WK 2014: Sven Erik Bystrøm wint wereldtitel bij de beloften, Van der Poel tiende

vrijdag 26 september 2014 om 17:33

Sven Erik Bystrøm

foto: Sirotti

Sven Erik Bystrøm heeft op het WK in Ponferrada de wegwedstrijd bij de beloften gewonnen. De Noor kwam na een wedstrijd van 182 kilometer solo als eerste over de finish nadat hij op de laatste beklimming van de dag ontsnapte uit het peloton. Mathieu van der Poel finishte in het peloton en was op een tiende plaats de beste Nederlander.

Van der Poel onderuit
Direct vanaf de start ontstond er een kopgroep van drie man. De Oostenrijker Sebastian Schönberger, de Roemeen Eduard Grosu en Tural Isgandarov uit Azerbeidzjan kregen een halve minuut voorsprong, maar zouden niet voorop blijven. Een nieuwe kopgroep lukte dat wel. Schönberger kreeg de Rus Roman Kustadinchev en de Algerijn Adil Barbari als nieuwe vluchtgenoten. De Australische ploeg nam het initiatief voor een achtervolging. Mathieu van der Poel kreeg in het peloton te maken met een valpartij, maar kon zijn wedstrijd al snel vervolgen. De drie voorop wisten enkele minuten voorsprong bij elkaar te rijden.

Teunissen en Hofstede laten zich zien
De Nederlander Mike Teunissen probeerde halfweg koers de boel op te schudden. Met een versnelling reed hij weg uit het peloton, maar het ontbrak hem aan steun. Hij zag het kansloze van zijn poging in en liet zich daarom weer door het peloton inlopen. De Chileen José Luis Rodríguez waagde een nieuwe poging, maar slaagde evenmin. Een groepje van zeven renners met onder meer de Nederlander Lennart Hofstede (foto onder) ging in de achtervolging. Hofstede slaagde er samen met de Duitser Ruben Zepuntke in aan te sluiten bij de koplopers. Zij kregen vijftien kilometer later gezelschap van de Fransman Roger Latour.

Lennart Hofstede

Australië controleert de koers
Op drie ronden van het einde ging Louis Meintjes tijdens een beklimming in de tegenaanval. De kleine Zuid-Afrikaan haalde de koplopers bij en passeerde ze direct. Hij reed een ronde lang alleen vooruit, maar werd op twee ronden voor het einde bijgehaald door een grote groep met onder meer de Nederlanders Hofstede, Van der Poel en Sam Oomen. Tijdens een nieuwe beklimming werd de kopgroep uitgedund tot elf man en moest Hofstede afhaken. Het door de Australiërs aangevoerde peloton hield de koplopers echter binnen bereik. Er volgde een hergroepering, maar de Fransman Kevin Ledanois bleef zich verzetten. Met een minimale voorsprong ging hij als leider de slotronde in.

Bystrøm verrast
Ledanois reed een voorsprong van vijftien seconden bij elkaar, maar de onvermoeibare Australiërs hielden het tempo aan kop van het peloton hoog. Ledanois ging strijdend ten onder. De Colombiaan Brayan Ramirez waagde in de slotronde nog een poging, maar uiteindelijk zou de laatste beklimming van de dag de beslissing brengen. Bystrøm plaatste er een demarrage en bleef vooruit. Een achtervolgend groepje met onder meer Van der Poel kon hem niet meer inhalen en werd zelfs bijgehaald door het peloton.

Bystrøm hield een kleine voorsprong over en kon solo als eerste over de finish rijden. Caleb Ewan won de sprint van de achtervolgende groep. Een derde plaats van Kristoffer Skjerping maakte het Noorse feest compleet.

Ewan Bystrom Skjerping

WK 2014: Wegwedstrijd voor Beloften
Ponferrada-Ponferrada (182 km)

1. flag-no Sven Erik Bystrøm
2. flag-au Caleb Ewan
3. flag-no Kristoffer Skjerping
4. flag-be Tiesj Benoot
5. flag-no Sondre Holst Enger
6. flag-it Iuri Filosi
7. flag-co Hernando Bohorquez
8. flag-kz Ilya Davidenok
9. flag-de Silvio Herklotz
10. flag-nl Mathieu van der Poel

14. flag-nl Timo Roosen
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone