Wielerploegen 2018: DESTIL-Parkhotel Valkenburg

Wielerploegen 2018: DESTIL-Parkhotel Valkenburg

foto: DESTIL-Parkhotel Valkenburg

maandag 26 februari 2018 om 09:00

Met de Topcompetitie en de nieuwe Holland Cup in het verschiet, komen de Nederlandse Continentale teams het komende seizoen veelvuldig onder de aandacht bij WielerFlits. We bespreken alle acht Nederlandse Conti’s. In de aflevering van vandaag: DESTIL-Parkhotel Valkenburg.

DESTIL-Parkhotel Valkenburg
Land:
 flag-nl Nederland
Sponsor: DESTIL (groothandel voor bouw en industrie) en Parkhotel Valkenburg (hotel in Valkenburg)
Sinds: 2017
UCI-code: DES
Fietsen: Giant
Tenue 2018:

2017
DESTIL-Parkhotel Valkenburg heeft een bewogen jaar achter de rug. René Kars, hoofdsponsor DESTIL en voorzitter van het stichtingsbestuur, noemde het zelfs een tumultueus jaar. Op sportief vlak vielen de prestaties tegen en de grootste strijd werd misschien wel achter de schermen gevoerd. Het team onderging zowel op sportief als of management vlak een ware metamorfose. Het team dat op 1 januari 2018 op papier stond, lijkt in de verste verte niet meer op de formatie van exact twaalf maanden daarvoor.

foto: Léon van Bon

In de zomer van 2016 werd een fusie aangekondigd tussen wielerploegen Jo Piels en Parkhotel Valkenburg. Destil, een groothandel voor bouw en industrie, werd aangekondigd als hoofdsponsor van de nieuwe fusieploeg. Achter de schermen ontstond tumult bij de oprichting van de nieuwe stichting. Parkhotel Valkenburg-teammanager Paul Tabak trok zich als eerste terug om met sponsor Monkey Town op eigen voet verder te gaan. Halverwege 2017 werd ook bekend dat sponsor Jo Piels de wielersport ging verlaten.

Op sportief vlak was het ook een bewogen jaar. Nog voordat het seizoen was begonnen besloot Tim Rodenburg, de toenmalig beloftenkampioen tijdrijden, per direct zijn contract in te leveren vanwege motivatieproblemen. Op dat moment was Peter Schulting uit de running door een sleutelbeenbreuk. Tot groot ongenoegen van ploegleiders Han Vaanhold en Sjaak van Hooft mochten ze van de teamleiding, waar ook Danny Nelissen onderdeel van uitmaakt, geen nieuwe renners aantrekken.

Voor de twee ploegleiders was het de druppel die de emmer deed overlopen, doordat er ook al discussie was ontstaan over het koersprogramma. Zowel Vaanhold als Van Hooft zagen geen andere mogelijkheid dan per direct op te stappen. Het technische beleid kwam daarna in handen van Frank Pennings, die drie dagen na het vertrek van Vaanhold als diens opvolger werd gepresenteerd.

De onrust had ook zijn weerslag op de renners. Puur naar de cijfers gekeken won Destil-Jo Piels één UCI-koers. Op 1 oktober, op het einde van het wielerjaar, won Schulting in de Caraïben de Tobago Cycling Classic (1.2). Wel werden nog vele ereplaatsen en top 10-noteringen behaald in UCI-wedstrijden. Twan Brusselman finishte als achtste tussen de profs in de Ronde van Drenthe en werd derde in de Profronde van Noord-Holland. Rens te Stroet noteerde een vijfde plaats in de ZODC Zuidenveld Tour en Twan van den Brand eindigde als negende in de Midden-Brabant Poort Omloop.

Op nationaal niveau was de ploeg succesvoller met een tiental criteriumoverwinningen en zeges in de Ronde van Zuid-Holland (Dion Beukeboom), Omloop van de Glazen Stad (Jeff Vermeulen) en de winst van Tim Kerkhof in de Simac Omloop der Kempen, een wedstrijd uit de Topcompetitie.

Transfers
DESTIL-Parkhotel Valkenburg positioneert zich vanaf dit jaar als opleidingsploeg. Deze koerswijziging heeft een grote invloed op de selectie. Van de zestien renners hebben er vier (Maik van der Heijden, Jordi van Loon, Brusselman en Kerkhof) contractverlenging gekregen. De twaalf andere renners zijn vertrokken bij de ploeg, waaronder jarenlange boegbeelden als Vermeulen, Gert-Jan Bosman en Joey van Rhee.

Dion Beukeboom gaat in het geel Vlasman het werelduurrecord aanvallen – foto: Breaking the Impossible

Voor een viertal renners is het gelukt een nieuwe Continentale ploeg te vinden. Dion Beukeboom is overgestapt naar de gemixte baan/weg-ploeg van Ton Welling. Ter voorbereiding op het werelduurrecord zal hij wedstrijden in het gele shirt van Vlasman afwerken.

Schulting en Van Rhee hebben een contract getekend bij Monkey Town en de beloftevolle renner Bas van der Kooij rijdt dit seizoen in het shirt van Alecto, de nieuwe naam en sponsor van de voormalige Baby-Dump-formatie. De andere renners zijn teruggekeerd naar clubniveau of hebben hun carrière als wielrenner beëindigd.

