Wielerploegen 2017: Cannondale-Drapac

Wielerploegen 2017: Cannondale-Drapac

Sep Vanmarcke en Taylor Phinney - Foto: Slipstream Sports

vrijdag 13 januari 2017 om 08:00

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen bespreken we in aanloop naar de Tour Down Under alle achttien WorldTour-teams. Vandaag Cannondale-Drapac, dat in 2017 opnieuw een behoorlijke Nederlandse inbreng kent.

Cannondale-Drapac
Land: flag-us Verenigde Staten
Sponsor: Fietsenfabrikant (Cannondale) en vastgoedfonds (Drapac)
Sinds: 2003 (als 5280-Subaru, TIAA-CREF, Slipstream, Garmin en subsponsoren)
UCI-code: CDT
Fietsen: Cannondale
Tenue 2016: Klik

Aantal overwinningen 2016: 10
WorldTour-ranking 2016: 8e
CQ-ranking: 10e met 7195 punten
Website: www.slipstreamsports.com
Facebook: /RideArgyle
Twitter: @Ride_Argyle

2016
Cannondale-Drapac grossierde in 2016 niet in overwinningen en slaagde er niet in om een zege op WorldTour-niveau te boeken. De laatste overwinning in de WorldTour dateert zelfs van de Giro in 2015. Wel wist de Amerikaanse formatie te winnen op maar liefst vier verschillende werelddelen. Al in de eerste week van januari was het Patrick Bevin die met de Nieuw-Zeelandse tijdrittitel de ploeg de eerste zege schonk. Michael Woods viel in positieve zin op met een vijfde plek tijdens de Tour Down Under en Tom-Jelte Slagter boekte in februari tijdens de Tour du Haut-Var zijn eerste en enige overwinning van het seizoen. In het voorjaar was de hoop gevestigd op de Nederlanders. Dylan van Baarle behaalde een knappe zesde plaats in de Ronde van Vlaanderen. Sebastian Langeveld had – om met zijn eigen woorden te spreken – qua resultaten een voorjaar om snel te vergeten. Hij viel hard tijdens de ploegentijdrit in Tirreno-Adriatico en werd ziek tijdens het weekend van de E3 Prijs Harelbeke.

De ploeg stond aan de start van de Giro met als doel om deze te winnen, maar de strijd om het roze verliep voor kopman Rigoberto Urán niet zoals verwacht. Bij een val in de tijdrit naar Chianti verloor hij maar liefst vier minuten. Doordat hij te kampen kreeg met bronchitis kon hij de verloren tijd niet meer goed maken, waardoor de Colombiaan genoegen moest nemen met een zevende plaats in het eindklassement. In de Ronde van Californië was de ploeg ondertussen wel succesvol, dankzij ritzeges van Ben King en Toms Skujiņš kon de ploeg twee keer juichen.

Rolland beleefde een teleurstellende Tour, maar haalde op karakter Parijs - Foto: Sirotti

Rolland beleefde een teleurstellende Tour, maar haalde op karakter Parijs – Foto: Sirotti

Cannondale ging naar de Ronde van Frankrijk met Rolland als kopman, maar de Franse klimmer kende door meerdere valpartijen geen gelukkige Tour. Door een lekke band viel hij tijdens de achtste rit in de afdaling van de Peyresourde en door zijn valpartij in de afdaling van de Montee de Bisanne zag hij een kans op dagsucces vervliegen. Desondanks vocht hij door tot aan Parijs, waar een zestiende plaats het maximaal haalbare bleek. Andrew Talansky voldeed in het najaar wel aan de verwachtingen. In augustus liet hij met een zege in de koninginnenrit van de Ronde van Utah al zien sterk bezig te zijn en in de Vuelta verraste hij met een vijfde plek in de eindrangschikking.

