Uran: “Ik was dicht bij een overstap”

Uran: “Ik was dicht bij een overstap”

foto: Sirotti (archief)

woensdag 6 december 2017 om 16:56

Rigoberto Uran tekende deze zomer bijna een nieuw contract bij Sky. Zijn huidige ploeg Cannondale-Drapac vond echter net op tijd een nieuwe sponsor om het voortbestaan van de ploeg te garanderen. “Ik maakte me zorgen om de 70 mensen in het team die hun baan zouden verliezen”, vertelt hij in gesprek met Cyclist.

Sinds zijn tweede plek in de voorbije Tour de France is er weinig veranderd voor de 30-jarige Colombiaan. “Alles is hetzelfde, al krijg ik wel meer media-aandacht. Dat zeker. Of ik win of verlies maakt verder niks uit. Ik ben verantwoordelijk voor wat ik doe, tuurlijk. Maar als je hard traint, voor jezelf zorgt en het lukt niet, dan kan je niet gefrustreerd raken. Dan verlies je het plezier in de wedstrijden”, stelt hij.

De seizoenen 2015 en 2016 behaalde hij niet de resultaten waar hij op hoopte. Hoewel het niet altijd even goed verliep, vertelt hij dat hij alleen maar hard kon blijven werken. “Derde worden in de Ronde van Catalonië is niet hetzelfde als vijfde in de Giro d’Italia. Natuurlijk is het stressvol, maar je kan je resultaten niet van invloed op je gemoedstoestand laten zijn. Ik bleef nu na de goede Tour ook gewoon doorgaan zoals ik normaal zou doen”, legt hij uit.

Onzekerheid
Gedurende vijftien dagen verkeerde Uran in onzekerheid over het voortbestaan van zijn huidige ploeg, Cannondale-Drapac. Het nieuws kwam hem ter ore tijdens een training in Canada. “Ik was vijf minuten in shock. Ik kon mijn voeten niet voelen. Ik vond het vooral zo pijnlijk net na het goede jaar dat we hadden beleefd. Om mijn eigen contract maakte ik me geen zorgen, wel om die van de andere 70 mensen betrokken bij de ploeg.”

Hij kreeg verschillende aanbiedingen van andere ploegen in die periode. Zo was hij bijna teruggegaan naar Sky. “Van de verschillende opties was terugkeren bij Sky de meest serieuze. Maar ik wilde vijftien dagen wachten met een nieuw contract tekenen. Ik was het uithangbord van de ploeg om een nieuwe sponsor te vinden. Gelukkig is dat gelukt met EF Education First. Ik vind het jammer dat er een aantal teamgenoten weg zijn gegaan. Het was een goede groep. Maar ik begrijp het ook wel”, vertelt de voormalig Colombiaans kampioen tijdrijden.

Respect
Op de vraag of het wielrennen veranderd is sinds Uran zijn profcarrière begon, is zijn antwoord duidelijk. “Heel veel. Het respect in het peloton is weg. Die interne code in het peloton waar iedereen een status heeft, die is er niet meer. In 2005 was het ondenkbaar je op een plek in het peloton te begeven waar je niet behoorde. En je had respect voor een groot kampioen”, legt hij uit.

Dit zijn niet de enige verschillen volgens de winnaar van Milaan – Turijn. Hij stelt tevens dat de rol van een knecht flink veranderd is de afgelopen jaren. “De pure knechten, zoals ik ze heb leren kennen bij Caisse d’Espargne, bestaan gewoon niet meer. Ploegen willen alleen nog renners die kunnen knechten en tussendoor zelf wat goede resultaten behalen. Kijk naar Michal Kwiatkowski. Hij heeft ooit het wereldkampioenschap gewonnen. Dit jaar wint hij Milaan-San Remo, Strade Bianchi en San Sebastián. Als hij de vrijheid had in de Tour had hij wellicht een paar etappes kunnen winnen. En toch was hij daar aan het knechten voor Froome.”

Dit artikel delen:

14 Reacties

Patat Lefevre 6 december 2017 om 17:03

En je had respect voor een groot kampioen”, legt hij uit.

Zoveel respect voor Vino had hij dat hij hem zelfs een gouden Olympische medailles gunde.

jvh93 6 december 2017 om 17:16

Blij dat hij gebleven is. Had er niet aan moeten denken als hij ook al voor sky zou rijden

west 6 december 2017 om 17:59

Waarom zou je als zelfrespecterende gevestigde kopman naar Sky willen? Je weet toch, net als ieder ander mens, dat ze eerst de kaarten Froome en Thomas gaan trekken en dat, ALS je uiteindelijk ooit kopman wordt gemaakt, al je knechten je naar de kroon willen steken? Is het geld daar zó goed?

assen 6 december 2017 om 18:03

Lijken me scherpe observaties. Ook blij dat ie niet voor Sky is gaan rijden. Heel benieuwd of ie zijn stunt van vorige Tour kan herhalen.

Arry1337 6 december 2017 om 18:28

Voor mij suggereert zijn move naar Sky de achterliggende wetenschap dat hij het waarschijnlijk nooit meer zo goed gaat doen als afgelopen jaar. Dan was een rol als kopman in het voorjaar en vervanger van Nieve in de Tour met kopmanschap in de Vuelta niet eens een heel slechte positie geweest voor hem. Gelukkig is dit inderdaad niet gebeurd, maar ik vind het niet raar dat hij het heeft overwogen.

Het stuk over respect interpreteer ik dat hij het gevoel heeft een hele kampioen te zijn, en niet dat respect te ontvangen van bepaalde jonge snotneuzen die meteen met de 'kampioenen' het gevecht aan durven te gaan. Misschien is dat een gebrek aan respect, maar ik zie het liever als een meer moderne vorm van wielrennen waarbij er sprake is van nivellering in de top en daarbij de jeugd die meteen aansluiting kan maken (denk aan Gaviria, Moscon etc..)

Gabriel Melching 6 december 2017 om 18:51

“Het respect in het peloton is weg. Die interne code in het peloton waar iedereen een status heeft, die is er niet meer.”
Vechten voor je plek vind ik juist mooi! Als de kampioenen voorin willen rijden moeten ze maar zorgen dat ze daar rijden. Het is niet de taak van roekies om de kampioenen voor te laten, die interne code is er bij de nieuwelingen, junioren, beloften, amateurs en elites niet, dus hoort die er bij de profs ook niet te zijn.

Polleke 6 december 2017 om 19:30

Dat ‘respect’ verhaal is al ouder dan de straat naar Rome…je leest het om de zoveel jaar weer eens dat (vooral) de oudere renners dat ondervinden… ze waren ooit ook jonge honden die hun plek moesten opeisen, niks nieuws onder de zon…

IlPirata 6 december 2017 om 20:11

Gelukkig is hij niet naar Sky gegaan als meesterknecht voor Froome en Thomas.

Krentenbol 6 december 2017 om 20:15

Respect hoort een rookie voor een vedette te hebben, maar net zo goed andersom. Laat ze beide maar knokken voor hun plekkie in het peleton, die hoor je niet af te geven. Hoort in geen enkele sport zo te zijn ongeacht het niveau.

girardengo 6 december 2017 om 20:22

Respect voor de verworven status hoort er in de sport niet te zijn. (Weet je wel wie ik ben; ik ben wereldkampioen geweest, ga opzij). Als hij dat bedoelt ben ik het niet eens. Als hij bedoelt: respect voor elkaars veiligheid, wordt het een ander verhaal. Ik ben bang dat hij het eerste bedoelt.

Japsie 6 december 2017 om 20:55

De pure knechten, zoals ik ze heb leren kennen bij Caisse d’Espargne, bestaan gewoon niet meer.
Dit is natuurlijk lariekoek.

LB117 6 december 2017 om 23:38

Respect ter waarde van 250.000 dollar ? HIHIHI

hartstikkebedankt 7 december 2017 om 09:38

Jemig, naar Sky ook echt. Had dan ergens kopman geworden. Zieke klim- en hardrijdersploeg om naar een ronde te gaan met Froome, Thomas, S.L. Henao, Poels, Uran, Kwiat, Moscon en Kiryienka.

LaurentJalabert 7 december 2017 om 11:03

Apart dat hij zelf het voorbeeld Kwiat noemt en dan doodleuk aangeeft dat hij bijna naar Sky was overgestapt ?????

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair