Wielerploegen 2019: Groupama-FDJ

Wielerploegen 2019: Groupama-FDJ

foto: Cor Vos

maandag 21 januari 2019 om 18:00

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stelt WielerFlits zoals ieder jaar alle WorldTour-teams aan je voor. In de vijftiende uitgave komt Groupama-FDJ aan bod, de ploeg van kopmannen Thibaut Pinot en Arnaud Démare. Ook Ramon Sinkeldam rijdt in 2019 opnieuw in de kleuren van de Franse WorldTour-equipe.

GROUPAMA-FDJ 2019
Land: flag-fr Frankrijk
Sponsors: Groupama (verzekeringscollectief) en FDJ (Franse nationale loterij)
Sinds: 1997 (La Française des Jeux, FDjeux.com, FDJ-BigMat, FDJ.fr)
UCI-code: GFC
Fietsensponsor: Lapierre
Tenue 2019:

Dit bericht bekijken op Instagram

🇫🇷 Groupama-FDJ 2019 blijft herkenbaar rood, wit en blauw! #cyclisme #wielrennen #koers #groupama #fdj #pinot

Een bericht gedeeld door Materiaalzone (@materiaalzone) op


Groupama-FDJ in 2018

Het seizoen voor Groupama-FDJ werd opvallend genoeg op gang geschoten door Marc Sarreau. Normaal een snelle man in de sprinttrein van Arnaud Démare, maar begin 2018 schoot hij drie keer raak in massasprints (waarvan twee keer in de Ster van Bessèges) en won hij de Trophée Harmonie Mutuelle. De sprintkopman zelf won in de eerste maanden van het jaar enkel in Parijs-Nice, terwijl ook Rudy Molard daar een etappe won. In de voorjaarsklassiekers verzamelde Démare dan weer enkele dichte ereplaatsen.

Thibaut Pinot won eind april de Tour of the Alps en daarmee leek hij klaar om mee te strijden voor de eindzege in de Giro d’Italia. Lange tijd had hij zicht op het podium, totdat hij in de laatste bergrit driekwartier én zijn derde plek in het klassement verloor. Uitdrogingsverschijnselen noopte hem tot een opgave. Verder was mei wederom succesvol voor Groupama-FDJ. Sarreau (massasprint) en Olivier Le Gac wonnen in de Vierdaagse van Duinkerke, terwijl Arthur Vichot in de slotrit van de Tour de l’Ain een dubbelslag sloeg.

Dé man van het Groupama-FDJ-voorjaar: Sarreau – foto: Cor Vos (archief)

Ook in juni mochten de renners van Groupama-FDJ relatief vaak het zegegebaar maken. Zo won Démare een rit in de Ronde van Zwitserland, terwijl Anthony Roux een ritoverwinning pakte in La Route d’Occitanie. Sinkeldam won op zijn beurt zijn allerlaatste koers (Parijs-Chauny) in zijn rood-wit-blauwe kampioenstrui. Daarnaast kwamen er vijf kampioenstruien bij: Zweden (tijdrittitel Tobias Ludvigsson), Canada (wegrit Antoine Duchesne), Oostenrijk (tijdrittitel Georg Preidler), Zwitserland (wegrit Steve Morabito) en Frankrijk (wegrit Roux).

In de Tour de France duurde het tot de achttiende etappe vooraleer Démare de meubelen redde. De 21-jarige David Gaudu kreeg bij afwezigheid van Pinot de kans om zichzelf te ontdekken in de drieweekse rittenkoers, dus veel mocht Groupama-FDJ er ook niet van verwachten. Démare hield zijn vorm overigens goed vast. Een maand later won hij alle vijf de etappes in de Tour Poitou-Charentes, waaronder de tijdrit. Een ongeziene prestatie in het hedendaagse wielrennen, hoewel het natuurlijk ‘slechts’ een Franse 2.1-koers betrof.

Het najaar was die van Pinot, met hier winst in Lombardije – foto: Cor Vos

In het laatste deel van het seizoen vond de wederopstanding van Pinot plaats. Na de deceptie in de Giro, trok de Fransman naar de Vuelta a España om zijn seizoen te redden. In de slotweek van de Spaanse rittenkoers trok hij etappes vijftien en negentien naar zich toe. Hij zou als zesde eindigen in het eindklassement. Dat hij in topvorm verkeerde, bewees hij met zeges in Milaan-Turijn én de Ronde van Lombardije. Valentin Madouas won tussendoor ook nog Paris-Bourges. Opvallend: de 33 zeges van de ploeg werden geboekt door dertien verschillende renners.

Aantal overwinningen: 33

Belangrijkste resultaten
flag-it Ronde van Lombardije – 1e
flag-es Vuelta a España – 6e in het eindklassement en winst in etappes 15 en 19
flag-fr Tour de France – winst in etappe 18
flag-fr Tour Poitou-Charentes – 1e in eindklassement en winst in alle etappes
flag-it Milaan-Turijn – 1e

Waar won Groupama-FDJ?


Transfers

Groupama-FDJ beleefde een rustige transfermarkt de afgelopen winter. Teammanager Marc Madiot had ook maar weinig zorgen; zijn kopstukken lagen immers langer vast dan tot eind 2018. Er werd wel afscheid genomen van twee oudgedienden. Zo kwam er na negen seizoenen een einde aan het huwelijk tussen de Franse ploeg en Arthur Vichot. De tweevoudig Frans kampioen op de weg doet een stapje terug en gaat het avontuur aan bij Vital Concept-B&B Hotels. Afgelopen seizoen won hij nog de Tour de l’Ain.

De andere oudgediende die de Groupama-FDJ-deur achter zich dichttrekt, is namelijk Jérémy Roy. De 35-jarige Fransman begon in het najaar van 2003 als stagiair bij de ploeg en hij zou FDJ daarna vijftien seizoenen lang trouw blijven. De helper zette na de Chrono des Nations een punt achter zijn loopbaan. Blijft over: Davide Cimolai. De Italiaanse sprintaantrekker werd twee jaar geleden aangetrokken als sprintaantrekker. Hij deed naar eigen zeggen altijd goed zijn werk, maar hij kon toch opkrassen. Israel Cycling Academy is zijn nieuwe ploeg.

Krijgt Küng kansen? – foto: Cor Vos

De Franse WorldTour-equipe sloeg zijn slag door de onduidelijke toekomst van BMC. Alle drie de inkomende transfers, komen namelijk over van de Amerikaanse ploeg. Met Stefan Küng en Kilian Frankiny verzekerde Madiot zich van twee van de grootste Zwitserse talenten. Tijdritspecialist Küng gaat bij de Franse ploeg ongetwijfeld meer kansen krijgen om zijn capaciteiten in de Vlaamse klassiekers te etaleren. Frankiny moet dan weer zijn mannetje staan in de bergen. Miles Scotson is als tijdrijdende allrounder een versterking in de breedte.

Uit
flag-it Davide Cimolai (Israel Cycling Academy)
flag-fr Jérémy Roygestopt
flag-fr Arthur Vichot (Vital Concept-B&B Hotels)

In
flag-ch Kilian Frankiny (BMC)
flag-ch Stefan Küng (BMC)
flag-au Miles Scotson (BMC)


Renners voor 2019

De doelstellingen van Groupama-FDJ zijn iets veranderd ten opzichte van 2019. De Franse ploeg bouwt nog steeds op dé twee kopmannen van het team: ronderenner Thibaut Pinot en sprinter Arnaud Démare. Het mooie van deze twee renners is, is dat ze niet alleen in het rondewerk en de massaspurts inzetbaar zijn. Zo is Pinot in staat om zich ook te mengen in de zwaardere klassiekers en kan Démare scoren in het Vlaamse voorjaar. Al bij al kan de ploeg dus op meerdere vlakken meedoen, mits iedereen fit is. Blessures gooien roet in het eten.

Verreweg de belangrijkste wedstrijd van het jaar, gaat voor Groupama-FDJ de Tour de France zijn. Het parcours is gemaakt op het lijf van de pure klimmers. Waar iedereen spreekt over de winstkansen van Romain Bardet (AG2R La Mondiale), krijgt ook Pinot een levensgrote kans om La Grande Boucle te winnen. De 28-jarige klimmer stond in 2014 al eens op het podium. Wanneer hij in topvorm aan de start verschijnt, kan hij de eerste Fransman zijn die sinds 1985 (Bernard Hinault) nog eens de ronde van het thuisland wint.

Démare kan op meerdere vlakken scoren – foto: Cor Vos

Démare moet op zijn beurt zorgen voor sprintzeges in de Tour. Daar krijgt hij hulp bij van onder andere Ramon Sinkeldam. De 29-jarige Nederlander zal ook in de klassiekers een belangrijke rol voor zijn Franse kopman vertolken. Zeker in de iets minder zware klassiekers als Kuurne-Brussel-Kuurne, Milaan-San Remo en Gent-Wevelgem kan Démare heel goed uit de voeten, maar ook in Omloop Het Nieuwsblad (negende in 2018), de Ronde van Vlaanderen (vijftiende in 2018) en Parijs-Roubiax (zesde in 2017) kan hij mee.

Daarnaast heeft Groupama-FDJ een erg talentvolle selectie. Wat dat betreft is het interessant om de ontwikkeling van enkele jonge renners te volgen. Zo zou Küng weleens een heel bruikbare kracht in de klassiekers kunnen zijn, maar ook in de minder zware rondes met een tijdrit kan hij scoren. Datzelfde geldt voor Benjamin Thomas, terwijl Valentin Madouas steeds beter tot zijn recht komt in lastige eendagsklassiekers. En dan is er ook nog de robuuste parel David Gaudu. Kan hij aanhaken bij de beste klimmers ter wereld?

Bezorgt Gaudu zijn ploeg lachende gezichten? – foto: Cor Vos


Selectie Groupama-FDJ 2019
flag-fr Bruno Armirail
flag-fr William Bonnet
flag-fr Mickaël Delage
flag-fr Arnaud Démare
flag-ca Antoine Duchesne
flag-ch Kilian Frankiny
flag-fr David Gaudu
flag-it Jacopo Guarnieri
flag-no Daniel Hoelgaard
flag-lt Ignatas Konovalovas
flag-ch Stefan Küng
flag-fr Matthieu Ladagnous
flag-fr Olivier Le Gac
flag-se Tobias Ludvigsson
flag-fr Valentin Madouas
flag-fr Rudy Molard
flag-ch Steve Morabito
flag-fr Thibaut Pinot
flag-at Georg Preidler
flag-ch Sebastien Reichenbach
flag-fr Anthony Roux
flag-fr Marc Sarreau
flag-au Miles Scotson
flag-fr Romain Seigle
flag-nl Ramon Sinkeldam
flag-fr Benjamin Thomas
flag-fr Benoit Vaugrenard
flag-fr Léo Vincent
Totaal aantal renners: 28

Dit artikel delen:

12 Reacties

Dolledriesoldebroek 21 januari 2019 om 09:04

Met het oog op de ttt en het voorjaar goed ingekocht, verder nog veel te afhankelijk van de grillen van pinot en demare. Hoop dat gaudu idd wat stappen gaat zetten nog, heeft vorig jaar een beetje stil gestaan!

Jan Blokland 21 januari 2019 om 14:48

Geen topploeg, maar van Thibaut Pinot verwacht ik toch wel veel dit jaar. Weer een jaartje ouder en wijzer met zijn 28 jaar in de kracht van zijn leven. Na het afgelopen seizoen denk ik dat zijn zelfvertrouwen alleen maar is toegenomen. De lering uit de Giro heeft hem misschien wel sterker gemaakt. De Vuelta en het na seizoen waren zeker niet slecht.
En Démare staat er meestal wel in de sprints. Die pakt allicht wel wat overwinningen en wie weet een klassieker.

LucasR 21 januari 2019 om 22:37

Hij wint nota bene Lombardije en in de week daarvoor Milano-Torino! Vérre van slecht! :-)

Romāns Vainšteins 21 januari 2019 om 23:03

Was gewoon een Gilbertaans naseizoen maar dan met 2 vueltabergritten en 2 klassiekers ipv 4 klassiekers.

Ab Normaal 21 januari 2019 om 15:37

Demare is er altijd als je ‘m niet echt verwacht maar stelt altijd teleur in de wedstrijden waar hij naar piekt.

Verder is dit een interessante ploeg.
Veel uitschieters mogelijk, zowel naar de bovenkant als naar de onderkant.

Covadonga 21 januari 2019 om 19:45

Zeker niet slecht? Hij was super!

Jan Blokland 21 januari 2019 om 19:46

Démare staat wel 19e (dus top 20) in de UCI ranking. Dus altijd teleur lijkt me overdreven.

Mwielerfan 21 januari 2019 om 20:17

En dat terwijl etappes in alle rankings te laag worden ingeschaald. 2de plaatsen dan weer te hoog.

Ab Normaal 22 januari 2019 om 16:14

@Jan Blokland
Dan lees je niet goed. Stelt altijd teleur in wedstrijden waar hij specifiek naar toe piekt.
Dat maakt hij weer goed in andere wedstrijden.

rahimns 22 januari 2019 om 16:46

Demare won afgelopen jaar sprints in Parijs-Nice, de Ronde van Zwitserland en de Tour en deed het verder prima in de klassiekers waar hij regelmatig podium reed. Waar stelde hij dan teleur ??

IlPirata 21 januari 2019 om 20:00

Als Pinot net zo gaat rijden als afgelopen jaar, bv lombardije, kan het mooi seizoen worden met name de Tour. Ook benieuwd of Gaudu weer beter gaat klimmen in de WT als groot klimtalent.

Mwielerfan 21 januari 2019 om 20:18

Alleen is lombardije tegen niet fitte renners terwijl pinot lang pauze had gehad en fris was. En het is één dag. En geen hooggebergte. Enz enz

Headlines

Materiaalzone

Populair