Wielerweekend: Kasseien in Noord-Frankrijk, Zeeuws-Vlaanderen en de Vlaamse Ardennen

Wielerweekend: Kasseien in Noord-Frankrijk, Zeeuws-Vlaanderen en de Vlaamse Ardennen
vrijdag 8 april 2016 om 20:00

Komend wielerweekend staat voor de wielerfans in het teken van Parijs-Roubaix, maar ook elders in Europa zijn er mooie koersen te vinden. In zowel de Ronde van het Baskenland als in de Energiewacht Tour valt dit weekend de beslissing, terwijl er in Zuid-Nederland een zware kasseienkoers op de kalender staat. WielerFlits blikt vooruit met het wekelijkse spoorboekje voor komend weekend.

Zaterdag
flag-es Ronde van het Baskenland
De Ronde van het Baskenland kent zaterdag zijn climax met een 16,5 kilometer lange rit tegen de klok. Van en naar Eibar valt het klassement in een definitieve plooi. Doordat er een serieuze heuvel in het parcours is opgenomen, zal er een spannende strijd ontstaan tussen de klassementsrenners en de specialisten.

Eurosport begint om 15:30 met de live-uitzending. Rond vijf uur weten we wie zich dit jaar eindwinnaar mag noemen.

flag-nl Omloop van de Braakman
In eigen land staat er zaterdag een mooie kasseienkoers op het programma. De Omloop van de Braakman is de tweede wedstrijd van de Topcompetitie, na de Ster van Zwolle vorige maand. In Zeeuws-Vlaanderen, het meest zuid-westelijke gedeelte van Nederland, wachten 25 kasseistroken. De opeenvolging hiervan kan samen met het weer (windkracht vier en lichte regen) voor een afvallingskoers zorgen. De renners rijden vier rondjes van dik 40 kilometer en dan nog twee plaatselijke rondjes van een kilometer of tien, wat de totale afstand 189,3 kilometer maakt. Onze collega’s van de Topcompetitie verkenden samen met ‘coureur locale’ Brian van Goethem het parcours.

Jeff Vermeulen draagt in de Topcompetitie de oranje leiderstrui. Om deze te behouden, zal hij in Philippine onder meer af moeten rekenen met onder meer Coen Vermeltfoort. Volgende week donderdag is er om 20:15 op Eurosport 2 een samenvatting te zien. Daarnaast kan je aanstaande dinsdag in WielerFlits Live al beelden zien van de wedstrijd.

Website organisatie
Informatie parcours
Samenvatting Omloop van de Braakman 2015 (Omroep Zeeland)
Uitslag Omloop van de Braakman 2015

flag-nl Energiewacht Tour
Aan de andere kant van Nederland is er dit weekend de ontknoping van de Energiewacht Tour. De dames krijgen in de Groningse rittenkoers op zaterdag maar liefst twee etappes voorgeschoteld.
’s Morgens is er in de omgeving van Zuidhorn een 75 kilometer lange etappe. In de middag is er in Leek een 13,6 kilometer lange tijdrit. Op zondag wordt de wedstrijd afgesloten met acht rondjes van 15,1 kilometer op het Duitse eiland Borkum. Rond half vier weten we wie zich de opvolger mag noemen van Lisa Brennauer.
Website Energiewacht Tour

flag-be Ronde van Vlaanderen Beloften (1.Ncup)
Een week na de profs wordt in de Vlaamse Ardennen de beloftenversie van de Ronde van Vlaanderen gereden. Deze koers is de tweede wedstrijd in de Nations Cup. De renners rijden een wedstrijd van 166,7 kilometer. De Koppenberg, Oude Kwaremont en de Paterberg ontbreken. Na de beklimming van onder meer de Berendries en de Valkenberg volgen twee lokale rondes met de Achterberg, de Wolvenberg en de Boigneberg. De finish ligt – net als bij de profs – in Oudenaarde. Vorig jaar ging de overwinning naar de Australiër Alexander Edmondson. Twee jaar geleden ging de eer nog naar Dylan Groenewegen.

De wedstrijd wordt verreden met landenploegen, waarvan er maar liefst 28 aan de start staan. Daarnaast komt de UCI nog met een combinatieteam. Tinkoff-renner Erik Baska is de bekendste naam aan het vertrek. Namens Nederland staan Peter Lenderink, Jan Maas, Cees Bol, Bram Welten, Pascal Eenkhoorn en Mitchell Cornelisse aan de start.

Deelnemerslijst (pdf)
Parcours (pdf)

Zondag
flag-fr Parijs – Roubaix (1.UWT)
Met Parijs-Roubaix wordt er aanstaande zondag nieuw hoofdstuk in het klassieke voorjaar geschreven. De afgelopen week werd er druk gespeculeerd over de mogelijkheid tot een ‘natte hel’, maar of het daadwerkelijk een natte editie van Parijs-Roubaix wordt, valt te betwijfelen. Op zaterdag wordt er regen afgegeven, maar volgens de voorspellingen blijft het zondag nagenoeg droog.

Peter Sagan, Fabian Cancellara en Sep Vanmarcke horen tot de topfavorieten, Lars Boom en Niki Terpstra zijn de voornaamste Nederlandse kanshebbers. John Degenkolb ontbreekt omdat hij nog herstellende is van een trainingsongeluk. Van de top tien van vorig jaar ontbreken vijf renners, opvallend genoeg alle oneven nummers.

Er staan 18 Nederlanders aan de start. Lars van der Haar, Mike Teunissen, Timo Roosen, Twan Castelijns, Wouter Wippert en Floris Gerts maken hun debuut. Voor Maarten Tjallingii wordt het zijn laatste deelname aan Parijs-Roubaix. Afgelopen dinsdag spraken we hem tijdens WielerFlits Live.

De renners vertrekken om 10:40 in Compiègne en worden tussen kwart voor en kwart over vijf op het Velodrome in Roubaix verwacht. Parijs-Roubaix wordt dit jaar voor het eerst door de Franse tv van start tot finish uitgezonden. Bij Eurosport is de wedstrijd al vanaf 10:15 te volgen. Sporza begint om half één met het live-verslag. De NOS geeft ’s morgens aandacht aan de marathon van Rotterdam, waarna het vanaf 13.10 uur rechstreeks verslag brengt van Parijs-Roubaix.

Voorbeschouwing Parijs-Roubaix 2016
Deelnemerslijst

flag-es Klasika Primavera de Amorebieta (1.1)
Daags na de Ronde van het Baskenland wordt op ongeveer 20 kilometer ten oosten van Bilbao de Klasika Primavera de Amorebieta verreden. Scherprechter in de 171,5 kilometer lange route is de beklimming van de Montecalvo, welke drie keer moet worden beklommen. Alejandro Valverde is de grote blikvanger in deze eendagskoers, die vorig jaar gewonnen werd door José Herrada. De rest van het deelnemersveld is niet bijzonder. Movistar is de enige WorldTour-ploeg aan de start, Caja Rural en One de enige twee ProContinentale teams. Er staan geen Nederlanders aan de start.

Amorebieta

Website organisatie
Deelnemerslijst

Waar rijden de Nederlanders?
Ronde van het Baskenland (7)
Koen Bouwman, Wilco Kelderman, Bert-Jan Lindeman, Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) Sam Oomen (Giant-Alpecin), Tom-Jelte Slagter (Cannondale) en Bauke Mollema (Trek-Segafredo)

Parijs-Roubaix (18)
Timo Roosen, Mike Teunissen, Maarten Tjallingii en Twan Castelijns (LottoNL-Jumbo), Lars van der Haar, Ramon Sinkeldam, Koen de Kort, Roy Curvers en Tom Stamsnijder (Giant-Alpecin), Lars Boom en Lieuwe Westra (Astana), Dylan van Baarle, Wouter Wippert en Sebastian Langeveld (Cannondale), Floris Gerts (BMC), Niki Terpstra (Etixx-Quick Step), Danny van Poppel (Sky) en Boy van Poppel (Trek-Segafredo)

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair