WK 2017: Tom Dumoulin bekroont topseizoen met regenboogtrui op de tijdrit

WK 2017: Tom Dumoulin bekroont topseizoen met regenboogtrui op de tijdrit

foto: Sirotti

woensdag 20 september 2017 om 17:49

Tom Dumoulin heeft geschiedenis geschreven door als eerste Nederlander ooit de wereldtitel op de individuele tijdrit bij de mannen te veroveren. De 26-jarige Nederlander was op het heuvelachtige parcours in het Noorse Bergen verreweg de sterkste. Het gat met de concurrentie was bijna een volle minuut. Primož Roglič pakte zilver, Chris Froome kreeg brons omgehangen. Wilco Kelderman eindigde op de zevende plaats.

Fietswissel-gate
De mogelijkheid om onderweg van fiets te wisselen hield de gemoederen bezig. In de beginfase van de tijdrit was het de vraag wie en hoe er gebruikgemaakt werd van de wisselzone voorafgaand aan de slotklim. Alexey Lutsenko was de eerste renner die daar passeerde en hij besloot inderdaad van ros te veranderen. Met een tijd van 47 minuten en 46 seconden, zette de Kazach een eerste eindtijd neer. Het Belgische klimtalent Laurens De Plus ging daar, zonder fietswissel, al snel onderdoor. De eerste toptijd werd gerealiseerd door Jan Tratnik uit Slovenië. Hij dook een dikke halve minuut onder de tijd van Nikias Arndt, die op dat moment de ranglijst aanvoerde.

Kelderman lost Tratnik af
De tijd van Tratnik hield vervolgens één shift stand. Uiteindelijk was het Wilco Kelderman die – als laatste renner van de op twee na laatste shift renners – onder de tijd van de Sloveen dook. Onze landgenoot koos er aan de voet van de slotklim voor om van fiets te wisselen. Dat bleek een goede keuze, want hij noteerde aan de finish de snelste tijd. Opvallend was wel dat Tratnik niet van fiets wisselde en op de slotklim drie seconden inliep op Kelderman. De Nederlander klokte bovenop Mount Fløyen een tijd van 46 minuten en 15 seconden.

Drietal doet aan stuivertje wisselen
In de voorlaatste shift streden drie renners onderling om de toptijd. Op de tussenpunten waren Gianni Moscon, Vasil Kiryienka en Nelson Oliveira beurtelings de beste op dat moment. Uiteindelijk zette de Portugees verrassend de toptijd neer op de slotklim. Aan de voet van Mount Fløyen was hij namelijk trager dan zijn twee tegenstrevers. Bovendien ging zijn fietswissel niet naar behoren, waardoor hij nog meer tijd verloor. Oliveira reed echter een ongekend goede klim en maakte die tijd goed. Spannend was het wel, want Kiryienka en Moscon eindigden beiden binnen anderhalve seconde. Kelderman was zijn virtuele medaille op dat moment kwijt.

Dumoulin in actie – Foto: Sirotti

Roglič maakt indruk, maar verbleekt bij Dumoulin
In de laatste groep was het Roglič die op het eerste tussenpunt de snelste tijd noteerde. Dumoulin kwam daar als derde door, op een kleine drie tellen van de Sloveen. Rohan Dennis en Froome, op voorhand de grootste uitdagers, gaven daar beiden tijd toe op onze landgenoot. De Australiër schakelde zichzelf niet veel later uit door een val, nadat het was begonnen met regenen. Het deerde Dumoulin echter niet: bij alle tussenpunten die volgden, noteerde hij de snelste tijd. Aan de voet van de klim besloot de Nederlander niet van fiets te wisselen. Met een bonus van veertig seconden op Kiryienka begon hij aan Mount Fløyen.

Dumoulin haalt Froome bijna in
Froome had zijn tijdrit goed ingedeeld en had bij het laatste tussenpunt een aantal plekken gewonnen. Ook hij besloot niet van fiets te wisselen. Tony Martin deed dat eveneens niet en tot op dat moment lag de uittredend kampioen ook nog altijd op medaillekoers. Roglič besloot wel te wisselen en deed dat nagenoeg vlekkeloos. Al snel bleek hij voordeel te pakken, want in een mum van tijd was hij virtueel de leider. Op de top deed hij een halve minut van de tijd van Oliveira af. Niet veel later werd al duidelijk dat Dumoulin de tijd van de Sloveen aan het verpulveren was. Onze landgenoot kreeg in de slotfase Froome nog in het zicht, maar hij wist hem niet meer te achterhalen.

Het podium, vlnr Roglic (2e), Dumoulin (1e) en Froome (3e)

‘Normale’ regenboogtrui
Voor de zege maakte dat niet meer uit: Dumoulin verbeterde de tijd van Roglič met 57 seconden en mag daardoor het komende jaar een seizoen lang in de regenboogtrui rondrijden. En waar Sunweb zijn Nederlandse kampioenstrui minimaliseerde tot een kleine rood-wit-blauwe baan op de borst, zal dat met de regenboogtrui niet gaan. De UCI heeft vastgelegd dat de trui van een wereldkampioen volledig wit moet zijn met de regenboogbanen halverwege het shirt. Volgens hoofdstuk 3, sectie 3, paragraaf 6 uit de UCI Cycling Regulations, moet de renner bovendien een bijpassende broek dragen. Meestal is deze wit of zwart.

Dit artikel delen:

126 Reacties

Wheely 20 september 2017 om 17:49

Woehoe!!!

TiesW 20 september 2017 om 17:50

Geschiedenis geschreven. Chapeau Tom. GOUD!

dukeman 20 september 2017 om 17:50

edit WF: geen insinuaties svp

Johanvanh 20 september 2017 om 17:50

Dumoulin!!! Schrijf maar op voor de wegwedstrijd. Een van de topfavorieten in deze vorm. Kelderman en Roglic ook klasse. Dennis is synoniem voor pech.

RubenAV 20 september 2017 om 17:50

Ja ja ja! Iedereen op een hoopje gereden. Wat een weelde voor het Nederlandse wielrennen. Even een dansje maken in de woonkamer.

Bertvd 20 september 2017 om 17:50

Wat een fenomeen!!

HAHAHAHA. Die meeloper. MEESTERLIJK. Compleet neergehoekt

Busted 20 september 2017 om 17:51

Fantastische prestatie!
Het enige smetje op deze prachtige zege is de waardeloze regie…

123poetertjes 20 september 2017 om 17:51

Vervelend voor Sunweb, zo’n malle trui.

Zarodinu 20 september 2017 om 17:51

Sjapoh

toonmelis 20 september 2017 om 17:51

Wat gaat Sunweb nu doen? Een kleinregeboogje op de borst?

leegloper 20 september 2017 om 17:52

Wow, wat een verschil met de rest.
Hoe zal de tourdirectie nu naar deze uitslag kijken? Toch maar flink wat tijdritkilometers er nog in stoppen?

TykkeThor 20 september 2017 om 17:52

Dit zal het teamgevoel van Sunweb behoorlijk schaden. Jammer dit.

osca freire gomez 20 september 2017 om 17:53

Wat heeft Roglic trouwens belachelijk hard die slotklim op gereden. Zelfs nog 5 seconden sneller dan Dumoulin die voor de rest niets minder dan 2 klasses apart was

leegloper 20 september 2017 om 17:54

Ik ben benieuwd of Froome wist dat Dumoulin er zo dicht op zat. Of dat hij na 2 keer uithijgen na de finish ineens Dumoulin naast zich zag.

vevie 20 september 2017 om 17:54

Nogmaals gefelicteerd, Tom. Hele mooie prestatie ondanks dat het nooit spannend werd. Daar kan Dumoulin echter niks aan doen, natuurlijk. Ook weer sterk van Froome, hoor. Tour gewonnen, Vuelta gewonnen en brons op het wk. Toch de man van 2017, met Dumoulin en Valverde (het voorjaar) erbij

Jacco van Stierop 20 september 2017 om 17:54

En hij heeft ‘m! Prachtig en heel overtuigend behaald. Wat een klasbak!
Wel een verademing, dit parcours in vergelijking met de vorige edities hoewel de klim wel erg bepalend was.
Knap van Roglic, goed ingedeeld. Die Gougeard heeft trouwens ook een goede tijdrit gereden, jammer van zijn pech.

Silent Hill 20 september 2017 om 17:55

Nog mensen die onbewust gebrainwasht zijn en nu luisteren naar KakkMaddaFakka ?

Bertvd 20 september 2017 om 17:55

Dit moment: fantastisch!

https://twitter.com/Douwedv/status/910531941249818624

LyndaLid 20 september 2017 om 17:56

Grandioos, deze gast kan alles! Wat een onvoorstelbaar gat joh…

Roglic, van die man kan je ook alleen maar fan zijn trouwens! Wat heeft die waanzinnig hard die slotklim aangepakt, schitterend ook!

Froome, hulde hulde! Na Tour en Vuelta winst nog ff een medaille pakken op het WK; mooi!

Overigens eet ik a slice of humble pie wat betreft Moscon, al snap ik nog steeds niet waar deze TT prestatie vandaan komt.

Javier 20 september 2017 om 17:57

Gefeliciteerd legend!

grootverzet 20 september 2017 om 17:57

De eerste Nederlandse wereldkampioen tijdrijden….nu zondag nog een keer schitteren. Wie weet…..

rik1998 20 september 2017 om 17:58

Wat een topoverwinning, en wat een mooi parcours en fantastische toeschouwers. Enkelingen die mee probeerde te rennen werden of door het publiek zelf aangepakt of door de politie. De rest gedroeg zich perfect!

Rondo 20 september 2017 om 17:58

En toch ook nog natte omstandigheden, Roglic had een beter parcours.
Nu kan bioracer aan het werk met de kleuren.

jooprioolpijp 20 september 2017 om 17:58

Zo, nu even uithijgen en dan kan Dumoulin z’n voorbereiding op het duel met Froome in de Giro van 2018 gaan beginnen ;-)
http://www.wielerflits.nl/nieuws/302552/giro-directeur-vegni-daagt-froome-uit-schrijf-historie.html

dark-knight 20 september 2017 om 17:59

@Bertvd
Haha puur genieten dat moment ja!

Dumoulin was echt 5 klasses beter dan de rest, maar wat reed Roglic ongekend hard de berg op! Had natuurlijk wel een fietswissel gehad, waar de rest dat niet had, maar uitstekend gedaan. Meer dan verdiende top 3!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair