Wielrenners domineren shortlists Sportman en Sportvrouw van het Jaar, Jumbo-Visma maakt kans
Annemiek van Vleuten - foto: Cor Vos
zondag 27 november 2022 om 09:27

Wielrenners domineren shortlists Sportman en Sportvrouw van het Jaar, Jumbo-Visma maakt kans

Er staan veel wielrenners en wielrensters op de shortlist van de landelijke verkiezingen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar. Met het Sportgala 2022 in aantocht heeft de organisatie, bestaande uit sportkoepel NOC*NSF en de NOS, de voorlopige lijst bekendgemaakt met kanshebbers. Onder meer Annemiek van Vleuten en Mathieu van der Poel maken kans, net als Jumbo-Visma als Sportploeg van het Jaar.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

In de categorie Sportvrouw van het Jaar 2022 staan Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten en Marianne Vos op de shortlist van vijftien. Zij werden dit jaar alle drie wereldkampioen in andere disciplines. Van Vleuten won daarnaast ook de Giro, de Tour en de Vuelta voor vrouwen.

Dylan van Baarle, Koen Bouwman, Fabio Jakobsen en Mathieu van der Poel zijn de wegrenners die op de shortlist staan voor de verkiezing Sportman van het Jaar. Daar staan ook nog eens drie baanrenners op, namelijk wereldkampioenen Yoeri Havik, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland. In totaal staan er dertien mannen op de shortlist.

Jumbo-Visma doet mee om Sportploeg van het Jaar te worden. De Nederlandse formatie won de Tour de France met Jonas Vingegaard en behoort tot een voorlopige lijst van achttien ploegen die een gooi doen naar die prijs op het Sportgala.

Merijn Zeeman én Jumbo-Visma maken kans – foto: Cor Vos

Merijn Zeeman (sportief manager Jumbo-Visma) en Louis Delahaye (coach van onder meer Annemiek van Vleuten) maken kans om Sportcoach van het Jaar te worden. Dan moeten zij nog wel de schifting overleven van dertien andere coaches. Daarnaast maken acht para-wielrenners kans op de titel Para-sporter van het Jaar.

Sportgala
Op 11 december worden de shortlists teruggebracht tot drie namen per categorie. Die sporters mogen zich op woensdag 21 december melden op het Sportgala van NOC*NSF en de NOS. De winnaars worden gekozen door hun eigen vakgenoten: de sporters stemmen op de sporters, de coaches stemmen op de coaches. Daarnaast is er een vakjury.


Shortlist Sportvrouw van het Jaar 2022
Femke Bol (atletiek), Ellen van Dijk (wielrennen), Karolien Florijn (roeien), Therese Klompenhouwer (biljarten driebanden), Jutta Leerdam (schaatsen), Sharon van Rouwendaal (zwemmen open water), Jessica Schilder (atletiek), Irene Schouten (schaatsen), Suzanne Schulting (shorttrack), Marrit Steenbergen (zwemmen), Xandra Velzeboer (shorttrack), Anouk Vetter (atletiek), Annemiek van Vleuten (wielrennen), Marianne Vos (wielrennen, veldrijden), Ireen Wüst (schaatsen)

Shortlist Sportman van het Jaar 2022
Dylan van Baarle (wielrennen), Roel Boomstra (dammen), Koen Bouwman (wielrennen), Yoeri Havik (baanwielrennen), Jeffrey Hoogland (baanwielrennen), Fabio Jakobsen (wielrennen), Dick Jaspers (biljarten driebanden), Thomas Krol (schaatsen), Harrie Lavreysen (baanwielrennen), Abdi Nageeye (atletiek), Kjeld Nuis (schaatsen), Mathieu van der Poel (wielrennen), Max Verstappen (Formule 1-autosport)

Shortlist Sportcoach van het Jaar 2022
Jillert Anema (schaatsen), Gert Damkat (atletiek), Louis Delahaye (wielrennen), Amanda Hopmans (rolstoeltennis), Eelco Meenhorst (roeien), Laurent Meuwly (atletiek), Jamilon Mülders (hockey), Jac Orie (schaatsen), Jeroen Otter (shorttrack), Joyce van Rooijen-Heuitink (para-dressuur), Gerard van Velde (schaatsen), Sarina Wiegman (voetbal), Merijn Zeeman (wielrennen)

Shortlist Sportploeg van het Jaar 2022
Estafette 4×400 gemengd (atletiek), estafette 4×400 vrouwen (atletiek), Nederlands team (bridge), springruiters TeamNL (hippische sport), Nederlands damesteam (hockey), dames teamsprint (schaatsen), korfbal TeamNL (korfbal), vrouwen acht (roeien), mannen acht (roeien), De Jong en Youssifou (roeien), vrouwen dubbelvier (roeien), Cleverin en Meester (roeien), vrouwen vier-zonder (roeien), aflossing vrouwen 3.000 meter (shorttrack), aflossing mannen 5.000 meter (shorttrack), Jumbo-Visma (wielrennen), Van de Werken en Lambriex (zeilen 49er), Duetz en Van Aanholt (zeilen 49er)

 
21 Reacties
Sorteer op:
27 november 2022 13:15
Zoals al vaak door anderen is gezegd: dit soort verkiezingen is appels met peren vergelijken. Is meer een populariteitswedstrijd dan dat je objectief zou kunnen zeggen wie de beste sporter zou zijn.
27 november 2022 09:56
Tegen Klompenhouwer en Boomstra zal weinig te doen zijn voor sportvrouw en sportman.
  27 november 2022 10:27
  Eens, al is Jaspers ook nog een gevaarlijke klant bij de heren.
  27 november 2022 11:12
  Is het in Nederland ook zo'n beetje de gewoonte om er zo'n excuus-naam bij te zetten zodat de kleine sporten niet hoeven te zeuren? Of worden een biljartster en een dammer echt hoger ingeschat dan pakweg de 2e van de Tour Feminin en een stel voetballers dat zich voor het WK plaatst.
  27 november 2022 13:30
  Whut, dammen? Dat is toch gewoon iets voor mensen die niet kunnen schaken? Grapje, ik heb respect voor iedereen die uitmunt in hun gekozen sport/kunst/muziekinstrument/hobby, maar het is wel de eerste keer dat ik hoor dat dammen bij zo'n verkiezing als topsport aanzien wordt.
  29 november 2022 07:45
  Annemiek en Max worden sportvrouw en sportman.
27 november 2022 10:41
Nou heren wielrenners/genomineerden, zolang Nederland de wereldkampioen F1 blijft leveren, zou ik jullie willen adviseren lekker thuis te blijven.
  27 november 2022 10:47
  Koen maakt geen kans, denk je?
  27 november 2022 10:56
  Je zou toch hopen dat de sporters wel op iets zonder motortje zouden stemmen. En 4 wielen, kom op zeg. Maar die vakjury zit er waarschijnlijk om dit geintje populair te houden en dat werkt beter als je Verstappen verkiest.
  27 november 2022 13:00
  Een Verstappen mag dat wel eens winnen, maar lijkt me wat overdreven om dat elk jaar opnieuw aan een F1-coureur te geven, of toch niet als er genoeg alternatieven zijn. Degene die de meeste aandacht krijgt, is niet noodzakelijk de beste.
  27 november 2022 15:36
  xistnc. Nee Koen maakt geen kans. Ik zou zeer teleurgesteld zijn wanneer Harrie Lavreysen deze keer geen sportman van het jaar wordt.
27 november 2022 11:35
Formule 1 is helemaal geen sport, hoe kun je dan genomineerd worden?
27 november 2022 11:39
Bijna niet te doen bij de vrouwen joh. Schouten, Schulting en Van Vleuten verdienen hem allemaal driedubbel...
  27 november 2022 13:11
  Femke Bol mag ook in dat rijtje. Maar het is een Olympisch jaar dus ik Gok Schouten of Schulting. Qua coach hoop ik op Jillert Anema die daarna een speech geeft zoals hij alleen dat kan. Bij de mannen zal Max het wel weer worden. Heb persoonlijk niets met F1, maar hij pakt een recordaantal zeges in een seizoen. Daar staat zeker op de Spelen te weinig tegen over. Krol en Nuis met 1x goud is niet exceptioneel. Van Krol waren er 2 verwacht gezien zijn seizoen. Ik zeg: Schouten Max Jillert Relay Shorttrack (zo wint Suzanne Schulting toch iets)
  27 november 2022 13:35
  Dat van een recordaantal zeges in een seizoen vind ik minder betekenen wanneer het aantal races per seizoen steeds in stijgende lijn gaat.
  27 november 2022 14:21
  Daarom kun je ook naar winstpercentages kijken. Schumi 72 procent, Vettel en Max 68 procent. Het was wel echt een van de beste seizoenen allertijden. Ascari zit daar nog boven met 75 procent, maar die had maar 8 GP's. En op zich is het makkelijker om 8 uit 8 te winnen dan 22 uit 22. Mensen die roepen dat F1 geen sport is hebben sowieso weinig verstand ervan. Dat je er niks mee hebt kan natuurlijk. Denk alleen dat veel van die mensen niet beseffen hoe groot Max is. Dat is de Cruijff van deze tijd. Pech voor de rest, maar zolang hij zulke seizoenen gaat hebben, de terechte Sportman van het Jaar.
  27 november 2022 15:07
  Inderdaad een luxe probleem bij de dames. De Giro, Tour en Vuelta winnen. Wereldkampioen worden. Klassiekers winnen. En toch niet zeker zijn van de titel Sportvrouw van het jaar....
27 november 2022 13:46
Ik zeg Mitch Valize.
27 november 2022 14:18
NL sportploeg van het jaar worden is toch wel een domme grap als dat op basis van fantastische buitenlandse coureurs gaat. En al helemaal met vanuit de secret kelderkluis aangeschafte nepsuikerds.
  27 november 2022 14:55
  Het zou inde vreemd zijn. Sportploeg NL, met amper NL succes. Ik denk niet dat Jumbo het verdient in een zonnig daglicht te staan met al die controverse dit jaar.
  27 november 2022 16:20
  Marianne won 8 ritten dit jaar (waarvan vier in de grote rondes), plus de groene trui in de Tour. Riejanne won er twee (inclusief NK). Dus wel degelijk NL succes bij JV. Desalniettemin, als het om prestaties zou gaan, zouden de korfballers moeten winnen: die hebben al jaren geen wedstrijd verloren.

Reacties zijn gesloten.