Wielerweekend: Wat gebeurt er buiten de WorldTour?

Wielerweekend: Wat gebeurt er buiten de WorldTour?

Foto: Alex Whitehead/SWpix.com

Door Martin van den Bosch en Koen Middendorp
zaterdag 10 juni 2017 om 07:30

Wielerliefhebbers hoeven zich de komende dagen niet te vervelen, want de kalender puilt uit met wedstrijden. De meeste aandacht zal uitgaan naar de Dauphiné en de Tour de Suisse, maar er wordt op meer terreinen door zowel de mannen als de vrouwen gekoerst. WielerFlits biedt je een spoorboekje van komend weekend.

t/m zondag flag-gb OVO Energy Women’s Tour (2.WWT)
In Groot-Brittannië is met de OVO Energy Women’s Tour een van de belangrijkste etappekoersen voor de vrouwen aan de gang. Met maar liefst 15 Nederlandse rensters aan de start, is de kans op Nederlands sucecs in deze ronde aanwezig. Kasia Niewiadoma greep woensdag met een indrukwekkende solo de macht. Het is nog maar de vraag of iemand aan haar voorsprong van meer dan anderhalve minuut kan tornen.

Vandaag staat er een rit over een geaccidenteerd parcours naar Royal Leamington Spa op het programma. In de laatste veertig kilometer zijn er twee keer punten voor de bergprijs te verdienen. Op zaterdag volgt een etappe door Derbyshire met start en aankomst in Chesterfield. Zondag wordt de etappekoers afgesloten met een criterium van 62 kilometer door de Britse hoofdstad Londen.

Website organisatie
Routeboek
Deelnemerslijst

t/m zondag flag-sk Tour de Slovaquie (2.1)
In Slowakije is de komende dagen een deel van het mannenpeloton actief. Er staan geen WorldTour-ploegen aan de start. Op de deelnemerslijst prijken zes Nederlanders. Het Continentale Monkey Town is de enige Nederlandse ploeg en heeft met Stephan Bakker, Rick van Breda, Gijs Meijer en Sven van Luijk vier Nederlanders afgevaardigd. Dennis van Winden (Israel Cycling Academy) en Adne van Engelen (Bike Aid) rijden de wedstrijd in Buitenlandse dienst. De zwaarste rit was op donderdag. De rit naar Nitra van vandaag lijkt er op papier een voor de sprinters. Ook de etappe naar Trnava op zaterdag kent een vlakke slotfase, net als de slotrit met start en aankomst in dezelfde stad.

Website organisatie
Deelnemerslijst

zondag flag-de Rund um Köln (1.1)
Rij zondag 11 juni een kleine honderd kilometer vanuit Vaals in oostelijke richting, en het Duitse Keulen verwelkomt je. Rund um Köln is een eendaagse wedstrijd waarin zowel sprinters als aanvallers een kans maken op de hoofdvogel. Vorig jaar ging de overwinning naar Nederlands kampioen Dylan Groenewegen. De spurtbom van LottoNL-Jumbo wist op knappe wijze thuisfavorieten André Greipel en Nikias Arndt te vloeren.

Het parcours behoudt zijn traditionele karakter in vergelijking met de voorgaande jaren. De neutralisatie zal in gang worden geschoten in het centrum van de stad, pal naast de rivier de Rijn. De coureurs worden vervolgens in noordoostelijke richting geparadeerd om ze definitief los te laten in Weldenbruch. De renners zullen dan ruim 170 kilometer in het achterland van Keulen koersen, langs gemeentes als Spitze, Frielingsdorf, Lindlar en Overath. Dit hinterland biedt kansen voor de aanvallers om de sprinters af te matten, aangezien het constant op en af gaat. In totaal staan er zes gecategoriseerde hellingen op het menu, waarvan de laatste (Bensberg Schloss) op 38 kilometer van de aankomst ligt.

Na deze laatste klim trekt het peloton, of wat daar nog van over is, weer naar het centrum van Keulen. In de binnenstad volgen nog twee vlakke lokale rondes van 6.9 kilometer. Hét kritieke punt op dit lokale circuit vormt ongetwijfeld de Severinsbrücke. Na 206.1 kilometer mag de winnaar in Bayenstraße zijn handen in de lucht gooien.

Groenwegen staat ook dit jaar weer aan de start met als doel opnieuw te winnen. Hij krijgt concurrentie van onder meer thuisrijder André Greipel, Sam Bennett, Timothy Dupont en Rüdiger Selig.

Website organisatie
Deelnemerslijst

zondag flag-be Ronde van Limburg (1.1)
Fietsen in Limburg is niet alleen een Nederlands privilege. Ook onze zuiderburen kennen hun eigen gelijknamige provincie. Op 11 juni zullen ongeveer 170 profrenners starten voor de 66e editie van de Belgische Ronde van Limburg, niet te verwarren dus met de een week eerder georganiseerde Nederlandse variant. Vorig jaar zegevierde Kenny Dehaes. In 2014 liet Mathieu van de Poel, dé man in vorm op dit moment, hier zijn enorme potentie op de weg zien door onder meer Duitser Paul Martens te vloeren na een omvangrijke groepsspurt.

Het startschot klinkt op de Grote Markt in Tongeren. In totaal zullen de coureurs maar liefst zesmaal de aankomstlijn passeren op de Eeuwfeestwal in de ruim 30.000 inwoners tellende stad: driemaal na een lange passage buiten Tongeren, driemaal na een plaatselijke ronde van elf kilometer.

De eerste lus is 59.5 kilometer lang, en kent onderweg vier beklimmingen: de Oude Berg (500 meter aan 5.8%), Glinberg (800 meter aan 4.6%), Letenberg (500 meter aan 7%) en de Keiberg (600 meter aan 4.7%). Als de renners na 59.5 kilometer voor een eerste maal de streep passeren aan de Eeuwfeestval, snijden de coureurs de tweede lus aan van 70.6 kilometer. Deze omloop kent enkele stevige kuitenbijters met de Thier Bégot (1.1 km aan 6.6%), Chavée Arecht (700 meter aan 7.6%), Wonckerberg (500 meter aan 7%), Slingerberg (600 meter aan 4.7%), Letenberg (550 meter aan 5.8%) en Keiberg (900 meter aan 4%).

Na een tweede doorkomst in Tongeren (130.1 kilometer) volgt een derde en kortere lange lus van 37.7 kilometer. Onderweg doemen de Grootloonberg (900 meter aan 4%), Oude Berg (500 meter aan 5.8%) en de Kolmontberg (900 meter aan 4%) nog op. Na het ronden van deze laatste lus moet het veld nog drie korte lokale circuit afwerken van circa elf kilometer, goed voor een totale afstand van 30 kilometer. Scherprechter vormt hier telkens de Kolmontberg (900 meter aan 4%), gesitueerd op ongeveer de helft van de lokale ronde. De laatste top wordt gerond op 4.5 kilometer van de streep. Mocht het aankomen op een spurt, dan is timen het wonderwoord. De laatste 500 meter lopen namelijk nog gevoelig omhoog.

Website organisatie
Routeboek
Deelnemerslijst

Wielrennen op TV
De ontknoping in het Critérium du Dauphiné is te volgen via Sporza. Onze zuiderburen beginnen op zaterdag en zondag om 13:30 met de uitzending. Het commentaar is van Michel Wuyts en José De Cauwer. De wedstrijd wordt ook uitgezonden op Eurosport 2.

De Ronde van Zwitserland wordt uitgezonden door Eurosport 2. De uitzendingen begint op zaterdag om 16:00, op zondag om 15:45. Het commentaar bij de beelden komt van José Been en co-commentator Bobbie Traksel.

En verder
flag-fr Critérium du Dauphiné (2.WT)
Het Critérium du Dauphiné kent dit weekend zijn apotheose.
Na de rit naar Villars-les-Dombes is er zaterdag een etappe met aankomst op Alpe d’Huez. Zondag wordt de rittenkoers afgesloten met een bergrit naar Plateau de Solaison.
Lees hier onze voorbeschouwing op het Critérium du Dauphiné

flag-ch Ronde van Zwitserland (2.WT)
De Ronde van Zwitserland start dit weekend met een proloog op zaterdag en een rit in lijn over lokale ronden met daarin een stevige klim.
Lees hier onze voorbeschouwing op de Ronde van Zwitserland

flag-it Giro Ciclistico d’Italia (2.2U)
In Italië keert op vrijdag de beloftenkoers Giro Ciclistico d’Italia (vroeger bekend als de BabyGiro/Girobio) terug op de kalender. Er staan in totaal acht etappes op het menu.
Met de SEG Racing Academy is er één Nederlandse ploeg van de partij.
Website organisatie
Routeboek

flag-be Flanders Diamond Tour (1.1 WE)
Voor de vrouwen is er zondag in België de Flanders Diamond Tour. In en rond Nijlen wacht een parcours met een ronde van 22,5 kilometer en acht rondes van 14,4 kilometer. Titelverdedigster Jolien D’hoore ontbreekt. De grote namen zijn actief in Groot-Brittannië, maar desondanks kan de organisatie een
deelnemerslijst met onder andere Belgisch kampioen Kaat Hannes (Lensworld Kuota), Lotte Kopecky (Lotto Soudal Ladies) en Thalita de Jong (Lares-Waowdeals) presenteren.
Website organisatie
Deelnemerslijst

Wie rijdt waar?
flag-fr Critérium du Dauphiné (9)
Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo), Stef Clement (LottoNL-Jumbo), Lennard Hofstede (Sunweb), Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin), Sebastian Langeveld (Cannondale-Drapac), Marco Minnaard (Wanty – Groupe Gobert), Sam Oomen (Sunweb), Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo), Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac)

flag-ch Tour de Suisse (22)
Jesper Asselman (Roompot – Nederlandse Loterij), Martijn Budding (Roompot – Nederlandse Loterij), Roy Curvers (Sunweb), Tom Dumoulin (Sunweb), Taco van der Hoorn (Roompot – Nederlandse Loterij) Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo), Wilco Kelderman (Sunweb), Koen de Kort (Trek – Segafredo), Michel Kreder (Aqua Blue Sport), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Nick van der Lijke (Roompot – Nederlandse Loterij), Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo), Jeroen Meijers (Roompot – Nederlandse Loterij), Daan Olivier (LottoNL-Jumbo), Danny van Poppel (Sky), Boy van Poppel (Trek – Segafredo), Elmar Reinders (Roompot – Nederlandse Loterij), Ramon Sinkeldam (Sunweb), Bram Tankink (LottoNL-Jumbo), Albert Timmer (Sunweb), Martijn Tusveld (Roompot – Nederlandse Loterij), Pieter Weening (Roompot – Nederlandse Loterij)

flag-de Rund um Köln (11)
Twan Castelijns (LottoNL-Jumbo), Nils Eekhoff (Sunweb Development), Marc Goos (Sunweb Development), Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo), Moreno Hofland (Lotto Soudal), Reinier Honig (Vorarlberg), Steven Lammertink (LottoNL-Jumbo), Tom Leezer (LottoNL-Jumbo), Jarno Mobach (Sunweb Development), Joris Nieuwenhuis (Sunweb Development), Timo Roosen (LottoNL-Jumbo)

flag-be Ronde van Limburg (46)
46 renners, waaronder Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon), Lars van der Haar (Telenet Fidea Lions), Coen Vermeltfoort en Raymond Kreder (Roompot – Nederlandse Loterij).

flag-sk Ronde van Slowakije (6)
Gijs Meijer (Monkey Town), Stephan Bakker (Monkey Town), Rick van Breda (Monkey Town), Adne van Engelen (Bike Aid), Sven van Luijk (Monkey Town), Dennis van Winden (Israel Cycling Academy)

Dit artikel delen:

2 Reacties

Koersmaniak 9 juni 2017 om 15:21

Is er geen voorbeschouwing van de Giro U23?
Hopelijk komen de rituitslagen wel op WF

Sephiroth 10 juni 2017 om 08:12

@redactie de links naar de deelnemerslijsten voor rund um Köln en ronde van limburg verwijzen naar de deelnemerslijsten van de ronde van slowakije. Daarnaast dacht ik dat lammertink in zwitserland ging rijden?

Voor de rest: leuk weekend.. maar ik moet werken :(

edit: dat wordt flink doorrijden voor lammertink met aanwezigheid in beide koersen: http://arturtabat.online.de/ruk_neu/media/2017/RuK_Starterliste_Elite_2017.pdf
http://www.tourdesuisse.ch/fileadmin/user_upload/news/News_Jan_bis_Juni_2017/Teilnehmer_Participants_TdS_2017.pdf

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair