af hoor, zo zwaar favoriet zijn en het ook waarmaken.

En hij fietst pas anderhalf jaar serieus, dus er lijkt nog veel groei mogelijk.

Maar… laten we wel reeel blijven. Dit zijn de junioren en dat staat heus niet altijd garant voor een grote prof carriere. Tom Cordes, Raymon Meijs, Michel Zanoli…. allemaal wk junior die toch geen hele grote prof carriere hebben gehad. Dus garantie’s zijn er niet.
Maar ik heb het idee dat wij van hem nog wel iets meer gaan horen…

boenk 4 oktober 2018 om 20:03

Klopt, garanties zijn er niet, maar dat neemt ook niet weg dat de prestatie die hij nu heeft geleverd, enorm indrukwekkend is. Ook al hangt hij volgend jaar zijn fiets aan de haak.

FDJ 28 september 2018 om 07:27

Deze gast wordt zo gigantisch gehyped dat ik merk dat ik zo af en toe het gevoel voel heel blij te worden als hij het niet gaat maken om dan de mening van Wuyts en Co nog eens te horen.

Overigens zit er nog verschil in commentaar geven met enige voorkeur tov landgenoten en wat Wuyts doet. Dat is er echt ver en ver over. Vond ik van die geacteerde emoties van Traksel vorig jaar in de giro ook trouwens. Zoals Wuyts nu ook… we hebben het over een juniorencategorie en hij doet ons vanuit zijn ivoren toren geloven dat zojuist het complete Wolfpack is verslagen door ZKH Evenepoel. Compleet de weg kwijt deze Wuyts

kielabokki 28 september 2018 om 09:10

Ik twijfel toch niet aan de oprechtheid van de emoties. Desondanks was het op momenten wat hysterisch. Zelfs José ging hij komt de goede Sint zingen.

Begrijp dat trouwens volledig, maar als je zelf geen enkele emotionele betrokkenheid voelt dan komt het allemaal wat overdreven over.

west 28 september 2018 om 09:15

Ben benieuwd wat het gaat worden; Hij zal zich volgend jaar moeten conformeren. Iets wat ie nog nooit gedaan heeft. Natuurlijk gaat ie bij lange na niet gelijk mee kunnen met de Wereldtop, en gelukkig maar. Maar dat betekent wel dat een puber, die aan de ene kant wordt bewierookt als de nieuwe Merckx en Jezus ineen, aan de andere kant, zal gaan moeten “knechten in de marge”. Iets wat ie nog nooit gedaan heeft. En dan gaan we zien of de mentale weerbaarheid even groot is als de fysieke.

Fantastische overwinning trouwens, zelden gezien!

Vlinder 28 september 2018 om 10:09

Wat was het toch een fenomenale prestatie en wat hoop ik ontzettend dat deze jongen de ruimte krijgt om zich verder te ontwikkelen zonder de druk van de hele natie. Ik hou van een beetje emotionele verslaggeving en heb dan ook genoten van de Cauwer en Wuyts. Dat ze ‘chauvinistisch’ zijn lijkt me logisch. Het is een Belgische zender dus voila. Enige kanttekening die ik er bij heb is dat de druk op deze jonge klasbak misschien te groot kan worden, maar hopelijk heeft hij een groep mensen om zich heen die hem goed begeleiden. Sinds ik koers kijk ben ik echt van België gaan houden en supporter dan ook net zo hard voor de Belgen als voor de Nederlanders, maar heb net zo goed hart voor andere nationaliteiten als ik de renner of renster graag zie koersen. Wat mij betreft niet te moeilijk doen over nationaliteit. Gefeliciteerd lieve zuiderburen!

Samlambeej 28 september 2018 om 12:07

Was erg leuk om die jonge snaken eens te zien koersen. Los van de Grote Remco Evenepoel-Show heb ik nog veel leuke dingen gezien. Al vroeg werd de pees erop gelegd door in de eerste plaats de Duitsers waardoor we al snel gewag konden maken van een schifting tot het 'elite-groepje'. Het ontbrak de jonge wolven niet aan koersdrang maar wel overduidelijk aan stuurmanskunst. Gevolge: drie massavalpartijen waar in de laatste Prins Remco Evenepoel verstengeld zat. Voor Piccolo en Mayrhofer een schokimpuls om aan te zetten op 70km(!) van de meet. Een ingeving uit angst voor de alles overrompelende Belgische hoge toerenmachine. Het zou ze duur komen te staan. Vooral Piccolo, die wist aan het eind niet meer van welke parochie hij afkomstig was. De stevige Duitser bewees ons zijn kwaliteit van indelingsvermogen. Respect. Na een lange onderneming is hij langzaam maar zeker suf geblazen door de dubbele hovercraft voor 'm die een ideaal terrein voor zich had liggen. Wat daarna nog kwam was niet minder dan een ware demonstratie van fysieke capaciteiten gekoppeld aan een niveau Treadstone-achtig, griezelige focus. Dat kopje?! Daar kwam maar geen verval op! Wereld- en vicewereldkampioen waren bekend en dan kregen we nog als toetje de strijd voor het Brons in de vorm van een (door Michel en José reeds vroeg aangekondigd) onvervalst welpengevecht onder de Italiaantjes en nog een ranke Zwitser. Podiumceremonielen stonden niet meer op de band door dat geschakel van één naar canvas maar goed, ik kan de zege nog wat savoureren dankzij de 17 Sporza-artikels en heroïsche beeldjes. Het is nog even genieten want over een maand zullen we als Belgen weer in ons behoudende zelf keren en ongeduldig afwachten wat onze nieuwe Koning waard zal zijn in het rijk der wielerprofs. Een ding is zeker, heel België, zo niet heel de wereld kent nu Remco Eee-VenePoelll….

meestre 28 september 2018 om 12:27

Leuk al die reacties te lezen , vooral de negatieve …..
Verheug me al voor de reacties moest ook Bjorg Lambrecht winnen bij de beloften .

Taliesin 28 september 2018 om 13:28

Voor mij werd de hele prestatie van Evenepoel overschaduwd door het extreem overdreven, hyper belachelijke commentaar van mijn favoriete wielercommentatoren Wuijts en de Cauwer. Twee mannen voor wie ik altijd kies qua uitzending. Dit was echt totaal belachelijk. Een paar dingen die ik hoorde was de Cauwer die refereerde aan de "nieuwe Contador" en Wuyts die zelfs zei, en ik citeer "het grootste wielertalent wat ik in mijn hele carriere gezien heb". Serieus Michel, voelt ge u nie goe?

Hahahahaha. Echt, chauvenisme is prima maar hier kwam toch boven drijven dat gevoel van jarenlang ondermaats presteren van een wielergekke natie. Als Mathieu van der Poel een Belgisch paspoort had gehad dan hadden we al deze kreten een paar jaar geleden al gehoord, daar kan je zeker van zijn. Deze gast is 18 en veel beter dan zijn leeftijdsgenootjes, gaat interessant worden hem te volgen. Maar die loftuitingen van gisteren, die twee leken regelrecht op een orgie af te stevenen. En het bleef maar doorgaan ook, gewoon twee uur lang eindeloos ophemelen. Hiervan ik ook zeggen dat ik dat in mijn carriere als wielerkijker nog nooit heb meegemaakt.

orogenese 28 september 2018 om 13:37

Mee eens. Wat mij bovendien hogelijk verbaasde was dat ze hem prezen voor “de vier talen die hij vloeiend sprak, en wellicht nog wel meer dan wij nu weten” (De Cauwer), en dat “hij waarschijnlijk ook een rekenwonder is” (Wuyts).

boenk 4 oktober 2018 om 19:54

Vermoedelijk heb je ook nog nooit een wielrenner gekend, die in eender welke catogorie dan ook, 35 van zijn 45 wedstrijden wist te winnen (de meeste met minuuuten voorsprong), waaronder 6 op 6 nationaal, Europees en wereld kampioenschappen zowel op de weg als tijdrijden. Als er ooit een prestatie (of opeenvolging daarvan) was om enthousiast over te worden, dan was het toch wel deze, denk ik?

Ik heb de indruk dat er veel mensen zijn die meer plezier beleven aan het zichzelf opjagen en enerveren aan banaliteiten, dan aan de sport/prestatie op zich.

EddyB1958 28 september 2018 om 14:42

Er komt een webshop en de opbrengst gaat naar een kinderziekenhuis.
https://m.hln.be/de-krant/officiele-fanclub-goed-doel-en-eigen-kledinglijn~aa709130/
Misschien kan een halve Hollander,die nu in de VS verblijft en op deze site super populair is, wegens zijn contract bij Jumbo vanaf 2020 ook zoiets doen, kwestie populariteit.

meestre 28 september 2018 om 14:51

Ze worden oud jongens.

meestre 28 september 2018 om 14:54

Eerst bakken kritiek over een belg en zijn bollen . Nu over een tiener die een kampioen is . Straks ist beter dat de Belgen niets meer winnen…

leegloper 28 september 2018 om 19:38

Wat heerlijk, al dat commentaar. Is de wedstrijd nog ergens terug te zien met Belgisch commentaar? Ik heb hem helaas gemist, maar dan ga ik het nog terugkijken met de kritieken van WF bij de hand. :)

Taliesin 28 september 2018 om 23:34

"Wat mij bovendien hogelijk verbaasde was dat ze hem prezen voor “de vier talen die hij vloeiend sprak, en wellicht nog wel meer dan wij nu weten” (De Cauwer), en dat “hij waarschijnlijk ook een rekenwonder is” (Wuyts)."

Da's nog niet alles, het was ook nog eens zo dat hij zo goed kon oreren dat het geen flash interviews waren maar monologen waarbij de heren commentatoren en de rest van de wielerwereld alleen maar met bewondering konden toehoren. Hahaha. We mogen dankbaar zijn dat hij ons toespreekt in het Engels en niet in het Mandarijnse dialect wat hij zeker ook machtig zal zijn.

Headlines

Materiaalzone

Populair