Urán kende een sterke herfst met podiumplaatsen in Italiaanse najaarsklassiekers, maar moest desondanks het seizoen zonder overwinning afsluiten. Jack Bauer bezorgde de ploeg dagsucces in de Tour of Britain. Alberto Bettiol presenteerde zich met sterke optredens in Polen, Plouay en in Canada een renner om rekening mee te houden in heuvelachtige koersen. Zijn landgenoot Davide Villella sloot het seizoen af met een overwinning in de Japan Cup. Cannondale eindigde het seizoen op een achtste plaats in de WorldTour-ranking, slechts één plaats onder Etixx-Quick Step. Dat heeft het met name te danken aan elf podiumplekken.

Transfers
Met het binnenhalen van Sep Vanmarcke sloeg teambaas Vaughters deze winter een belangrijke slag op de transfermarkt. Vanmarcke keert terug bij de ploeg waar hij in 2012 met winst in Omloop Het Nieuwsblad voor het eerst naam maakte in de wielerwereld. Hij nam in zijn kielzog zijn landgenoot Tom Van Asbroeck met zich mee. Een tweede opvallende transfer is die van Taylor Phinney, die BMC verruilde voor Cannondale. Het voormalig wonderkind van het Amerikaanse wielrennen hoopt bij de ploeg van Vaughters het plezier in het wielrennen terug te vinden en wordt verwacht in de klassiekers en korte tijdritten. Met Phinney gokt Vaughters op geel in Düsseldorf. Klimmer Brendan Canty, tijdrijder Will Clarke en allrounder Thomas Scully zijn de enige drie renners die overgenomen zijn van Drapac. Met het aantrekken van de 22-jarige Brit Hugh Carty haalt de ploeg volgens Vaughters het grootste rondetalent uit Groot-Brittannië in huis. Hij toonde afgelopen jaar namens Caja Rural al zijn potentieel knappe optredens in de Rondes van Catalonië (negende) en Asturië (eindwinst). Carty moet bij de ploeg klaargestoomd worden tot klassementsrenner die mee gaat doen om de prijzen.

Sep Vanmarcke

Vanmarcke moet de ploeg een overwinning in een topklassieker bezorgen – Foto: Slipstream Sports

Tegen de komst van zeven nieuwe renners staat ook het vertrek van tien anderen. De komst van dure nieuwkomers zorgde ervoor dat onder meer renners als Jack Bauer, Ramunas Navardauskas en Moreno Moser om budgettaire redenen in 2017 elders rijden.

In
flag-au Brendan Canty (Drapac)
flag-gb Hugh Carthy (Caja Rural-Seguros RGA)
flag-au William Clarke (Drapac)
flag-us Taylor Phinney (BMC)
flag-au Thomas Scully (Drapac)
flag-be Tom Van Asbroeck (LottoNL-Jumbo)
flag-be Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo)

Uit
flag-nz Jack Bauer (Quick Step Floors)
flag-dk Matti Breschel (Astana)
flag-pt André Cardoso (Trek-Segafredo)
flag-us Philip Gaimon (stopt)
flag-us Ben King (Dimension Data)
flag-it Alan Marangoni (Nippo-Vini Fantini)
flag-it Moreno Moser (Astana)
flag-lt Ramunas Navardauskas (Bahrain Merida)
flag-no Kristoffer Skjerping (Joker-Icopal)
flag-de Ruben Zepuntke (Sunweb Development Team)

De renners voor 2017
Cannondale-Drapac beschikt in de breedte over een sterke selectie, met verschillende opties voor zowel de klassiekers als de grote rondes. De focus ligt met name op het voorjaar. Vaughters haalde Vanmarcke terug om de ploeg een overwinning in een topklassieker als Vlaanderen of Roubaix te bezorgen. Met renners als Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle beschikt de ploeg over meerdere renners die in het voorjaar een finale moeten kunnen rijden.

Gaat Urán voor de klassiekers of de Giro? – Foto: Cannondale/Graham Watson

Rigoberto Uran heeft zijn ambities voor 2017 nog niet bekendgemaakt, maar Vaughters heeft al aangegeven hem graag aan het werk te willen zien in de Ardennenklassiekers. Het is daarom nog maar de vraag of hij opnieuw in de Giro start. Davide Formolo hoopt na zijn negende plek in de Vuelta op een beschermde rol in de ronde van zijn vaderland. Klimmer Joe Dombrowski rijdt La Corsa Rosa in een ondersteunende rol en is een renner die in bergritten op jacht kan naar dagsucces. Andrew Talansky richt zich na een jaar afwezigheid in 2017 opnieuw op de Tour, terwijl ook de Ronde van Californië voor hem een doel is. Ook voor Lawson Craddock (vorig jaar nog vijfde) is dit een belangrijke wedstrijd. Pierre Rolland gooit het in 2017 over een andere boeg. De Franse ronderenner kiest ervoor om zijn klassementsambities te laten varen en gaat naar de Giro en de Tour als rittenkaper.

Alberto Bettiol

Laat Bettiol zich opnieuw zien in heuvelachtige koersen? – Foto: Sirotti

Cannondale-Drapac beschikt over meerdere renners die afgelopen seizoen hun neus aan het venster staken. Op basis van zijn sterke najaar lijkt Alberto Bettiol klaar om in lastige koersen een resultaat te behalen. Landgenoot Davide Villella (vijfde in Lombardije) toonde in 2016 eveneens op heuvelachtige terreinen uit de voeten te kunnen. Ook tweedejaarsprof Michael Woods is een renner waarvan verwacht wordt dat hij een volgende stap kan zetten. De Canadees mag het direct al laten zien in de Tour Down Under, waar hij samen met Slagter als kopman vertrekt.

Tom-Jelte Slagter

Wat kan Tom-Jelte Slagter in 2017? – Foto: Sirotti

De ploeg huisvest net als vorig jaar vier Nederlanders. Sebastian Langeveld richt zich weer op de voorjaarsklassiekers. Na twee seizoenen vol pech hoopt hij zijn vorm van 2014 opnieuw terug te vinden. De komst van Vanmarcke neemt niet weg dat hij nog steeds ambities koestert voor een mooie klassering in het voorjaar. Na Parijs-Roubaix maakt hij de balans op en wordt er in overleg met de ploeg bekeken welke grote rondes hij gaat rijden. Ook Dylan van Baarle (volgens Vaughters het grootste talent onder de klassiekerrenners) richt zich op het voorjaar, waar hij mee wil spelen in de finales. Sprinter Wouter Wippert was in 2016 al een paar keer dichtbij een overwinning en hoopt in het nieuwe jaar zijn eerste zege in Amerikaanse dienst te boeken. De Tour Down Under is het eerste doel voor Tom-Jelte Slagter. “Hopelijk kan ik dan weer strijden voor de eindzege. Ik heb een goede winter achter de rug en ga daar van start als kopman”, vertelde hij recent in ons Weekendinterview. Na een Italiaans programma met onder meer Milaan-San Remo zal hij zich via de Ronde van het Baskenland voorbereiden op de Ardennenklassiekers.

Selectie Cannondale-Drapac 2017
flag-nl Dylan van Baarle
flag-it Alberto Bettiol
flag-nz Patrick Bevin
flag-us Nathan Brown
flag-au Brendan Canty
flag-gb Hugh Carthy
flag-au William Clarke
flag-au Simon Clarke
flag-us Lawson Craddock
flag-us Joe Dombrowski
flag-it Davide Formolo
flag-us Alex Howes
flag-si Kristijan Koren
flag-nl Sebastian Langeveld
flag-ie Ryan Mullen
flag-us Taylor Phinney
flag-fr Pierre Rolland
flag-us Thomas Scully
flag-lv Toms Skujinš
flag-nl Tom-Jelte Slagter
flag-us Andrew Talansky
flag-co Rigoberto Urán
flag-be Tom Van Asbroeck
flag-be Sep Vanmarcke
flag-it Davide Villella
flag-nl Wouter Wippert
flag-ca Michael Woods
Totaal: 27 renners

Dit artikel delen:

23 Reacties

jorryt 13 januari 2017 om 08:21

Leuke ploeg maar ik denk behalve in het klassieker vlak niet sterk geworden ten opzichte van vorig jaar. Ik ben wel benieuwd wat van Baarle kan dit jaar. 6e in Vlaanderen was ontzettend maar helemaal niet opgepikt door de grote media.

Doomsday 13 januari 2017 om 08:40

We zijn intussen toch enige tijd verder, maar ik snap de keuze van Sep Vanmarcke nog steeds niet om te verkassen naar dit team. Dit is voor mij ook het team dat het minste toevoegt aan de worldtour.

horner fan 13 januari 2017 om 08:51

Oh ja Wippert rijdt ook nog steeds hier. Ik denk nog steeds dat deze ploeg te hoog gegrepen is voor hem. Hij heeft weinig te zoeken in grote wedstrijden. Ik gun hem graag dat hij weer gaat winnen maar waarschijnlijk lukt dat pas weer als hij bij een kleiner ploegje een bescheiden programma kan rijden.

Piti18 13 januari 2017 om 08:52

Sterke selectie in de breedte. Ploeg die vaak net niet de overwinning pakt, maar wel veel punten scoort voor de UCI-ranking. De vaak bekritiseerde Vaughters heeft toch wel een neusje voor het oppikken van onbekend talent. Vorig jaar met voormalig 1500 meter loper Rusty Woods (hij liep 3:45 op de 1500!!), en dit jaar met Brendan Canty opnieuw een voormalig atleet wat net een paar jaar op de fiets zit. Vorig jaar alleen in Oman wat laten zien, en daarna onzichtbaar. Verder benieuwd naar Lawson Craddock en Alberto Bettiol.

jorryt 13 januari 2017 om 08:57

Canty heeft ook een bay crit gewonnen en is in Australië een hele sterke renner.

DeLuiaardVanLimburg 13 januari 2017 om 09:05

edit redactie: moet inderdaad kklassiekerrenners zijn. aangepast, bedankt

DirkDeWolf 13 januari 2017 om 09:05

Ongelooflijk. Vorig jaar 8e in de WT ranking. Dat had ik nooit gedacht van een ploeg die vooral door de mooie shirts opvalt.

Leukefans 13 januari 2017 om 09:09

In de breedte enorm sterk, maar zouden nog wat meer mogen winnen.
Benieuwd hoe Villella en Bettiol zich verder ontwikkelen, talentjes!

Romāns Vainšteins 13 januari 2017 om 09:41

Voor mij de ’the clean team’, een experiment hoe ver je kunt komen met een groep van goede wielrenners die geen zin meer hebben om zich tot de randjes en erover vol met gore dope te droppen + allemaal a-typische talenten van buitenaf er bij. Zeg maar het omgekeerde van SKY.

LyndaLid 13 januari 2017 om 09:41

Dit team is opeens een van de sterkste in het peloton als het op de voorjaarsklassiekers aankomt.

Vanmarcke, Van Baarle, Langeveld, Phinney.. met een paar leuke knechten erbij heb je echt mogelijkheden!

Benieuwd naar Uran. Als die eens de Giro laat schieten en zich op de kleinere rondjes (Tirreno, Catalonië, Romandië, Californië), klassiekers (Luik), Tour, San Sebastian, Canadese klassiekers en Lombardije richt, zie ik hem een enorme lading WT Punten pakken en wie weet zelfs eens een mooie overwinning.

Jongens als Villela (waarvan ik helemaal over het hoofd gezien heb dat ie zo goed was in Lombardije), Formolo, Cradddock en Dombrowski mogen eindelijk hun talent écht laten zien.

En dan hebben we jongens als Bettiol, Bevin, Woods en Carthy die allemaal op een andere leeftijd zitten maar toch eigenlijk nog aan het begin van hun (WT-)carrière zitten. Benieuwd wat er uit hun gaat komen.

Frits des Jeux 13 januari 2017 om 09:50

Ik hoop dat Tom Jelte Slagter eindelijk eens die stap maakt, die ik hem al een paar jaar toedicht. Reed in 2014 zo sterk mee in LBL. Alleen jammer dat Vaughters toen gelijk het oorspronkelijke Giroplan omzette naar de Tour.

Verder is het vooralsnog een ploeg met teveel net niet renners als het om het afmaken gaat. Vanmarcke is elk jaar ijzersterk, maar het afmaken van een echt grote koers lukt nooit. Uran zelfde verhaal. Zal nooit een grote ronde winnen. Treft er elk jaar wel een paar die beter zijn. Helemaal nu er meer toppers naar Giro gaan tov de jaren dat hij podium reed wordt dat ook niets meer met het podium.

RainbowJersey 13 januari 2017 om 09:50

Hopelijk mag Formolo zijn geluk beproeven in de Giro, ben benieuwd naar wat hij kan als hij zich toelegt op het klassement en daar ook hulp bij krijgt.

Pivaro 13 januari 2017 om 10:49

Tom Skuijns blijft een renner om in de gaten te houden voor wielerspellen. Sowieso goed voor een ritje in California!

Eddy 13 januari 2017 om 11:03

Hebben idd een mooie club voor het voorjaar. Al verwacht ik van Langeveld eigenlijk (helaas) niet zoveel meer. Lijkt zijn glans verloren te zijn, wellicht is de combinatie met wegkapitein in de tour geen juiste keuze gebleken?

ivo001 13 januari 2017 om 11:14

edit redactie: bedankt, aangepast

Petros 13 januari 2017 om 11:53

In potentie een sterk blok in het voorjaar met Van Baarle, Langeveld, Phinney, Van Asbroeck en Vanmarcke. Het zijn allerminst zekerheidjes, maar ze hebben allen de potentie om goed te eindigen danwel sterk in de ondersteuning te zijn.

tendam 13 januari 2017 om 12:13

@piti18
Vaughters heeft zeker oog voor talent, maar dat talent is ook wel vrij duidelijk als je 2e wordt in de Tour of Utah (Michael Woods) of top-10 rijdt in Catalunya (Hugh Carthy). Daar hoef je geen speurneus voor te zijn.

@romans vainsteins
Jij bent dus gevoelig voor marketingpraat als ’the clean team’. Cannondale is qua verhouding (ex-)dopeurs onder de renners en ploegleiders niet anders dan andere teams.

Jungle Man 13 januari 2017 om 15:35

Veel goede renners, maar telkens ‘net niet’. 2016 heeft dat bewezen. Alleen bij een eventuele uitschieter zie ik ze een grote vis binnen halen.

Witte Trui 13 januari 2017 om 16:11

Vind dit eigenlijk een heel leuk team; klassiekerkern die aanspreekt, ronderenners voor de korte rondjes én grote rondes die podium in zich hebben en rek vertonen (Uran, Rolland en Talansky) en een bak met talenten. Enkel niet echt een topsprinter.
Wat wellicht jammer is, is dat deze ploeg weinig voor de dag komt met ploegenspel en als los zand over komt. Dat maakt misschien dat er minder sympathie blijkt.

Covadonga 13 januari 2017 om 19:08

&DirkdeWolf
Ik dacht exact hetzelfde. Het is een beetje zoals Meintjes de Tour heeft gereden. Niet gezien, maar wel mooi in de top 10.

@RV
Kun jij ook nog normaal reageren, zonder Sky lelijk weg te moeten zetten?
Je doet net of je alles weet, maar in feite zit je alleen maar te speculeren.

Djoop 13 januari 2017 om 23:07

Omgekeerde van Sky is wellicht wat overdreven, maar waarschijnlijk wel een van de meest ethische teams. Je moest eens zien hoe die Vaughters gehaat wordt vanwege zijn ‘marketingpraat’. Waarom zouden ze daar toch zo’n hekel aan hebben….

Sunrider 14 januari 2017 om 08:24

Zeer attractief team, juist door het ontbreken van een absolute topper krijgt en gaat ieder voor zijn kans wat niet wil zeggen dat ze elkaar niet ondersteunen.

josi 14 januari 2017 om 08:29

Op papier een ploeg met veel potentie en nu ook sterker bezet voor het voorjaarswerk. In de praktijk komt het er helaas lang niet altijd uit.

Headlines

Materiaalzone

Populair