WK 2016: Halvorsen sprint naar U23-wereldtitel

WK 2016: Halvorsen sprint naar U23-wereldtitel

foto: Sirotti

donderdag 13 oktober 2016 om 14:44

Kristoffer Halvorsen heeft in Doha (Qatar) de regenboogtrui bij de beloften voor zich opgeëist. De 20-jarige Noor was de snelste in de massasprint. Op The Pearl verwees hij Pascal Ackermann en Jakub Mareczko naar het zilver en het brons. Landgenoot Fabio Jakobsen werd veertiende.

Eenkhoorn kleurt mee de dag
Vanuit het vertrek werd er niet veel aanstalten gemaakt om aan te vallen. Wel werd de openingsfase getekend door diverse valpartijen van de wat mindere goden in het peloton. Onze landgenoot Pascal Eenkhoorn was de renner die vervolgens als eerste over de eerste passage van de finish reed. Hij kreeg Nino Bico (Portugal) en Amanuel Gebrezgabihier (Eritrea) met zich mee. Een ronde daarop maakten de Zwitser Patrick Müller en Bryan Gomez uit Colombia de oversteek. Het peloton maakte geen haast om de vijf terug te halen.

Kopgroep groeit
De voorsprong van de vijf vooraan steeg naar zo’n drie minuten. Vooraan bleven ze niet veel later eventjes met vier over, want Bico’s voorwiel blokkeerde in een van de vele bochten. Anderhalve ronde later vond de Portugees opnieuw aansluiting. Vooraan groeide de samenstelling vervolgens van vijf naar negen renners, omdat vier coureurs de oversteek hadden gemaakt. Amerikaans kampioen bij de elite Greggory Daniel was een van hen, die samen met Michael O’Loughlin, een Rwandees en een Iraniër kwam aansluiten.

Eenkhoorn was een van de motoren in de kopgroep - foto: Sirotti

Eenkhoorn was een van de motoren in de kopgroep – foto: Sirotti

Noorwegen en Groot-Brittannië slaan handen ineen
De negen voorin werkten goed samen. Dat was het teken voor Noorwegen en Groot-Brittannië om het commando in het peloton te voeren. Langzaamaan werd de voorsprong teruggebracht en moesten vooraan de Eritreeër en de Colombiaan overboord. Ondertussen moesten de Belgen en de Italianen verder met een mannetje minder: na twee valpartijen gaven Jenthe Biermans en Filippo Ganna er de brui aan. Ondertussen was Noorwegen met Henrik Evensen ook een pion kwijtgeraakt. Spanje stak niet veel later een handje toe.

Onvermijdelijke massasprint
In de laatste ronde was het liedje van de vluchters vervolgens uit, op iets meer dan tien kilometer voor de streep. Niets leek een massasprint de gehele middag in de weg te staan, maar met nog een kleine ronde voor de boeg moest Noorwegen het peloton wel onder controle houden. Het was ook voor het eerst dat Duitsland en Italië vooraan kwamen piepen, terwijl zij op voorhand de absolute topfavorieten in huis hadden. Onder impuls van Frankrijk brak het peloton nog eventjes, maar uiteindelijk draaide het toch uit op een massasprint. Daarin was Halvorsen de beste.

Het podium: Ackerman, Halvorsen Mareczko - foto: Sirotti

Het podium: Ackerman, Halvorsen en Mareczko – foto: Sirotti

Dit artikel delen:

54 Reacties

wielrenner 13 oktober 2016 om 21:23

Zoals ieder jaar is het WK profs pas leuk in de laatste 2 ronden.Zondag wordt een koers van rotonde naar rotonde, laatste 15 minuten ga ik pas voor de tv zitten
@gelpot ; zo zit de mens nu eenmaal in elkaar joh, altijd achteraf zeiken haha.

gelpot 13 oktober 2016 om 22:11

Achteraf? Iedereen met gezond verstand ergerde zich al lang op voorhand omdat we wisten dat het hierop zou uitdraaien.
Met de toewijzing van het WK voetbal in Rusland en vier jaar later in Qatar net hetzelfde. Dat laatste toernooi wordt ondertussen al naar de winter verplaatst. Wereldwijd moeten dus alle competities en toernooien, organisaties, clubs, spelers, omkadering, media, toeschouwers en supporters zich aanpassen. En waarom? Zodat we kunnen voetballen bij veertig graden ( in de zomer makkelijk vijftig en dat was oorspronkelijk dus het plan). In de een oliestaatje in de woestijn. Een land met 300.000 inwoners. En dan proberen ze ons nog wijs te maken dat dit het best mogelijke wk-bid was… De schaamte voorbij.
En het zotste van allemaal is dat de grote massa gewoon lijdzaam toekijkt en volgt. Misselijk word ik ervan.

SprintMaster 13 oktober 2016 om 22:26

@gelpot: +++. De wielrenners laten zich afschepen met een fooi van 2000 Euro. Wederom kans gemist om echt iets te bereiken.

Eckhart 13 oktober 2016 om 23:11

Spijtig dat wielrenners dit soort toestanden niet boycotten :)
Wereldkampioenentrui haalt het van het gezonde verstand :(

Headlines

Populair

Materiaalzone