Wielerweekend: Klimmen in Spanje, sprinten in Frankrijk en koersen in eigen land

zaterdag 20 mei 2017 om 07:00
Wielerweekend: Klimmen in Spanje, sprinten in Frankrijk en koersen in eigen land

Foto: Photo by Bryn Lennon/Getty Images

Hoewel in de meimaand de meeste aandacht uitgaat naar de strijd om het roze in de Giro, wordt er ook elders het nodige gekoerst. Met de herintroductie van onze rubriek Wielerweekend besteden we op deze plek aandacht aan koersen waar geen uitgebreide voorbeschouwing voor geschreven is.

t/m zondag flag-no Tour of Norway (2.HC)
Met LottoNL-Jumbo en Roompot-Nederlandse Loterij zijn er momenteel twee ploegen actief in Noorwegen. Op zaterdag gaat het peloton in zuidelijke richting. Tijdens 192 kilometer lange rit van Lillestrøm naar Sarpsborg is er een oplopende aankomst. Zondag is de slotrit naar de Noorse hoofdstad Oslo. De finale speelt zich af op een lokaal circuit, waar drie keer de Ekeberg (2,1 km á 4,5%) moet worden bedwongen.

Website organisatie
Routeboek
Deelnemerslijst

vrijdag t/m zondag flag-es Vuelta a Castilla y Leon (2.1)
Vrijdag begint de Vuelta a Castilla y Leon, een driedaagse rittenkoers door de gelijknamige regio in het noord-oosten van Spanje. Op vrijdag wordt er begonnen met een relatief vlakke rit naar Santibañez de la Peña. Op zaterdag volgt er een aankomst bovenop de Alto de la Camperona, die we nog kennen uit de Vuelta van vorig jaar. Zondag wordt er afgesloten met de relatief vlakke slotrit naar León.

Onder meer Caja Rural-Seguros RGA (Jaime Roson), Direct Energie (Lilian Calmejane) en Androni Giocattoli (Egan Bernal) staan aan de start. Bij kleinere ploegen vinden we Davide Rebellin (Kuwait – Cartucho.es), Rinaldo Nocentini (Sporting Clube de Portugal) en Sérgio Paulinho (Efapel) terug. Er staan geen Nederlandse teams aan de start.

Movistar is het enige WorldTour-team op de deelnemerslijst. Adriano Malori maakte daar vandaag zijn rentree, maar is inmiddels al afgestapt. Titelverdediger Alejandro Valverde ontbreekt overigens. Omdat er geen enkele oud-winnaar aan de start staat, komt er sowieso een nieuwe winnaar.

Website organisatie
Deelnemerslijst

zaterdag flag-nl Omloop van de IJsseldelta (1.2, vrouwen)
In eigen land mogen op zaterdag de vrouwen aan de bak in de Omloop van de IJsseldelta. Deze wedstrijd is de afsluiter van de Topcompetitie voor vrouwen. In de provincie Overrijssel wacht de dames een parcours van 134,4 kilometer. Enkele grote ploegen geven verstek. Zo zijn Boels-Dolmans en Sunweb niet van de partij. WM3 start maar met vier vrouwen, waaronder Yara Kastelijn. Wiggle-High5 is wel aanwezig en breng Jolien D’hoore mee naar Zwolle. Is zij in staat om Anna van der Breggen op te volgen?

D’hoore geeft acte de presence – Foto: Rudie Ottens

Website organisatie
Deelnemerslijst

zondag flag-fr Grand Prix de la Somme (1.1)
Op zondag is Picardië het decor van de Grand Prix de la Somme. In het Noorden van Frankrijk rijden de renners vanuit Glisy, een plaatsje ten oosten van Amiens, naar de kust. Daar wacht na 197,9 kilometer in Mers-les-Bains de finish.

Met AG2R La Mondiale, Cofidis en FDJ staan er drie Franse topteams aan de start. Direct Energie schittert door afwezigheid. Ook hier geen Nederlandse teams aan de start. Met Alaphilippe en Bouhanni heeft de Grand Prix de la Somme twee grote namen op de erelijst. Helaas voor toeschouwers en organisatie zijn het Bryan en Rayane, de broertjes van de Franse toprenners. Vorig jaar ging de overwinning naar Daniel McLay. Omdat zijn naam niet op de startlijst prijkt, krijgen we dit weekend een nieuwe winnaar.

Website organisatie
Deelnemerslijst

zondag flag-nl Simac Omloop der Kempen (Topcompetitie)
Zondag is het tijd voor de vierde manche in de strijd om de Topcompetitie. In en rond het Brabantse Veldhoven wacht een parcours van 186,9 kilometer. De renners rijden na een zuidlus van 92,1 kilometer een noordlus van 72,6 kilometer. De koers wordt afgesloten met een finaleparcours van 11,1 kilometer, wat twee keer moet worden afgelegd. Adriaan Janssen draagt na vier wedstrijden de leiderstrui. Weet hij deze trui te behouden?

Adriaan Janssen draagt de leiderstrui – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Website organisatie
Deelnemerslijst

Verder:
20/05 flag-ch Berner Rundfahrt (1.2)
20/05 flag-ca Grand Prix Cycliste de Gatineau (1.1, vrouwen)
20/05 flag-al Tour of Albania (2.2)
21/05 flag-ch GP Cham-Hagendorn (1.2, vrouwen)
21/05 flag-ie An Post Rás (2.2)
21/05 flag-jp Tour of Japan (2.1)

Wielrennen op TV
De Giro d’Italia wordt zoals bekend exclusief uitgezonden door Eurosport. Op zaterdag begint de rechtstreekse uitzending om 13:30, op zondag om 15:00 Op beide dagen is het commentaar van Jeroen Vanbelleghem met Karsten Kroon. Vanaf dinsdag wordt Kroon vervangen door Bobbie Traksel.

Eurosport zendt ook de Ronde van Californië uit. De tijdrit naar Big Bear Lake wordt vanaf 23:00 live uitgezonden. Zaterdag begint de rechtstreeekse uitzending van de slotrit naar Pasadena vanaf 21:00.

Draagt Dumoulin na dit weekend ook nog het roze – Foto: Sirotti

Waar rijden de Nederlanders?
flag-it Giro d’Italia (12)
Twan Castelijns (LottoNL-Jumbo), Stef Clement (LottoNL-Jumbo), Tom Dumoulin (Sunweb), Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo), Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Drapac), Tom Stamsnijder (Sunweb), Bram Tankink (LottoNL-Jumbo), Laurens ten Dam (Sunweb), Jos van Emden (LottoNL-Jumbo)

flag-no Tour of Norway (14)
Jesper Asselman (Roompot-Nederlandse Loterij), Jetse Bol (Manzana Postobon), Lars Boom (LottoNL-Jumbo), Sjoerd van Ginneken (Roompot-Nederlandse Loterij), Stan Godrie (Vérandas Willems-Crelan), Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo), Sebastian Langeveld (Cannondale-Drapac), Tom Leezer (LottoNL-Jumbo), André Looij (Roompot-Nederlandse Loterij), Jeroen Meijers (Roompot-Nederlandse Loterij), Timo Roosen (LottoNL-Jumbo), Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac), Nick van der Lijke (Roompot-Nederlandse Loterij), Pieter Weening (Roompot-Nederlandse Loterij)

flag-us Tour of California (15)
Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo), Roy Curvers (Sunweb), Koen de Kort (Trek-Segafredo), Floris Gerts (BMC), Robert Gesink (LottoNL-Jumbo), Lennard Hofstede (Sunweb), Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo), Daan Olivier (LottoNL-Jumbo), Sam Oomen (Sunweb), Danny van Poppel (Trek-Segafredo), Ramon Sinkeldam (Sunweb), Mike Teunissen (Sunweb), Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo), Martijn Verschoor (Novo Nordisk), Wouter Wippert (Cannondale-Drapac)

Dit artikel delen:

5 Reacties

Covadonga 19 mei 2017 om 17:23

Vreemde titel. Ik mis de Giro. Gaat die niet door?

Nick Doup 19 mei 2017 om 18:12

@Covadonga

Quote:
Met de herintroductie van onze rubriek ‘Wielerweekend’ besteden we op deze plek aandacht aan koersen waar geen uitgebreide voorbeschouwing voor geschreven is.

De Giro komt ruim aan bod met speciale voorbeschouwingen op de ritten en extra content. Daarom ligt de focus hier op de andere koersen.

Covadonga 19 mei 2017 om 18:42

Dan nog vind ik het vreemd.

Hoebele 20 mei 2017 om 01:01

Sunweb doet wel mee in de IJsseldelta, zij het met een combi-ploeg, met Mackaij-Soek-Brand-Weaver. Ook Jip van den Bos van Boels (nu met regioteam) en Ireen Wüst (NWVG) staan aan de start. Topfavoriet is natuurlijk D’Hoore met 5 snelle rensters bij haar.

Lammert 20 mei 2017 om 10:45

Zo. Pittige aankomst in Spanje vandaag.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair