Wielerweekend: De eerste generale repetitie voor de Tour
foto: ASO
zaterdag 4 juni 2016 om 09:00

Wielerweekend: De eerste generale repetitie voor de Tour

In minder dan een maand tijd start de Tour de France. Zondag begint in de Franse Alpen de generale repetitie: het Critérium du Dauphiné.

flag-fr Critérium du Dauphiné (2.UWT)
In Zuid-Frankrijk wacht een parcours voor klimmers. Er wordt begonnen met een klimtijdrit en van de volgende etappes zijn er twee voor sprinters en is er één voor puncheurs. De bergetappes zijn korter dan 150 kilometer en komen niet hoger dan 2000 meter.


Vorig jaar leek Tejay van Garderen op weg naar de eindzege, maar dat was buiten Chris Froome gerekend. In een zenuwslopende finale reed Froome weg bij de klassementsleider, die er niet in slaagde om hem in te halen. Froome won het eindklassement met een verschil van tien seconden.

Froome verschijnt dit jaar opnieuw aan de start van de achtdaagse rittenkoers. Vanaf zondag moet hij het opnemen tegen rivalen als Alberto Contador, Thibaut Pinot, Fabio Aru en Bauke Mollema. Lees alles over het Critérium du Dauphiné 2016 in onze uitgebreide voorbeschouwing.


flag-lu Skoda-Tour de Luxembourg (2.HC)
In Luxemburg staan dit weekend de laatste twee ritten van de nationale ronde op het programma. Zondag is bekend wie de opvolger is van Linus Gerdemann, die vorig jaar de Nederlanders Marc de Maar en Huub Duijn verwees naar de andere podiumplaatsen.

Maurits Lammertink, de leider in het jongerenklassement

Maurits Lammertink, de leider in het jongerenklassement

Morgen rijdt het peloton opnieuw een heuvelachtige rit van Eschweiler (Wiltz) naar Differdange (177,4 km). De slotrit, die het peloton terugbrengt naar Luxemburg-stad, is met 178,2 kilometer de langste van allemaal. Verschuivingen in het klassement zijn in deze etappe zeker nog mogelijk. Dat komt vooral door de Pabeierbierg, een pittige helling van 800 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van negen procent. Deze klim moet op het slotcircuit in totaal vijf keer worden beklommen. Na de laatste beklimming ligt de finish op de top.

Voorbeschouwing Tour of Luxembourg
Deelnemerslijst


flag-be Heistse Pijl (1.1)
In de Vlaamse provincie Antwerpen is het morgen feest want Tom Boonen geeft opnieuw acte de présence in de Heistse Pijl. De Vlaamse wielerheld kiest dit jaar voor een reeks wedstrijden in eigen land in plaats van het Critérium du Dauphiné of de Ronde van Zwitserland.

10-04-2016 Paris - Roubaix; 2016, Etixx - Quick Step; Boonen, Tom; Roubaix;
De kermiskoers, onderdeel van de Napoleon Games Cycling Cup, start net ten zuiden van Tilburg in Turnhout. Met Etixx-Quick-Step, Lotto Soudal, Cannondale en LottoNL-Jumbo doen vier ploegen uit de WorldTour mee. Ook Roompot-Oranje Peloton start in het sprintersfestijn.

Boonen kan morgen voor de derde keer op rij winnen. Vorig jaar was hij de snelste in een sprint met een kleine groep. De Lotto Belisol-renners Jonas Vangenechten en Kenny Dehaes eindigden respectievelijk als tweede en derde.

Deelnemerslijst
Website organisatie


flag-us Philadelphia International Cycling Classic (1.1)
Aan de andere kant van de oceaan staat ook een kermiskoers op het programma. Dit jaar is de wedstrijd in en rond het Amerikaanse Philadelphia opnieuw opgewaardeerd naar de UCI-categorie 1.1. Na jaren onder auspiciën van de UCI stond de wedstrijd vorig jaar op de nationale kalender.

Voor de liefhebbers is de wedstrijd te volgen via een livestream. De mannenwedstrijd, die start om acht uur ’s ochtends lokale tijd, is het voorprogramma van de vrouwenrace (start 12:30u). De vrouwenrace is onderdeel van de Womans WorldTour. Vorig jaar ging de overwinning bij de vrouwen naar Lizzy Armidstead. Carlos Barbero sprintte naar de zege bij de mannen.

Bekijk hieronder de wedstrijd terug van vorig jaar

Deelnemerslijst mannen
Deelnemerslijst vrouwen


flag-fr Boucles de la Mayenne 2016 (2.1)
In het noordwesten van Frankrijk is dit weekend de ontknoping van de Boucles de la Mayenne 2016. Na zijn indrukwekkend proloogzege is Bryan Coquard in dit sprintersfestijn de topfavoriet voor de eindzege.

Vorig jaar ging de eindzege naar Cofidis-renner Anthony Turgis. De Fransman sloeg een dubbelslag in de tweede rit en wist zijn leiderstrui met succes tot het slot van de wedstrijd te verdedigen. Zondag zal met zekerheid een andere renner op de erelijst verschijnen. Turgis heeft dit jaar gekozen voor de Ronde van Luxemburg.


Waar rijden de Nederlanders?
Critérium du Dauphiné (15)
Stef Clement (IAM), Roy Curvers, Koen de Kort, Ramon Sinkeldam (Giant-Alpecin), Sebastian Langeveld, Tom-Jelte Slagter, Dylan van Baarle (Cannondale), Moreno Hofland, Martijn Keizer, Steven Lammertink, Mike Teunissen, Dennis van Winden (LottoNL-Jumbo), Wout Poels (Sky), Bauke Mollema (Trek-Segafredo) en Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert).

Heistse Pijl (18)
Wouter Wippert (Cannondale), Dylan Groenewegen, Tom Leezer, Timo Roosen (LottoNL-Jumbo), Sjoerd van Ginneken, Brian van Goethem, Ivar Slik, Michel Kreder, Raymond Kreder, Nick van der Lijke, André Looij, Barry Markus (Roompot-Oranje Peloton), Rob Ruijgh (Crelan-Vastgoedservice), Youri Havik, Dick Janssen, Michael Vingerling (3M), Corne van Kessel (Telenet-Fidea) en Toon Wouters (Era-MurProtec).

Skoda-Tour de Luxembourg (9)
Huub Duijn, Johnny Hoogerland, Maurits Lammertink, Wesley Kreder, Pieter Weening, Reinier Honig, Etienne van Empel, Tim Kerkhof (Roompot-Oranje Peloton) en Floris Gerts (BMC).

Boucles de la Mayenne (11)
Mathieu van der Poel, David van der Poel (Beobank-Corendon), Cees Bol, Stan Godrie, Davy Gunst, Joris Nieuwenhuis, Jelle Nieuwpoort, Martijn Tusveld (Rabobank), Jasper Bovenhuis (An Post-Chain Reaction), Peter Koning, Jens Mouris (Drapac).

Philadelphia International Cycling Classic (3)
Ruud Cremers, Gerd de Keijzer en Brian Kamstra (Novo Nordisk).


Wil je kans maken op een uniek shirt van het NK Wielrennen Goeree-Overflakkee? Speel dan mee met onze speciale aflevering van Maar Waar Rijdt ‘Ie?

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
Philadelphia International Cycling Classic is nu een 1.1 koers en was vorig jaar een 1.2 koers. Tot 2012 is het zelfs een paar jaar als een 1.HC koers geclassificeerd. Kan dit dan als een kermiskoers worden beschouwd zoals in het artikel wordt gesuggereerd? Zelfde geldt voor de Heistse Pijl, wellicht vorig jaar een kermiskoers, maar nu niet meer lijkt mij.
3 juni 2016 12:37
Sorry hoor, maar tegen concurrenten als Bauke Mollema?
3 juni 2016 13:10
Mollema is echt wel podiumkandidaat in de DL, er gaan er altijd een paar tussenuit vallen.
3 juni 2016 13:28
Een podiunkandidaat ja, maar een concurrent voor Froome die voor de winst gaat? Zie Mollema dan strijden voor het 3e stekje.
3 juni 2016 15:50
Qua parcours zijn het wel een beetje kermiskoersen, maar om 1.1 wedstrijden dat label te geven is voor de duidelijkheid niet echt handig.

Echte (Belgische) kermiskoersen hebben geen UCI status en zijn feitelijk nationale wedstrijden waar profs mogen starten.
3 juni 2016 15:52
Wordt tijd dat hij eens een keer boven zichzelf uitstijgt, om te beginnen in die bizarre openingstijdrit
3 juni 2016 18:51
Ontzettend fijn dit overzicht! Hartelijk dank Wielerflits, dit is o.a. waarom ik deze site zo waardeer. :-)
4 juni 2016 09:35
Ik dacht dat vorig jaar sander armée de heistse pijl won, drie op rij voor boonen kan dan niet.

Reacties zijn gesloten.