Bij Deceuninck-Quick-Step had men in de finale van de Amstel Gold Race geen rekening meer gehouden met de achtervolgende groep van Mathieu van der Poel. Dat vertelt ploegleider Wilfried Peeters na afloop bij de NOS, nadat Julian Alaphilippe lange tijd in winnende positie leek te rijden.
Alaphilippe koos op ruim dertig kilometer de aanval met Jakob Fuglsang. Tot in de slotkilometer reden de twee voorop, maar doordat ze naar elkaar gingen kijken kon eerst Michal Kwiatkowski en later ook de groep-Van der Poel terugkeren. “We zaten in een super positie. Als je veertig seconden hebt op twee kilometer, dan moet je wel denken aan de winst. Kwiatkowski ging wel terugkomen, maar we hadden niet rekening gehouden met het groepje-Van der Poel”, aldus Peeters.
Spijtige zaak
“Op die smalle wegen hebben ze de renners in het zicht gehad, dan heb je wel een nadeel. Je had niet moeten panikeren, maar door al die heisa op de smalle banen hebben de achtervolgers meer voordeel van de wagens daarachter”, zegt de ploegleider, die Alaphilippe uiteindelijk vierde zag worden. “We hadden de winnende positie met Fuglsang en als je dan verliest op deze manier is dat natuurlijk een spijtige zaak. Dit gebeurt in de sport, morgen is er weer een nieuwe dag.”
“Van der Poel is fenomenaal met wat hij vandaag weer gedaan heeft”, oordeelt Peeters. “Uit verloren positie naar voren rijden en dan van op kop de sprint nog winnen. Dan mag ik wel zeggen dat hij een prachtprestatie gedaan heeft.”
29 Reacties
Vd Poel heb Ala nu toch al twee keer e pak slaag gegeve. Die zal blij zijn dat Poel er mee kap voor nu
Sportief
Ik zag Lefevere, Peeters en Klaas Lodewijck bij Sportweekend, en ze stonden erbij als MKB’ers op een bedrijfsuitje. Die zijn echt vernederd hier.
Alaphilippe heeft hier zelf om gevraagd. De snellere van de 2 zijn en dan nog verwachten dat Fuglsang 2/3e van het werk doet. Als hij normaal mee rijdt, dan lopen ze anderhalve minuut uit op het peloton en kan hij speculeren wat hij wil.
En zelfs in de slotkilometer wil hij optimaal profiteren van Fuglsang en daarna nog eens van Kwiatkowski. Als hij daar vroeger aanzet in plaats van kansloos te proberen aanhaken bij VDP die al veel vroeger begonnen was en een veel hogere snelheid had….
Buitengewoon dom. En niet de eerste keer dat Flipje zo rijdt.
Maar Fuglsang demarreert wel to 3 keer toe vanachter de rug van Alaphilippe en ze hebben beiden hun deel van het werk gedaan behalve voor die Pipo van Sporza maar die heeft al jaren een afkeer voor alles wat met QS te maken heeft. Vind het zelf vrij laf van Fuglsang, als kopman mag en moet hij proberen te demarreren omdat hij intrinsiek trager is maar als dat niet lukt moet hij blijven koersen als een kopman.
Precies als hij laatste 2km op kop rijdt is ie echt nog steeds een stuk sneller dam fuglsang. Dus eigen schuld…
Schei uit. Alaphilippe zat gewoon stikkapot. Kijk naar zijn “sprint” op het einde. En die laatste kilometers waren vol tegenwind. Ga er dan maar eens aanstaan, na al zoveel gegeven te hebben.
@Peter Lippens
Meen je dat nu? Die Fuglsang staat al een decennium bekend als de trage idioot die altijd blijft rijden en zich keer op keer laat afslachten. Die jongen gaat zich eens 2 kilometertjes wat inhouden en wordt meteen met de grond gelijk gemaakt als lafaard die bijna een kopman onwaardig is. Hilarisch.
Fuglsang maakt hier vandaag gewoon zelf het verschil. Kwiat en Trentin kwamen enkele keren gevaarlijk dichtbij en kregen telkens een dreun na een lange beurt van Fuglsang.
Tegenwind? En Adrie zegt tegen de Telegraaf dat het een wind in de rug sprint was…
Op die smalle wegen hebben ze de renners in het zicht gehad, dan heb je wel een nadeel. Je had niet moeten panikeren, maar door al die heisa op de smalle banen hebben de achtervolgers meer voordeel van de wagens daarachter
Volgens mij had Matje net als even in RVV niet door waar hij reed. Ik zou het geen voordeel noemen. De wagens waren toch ook weg toen ze echt dicht kwamen.
Wat ik wel een voordeeltje zou noemen zijn de motoren die voor de kopgroep reden. Die helpen toch kilometerslang, terwijl het daarachter stilviel en de voorsprong naar 45s opliep.
Waar zat die rij wagens dan ?
Kwiat laten terugkomen was al gokken, niets voor Deceuninck. Drie conclusies:
– VDP zorgt ervoor met zijn vroege aanval dat er man tegen man wordt gekoerst.
– Hierdoor wordt ook dommer gekoerst.
– En daardoor wint uiteindelijk de beste.
Exact.
@Jean, ga je nu serieus beweren dat vdP vandaag de sterkste in koers was ?!?
@leor 16
Toch zeker de 2e beste in koers. Fuglsang was waarschijnlijk de beste vandaag. Mogelijk niet goed genoeg om springveer Alaphilippe te lossen, maar hij was het wel die het hele peloton vlotjes afhield. Toen hij stopte met koersen, kwam alles terug.
Alaphilippe Reed misschien iets minder op kop, maar deed wel degelijk 30km lang veel kopwerk. En was op de heuveltjes erg sterk, niet dat hij net met fuglsang mee kon.
Leor, zeker was MvP beste in koers. Net als in Ronde van Vlaanderen. No doubt.
In Vlaanderen vond ik die ene die alle toppers eraf reed anders zeker zo sterk
Alaphilippe was nog niet goed hersteld, Fugelsang zijn tactiek zal iedereen onderhand begrijpen.
En MvdP was de sterkste, heeft de afstand in de kortst mogelijke tijd afgewerkt. Hij is in zijn 1tje, sprinttrein en afmaker !
Overdrijven is ook een vak, Fuglsang was vandaag de sterkste en voor Mathieu viel het precies goed. Kon met een groepje van 8 veel rust pakken en heeft vervolgens alleen de laatste km alleen op kop gereden achter een uitgepiert trio voorin, wat overigens nog steeds heel indrukwekkend was.
Veel rust pakken?
Ala zelf ook een hele sportieve jongen! Meteen de felicitaties, groot hoor.
Heerlijk, deze onderschatting!!
Leuk dat peeters eerlijk en open is over hun tactiek, zelfs als die achteraf fout blijkt. Je ziet zelden een ploegleider echt open doen over achteraf iet de beste keuzes
Kunnen ze bij Lotto Visma nog wat van leren.
Haha inderdaad, ik Verwacht daar een boekenserie over slechte keuzes sinds midden jaren 90
Ik zag hier vandaag een flashback van het WK in Madrid 2005 , de ( betere) koplopers beginnen te treuzelen en worden helemaal op het einde nog overruled door de aanstormende achtervolgende groep ( met nu VdP in de rol van Boonen)
Nuyens en Van Petegem brachten toen de groep terug, Boonen moest niets doen, enkel sprinten. Bij geen enkel gelijkaardig verhaal heeft de winnaar van de sprint zelf het gat dichtgereden met iedereen in het wiel, die dan ook nog los uit dat wiel werden gesprint.
Dit is wat wielrennen leuk maakt om te kijken; blufpoker, intriges en elkaar afmatten.
Het waren natuurlijk ook dezelfde 2 hoofdrolspelers als in de Strade Bianche. Echter, deze keer kwam er de wat betere veldrijder uit het niets terug aansluiten.
Het deed mij nog het meest herinneren aan de onwaarschijnlijke ontknoping van La Course verleden jaar.