Wielerweekend: Ontknopingen in rittenkoersen

zaterdag 18 juni 2016 om 09:00
Wielerweekend: Ontknopingen in rittenkoersen

Foto: Sirotti

De meeste wielerliefhebbers zullen komend weekend uitkijken naar de ontknoping in Zwitserland, maar ook in de rest van Europa eindigen een aantal interessante rittenkoersen. WielerFlits zet het programma voor je op een rij in het spoorboekje voor het weekend.

flag-ch Ronde van Zwitserland (2.UWT) (zaterdag en zondag)
De Ronde van Zwitserland verloopt tot dusver uitstekend voor de Nederlanders met de etappezege van Pieter Weening en de door Wilco Kelderman en Antwan Tolhoek behaalde truien. Kelderman kan op zaterdag goede zaken doen voor het klassement.

Een tijdrit staat dan op het programma voor de Nederlands kampioen in deze discipline. Er moet zaterdag een kleine zeventien kilometer worden gereden over een golvend parcours, met een 2,8 kilometer lang klimmetje (gemiddeld 5%) als lastigste obstakel. In de laatste kilometers loopt de weg lichtjes omlaag.

Een dag later krijgen de renners een niet te onderschatten slotetappe voor de kiezen met twee beklimmingen van buitencategorie. In tegenstelling tot de eerdere bergritten is de aankomst deze keer echter niet bergop. Na de Flüelapass (12,9 km aan 7,4%) is het nog 17,5 kilometer tot aan de finish.

Website organisatie


Oss 16-06-2016 Ster ZLM Toer PEtappe Oss- Oss photo : Wouter Roosenboom

Foto: Wouter Roosenboom

flag-nl Ster ZLM Toer (2.1) (zaterdag en zondag)
Dit weekend vindt ook een Nederlandse koers plaats, hoewel de zaterdagetappe van de Ster ZLM Toer door België gaat. Het peloton krijgt dan een aankomst op La Gileppe voor de kiezen. De afgelopen jaren won steeds een renner met inhoud op de stuwdam. Vanaf 2010 zegevierden respectievelijk Adam Hansen, Philippe Gilbert, Lars Boom, weer Boom en weer Gilbert. Vorig jaar was het Moreno Hofland, die na een tweede plaats een dag eerder eindelijk wist te winnen.

De slotetappe van zondag biedt kansen voor de pure sprinters. De renners krijgen op weg naar Boxtel een biljartvlak parcours voorgeschoteld, waardoor een massasprint onafwendbaar lijkt. Het is uitkijken naar een interessant duel tussen Marcel Kittel en André Greipel. Wellicht kunnen Nederlanders Dylan Groenewegen en Wouter Wippert zich ook in deze strijd mengen.

Website organisatie


Nairo Quintana is kandidaat-eindwinnaar nummer één - foto: Sirotti

flag-fr Route du Sud (2.1) (zaterdag en zondag)
In Frankrijk staan dit weekend de laatste twee etappes in de Route du Sud op het programma. Het is daarbij vooral uitkijken naar de rit van zaterdag. Dan moet namelijk de befaamde Col du Tourmalet worden beklommen. De finisht ligt uiteindelijk op de eveneens lastige Col de Couradugue. Kan Nairo Quintana hier vertrouwen kweken met oog op de Tour de France?

Een dag later volgt een heuvelachtige slotetappe over een plaatselijk circuit in Gers–Astarac Arros en Gascogne. Renners met een sterk eindschot hebben hier een goede kans, maar het klassement gaat vermoedelijk niet omgegooid worden. De etappe van zaterdag is bepalend.

Website organisatie


24-03-2016 Settimana Internazionale Coppi E Bartali; Tappa 01a Gatteo - Gatteo; Longiano;

flag-si Tour de Slovénie (2.1) (zaterdag en zondag)
De Tour de Slovenié eindigt eveneens dit weekend. Ook hier is de etappe van zaterdag het belangrijkst. Dan staat namelijk een 16,8 kilometer lange tijdrit op het menu. De eerste tien kilometer van deze rit tegen de klok zijn nagenoeg vlak, maar daarna loopt de weg aan gemiddeld 6,4 procent omhoog, waarbij ook stukken van zestien procent overwonnen moeten worden.

Wie na zaterdag bovenaan staat in het klassement, maakt een goede kans om de eindzege te behalen. De slotetappe op zondag kent namelijk relatief weinig hoogtemeters. Een sprint met een grote groep is hier het meest waarschijnlijke scenario.

Website organisatie


Marianne Vos

Foto: Aviva Women’s Tour

flag-gb Aviva Womens Tour (2.WWT) (zaterdag en zondag)
Ook de vrouwen komen de volgende dagen in actie. Een peloton met behoorlijk veel grote namen is sinds woensdag actief in de Aviva Womens Tour en krijgt dit weekend de laatste twee ritten voorgeschoteld. De zaterdagetappe bevat een aantal hellingen in de finale, terwijl de slotrit beduidend vlakker is. Wat kan Marianne Vos hier?

Website organisatie


Waar rijden de Nederlanders?
Ronde van Zwitserland (14)
Twan Castelijns, Wilco Kelderman, Bert-Jan Lindeman en Bram Tankink (LottoNL-Jumbo), Sam Oomen en Laurens ten Dam (Giant-Alpecin), Pim Ligthart (Lotto Soudal), Pieter Weening, Antwan Tolhoek, Raymond Kreder, Huub Duijn, Nick van der Lijke, Berden de Vries en Michel Kreder (Roompot-Oranje Peloton).

Er rijden geen Nederlanders in de Route du Sud en de Ronde van Slovenië.

Dit artikel delen:

3 Reacties

Senioralex 17 juni 2016 om 19:54

Dat er zo vlak voor de Tour aan korte rittenkoersen geen gebrek is , is alle jaren
het geval.De mooiste ervan is m.i. de “Route du Sud”,die ik volg op Eurosport.
Spijtig genoeg geen Nederlanders,geen Belgen…

IlPirata 18 juni 2016 om 10:17

Route de Sud is een mooie koers, jammer dat het deelnemersveld niet sterk is.

TeamNL 18 juni 2016 om 10:47

Wippert is afgestapt dus die zal niet meesprinten dit weekend.

Headlines

Materiaalzone

Populair