Wielerweekend: Ontknoping tussen de Fjorden, combi in Bretagne en een mini-LBL

zaterdag 27 mei 2017 om 07:30
Wielerweekend: Ontknoping tussen de Fjorden, combi in Bretagne en een mini-LBL

Foto: ASO

De wielerwereld maakt zich dit weekend op voor de ontknoping in de Giro, maar naast de climax in Italië wordt er ook elders gekoerst. Natuurlijk dicht bij huis in België, maar ook in Noorwegen en het Franse Bretagne staan er wedstrijden gepland. Zoals iedere vrijdag werpen we een nadere blik op de onderbelichten wedstrijden van komend weekend.

t/m zondag flag-no Tour des Fjords (2.HC)
In Noorwegen wacht dit weekend het slot van de Tour des Fjords. Op zaterdag zijn er tijdens de rit naar Sandnes drie beklimmingen opgenomen. De rittenkoers wordt op zondag besloten met een etappe naar Stavanger. De rit wordt afgesloten met drie rondjes over een lokaal circuit. Elke keer volgt de beklimming van de Sørmarksbakken, een pukkel van tweehonderd meter waar het stijgingspercentage oploopt tot 20%.
Website Tour des Fjords

zaterdag flag-fr Grand Prix de Plumelec-Morbihan (1.1)
In het westen van Frankrijk staat zaterdag de GP de Plumelec op het programma. Met AG2R La Mondiale, Cofidis, FDJ en Direct Energie staan de voornaamste ploegen aan de start. Bij eerstgenoemde ploeg keert Samuel Dumoulin terug om zijn overwinning van vorig jaar te verdedigen. Er staan geen Nederlandse renners op de erelijst.

De Bretonse eendagskoers is in totaal 182 kilometer lang. Na 39,5 kilometer draaien de coureurs op voor de eerste van 6 lokale rondjes van 13,9 kilometer. Het rondje kent een tweeledig reliëf: de eerste helft gaat in grotendeels dalende lijn, in het tweede gedeelte staan twee beklimmingen op het menu: een wat meer lopende kortere klim en een steile helling van zo’n 1 kilometer met een piek aan 10%. Als de renners langs kilometerpaal 135,6 zoeven, worden de rondjes van 13,9 kilometer ingeruild voor 6 kortere rondjes van 7,7 kilometer. Opnieuw vormt de 1 kilometer lange muur naar de binnenstad van Plumelec het orgelpunt. De aankomst na 182 kilometer is ook op deze helling, wat betekent dat de winnaar ook over goede klimbenen moet beschikken.
Website Grand Prix de Plumelec-Morbihan

zondag flag-fr Boucles de l’Aulne – Chateaulin (1.1)
Daags na de GP de Plumelec is de gemeente Châteaulin in het departement Finistère de gastheer van de Boucles de l’Aulne. De Boucles de l’Aulne bestaat uit drie lokale ronden, van respectievelijk 17,2 km (5x), 20,4 km (1x) en 8,1 km (8x), goed voor een totale afstand van 171,2 km. Alle drie de lokale ronden vertonen behoorlijk wat reliëf, met in het midden van het lokale rondje een helling van ruim twee kilometer Hier is het voor de aanvallers mogelijk is om de koers hard te maken. De koers zal worden beslist op het kortere lokale rondje van 8,1 km waarin er geen echte klim meer op het programma staat, maar waar het wel constant op en af gaat. In de laatste drie kilometer is dit helemaal voelbaar. De laatste kilometer gaat ook nog gevoelig bergop, dus goed timen is van levensbelang.
Website Boucles de l’Aulne

En verder:
flag-jp Tour of Japan (2.1)
In Japan volgen er na de korte bergrit na Mount Fuji nog twee ritten. Op zaterdag is er een heuvelachtige rit naar Izu, op zondag de vlakke slotrit in de metropool Tokyo. Gezien het tijdsverschil, kan je de uitslag ’s morgens op onze website verwachten.
Website Tour of Japan

flag-ie An Post Rás (2.2)
In Ierland wordt momenteel de An Post Rás verreden. Delta Cycling staat er aan de start, en niet zonder succes. Jan-Willem van Schip won er een rit, Dennis Bakker droeg één dag de leiderstrui. Op zaterdag is er een rit van Donegal Town naar Ardee, op zondag wordt de rittenkoers afgesloten met enkele lokale rondjes over een lastig circuit in Skerries.
Website An Post Rás

flag-lu Flèche du Sud (2.2)
In Luxemburg is momenteel de vijfdaagse rittenkoers Flèche du Sud aan de gang. Op het moment van schrijven staat de Nederlander Jasper de Laat (Metec-TKH) aan de leiding. Op zaterdag wacht een heuvelachtige rit over de Côte d‘Elvange, Côte de Welfrange en de Côte de Syren. De rit van zondag wordt afgesloten op een lastige lokale omloop in Esch.
Website Flèche du Sud

Wielrennen op TV
Het meerendeel van de Nederlandse wielerfan zal dit weekend aan de buis gekluisterd zitten om de prestaties van Tom Dumoulin op de voet te volgen. Eurosport begint op zaterdag om 13:30 met de live-uitzending. Op zondag begint het liveverslag om 14:30. De beelden worden vergezeld door het commentaar van Jeroen Vanbelleghem en Bobbie Traksel.

Daarnaast doet Sporza verslag van de ontknoping van de Baloise Belgium Tour. Op zaterdag staat er een miniversie van Luik-Bastenaken-Luik op het menu, op zondag een rit voor sprinters. De uitzending begint beide dagen om 14:45.
Lees hier onze voorbeschouwing op de Baloise Belgium Tour

De wedstrijden van de Ronde van Noorwegen zijn in Nederland niet te bekijken, maar de Noorse TV-zender TV2 zendt de koersen wel live uit. (zaterdag vanaf 13:30, zondag vanaf 11:30)

Waar rijden de Nederlanders?
flag-it Giro d’Italia (11)
Twan Castelijns (LottoNL-Jumbo), Stef Clement (LottoNL-Jumbo), Tom Dumoulin (Sunweb), Moreno Hofland (Lotto Soudal), Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Drapac), Tom Stamsnijder (Sunweb), Laurens ten Dam (Sunweb), Jos van Emden (LottoNL-Jumbo)

flag-be Baloise Belgium Tour (16)
Huub Duijn (Vérandas Willems-Crelan), Stan Godrie (Vérandas Willems-Crelan), Brian van Goethem (Roompot-Nederlandse Loterij), Lars van der Haar (Telenet-Fidea), Taco van der Hoorn (Roompot-Nederlandse Loterij), Raymond Kreder (Roompot-Nederlandse Loterij), Wesley Kreder (Wanty-Groupe Gobert), Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin), Pim Ligthart (Roompot-Nederlandse Loterij), David van der Poel (Beobank – Corendon), Boy van Poppel (Trek-Segafredo), Elmar Reinders (Roompot-Nederlandse Loterij), Oscar Riesebeek (Roompot-Nederlandse Loterij), Niki Terpstra (Quick-Step Floors), Martijn Tusveld (Roompot-Nederlandse Loterij), Coen Vermeltfoort (Roompot-Nederlandse Loterij)

flag-no Tour des Fjords (11)
Jesper Asselman (Roompot-Nederlandse Loterij), Jetse Bol (Manzana Postobon), Lars Boom (LottoNL-Jumbo), Sjoers van Ginneken (Roompot-Nederlandse Loterij), Steven Lammertink (LottoNL-Jumbo) Nick van der Lijke (Roompot-Nederlandse Loterij), André Looij (Roompot-Nederlandse Loterij), Jeroen Meijers (Roompot-Nederlandse Loterij), Timo Roosen (LottoNL-Jumbo), Albert Timmer (Sunweb), Pieter Weening (Roompot-Nederlandse Loterij)

flag-ie An Post Rás (4)
Daan Meijers, Ike Groen, Dennis Bakker, Jan-Willem van Schip (allen Delta Cycling)

flag-lu Flèche du Sud (16)
Gert-Jan Bosman (Destil-Jo Piels), Dylan Bouwmans (Metec-TKH), Twan van den Brandt (Destil-Jo Piels), Twan Brusselman (Destil-Jo Piels), Tijmen Eising (Metec-TKH), Jarno Gmelich Meijling (Metec-TKH), Maarten de Jonge (Monkey Town), Tim Kerkhof (Destil-Jo Piels), Stef Krul (Metec-TKH), Jasper de Laat (Metec-TKH), Jim Lindenburg (Metec-TKH), Sven van Luijks (Monkey Town), Bram Nolten (Monkey Town), Jasper Ockeloen (Monkey Town), Joey van Rhee (Destil-Jo Piels), Peter Schulting (Destil-Jo Piels)

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone