Wielerploegen 2021: AG2R Citroën

woensdag 27 januari 2021 om 07:00
Wielerploegen 2021: AG2R Citroën

Nieuwkomer Jungels met Oliver Naesen in de nieuwe truitjes van AG2R Citroën - foto: Pauline Ballet

In aanloop naar het wielerseizoen 2021 neemt WielerFlits alle wielerploegen van het hoogste niveau onder de loep. We stellen in de reeks ‘Wielerploegen 2021’ alle WorldTour-teams voor, aan de hand van de transfers, de selecties en de doelstellingen. Vandaag is het de beurt aan AG2R Citroën.

AG2R Citroën

Land: flag-fr Frankrijk
Sponsoren: AG2R La Mondiale (verzekeringsmaatschappij) en Citroën (autofabrikant)
Sinds: 1992 (eerder ook Chazal en Casino)
UCI-afkorting: ACT
Fietsensponsor: BMC
Tenue 2021:


Vorig jaar

Net als in 2019 eindigde AG2R La Mondiale afgelopen jaar in het rechterrijtje van de UCI-ranking. Slechts vijf overwinningen werden behaald, al moet worden gezegd dat koersen waar de ploeg voorheen succesvol was, zoals het Circuit Cycliste Sarthe, de GP Plumelec-Morbihan, Boucles de la Mayenne en La Poly Normande, werden afgelast. Een keer pakte de ploeg een overwinning van WorldTour-niveau. Nans Peters kwam in de Touretappe naar Loudenvielle als eerste over de finish, nadat hij een lange ontsnapping succesvol afrondde.

Kopman Romain Bardet bleef net als een seizoen eerder op nul steken. In eerste instantie zou de Franse klimmer na zeven deelnames op rij ontbreken in de Tour de France; hij zou debuteren in de Giro d’Italia en zich daarnaast richten op de Olympische Spelen, de Vuelta a España en het WK in Martigny. Nadat de Spelen werden uitgesteld, veranderden ook de plannen voor Bardet. Die ging dan toch naar de Tour, waar hij aan het einde van de tweede week de strijd zou staken. Toen was al duidelijk dat hij aan het einde van het seizoen naar Team DSM zou vertrekken.

Peters won de Touretappe naar Loudenvielle – foto: Cor Vos

Ook Pierre Latour kon de ploeg geen successen bezorgen. In de Tour de France, waar hij in 2018 nog de beste jongere was, kon hij niet imponeren. Nog in de openingsetappe was hij gevallen en na twee weken te hebben gekoerst met een pijnlijke linkerheup, stapte hij af. Dat bleek zijn laatste optreden voor het Franse team, want hij verkaste deze winter naar Total Direct Energie. Oliver Naesen lukte het niet die zege in een voorjaarsklassieker binnen te slepen. In de Ronde van Vlaanderen moest hij genoegen nemen met de zevende plaats.

Benoît Cosnefroy werd al de nieuwe Julian Alaphilippe genoemd en klimt met rasse schreden de wielerladder omhoog. Drie van de vijf zeges van AG2R La Mondiale kwamen op conto van de 25-jarige klassiekerspecialist, die in zowel de GP la Marseillaise, het eindklassement van de Ster van Bessèges en de vierde etappe van La Route d’Occitanie de beste was. Daarnaast droeg hij vijftien dagen de bolletjestrui in de Tour en speelde hij een voorname rol in de Ardennenklassiekers. In de Waalse Pijl moest hij enkel Marc Hirschi voor zich dulden en in de Brabantse Pijl was hij derde.

Cosnefroy maakte mee de koers in de Brabantse Pijl – foto: Cor Vos

Naast Peters en Cosnefroy zorgde Dorian Godon voor het vijfde succes van het seizoen. De lange Fransman wist in Parijs-Camembert samen met Maurits Lammertink uit de greep te blijven van de sprintersploegen en vloerde zijn Nederlandse vluchtkompaan vervolgens in de sprint. De jonge Clément Champoussin voegde zich pas in de loop van het jaar bij de ploeg, maar wist al wel gelijk indruk te maken in de Tour de Luxembourg. Ook zijn optreden in de Vuelta a España bood genoeg aanknopingspunten voor de toekomst.

Aantal overwinningen: 5

Belangrijkste resultaten:
flag-fr GP la Marseillaise – flag-nr1
flag-fr Eindklassement Ster van Bessèges – flag-nr1
flag-fr Vierde etappe La Route d’Occitanie – flag-nr1
flag-fr Achtste etappe Tour de France – flag-nr1
flag-fr Parijs-Camembert – flag-nr1
flag-be Waalse Pijl – flag-nr2
flag-fr Parijs-Tours – flag-nr2
flag-be Brabantse Pijl – flag-nr3


Transfers

In vergelijking met de afgelopen drie seizoenen was AG2R Citroën erg actief op de transfermarkt. Kopstukken Romain Bardet en Pierre Latour kozen voor een nieuw avontuur bij respectievelijk Team DSM en Total Direct Energie. Naast Latour trokken de klimmers Alexandre Geniez en Alexis Vuillermoz eveneens naar de ploeg van Jean-René Bernaudeau. Kasseienvreter Silvan Dillier, in 2018 de nummer twee in Parijs-Roubaix, kreeg geen nieuw contract aangeboden en verkaste naar het Alpecin-Fenix van onder meer Mathieu van der Poel.

Ook Quentin Jauregui en Harry Tanfield koersen dit jaar voor een nieuwe werkgever. Daarnaast hingen drie renners hun fiets aan de haak. Klassiekerspecialist Stijn Vandenbergh vond geen nieuwe ploeg en beëindigde na veertien profseizoenen zijn carrière. Liever had hij nog een voorjaar gedaan, maar gesprekken met Alpecin-Fenix en Intermarché-Wanty-Gobert werden nooit echt concreet. Axel Domont kondigde zijn afscheid aan, nadat zijn contract niet werd verlengd. Clément Chevrier reed met de Brabantse Pijl zijn laatste koers.

Daartegenover staat de komst van een elftal nieuwkomers. De grootste naam is zonder twijfel die van Greg Van Avermaet. De olympische wegkampioen van Rio komt over van CCC, dat ophield te bestaan. Bij AG2R Citroën moet hij een van de kopstukken voor het voorjaar worden. “Deze ploeg bestaat volgend jaar dertig jaar. Er is voldoende ervaring in huis”, zei hij onlangs in gesprek met WielerFlits. “In mijn gesprekken met Vincent Lavenu merkte ik dat hij een groot koersliefhebber is. De motivatie om voor hem te rijden is groot.”

Lees ook: Greg Van Avermaet: “Teller terug op nul en er vol tegenaan”

Ook Van Avermaet rijdt in 2021 bij AG2R Citroën – foto: Vincent Curutchet

De ambities voor het voorjaar worden verder onderstreept met het binnenhalen van Bob Jungels. De Luxemburger verliet het vertrouwde nest bij Deceuninck-Quick-Step in de hoop bij AG2R Citroën zijn oude niveau terug te vinden. “Er zijn hier minder renners met dezelfde doelen als ik”, vergeleek hij beide ploegen. “Daarnaast zijn er niet zoveel renners die hebben gewonnen wat ik heb gewonnen. Ik voel me dan ook meer een leider bij AG2R Citroën. Het is nu aan mij om deze status eer aan te doen.”

Ook Michael Schär en Gijs Van Hoecke, die beiden net als Van Avermaet van CCC over kwamen, en Stan Dewulf zijn als versterkingen van de voorjaarskern binnengehaald. Een andere nieuwe naam in de ploeg is Lilian Calmejane. De Franse klimmer komt over van Total Direct Energie en wil in een nieuwe omgeving zijn carrière een nieuwe impuls geven. Sprinter Marc Sarreau is eveneens nieuw in de ploeg, net als Damien Touzé, Giroritwinnaar Ben O’Connor en de neoprofs Anthony Jullien en Nicolas Prodhomme.

UIT
flag-fr Romain Bardet (Team DSM)
flag-fr Clément Chevrier (gestopt)
flag-ch Silvan Dillier (Alpecin-Fenix)
flag-fr Axel Domont (gestopt)
flag-fr Alexandre Geniez (Total Direct Energie)
flag-fr Quentin Jauregui (B&B Hotels)
flag-fr Pierre Latour (Total Direct Energie)
flag-gb Harry Tanfield (Qhubeka ASSOS)
flag-be Stijn Vandenbergh (gestopt)
flag-fr Alexis Vuillermoz (Total Direct Energie)

IN
flag-fr Lilian Calmejane (Total Direct Energie)
flag-be Stan Dewulf (Lotto Soudal)
flag-fr Anthony Jullien (AG2R La Mondiale)
flag-lu Bob Jungels (Deceuninck-Quick-Step)
flag-au Ben O’Connor (NTT)
flag-fr Nicolas Prodhomme (Cofidis)
flag-fr Marc Sarreau (Groupama-FDJ)
flag-ch Michael Schär (CCC)
flag-fr Damien Touzé (Cofidis)
flag-be Greg Van Avermaet (CCC)
flag-be Gijs Van Hoecke (CCC)


Ambities voor 2021

Toen de ploeg nog AG2R La Mondiale heette, werd met Romain Bardet jarenlang sterk ingezet op een klassement in de Tour de France. Nu het team een andere naam draagt, gaat de balans plots richting de klassiekers. Met het binnenhalen van Greg Van Avermaet en Bob Jungels naast Oliver Naesen en Benoît Cosnefroy heeft de formatie van manager Vincent Lavenu een sterk blok voor het voorjaar. Daarvoor werden eveneens de ondersteunende krachten Stan Dewulf, Michael Schär en Gijs Van Hoecke aangetrokken.

Het team heeft als doel om een sterke ploeg af te vaardigen in het voorjaar, zei Van Avermaet, die tot aan de Amstel Gold Race de belangrijkste klassiekers gaat rijden. “Er was al een sterke ploeg met Oli; met mezelf en Bob Jungels voor de Ardense klassiekers en eventueel een paar Vlaamse erbij, zitten we goed. Stan Dewulf is een helper met veel potentieel. Tel daar jongens als Michael Schär, Gijs Van Hoecke, Julien Duval en Oli’s broer Lawrence bij op en we beschikken over een goede ploeg van zeven, acht man.”

Jungels richt zich op de Ardense klassiekers – foto: Vincent Curutchet

Zonder Bardet en Latour gaat AG2R Citroën komend seizoen op jacht naar dagsuccessen in de grote ronden, in plaats van een kort klassement. Daar slaagde de ploeg de afgelopen jaren toch steeds wel in. Zo won Nans Peters de afgelopen twee seizoenen etappes in de Tour en de Giro. De Franse renner, van wie de grootouders van vaderskant uit Nederland komen, verheugt zich op de Tour. “Het parcours bevalt me wel. Vooral in de Pyreneeën liggen kansen voor de aanvallende renners en de vluchters.”

Van Avermaet en Jungels hebben ook hun zinnen gezet op de Tour, die natuurlijk een belangrijke afspraak blijft voor elke Franse ploeg. Beide renners willen voor ritzeges gaan en gebruiken de ronde tevens als voorbereiding op de Spelen. Wie ook van plan is om te schitteren in de Tour, is Cosnefroy. De beloftewereldkampioen van 2017 heeft het routeboek al goed bekeken en zag dat in de eerste week al enkele etappes voor puncheurs liggen. “Ik hoop in de eerste week het geel aan te trekken. Het lijkt misschien een gekke ambitie, maar het is absoluut een droom.”

Sleept Oliver Naesen in 2021 zijn felbegeerde klassieke zege binnen? – foto: Vincent Curutchet

In het rondewerk kunnen we ook Lilian Calmejane (die in de Tour en de Vuelta al eens wist te winnen) en Ben O’Connor (etappewinnaar in de afgelopen Giro) verwachten. In nieuwkomers Marc Sarreau en puncheur Damien Touzé ziet teammanager Lavenu ‘mannen voor de toekomst’. Dan is een brug naar Clément Champoussin snel gemaakt. De jonge Fransman kan op termijn de nieuwe kopman in de grote ronden worden, maar normaal gesproken is 2021 nog een leerjaar. Dat geldt ook voor Jaakko Hänninen, die als eerste van de ploeg bijtekende tot eind 2024.

Met Marc Sarreau heeft AG2R Citroën een renner aangetrokken die al heeft bewezen dat hij in de .1-wedstrijden een gevaarlijke klant is in de sprint. Door een schouderblessure, opgelopen in de Ronde van Polen, kwam zijn seizoen in 2020 vroegtijdig ten einde. Andrea Vendrame is een andere snelle man in de ploeg. De Italiaan wist in 2019 Tro-Bro Léon achter zijn naam te zetten en ondertekende in de herfst een vernieuwd contract. Een rit winnen in de Giro is zijn droom. Met Clément Venturini heeft de ploeg nog een snelle man aan boord.


Selectie AG2R Citroën 2021

flag-fr François Bidard (19/03/1992)
flag-fr Geoffrey Bouchard (01/04/1992)
flag-fr Lilian Calmejane (06/12/1992)
flag-fr Clément Champoussin (29/05/1998)
flag-fr Mikaël Cherel (17/03/1986)
flag-fr Benoît Cosnefroy (17/10/1995)
flag-be Stan Dewulf (20/12/1997)
flag-fr Julien Duval (27/05/1990)
flag-ch Mathias Frank (09/12/1986)
flag-fr Tony Gallopin (24/05/1988)
flag-lu Ben Gastauer (14/11/1987)
flag-fr Dorian Godon (25/05/1996)
flag-fr Alexis Gougeard (05/03/1993)
flag-fi Jaakko Hänninen (16/04/1997)
flag-fr Anthony Jullien (05/03/1998)
flag-lu Bob Jungels (22/09/1992)
flag-be Lawrence Naesen (28/08/1992)
flag-be Oliver Naesen (16/09/1990)
flag-au Ben O’Connor (25/11/1995)
flag-fr Aurélien Paret-Peintre (27/02/1996)
flag-fr Nans Peters (12/03/1994)
flag-fr Nicolas Prodhomme (01/02/1997)
flag-fr Marc Sarreau (10/06/1993)
flag-ch Michael Schär (29/09/1986)
flag-fr Damien Touzé (07/07/1996)
flag-be Greg Van Avermaet (17/05/1985)
flag-be Gijs Van Hoecke (12/11/1991)
flag-it Andrea Vendrame (20/07/1994)
flag-fr Clément Venturini (16/10/1993)
flag-us Larry Warbasse (28/06/1990)
Totaal: 30 renners

Dit artikel delen:

22 Reacties

lo squalo dello Stretto 27 januari 2021 om 08:09

Hebben zich duidelijk versterkt en we zullen hen zeker prominenter in beeld gaan zien. Of dat zich daarom in meer of kwalitatievere zeges zal vertalen, is nog maar de vraag.

0
KevinK1986 27 januari 2021 om 08:42

Mooie kwaliteitsimpuls voor het klassiekerwerk, al komen er met Avermaet en Jungels natuurlijk nog 2 kapiteins op het schip. Eens kijken hoe een ploeg als AG2R hiermee gaat dealen. Grote rondes zal het voornamelijk om ritwinsten gaan en wellicht dat Champoussin eens gaat kijken hoever hij mee gaat komen met de elite club

0
Veloburto 27 januari 2021 om 08:58

Wel echt een karig 2020 voor AG2R

0
Bertvd 27 januari 2021 om 11:59

Er waren een paar veelwinnaars, als ploeg. Maar door de weinige koersen bleef er voor de rest weinig over. AG2R was niet de enige met een karig jaar

0
Wheely 27 januari 2021 om 09:03

Ze mogen het meteen in de eerste maanden laten zien, echt een voorjaarsploeg. Toch zal het podium halen in een klassieker al knap zijn gezien de concurrentie.

0
bartp25 27 januari 2021 om 09:08

Ik verwacht niet heel veel van het voorjaar voor deze ploeg, en dan bedoel ik echt meespelen voor overwinningen. Olivier Naessen, mooie renner maar ook een net niet renner. Rijdt vaak mee in finales maar zelden beslissend. Jungels, vind ik persoonlijk een topper die te lang bezig is geweest met klassementen rijden terwijl hij veel beter was in tijdrijden en eendagskoersen. Echter heb ik meestal het gevoel dat renners die weggaan bij Quickstep nou niet bepaald beter worden. Dan heb je nog van Avermaet, coureur die altijd aanvallend rijdt en nog steeds mooie resultaten behaald maar eigenlijk niet meer mee doet om de knikkers, lijkt een beetje passe. Is natuurlijk ook geen schande als je kijkt naar de opkomst van jongens als Wva en MvdP.
Dan heb je nog mannen die ritten kunnen kapen in grote en kleine rondjes, daar heb ik meer vertrouwen in bij deze ploeg. Benieuwd of Cosnefroy nog een stap kan zetten en zich gaat mengen in de debatten bij de heuvelklassiekers.

0
Floris81 27 januari 2021 om 09:31

Ik vind het geen sterk team. Te weinig AAA renners. Shirt ook erg lelijk. Verder het beste gewenst!

0
S'mon 27 januari 2021 om 09:39

Het is (wat mij betreft) een sterk team op papier, maar het is afwachten wat ze samen in de koers kunnen.

0
Sjon 27 januari 2021 om 10:54

Geen veelwinnaars in ieder geval. Shirt juist prachtig!

0
Deo 27 januari 2021 om 11:15

Ik zou Van Avermaet, Naesen en Cosnefroy toch echt wel bij de beste renners van hun categorie scharen. Uiteraard heb je nog Van der Poel en Van Aert maar die zijn er maar 2 natuurlijk.

Denk dat ze wel een paar grote vissen pakken dit jaar.

0
Floris81 27 januari 2021 om 12:50

Als ik in de PCS ranking goed heb geteld staan er bij de top 100 renners van 2020 4 renners van AG2R tussen met Cosnefroy als hoogst genoteerde op plaats 48.

Wie weet gaat het dit jaar een stuk beter, maar verwacht er niet veel van. Verder laat ik me graag verrassen en heb ook wel sympathie voor de underdog.

0
Romāns Vainšteins 27 januari 2021 om 09:51

Het shirt is leuk, herkenbaar en doeltreffend.

Minder leuk vind ik de teloorgang van de Franse ziel in deze equipe, het is wel een behoorlijke switch qua visie en uitstraling waarmee het voor mij min of meer een nieuw type ploeg is. Laten we zien of ze er iets moois van maken, ze hebben er op zich wel de benen voor.

0
ProfrondeZevenbergen 27 januari 2021 om 21:03

+1
Kleurstelling van het shirt is prachtig. Het had wel wat dynamischer gekund.
Qua ploeg verwacht ik er ook wel iets van.

Edit redactie: We hebben hem erbij gezet

0
Wim Kruithof 28 januari 2021 om 07:29

Oneens met het shirt, want het klassieke (pracht)shirt is de wilgen gehangen, maar geheel eens met het verliezen van de Franse ziel in deze ploeg. Jammer, de ploeg wordt er mijns inziens niet mooier en / of beter van.

0
Wielerbier 27 januari 2021 om 10:12

Andrea vendrame is ook een hele goeie naar mijn mening

0
Limal 27 januari 2021 om 12:53

Klopt. Hij en Venturini een beetje hetzelfde type en als het koersverloop meezit maken die kans in semiklassiekers en vluchtersetappes in grote rondes.

0
chasse patat 27 januari 2021 om 10:59

Naast het voorjaar vooral een interessante ploeg voor de Franse wedstrijden. Zowel in de Franse eendaagse koersen als voor de korte klassementskoersen. Het lijkt mij dat er dit jaar meer overwinningen uit gaan rollen dan in het afgelopen jaar.

0
Deo 27 januari 2021 om 11:14

In ieder geval de ploeg met de grootste metamorfose, benieuwd naar de ontwikkelingen van de talenten en ook of GvA, Naesen en Jungels terug naar hun top niveau kunnen.

0
De Brigadier 27 januari 2021 om 14:41

Of: hoe je Naesen en Jungels zo fotografeert dat ze broers lijken.

Kek shirt, frisse wind, enorm sterke voorjaarskliek. What’s not to like?

Laat Bardet maar streben in dat waspoederploegje.

0
fudd 27 januari 2021 om 18:16

Ze gaan van het mooiste shirt naar het minst mooie. Smaken verschillen natuurlijk.

0
Derrick 27 januari 2021 om 19:00

De prijs voor lelijkste outfit hebben ze toch al binnen…

0
Derierre de la course 27 januari 2021 om 21:41

Dacht ik ook maar op die foto’s op de fiets misstaat het eigenlijk niet

0

Headlines

Populair

Materiaalzone