WK 2017: Tom Dumoulin bekroont topseizoen met regenboogtrui op de tijdrit
foto: Sirotti
woensdag 20 september 2017 om 17:49

WK 2017: Tom Dumoulin bekroont topseizoen met regenboogtrui op de tijdrit

Tom Dumoulin heeft geschiedenis geschreven door als eerste Nederlander ooit de wereldtitel op de individuele tijdrit bij de mannen te veroveren. De 26-jarige Nederlander was op het heuvelachtige parcours in het Noorse Bergen verreweg de sterkste. Het gat met de concurrentie was bijna een volle minuut. Primož Roglič pakte zilver, Chris Froome kreeg brons omgehangen. Wilco Kelderman eindigde op de zevende plaats.

Fietswissel-gate
De mogelijkheid om onderweg van fiets te wisselen hield de gemoederen bezig. In de beginfase van de tijdrit was het de vraag wie en hoe er gebruikgemaakt werd van de wisselzone voorafgaand aan de slotklim. Alexey Lutsenko was de eerste renner die daar passeerde en hij besloot inderdaad van ros te veranderen. Met een tijd van 47 minuten en 46 seconden, zette de Kazach een eerste eindtijd neer. Het Belgische klimtalent Laurens De Plus ging daar, zonder fietswissel, al snel onderdoor. De eerste toptijd werd gerealiseerd door Jan Tratnik uit Slovenië. Hij dook een dikke halve minuut onder de tijd van Nikias Arndt, die op dat moment de ranglijst aanvoerde.

Kelderman lost Tratnik af
De tijd van Tratnik hield vervolgens één shift stand. Uiteindelijk was het Wilco Kelderman die – als laatste renner van de op twee na laatste shift renners – onder de tijd van de Sloveen dook. Onze landgenoot koos er aan de voet van de slotklim voor om van fiets te wisselen. Dat bleek een goede keuze, want hij noteerde aan de finish de snelste tijd. Opvallend was wel dat Tratnik niet van fiets wisselde en op de slotklim drie seconden inliep op Kelderman. De Nederlander klokte bovenop Mount Fløyen een tijd van 46 minuten en 15 seconden.

Drietal doet aan stuivertje wisselen
In de voorlaatste shift streden drie renners onderling om de toptijd. Op de tussenpunten waren Gianni Moscon, Vasil Kiryienka en Nelson Oliveira beurtelings de beste op dat moment. Uiteindelijk zette de Portugees verrassend de toptijd neer op de slotklim. Aan de voet van Mount Fløyen was hij namelijk trager dan zijn twee tegenstrevers. Bovendien ging zijn fietswissel niet naar behoren, waardoor hij nog meer tijd verloor. Oliveira reed echter een ongekend goede klim en maakte die tijd goed. Spannend was het wel, want Kiryienka en Moscon eindigden beiden binnen anderhalve seconde. Kelderman was zijn virtuele medaille op dat moment kwijt.

Dumoulin in actie – Foto: Sirotti

Roglič maakt indruk, maar verbleekt bij Dumoulin
In de laatste groep was het Roglič die op het eerste tussenpunt de snelste tijd noteerde. Dumoulin kwam daar als derde door, op een kleine drie tellen van de Sloveen. Rohan Dennis en Froome, op voorhand de grootste uitdagers, gaven daar beiden tijd toe op onze landgenoot. De Australiër schakelde zichzelf niet veel later uit door een val, nadat het was begonnen met regenen. Het deerde Dumoulin echter niet: bij alle tussenpunten die volgden, noteerde hij de snelste tijd. Aan de voet van de klim besloot de Nederlander niet van fiets te wisselen. Met een bonus van veertig seconden op Kiryienka begon hij aan Mount Fløyen.

Dumoulin haalt Froome bijna in
Froome had zijn tijdrit goed ingedeeld en had bij het laatste tussenpunt een aantal plekken gewonnen. Ook hij besloot niet van fiets te wisselen. Tony Martin deed dat eveneens niet en tot op dat moment lag de uittredend kampioen ook nog altijd op medaillekoers. Roglič besloot wel te wisselen en deed dat nagenoeg vlekkeloos. Al snel bleek hij voordeel te pakken, want in een mum van tijd was hij virtueel de leider. Op de top deed hij een halve minut van de tijd van Oliveira af. Niet veel later werd al duidelijk dat Dumoulin de tijd van de Sloveen aan het verpulveren was. Onze landgenoot kreeg in de slotfase Froome nog in het zicht, maar hij wist hem niet meer te achterhalen.

Het podium, vlnr Roglic (2e), Dumoulin (1e) en Froome (3e)

‘Normale’ regenboogtrui
Voor de zege maakte dat niet meer uit: Dumoulin verbeterde de tijd van Roglič met 57 seconden en mag daardoor het komende jaar een seizoen lang in de regenboogtrui rondrijden. En waar Sunweb zijn Nederlandse kampioenstrui minimaliseerde tot een kleine rood-wit-blauwe baan op de borst, zal dat met de regenboogtrui niet gaan. De UCI heeft vastgelegd dat de trui van een wereldkampioen volledig wit moet zijn met de regenboogbanen halverwege het shirt. Volgens hoofdstuk 3, sectie 3, paragraaf 6 uit de UCI Cycling Regulations, moet de renner bovendien een bijpassende broek dragen. Meestal is deze wit of zwart.

RIDE Magazine
126 Reacties
Sorteer op:
20 september 2017 17:59
Haha, "I thought my powermeter was off".
20 september 2017 18:00
Geweldige overwinning. Wat een wereldtoppers is het toch!! Wereldkampioen! Hij was echt zo sterk.

Roglic heeft een zeer sterke klim gereden. Zilver achter deze Dumoulin is ook een superprestatie voor hem en voor LottoNL-Jumbo.
20 september 2017 18:01
We hebben een wereldkampioen! Wie was de laatste? Zoetemelk? Wat een fantastische wedstrijd. Schril contrast met Qatar (eufemisme). Op naar de wegwedstrijd. Op naar nog een ronde (van Frankrijk). Jammer van Dennis.
20 september 2017 18:01
Turbo Tom.
20 september 2017 18:02
Toch wel een gruwelijke prestatie, hoor. Eerste NL’er die Giro wint en eerste NL’er die wk tijdrit wint. Kun je alleen maar diep voor buigen. De beste Nederlandse wielrenner van de laatste jaren en de komende jaren. Zal bij zijn stoppen hoogstwaarschijnlijk de beste Nederlandse wielrenner ooit zijn. Daar gaan we wel naar toe
20 september 2017 18:03
Die Tom Dumoulin heeft Froome gewoon overklast. De winnaar van de Giro is beter dan de winnaar van de TdF en Vuelta.
Maar Primoz Roglic wordt toch wel zijn uitdager bij klimtijdritten.
20 september 2017 18:04
@ll
Goed gezien, de klimmende tijdrijder die Froome er nog bijna uitsprintte.
20 september 2017 18:04
En ik zeg niet dat Tom de Tour gaat winnen, maar als hij zo'n tijdrit in Frankrijk afwerkt weet ik zeker dat hij Froome en Sky een hoop stress gaat bezorgen. En ons drie weken nagelbijten. Lekker boeiend dat we niet naar het WK voetbal gaan, wij hebben Tom!
20 september 2017 18:05
En ik maar denken dat we met Van Vleuten o.a. wereldkampioenen hadden. Verder bravo Tom!
20 september 2017 18:05
Dumoulin fenomenaal.
Slechte regie. Dumoulin veel te weinig in beeld.

Roglic super klim: vijf seconden + plus de tijd van de fietswissel, tijdmeting was daarvoor.
20 september 2017 18:06
Geweldige prestatie van Dumoulin, mijn felicitaties. Wat een focus en power!
Roglic ook een heel sterke tijdrit gereden.
Froome duidelijk over zijn topvorm heen of indien niet, einde tijdperk?
20 september 2017 18:06
@Bertvd Waarom blijven al die Noren zo netjes achter een slap koordje staan? Schitterend!! Genomineerd voor de WK bodycheck van politiemannen
20 september 2017 18:06
Even afgezien van Tom's prestatie, kunnen we ook welstellend dat het wielrennen gewonnen heeft dit WK, na de blamage in die zandbak van vorig jaar .
20 september 2017 18:06
FANTASTISCH!!! Wat een wielerjaar mensen...zo geweldig, die vrouwen, die mannen. Wat is er toch veel Nederlands talent.
20 september 2017 18:08
Wat een renner, die knakker kan echt alles! Kelderman ook zevende, zeer puike prestatie.
20 september 2017 18:09
@t80
Dumoulin klom 3 sec sneller ondanks een zwaardere fiets, 55 aan de voet, 58 boven.
20 september 2017 18:09
Ongelovelijk mooi parcours en sfeer. Al dat volk op het laatst opgestapeld en tegen de heuvels geplakt, tussen de bomen en al, was net een lavenvolk uit de Efteling, prachtig!
Jammer dat het niet 1 km langer was, had het heerlijk gevonden als die Froome vernederd had geworden.
20 september 2017 18:11
...ik dacht dat het niet ging regenen dus de bandjes glipten wel wat weg.. Super voorbereiding, dus niet zo focussen op triviale dingetjes als het weer, Tom is inmiddels sterker dan dat!!
en "I got to stay focused for sunday"...pfieeeuwww!! Finale Avermaet Sagan en Tom?! Met klein tijdritje vd laatste?
20 september 2017 18:11
Wat een held! En zonder al die regen wat Tom nog een stukkie sneller geweest.
20 september 2017 18:12
Geweldige prestatie van Dumoulin! Met recht Nederlands wielrenner van het jaar.

Ook sterke prestatie van Roglic zeg, dit is jaar is echt z'n doorbraak. Hij is nu toch echt bij de 5 beste tijdrijders aan het horen

Die Tratnik is ook al heel dit seizoen sterke tijdritten aan het rijden, geregeld top 10 resultaten in WT-tijritten.
20 september 2017 18:12
Enorm genoten van deze tijdrit. Mag van mij iedere drie jaar in zo'n format terug komen. Ik vond de regie juist echt goed, evenals het aantal meetpunten in deze chrono.

Dumoulin fantastisch, is echt een ongelofelijke klasbak wat deze man allemaal kan. Froome zal inderdaad met angst naar Dumoulin kijken. En ik denk dat hij Roglic ook wel in de gaten begint te houden.

Maar Dumoulin heeft wel een probleem waar hij van af moet zagen we in de Giro. Overkomt zoiets hem op de hoge Galibier of Izoard dan zal Froome niet twijfelen om Sky het gat te laten maken.
20 september 2017 18:13
Prachtig voor Dumoulin!

Belgen nergens, maar dat was te denken op een niet 100% vlak parcours.

Zakarin ook wel een dikke tegenvaller. Pas 15de.
20 september 2017 18:13
Even nuchter blijven. Froome heeft twee zware rondes achter de rug en snakt naar vakantie. Tom heeft goede rustperiode gehad en staat nog messscherp.Dus Froome niet meteen afschrijven voor komende tijd. Dta is niet reëel. Maar misschien wel 'wishful thinking'.
20 september 2017 18:14
@Schipperaar

Dumoulin stond toch 1:02 voor op Roglic voor de klim. 5 seconden verloren tijdens de klim als je de fietswissel niet meerekent. Maakt geen zak uit verder, maar Roglic heeft wel de snelste klim gereden (en dat dus met fietswissel).
20 september 2017 18:14
@schipperaar: roglic had bij 5e tussenpunt toch echt 1.02 achterstand

Reacties zijn gesloten.