Wielerweekend: koersen in de Vlaamse Ardennen, de Limburgse heuvels en Noord-Spanje

Wielerweekend: koersen in de Vlaamse Ardennen, de Limburgse heuvels en Noord-Spanje

foto: Sirotti

vrijdag 1 april 2016 om 20:00

Terwijl in de Lage Landen alle ogen gericht zijn op de honderdste editie van de Vlaamse Hoogmis, worden er komend weekend ook elders in Europa de nodige koersen verreden. Bijvoorbeeld in Nederland, waar de Volta Limburg Classic op het programma staat. Ook in Spanje en Frankrijk mogen de renners aan de bak. WielerFlits zet de belangrijkste wedstrijden op een rijtje.

Zaterdag
flag-nl Volta Limburg Classic (1.1)
In eigen land krijgt de wielerfan met de Volta Limburg Classic al een voorproefje op de heuvelklassiekers. In onze voorbeschouwing hebben wij al uitgebreid vooruitgeblikt op deze wedstrijd, die voorheen bekend stond als de Hel van het Mergelland. Onder meer Philippe Gilbert, Moreno Hofland en Davide Rebellin behoren tot de kanshebbers. De wedstrijd wordt live uitgezonden door L1, met co-commentaar van Erik Breukink.

Voorbeschouwing
Website organisatie
Deelnemerslijst

flag-es Gran Premio Miguel Indurain (1.1)
In het noorden van Spanje staat met de 18e editie van de Gran Premio Miguel Indurain een aantrekkelijke eendagskoers op het programma. Michel Kreder (2010) en Tom-Jelte Slagter (2014) waren hier al eens dicht bij de overwinning. Slagter is één van de drie Nederlanders die zaterdag aan het vertrek staan van een wedstrijd van 179,3 kilometer. De koers speelt zich af in en rond Estalla, een stad in de Noord-Spaanse regio Navarra. Navarra is de geboortestreek van oud-kampioen Indurain. Onderweg liggen er enkele lastige beklimmingen, terwijl ook de weg naar de aankomst bij Basílica del Puy omhoog loopt.

perfil2016

De namen van onder meer van Michael Matthews, Nairo Quintana en Joaquim Rodriguez prijken op de deelnemerslijst. Vorig jaar ging de overwinning naar Angel Vicioso (Katusha).

Website organisatie
Deelnemerslijst

Zondag
flag-be Ronde van Vlaanderen
De meeste aandacht van de wielerfan zal uitgaan naar de apotheose van de Vlaamse wielerweek. Vorig jaar was het Alexander Kristoff die de overwinning naar zich toetrok.

De honderdste editie van Vlaanderens mooiste kent meerdere favorieten, maar de winnaar is lastig te voorspellen. Bij de bookmakers is Fabian Cancellara topfavoriet om de ronde op zijn naam te schrijven. Voor een overwinning van de Zwitser wordt gemiddeld drie keer de inleg uitbetaald. Een gokje op een Nederlander kan lucratief zijn. Een zege van Niki Terpstra levert zestien keer de inleg op, Lars Boom 33 keer. Een overwinning van Lieuwe Westra zou maar liefst tachtig keer de inleg op kunnen leveren.

Honderd edities van de Ronde zorgen voor de nodige leuke weetjes. Sporza heeft de opmerkelijkste verhalen uit de geschiedenis op een rijtje gezet. De Belgische krant Het Nieuwsblad komt met een overzicht van feitjes. Zo meldt het dat Paul Deman, de eerste winnaar van de Ronde van Vlaanderen, in 1913 500 Belgische frank kreeg voor zijn overwinning, wat ongeveer gelijk stond aan een half jaarloon voor een onderwijzer. Vandaag krijgt de winnaar 20.000 euro. De totale prijzenpot bedraagt 50.000 euro.

Wie de Ronde zondag op tv wil zien, heeft daarvoor meerdere opties. De koers wordt door Sporza (Michel Wuyts en José De Cauwer) van start tot finish in beeld gebracht. De uitzending begint al om half tien. De NOS (Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot) komt vanaf 12:20 met een livestream op de website, voor beelden op de televisie is het wachten tot 13:30. Eurosport (Jeroen Vanbelleghem en Michael Boogerd) begint een half uurtje later met de uitzending.

Website organisatie
Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2016

flag-be Ronde van Vlaanderen voor vrouwen
Met de Ronde van Vlaanderen staat zondag de vijfde wedstrijd in de Women’s World Tour op het programma. In de eerste vier wedstrijden was de ploeg van Boels-Dolmans oppermachtig. Lizzie Armitstead won Strade Bianche en de Trofeo Binda en Chantal Blaak was de sterkste in de Ronde van Drenthe en Gent-Wevelgem. Blaak staat nu met 258 punten aan de leiding, terwijl Armitstead op tien punten achterstand volgt.

De dames wacht zondag een wedstrijd van 141,2 kilometer met daarin tien beklimmingen, waaronder de Oude Kwaremont en de Paterberg. De Ronde van Vlaanderen kent ook dit jaar weer een sterke bezetting. Wiggle High5 heeft met Longo Borghini en Jolien D’Hoore de nummers 1 en 2 van vorig jaar in huis, maar ook Emma Johansson behaalde al de nodige ereplaatsen in Vlaanderen. Boels-Dolmans komt met Armitstead, Blaak en Guarnier, terwijl ook Ellen van Dijk (winnares in 2014) haar opwachting maakt. Rabo-Liv rekent op Lucinda Brand, Anna van der Breggen en Pauline Ferrand-Prévot. Marianne Vos (afgelopen week succesvol in de Pajot Hills Classic) ontbreekt. Orica-AIS heeft naast Gracie Elvin met Annemiek van Vleuten (vorig jaar vierde) de winnares van 2011 in huis. Canyon/SRAM rekent op de Italiaanse Elena Cecchini.

Vorig jaar ging de overwinning naar de Italiaanse Elisa Longo Borghini. Ze haalde het solo voor een groep met negen rensters.

Op verzoek van Flanders Classics-baas Wouter Vandenhaute wordt de wedstrijd live op tv uitgezonden. De ­finale van de vrouwen (vanaf 35 kilometer tot de aankomst) kan worden bekeken op Canvas. Voor beslissende passages en de aankomst wordt er ingebroken in de mannenkoers op het eerste net. Het commentaar wordt gegeven door Liesbeth De Vocht en Ruben Van Gucht. De wedstrijd is vanaf 13:45 ook via een stream op de NOS-website te zien met commentaar van Joris van den Berg.

Deelnemerslijst Ronde van Vlaanderen voor vrouwen
Parcours

flag-es Vuelta Ciclista a La Rioja (1.1)
In Logroño wordt zondag de Vuelta Ciclista a La Rioja verreden. Vorig seizoen ging de zege hier naar Caleb Ewan, maar de Australische sprinter ontbreekt dit jaar. Zijn ploeg Orica-GreenEDGE heeft met Michael Matthews een waardige vervanger opgesteld. De renners wacht een parcours van 157,4 kilometer over een golvend landschap. Onderweg zijn er twee beklimmingen opgenomen.

altimetria

Website organisatie
Deelnemerslijst

flag-fr Paris-Camembert (1.1)
Normandië is zondag het decor van de eendagskoers Parijs-Camembert. Vanuit Pont-Audemer (160 kilometer ten westen van Parijs) wordt er koers gezet naar het zuiden waar 205 kilometer later de aankomst ligt. Op de voorlopige deelnemerslijst prijken onder meer de namen van Pierrick Fédrigo (Fortuneo Vital Concept), Samuel Dumoulin (AG2R La Mondiale) en Bryan Coquard (Direct Energie). Peter Koning (Drapac) is vooralsnog de enige Nederlandse deelnemer. Vorig jaar ging de zege naar Julien Loubet. Hij klopte Pierrick Fédrigo in een sprint-a-deux.

paris-camembert

Website organisatie
Voorlopige deelnemerslijst

Waar rijden de Nederlanders?
Ronde van Vlaanderen (22)
Bram Tankink, Mike Teunissen, Maarten Tjallingii, Timo Roosen (LottoNL-Jumbo), Jesper Asselman, Berden de Vries, Kai Reus, Michel Kreder, Wesley Kreder, Ivar Slik, Sjoerd van Ginneken, Pieter Weening (Roompot Oranje Peloton), Roy Curvers, Koen de Kort, Ramon Sinkeldam, Albert Timmer (Giant-Alpecin), Niki Terpstra (Etixx-Quick Step), Lars Boom en Lieuwe Westra (Astana), Sebastian Langeveld, Dylan van Baarle (Cannondale) en Pim Ligthart (Lotto Soudal)

Gran Premio Miguel Indurain (3)
Tom-Jelte Slagter (Cannondale), Brian Kamstra en Martijn Verschoor (Team Novo Nordisk)

Vuelta Ciclista a La Rioja (2)
Brian Kamstra en Martijn Verschoor (Team Novo Nordisk)

Paris-Camembert (1)
Peter Koning (Drapac)

Weekendinterview

foto: Marcel Koch

foto: Marcel Koch

In het Weekendinterview staat Preben Van Hecke centraal. De 33-jarige renner van Topsport Vlaanderen-Baloise vertelt onder meer over zijn Belgische kampioenentrui en de Ronde van Vlaanderen. Zijn hele verhaal lees je zaterdagochtend op WielerFlits.

Dit artikel delen:

2 Reacties

aapdedino 1 april 2016 om 13:51

NOS heeft ook een stream van Ronde van Vlaanderen voor vrouwen met commentaar van Joris van den Berg

Edit redactie: thanks, we hebben het erbij gezet.

Tpinotfan 1 april 2016 om 16:12

edit redactie: erg scherp, we passen het aan

Headlines

Materiaalzone

Populair