Wielerweekend: D’Hoore en Zonneveld in Drenthe, Rentree Vos, Madone d’Utelle en Monte San Vicino

vrijdag 11 maart 2016 om 20:30
Wielerweekend: D’Hoore en Zonneveld in Drenthe, Rentree Vos, Madone d’Utelle en Monte San Vicino

Foto: Rudie Ottens

Terwijl er komend weekend veel aandacht uitgaat naar Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico, wordt er ook in eigen land gekoerst. De provincie Drenthe is gastheer van maar liefst drie wedstrijden. Daarnaast maakt Marianne Vos haar rentree. WielerFlits blikt vooruit op het komende wielerweekend.

Energiewacht Ronde van Drenthe
Zaterdag wordt er tijdens de 54ste Energiewacht Ronde van Drenthe (1.1) een opvolger gezocht voor de Belg Edward Theuns, die de wedstrijd vorig jaar op zijn naam wist te schrijven. In de 196,9 kilometer lange koers rond Hoogeveen moet de VAM-berg vijf keer beklommen worden. LottoNL-Jumbo is de enige WorldTour-ploeg aan de start. Dylan Groenewegen is topfavoriet voor de eindzege. Roompot Oranje Peloton heeft met Raymond Kreder een geduchte concurrent in huis. Het Belgische Wanty-Groupe Gobert brengt sprinter Kenny Dehaes aan de start. Hij won de wedstrijd in 2014.

Website organisatie
Voorbeschouwing Energiewacht Ronde van Drenthe 2016
Deelnemerslijst Energiewacht Ronde van Drenthe 2016

Een opmerkelijke naam op de deelnemerslijst is die van journalist Thijs Zonneveld. De regerend Nederlands kampioen Strandracen verdedigt dit seizoen het shirt van het continentale Parkhotel Valkenburg. In zijn column in het AD blikt hij alvast vooruit op zijn rentree.

De wedstrijd is live te volgen op TV en internet. Herbert Dijkstra en Erik Dekker geven commentaar.


Women’s World Tour Ronde van Drenthe
De Women’s WorldTour is zaterdag met de Ronde van Drenthe toe aan de tweede wedstrijd. De dames wacht een 138 kilometer lange koers die begint en eindigt in Hoogeveen. Ook hier is de VAM-berg in de route opgenomen. De rensters moeten deze hindernis drie maal beklimmen. Toch is de verwachting dat de wedstrijd in een massasprint beslist gaat worden. De Belgische Jolien D’Hoore won de wedstrijd vorig jaar en maakt zaterdag opnieuw haar opwachting. Zij wordt bij Wiggle High5 onder meer vergezeld door Giorgia Bronzini en Emma Johansson.

Lizzie Armistead voert de selectie van Boels-Dolmans aan. De regerend wereldkampioene was hier in 2014 al eens succesvol. Boels-Dolmans selecteerde ook Megan Guarnier en Chantal Blaak. Rabo Liv rekent op Anna van der Breggen en Lucinda Brand. Annemiek van Vleuten maakt samen met onder meer Gracie Elvin haar opwachting voor Orica-AIS. Canyon/SRAM beschikt over Trixi Worrack, Lisa Brennauer en Tiffany Cromwell. Marta Bastianelli (recent nog winnaar in Omloop van het Hageland) start namens Alé-Cipollini.
Deelnemerslijst Women’s World Tour Ronde van Drenthe 2016

Net als bij de mannen is deze wedstrijd dankzij RTV Drenthe live te volgen op TV en internet. Oud-winnares Adrie Visser is co-commentator. De aankomst wordt verwacht rond 15:15.


Rentree Marianne Vos
De naam van Marianne Vos prijkt niet op de deelnemerslijst van de Ronde van Drenthe, maar op zondag maakt zij wel haar opwachting in de Acht van Westerveld. Vos heeft sinds mei geen wedstrijden meer gereden. De 28-jarige Brabantse kampte de voorbije maanden met het nodige blessureleed. Ze brak bij een trainingsrit op de mountainbike een rib. Later vertoonde zij verschijnselen van overtraindheid. “Ik ben blij dat ik weer de aansluiting bij de ploeg kan maken. Ik ga niet naar Drenthe om te winnen. Mijn grote winst is dat ik wedstrijdritme kan opdoen”, vertelt ze. Het is voorlopig haar enige wedstrijd. “Het zal even wennen zijn na tien maanden afwezigheid. De terugkeer in het peloton is een belangrijke, volgende stap in de opbouw.”


Rabobank Dorpenomloop Rucphen
Op zondag staat in Brabant de Dorpenomloop van Rucphen (1.2) op het programma. De wedstrijd maakte vorig jaar nog deel uit van de Topcompetitie, maar koos ervoor om op de internationale kalender te blijven. Destijds ging de zege naar Floris Gerts, die dit seizoen voor de profs van BMC rijdt. De organisatie verwelkomt met Topsport Vlaanderen-Baloise, Wanty-Groupe Gobert en het Zwitserse Roth drie ProContinentale formaties. De wedstrijd is via de site van de organisatie via live-beelden te volgen.

Website organisatie
Deelnemerslijst


Parijs-Nice
Parijs-Nice wordt dit weekend afgesloten met twee bergetappes. Op zaterdag volgt na vijf cols van de tweede en één van de eerste categorie de slotklim op La Madone d’Utelle. Hier gaan ongetwijfeld verschillen tussen de klassmentsrenners ontstaan. Op zondag wacht een pittige heuvelrit over onder meer de Col d’Èze. Op de Promenade des Anglais zal de eindwinnaar van deze editie gehuldigd worden.

PROFILCOLSCOTES_1


Tirreno-Adriatico
Ook in Tirreno-Adriatico is het klimmen geblazen wanneer zondag de enige rit met aankomst bergop wacht. In de Apennijnen krijgen de renners maar liefst vijf gecategoriseerde beklimmingen voor de kiezen. Op de 13,1 kilometer lange Monte San Vicino zal de Tirreno (die dinsdag eindigt) waarschijnlijk beslist worden.

monte_san_vicino2


Weekendinterview
In het weekendinterview spreken we morgen met Jasper Bovenhuis. De 24-jarige renner vertelt over het combineren van topsport met studie, zijn overstap naar An Post, zijn stage bij Cannondale en zijn toekomst in het profpeloton.

Jasper Bovenhuis


Dit artikel delen:

12 Reacties

Verweggistan 11 maart 2016 om 12:43

3 ProContinentale ploegen in een .2 koers, dat is behoorlijk veel. Doen ze goed in Rucphen.

nickdt 11 maart 2016 om 13:09

Hup Thijs. Rijdt ze de vernieling in (Die benen van je).

storm-biker 11 maart 2016 om 13:21

@verweggistan

Mag helemaal niet volgens de UCI & KNWU regels.
Sinds dit jaar mogen er maximaal 2 buitenlandse ProConti ploegen starten in .2 koersen ipv alleen die uit het eigen land zoals voorheen. Erg vreemd dat Ruchpen er 3 kan laten starten.

inlinewout 11 maart 2016 om 13:36

Wat een fijn overzichts-artikel! Redactie dank!

IljoKeisseFan 11 maart 2016 om 14:23

Hoezo start Roompot niet in Rucphen?

storm-biker 11 maart 2016 om 14:44

Roompot start eigenlijk nooit in .2 koersen, vorig jaar alleen in ronde van Midden Nederland.

IlPirata 11 maart 2016 om 15:04

Lekker belangrijk of die Zonneveld daar start, belangrijker zijn de kanshebbers op een zege.

Pizzi 11 maart 2016 om 15:59

Zou wel eens een amateurkoers willen rijden waar die VAM-berg tig keer inzit! Geinig klimmetje, maar normaal gesproken verboden voor fietsers. Ook nog eens doodlopend bovenop.

Hakkie2 11 maart 2016 om 20:47

Mooi overzicht! Maar ik mis voor het gemak 1 ding: de vermelding waar en wanneer het precies op tv en internet is. Ik neem aan dat de schrijver dat toch heeft uitgezocht (om te kunnen vermelden dat het op tv is), kan het dan ook in het artikel?

sven241 12 maart 2016 om 00:24

Mooie rubriek, alleen was het de vorige keer handig om te zien waar de Nederlanders reden.
Met de koersen in NL misschien wat lastiger, maar doe in ieder geval de profs.

Brummel 12 maart 2016 om 08:41

bedankt redactie. Leuk overzicht!

sooike 12 maart 2016 om 09:06

Marianne en Thijs…chapeau en veel succes !

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair