WK 2018: Remco Evenepoel maakt gehakt van de tegenstand bij de junioren

WK 2018: Remco Evenepoel maakt gehakt van de tegenstand bij de junioren

foto: Sirotti

donderdag 27 september 2018 om 17:54

Remco Evenepoel heeft alle hooggespannen verwachtingen waargemaakt. Het 18-jarige Belgische supertalent kon op voorhand de wereldtitel eigenlijk alleen maar verliezen, maar het gebeurde niet. Met een ruime voorsprong bleef hij Marius Mayrhofer en Alessandro Fancellu voor. Evenepoel volgt Julius Johansen op als winnaar. De Nederlanders kwamen in het stuk niet voor.

Massale valpartij zorgt voor vroege opening
In de beginfase van de koers bepaalde Duitsland verrassend genoeg het tempo. De Belgen lieten de boel de boel. Dat veranderde aan de voet van de Gnadenwald, de eerste serieuze klim van de dag. Een onoplettende Tsjech kwam op kop van het peloton ten val en nam vrijwel iedereen mee. Het grootste slachtoffer was Evenepoel. Hoewel de fysieke schade meeviel, kreeg hij wel af te rekenen met materiaalpech. Hij bleef nochtans opvallend rustig. Maar naarmate hulp uitbleef, begon stress op te spelen. Uiteindelijk verloor de Belg een kleine twee minuten door het oponthoud.

Tsjechië trekt door
Het achterblijven van de Belg was het teken voor Tsjechië om het tempo op te schroeven. Zij hadden met Karel Vacek de andere favoriet in huis en hij was de dans ontsprongen. Op de Gnadewald sloegen de overige renners hun handen ineen, ze roken immers bloed. Evenepoel begon aan een indrukwekkende solo, waarbij hij de ene na de andere junior voorbij reed of dat ze er niet stonden. Op de top van de klim had hij zijn achterstand al aanzienlijk verkleind. Op iets een kleine zestig kilometer voor de meet sloot Evenepoel terug aan, al waren Mayrhofer en Andrea Piccolo toen wel alvast vertrokken.

Evenepoel maakt favorietenrol waar
Op de eerste beklimming op het finale circuit, bracht Ilan Van Wilder het gat met de twee koplopers rap terug. Een van de Amerikanen besloot toen te demarreren, waarna Evenepoel reageerde. Uiteindelijk konden alleen Vacek en Mayrhofer volgen, maar de Tsjech moest door kramp in de afdaling lossen. De jonge Duitser kon alleen volgen, waarna de Belgische topfavoriet hem op de klim in de laatste ronde glad uit het wiel reed. Hij bouwde zijn voorsprong uit naar anderhalve minuut op de nummer twee en kon op die manier al vroeg beginnen met vieren. Eerder deze week pakte de veelvraat ook al de wereldtitel tijdrijden.

Dit artikel delen:

136 Reacties

Haanaf 27 september 2018 om 18:21

Fijn toch dat ze zo enthousiast zijn in België.

In Nederland hebben we tegenwoordig 17 miljoen F1 fans, terwijl er een aantal jaar geleden alleen een handvol liefhebbers keek.

On topic: mooie overwinning, helemaal zelf afgedwongen. Ik hoop dat hij bij Levefre de kans krijgt om rustig te rijpen en zich niet laat gek maken.

doeme80 27 september 2018 om 18:38

Die F1 piloot is trouwens van Maaseik, net als ik. Dus ook bij hem zit er Belgisch talent.

chasse patat 27 september 2018 om 18:24

Prestatie top! Geweldig wat die jongen nu al allemaal kan. Ik heb ook dit zoals al het hele jaar gevolgd op Eurosport. Jeroen van Belleghem en Bobbie Traksel als commentatoren. Ze weten deze prestatie beide op waarde te schatten vanuit een Lage Landen-bril. Dan neem ik die reclameblokken voor lief. Al vind ik het duo Jose Been en Karsten Kroon als tegenstellingen van elkaar nog beter te pruimen. Zoals José kan supporteren voor een Belg….Maar goed. Oude vooroordelen blijven hardnekkig plakken aan wie dan ook.

Merlinappa 27 september 2018 om 18:24

Het valt me vooral op dat veel Belgen zich eraan irriteren dat een paar Nederlanders zich irriteren aan het commentaar van Wuyts. Ja Wuyts was is chauvinistisch, maar dat is natuurlijk ook wel logisch. Niet zo zeuren allemaal.

OT: Mooie overwinning, al zet ik nog steeds m’n vraagtekens bij het stayeren achter de ploegauto toen de beeld veranderde. Al zal hij er zonder ook wel bij zijn gekomen. Vind de tweede plek voor Mayrhofer het mooist, lang in de aanval gereden.

Dirty Derrick 27 september 2018 om 18:35

Fantatstisch gereden maar bij de hele
zegehandelingen stel ik me wat vragen. Meende ik daar het goat-gebaar zelfs te zien? Dit zijn nu niet echt de handelingen waar je je in België populair mee maakt.

Col du Bramont 27 september 2018 om 18:42

“Het sikje verwijst naar de afkorting ‘GOAT’, Greatest Of All Times. Een weinig subtiele manier van CR7 om even duidelijk te maken wie de beste speler ter wereld is. Sindsdien wordt het zegegebaar over de hele wereld overgenomen.”
https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180927_03789144

Hij lijkt zeer ingenomen met zichzelf te zijn.

tendam 27 september 2018 om 18:45

Het is een baasje. Laat die jongen lekker, hij is 18.

miguelon 27 september 2018 om 19:12

Jij ergerde je de voorbije zeven jaar waarschijnlijk rot aan Sagan?

Melkzuur 27 september 2018 om 19:17

Die jongen kan gewoon ontzettend hard fietsen, en beleeft er plezier aan. En dat overdreven vieren als ie wint, is dat nou zo erg?
Ik wou in ieder geval dat het een Nederlander was, of ie nou zelfingenomen is of niet.

Col du Bramont 27 september 2018 om 19:49

Ik ben een bijzonder groot fan van Sagan, welk een topper, sympathiek, altijd oog voor zijn fans, bescheiden maar vooral een klasbak eerste klasse.

Vincent Lacressonniere 27 september 2018 om 20:06

Ik vond het fenomenal gereden van Evenpoel, maar voor mij gaat er ook iets van de glans af door de manier van vieren. Tuurlijk moet hij vooral zelf weten wat ie doet, maar ik zie gewoon liever twee armen in de lucht (en dan met de billen en benen nog op de fiets he, dat afstappen is ook geen gezicht).

Even met de vingers langs de sponsor op het shirtje: vooruit. Maar gekker moet het niet worden.

Tour 27 september 2018 om 18:44

De nieuwe Merckx !
Erg mooie prestatie.
De wedstrijd was niet echt spannend, maar de solo prestaties was het waard om de laatste 75km te kijken.

NCK17 27 september 2018 om 18:46

Niks de nieuwe Merckx. Merckx is de enige in zijn soort.

Evenepoel is Evenepoel en niet de nieuwe Merckx.

VerstandOpNul 27 september 2018 om 18:51

De nieuwe Jurgen van den Broeck dan!

ah-ja 27 september 2018 om 19:13

GOAT, fenomeen, geweld gefiets Remco!

polke 27 september 2018 om 19:13

Ik schakel altijd met de reclame van eurosport naar Wuyts om niks te missen van de koers. Evenpoel ongekend wat we vandaag gezien hebben.

Thijs E 27 september 2018 om 19:13

Als het te mooi is om waar te zijn…

Ik ben erg benieuwd hoe het hem bij de profs vergaat. In feite het hele veld op 3.25 zetten is wel erg straf.

Slurpie Blauw 27 september 2018 om 19:16

In twee wedstrijden is die Belg nu al de Ronaldo van het wielrennen geworden.

Ronaldo, in de zin van gehaat vanwege zijn theatrale en zeer arrogante gebaren.

NDI22 27 september 2018 om 19:21

Mooie overwinning en was ook wel verwacht. Hoop voor hem dat de hype wel een beetje gaat liggen. Deze jongen heeft nog een lange weg te gaan.

Melkzuur 27 september 2018 om 19:21

Net even de reacties gelezen. NOU!
Laat ons eerlijk wezen: 90% van de mensen die Evenepoel bashen zouden dat niet doen als ie Nederlander was.
Eigenlijk mag hij fier zijn: Boonen moest 5 klassiekers winnen, en Froome 3 grote ronden alvorens zo hartstochtelijk gehaat te worden.

Schollekop 27 september 2018 om 19:24

Mooi toch. Ook al ben ik een Nederlander, een gozer die zo zijn pedalen martelt en zijn tegenstanders opvreet, verdient bewondering en respect!

Japiejo 27 september 2018 om 19:41

Chapeau aan de Belgen! Wat een overmacht, ongekend. Zou willen dat er bij de Nederlanders zo’n eentje zou rondrijden. Erg benieuwd wat deze jongen bij de profs laat zien.

Overigens vind ik het enthousiasme van de Belgen – alsof de nieuwe Mercx is opgestaan – wel bijzonder. We hebben het hier over junioren…. Lees zo’n wedstrijdverslag bij het Nieuwsblad eens. Ik dacht dat wij Nederlanders konden doorslaan, maar dit slaat echt alles ;) https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180927_03789066

djerkson 27 september 2018 om 20:15

Ergens normaal voor een land waar wielrennen de volkssport is en waar renners echte helden zijn. Het is niet normaal dat zo een land al 40 jaar wacht op een nieuwe tourwinnaar. Als er dan zo een talent opstaat dat echt ongezien is, is het ook normaal dat de pers er aandacht aan besteedt.
Wie nu nog niet doorheeft dat dit uitzonderlijk is, moet wel selectief blind zijn: én wereldkampioen tijdrijden én wereldkampioen op de weg, twee keer met belachelijk veel overschot. Wat heb ik hier al allemaal voor onzin gelezen: jammer voor die Duitser (hallo? wat? Een Nederlander die de Duitser de held van de wedstrijd vindt?), zwakke lichting. Neenee, het is gewoon 100% jaloezie, wat compleet belachelijk is.

miguelon 27 september 2018 om 21:01

Japiejo, niet zo verschillend van dit hoor:
http://www.marca.com/ciclismo/mundial/2018/09/27/5bad089e46163f0b188b4620.html

simonvanderzee 27 september 2018 om 19:46

Deden er ook nog Nederlandse junioren mee?

NDI22 27 september 2018 om 19:52

Ja, in de achterhoede, maar zegt niet zoveel. Oomen werd bijvoorbeeld een keer 85e in de junioren race en kijk waar die nu staat. Er kan nog veel gebeuren vanaf die leeftijd tot 24-25. Daarbij rijdt het grootste talent, net iets ouder dan Evenepoel, bij de U23.

thorsen 27 september 2018 om 19:51

Wel grappig dat je uit de comments meteen alle Belgen er uit pikt :p

Heb het zelf helaas niet kunnen zien, maar zal nog genoeg van dat ventje zien de komende jaren. Het zal vooral zaak zijn een goede entourage om zich heen te verzamelen, en dus niet van die Nuyens types die van hem willen profiteren.

Overigens is het natuurlijk nog maar de vraag hoeveel groeimarge er in zit als je zo jong al zo goed bent. Rrsultaten uit het verleden laten zien dat het geen garantie is dat je het ook bij de profs haalt

Vincent Lacressonniere 27 september 2018 om 20:10

Ik vind het heel jammer dat zo veel Belgen zich hier laten kennen door zo irritant te reageren op wat Nederlanders die irritante reacties neerpennen. Ik voel me dan als Nederlander ook steeds aangesproken, terwijl veel reacties van Nederlanders ook gewoon positief of op zn minst neutraal zijn.

De commentaarsecties lezen wordt op deze manier echt veel minder leuk.

Zullen we het niet gewoon over wielrennen hebben ipv de hele tijd een Nederland-Belgie oorlogje uitvechten?

Super kinderachtig (van beide kanten).

boenk 27 september 2018 om 20:32

Inderdaad irritant van beide kanten. Wel vreemd dat je begint met de Belgen terecht te wijzen, die tenslotte enkel reageren op zure reacties van (enkele!) Nederlanders.

Nederlanders die een probleem hebben met de commentaar van Wuyts, kunnen altijd overschakelen naar een niet Belgische zender. Ik snap dan ook niet dat ze blijven kijken als het zo’n marteling is om naar Wuyts te luisteren. Er zijn blijkbaar veel masochisten op de wereld.

Geert TrotseBelg 27 september 2018 om 20:22

Waarde landgenoten maak je niet druk om wat Nederlanders lullen, who cares, zie het als louter amusement. Niemand in de wereld kan het wat schelen wat er in Nederland gebeurt of wat de keeskes te vertellen hebben. Nu schrijft de wereldpers al volle blz over remco, was het een Nederlander geweest ze gingen nog de moeite niet doen zijn naam voluit te schrijven. Op geen enkel gebied kan Nederland tippen aan België. Dat is de reden van hun frustraties, ongezien in de hele wereld zo een afgunst.

Ivanoviclover 27 september 2018 om 20:34

Ik begrijp die reacties over het commentaar op sporza helemaal niet. Ik bedoel, kijk dan op een andere zender? Wtf?

Col du Bramont 27 september 2018 om 20:36

@Geert TrotseBelg.

Bedankt voor je goede alles relativerend bericht, dat ons doet beseffen dat we slechts praten over een jongeman die na een fietstochtje als eerste de streep passeert.
Meer is het inderdaad niet, waar maken we ons druk om toch, laat staan dat we nu zouden moeten vervallen in enge nationalistische retoriek waar niemand bij gebaat is!

Top reactie en dat uit een land dat bij elke Olympische Spelen steevast onderaan de medaille spiegel bivakkeert, bij het WK wielrennen op de weg en in het veld ook standaard onder NL eindigt of zelfs zoals op het laatste WK op de weg helemaal geen medailles haalt, dat maakt je als Belg terecht zeer nederig en bescheiden en dat waardeer ik dan ook zo vd Belgen. Top!!!

De wereldpers, wij noemen het belang van LImburg, hln,be, GVA, de standaard, sporza pakken het nieuws ook op en vanavond gaan we er bij Extra Time nog even van genieten.

djerkson 27 september 2018 om 20:49

Ga er toch niet zo op in, je ziet de ironie van zijn post toch wel in. :-)

xistnc 27 september 2018 om 20:57

Uh… Nee?

Col du Bramont 27 september 2018 om 20:57

Als ik voor 1 ding geen radar heb is het wel ironie, al mijn reacties zijn dan ook vrij van welke vorm van ironie dan ook en moet men zeker niet met een knipoog lezen dan wel er humor in zien.
Nogmaals het gaat om serieuze zaken die ieder mens die het gezien heeft zijn leven lang bij zal blijven!

Nou ja volgens Wuyts dan :).

boenk 27 september 2018 om 22:28

"…bij het WK wielrennen op de weg en in het veld ook standaard onder NL eindigt of zelfs zoals op het laatste WK op de weg helemaal geen medailles haalt, dat maakt je als Belg terecht zeer nederig en bescheiden en dat waardeer ik dan ook zo vd Belgen."

Beste Nederlandse collega, ik weet niet welke WK's veldrijden jij zoal bekijkt als je denkt dat Nederland daar doorgaans meer medailles haalt dan België, maar laat me een hint geven: België rijdt in het blauw, Nederland in het oranje. Klaarblijkelijk heb je deze twee kleuren door elkaar gehaald.

Verder,
Belgische gouden medailles op de weg bij de elite: 26 (en daarmee alleen recordhouder)
Nederlandse gouden medailles op de weg bij de elite: 7

Geen dank.

xistnc 27 september 2018 om 20:45

Maar wij hebben Onevene Poel!

En verder heb ik als 'Ollandse Kees' genoten van de zege van mijn naamgenoot én van de bewondering door de VRT-commentatoren. Het is hen en de rest van België van harte gegund. Enjoy it while it lasts!

Wisten jullie trouwens dat de nummer 8 ook een halve Belg is?

ah-ja 27 september 2018 om 20:48

Dit is een wielerforum, voor de liefhebbers van fietsen. Geen Nederland Belgie. Hou het netjes svp.

Matje VdP 27 september 2018 om 20:50

Poeh, deze overwinning roept blijkbaar wat emotie op. Hoewel ik me kostelijk heb vermaakt met het lezen van de reacties voel ik mij geroepen als Nederlander een wat genuanceerder geluid te laten horen: Grootse prestatie van deze jongen, maakt me nieuwsgierig naar de rest van zijn loopbaan. Welgemeende felicitaties aan de Belgen, volgens mij gaat dit een klasbak worden.

Stablinksy 27 september 2018 om 21:04

Dat is een beetje het gevolg van de reacties van enkelingen op dit forum. Evenepoel werd na zijn tijdrit al beschuldigd van doping, motortjes, … Vandaag werd hij al vergeleken met Moscon en moest hij uit de race gezet worden, hij werd schandalig veel geholpen door moto's en auto's enz. Tja, dan krijg je zo'n reacties, ook al zijn ze niet goed te praten.

Ik ben ook geen fan van "Michel – dat zou zo maar eens kunnen – Wuyts" en geef iedereen de raad om de Tour volgend jaar op de Vlaamse radio 1 te volgen met commentaar van Christophe Van de Goor en Sven Nys. Beter zal je niet vinden.

Heel dat België-Nederland gedoe hangt mij trouwens ook de keel uit. Dat is nergens voor nodig. Er fietst uitzonderlijk veel talent rond in de Benelux. In twee landjes die nauwelijks groter zijn dan een half dozijn Franse departementen? Daar mogen we met z'n allen fier op zijn.

Headlines

Materiaalzone

Populair