Uit:
flag-nl Peter Schulting (Monkey Town)
flag-nl Gert-Jan Bosman (VolkerWessels-Merckx)
flag-nl Jeff Vermeulen (VolkerWessels-Merckx)
flag-nl Joey van Rhee (Monkey Town)
flag-nl Dion Beukeboom (Vlasman)
flag-nl Rens te Stroet (Sensa-Kanjers voor Kanjers)
flag-nl Lars Olde Meierink (LottoNL-Jumbo-De Jonge Renner)
flag-nl Twan van der Brand (Gestopt)
flag-nl Bas van der Kooij (Alecto)
flag-nl Chiel Breukelman (NWVG)
flag-nl Rob van Broekhoven (LottoNL-Jumbo-De Jonge Renner)

De ploeg wil van een volledig Hollands karakter naar een toonaangevende opleidingsploeg met een internationale uitstraling. De selectie telt zestien renners, waaronder twee Amerikanen, twee Russen, een Spanjaard en een Zweed. Aanvankelijk zou het team een renner minder tellen. Maar toen technisch manager Pennings ter ore kwam dat Maarten van Trijp nog altijd geen ploeg had gevonden, werd op zijn voorspraak een extra plek gecreëerd.

Maarten van Trijp – foto: Marcel Koch

Van Trijp kwam zonder ploeg te zitten, doordat een overstap naar een profploeg niet doorging. In de wandelgangen gaat het verhaal dat de manager van Van Trijp dacht het contract een fait accompli was. Toen dat niet zo bleek te zijn, zat de hardrijder zonder ploeg. De 24-jarige renner stond in zijn beloftenperiode te boek als een talentvol sprinter. Afgelopen seizoen liet hij ook zien een koers op een andere manier te kunnen winnen. Na een sterke solo mocht hij het zegegebaar maken in de Rabobank Dorpenomloop Rucphen (foto).

De buitenlandse aanwinsten zijn voor velen nieuwe namen. Pennings kwam de twee Amerikanen (Cameron Beard en Camden Vodicka) op het spoor toen hij vorig jaar als freelance coach met de Amerikaanse selectie op pad ging. De twee Russen (Pavel Chursin en Stepan Grigoryan) boden zichzelf aan door per e-mail een open sollicitatiebrief te sturen. Beiden renners, die ook actief zijn op de baan, wisten interesse te wekken toen zij hun tijden op de Eén Kilometer-tijdrit overlegden. De Nederlandse aanwinsten stonden al langer op radar van Pennings, die jarenlang bij de KNWU als coach van de talenten actief was.

In:
flag-us Cameron Beard
flag-nl Robin Blummel
flag-ru Pavel Chursin
flag-nl Timo de Jong
flag-se Jacob Eriksson
flag-es Guillem García
flag-us Stepan Grigoryan
flag-nl Alex Molenaar
flag-nl Lars Oreel
flag-nl Maarten van Trijp
flag-nl Oscar van Wijk
flag-us Camden Vodicka

2018
DESTIL-Parkhotel Valkenburg wil renners gaan opleiden volgens geheel eigen filosofie. Net als bij Delta Cycling Rotterdam drukken ze doelen niet uit in overwinningen. De doelstelling is progressie maken. “Voor iedere renner is dat anders”, zegt Pennings. “Voor ons is progressie belangrijker dan wedstrijdresultaat, want renners die het niet schoppen tot de profs hebben dan wel veel geleerd.”

Met de komst van buitenlandse renners en ter voorbereiding op een mogelijk bestaan als beroepswielrenner is Engels tegenwoordig de voertaal van het team. “Opleiden doe je niet alleen op de fiets, maar ook daarbuiten.”

Wat voorlopig uniek is in het wielrennen is dat de renners om beurten ook de rol van ploegleider, mechanieker en verzorger gaan vervullen. De ploegleiding hoopt daarmee de renners bewust te maken van zaken die zij als vanzelfsprekend beschouwen. “Als ploegleider beslist een renner die dag wat de tactiek gaat zijn. De renners op de fiets moeten het koersplan uitvoeren en achteraf evalueren zij het wedstrijdverloop. De renner die ploegleider is, rijdt ook mee in de volgauto.”

“Wanneer onze renners prof worden, hebben ze alles een keer gezien en gedaan”, zegt Pennings. “Het maakt je ook completer als mens.” Het wedstrijdprogramma zal in grote lijnen overeenkomen met het programma van vorig jaar. De hoofdmoot bestaat uit Nederlandse wedstrijden, de Holland Cup en de Topcompetitie. De ploeg zal ook opnieuw enkele buitenlandse rittenkoersen rijden, voornamelijk in het voormalige Oostblok.

DESTIL-Parkhotel Valkenburg 2018
flag-us Cameron Beard
flag-nl Robin Blummel
flag-nl Twan Brusselman
flag-ru Pavel Chursin
flag-se Jacob Eriksson
flag-es Guillem García
flag-us Stepan Grigoryan
flag-nl Maik van der Heijden
flag-nl Timo de Jong
flag-nl Tim Kerkhof
flag-nl Jordi van Loon
flag-nl Alex Molenaar
flag-nl Lars Oreel
flag-nl Maarten van Trijp
flag-us Camden Vodicka
flag-nl Oscar van Wijk
Totaal: 16 renners

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair