Wielerploegen 2017: AG2R La Mondiale

Wielerploegen 2017: AG2R La Mondiale

foto: ©QCF/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

maandag 9 januari 2017 om 07:00

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen bespreken we in aanloop naar de Tour Down Under alle 18 WorldTour-teams. Vandaag is het de beurt aan het Franse AG2R La Mondiale, dat slechts acht overwinningen behaalde in 2016.

AG2R La Mondiale
Land: flag-fr Frankrijk
Sponsor: Franse verzekeringsmaatschappij
Sinds: 2000
UCI-afkorting: ALM
Fietsen: Factor Bikes
Tenue 2017:  Klik

Het tenue van AG2R La Mondiale voor 2017! #cyclisme #ag2rlamondiale 📸 via CyclingPro.net

Een foto die is geplaatst door WielerFlits (@wielerflits) op

Aantal overwinningen 2016: 8
WorldTour Ranking 2016: 13e met 482p
CQ-ranking 2016: 11e met 7150p

Website: www.ag2r-cyclisme.com
Facebook: facebook.com/cyclisme.ag2rlamondiale
Twitter: @AG2RLAMONDIALE
YouTube: veloag2rlamondiale

2016
In de klassementen van de WorldTour en de CQ-ranking scoorde AG2R La Mondiale minder goed dan in 2015 en 2014. Op de WorldTour-ranking eindigde het als dertiende met 482 punten. De zegeteller van de Franse WorldTour-ploeg bleef uiteindelijk steken op slechts acht overwinningen. Dat is maar liefst drie keer minder dan de 24 zegebloemen van 2015. Twee van die acht overwinningen werden behaald op het hoogste niveau. De ploeg van Vincent Lavenu had als enige ploeg slechts één renner in de top honderd van de individuele WorldTour-ranking. Daarin stond Romain Bardet achtste met 374 punten, goed voor meer dan 75 procent van het totaal aantal punten van AG2R La Mondiale voor het ploegenklassement van de WorldTour.

Samuel Dumoulin mag zich de zegekoning van de ploeg noemen. De kleine Fransman haalde de helft van de overwinningen binnen. Het ging telkens om wedstrijden van de ‘Coupe de France’, wat leidde tot zijn derde eindoverwinning van het Franse regelmatigheidscriterium. Zowel op het Frans als op het Europees kampioenschap viel de 1,59 meter kleine spurter net naast het podium met een vierde stek. Zijn uitstekende seizoen werd beloond met een contractverlening tot en met eind 2018.

Net zoals in de voorbije jaren was Romain Bardet het speerpunt van de Franse formatie. Overal waar de klimmer reed in het voorseizoen, waren zijn prestaties indrukwekkend en zeer regelmatig. Zowel in de Ronde van Oman (2de), Parijs-Nice (9e), de Ronde van Catalonië (6e) als de Giro del Trentino (6e) eindigde de 26-jarige klimmer in de top tien van het eindklassement. In juni etaleerde Bardet zijn vorm eens te meer door als tweede te finishen in het Critérium du Dauphiné, op slechts twaalf seconden van Chris Froome.

22-07-2016 Tour De France; Tappa 19 Albertville - Saint Gervais - Mont Blanc-le Bettex; 2016, Ag2r La Mondiale; Bardet, Romain; Saint Gervais - Mont Blanc-le Bettex;

Bardet zegevierde op de Saint-Gervais Mont Blanc in de Ronde van Frankrijk

In de Ronde van Frankrijk overtrof Bardet zijn verwachtingen met een tweede plaats in het eindklassement en zorgde hij voor de eerste Franse ritzege. De renner van AG2R La Mondiale was tijdens de negentiende etappe in een natte afdaling weggereden en hield vervolgens stand op de slotklim naar Saint-Gervais Mont Blanc. “Ik had er zelf niet aan gedacht om weg te rijden, maar Mikaël (Cherel) kwam met het idee om in de afdaling het volle pond te geven. Dat was echt een truc de fou. Met een tweede plaats overtref ik mijn stoutste dromen”.

Pierre Latour droeg afgelopen seizoen de leiderstrui in de Ronde van Zwitserland. In de rondes van Romandië en het Baskeland eindigde hij net buiten de top tien. Pierre Latour en Darwin Atapuma zorgden vorig seizoen voor een beklijvend duel op de voorlaatste dag van de Vuelta. De twee bleken de sterksten van een ruime kopgroep en mochten op de loodzware Alto de Aitana strijden voor de etappezege. Uiteindelijk trok de 22-jarige Fransman aan het langste eind.

Transfers
AG2R La Mondiale was één van de actiefste ploegen op de transfermarkt afgelopen winter. De formatie van manager Vincent Lavenu zag tien renners vertrekken en daarvoor zijn evenveel nieuwe coureurs aangetrokken. Al tijdens het seizoen verloren ze met Johan Vansummeren en Jesse Sergent twee hardrijders door aanhoudende gezondheidsproblemen. De Belg, die afscheid nam van de wielersport vanwege hartritmestoornissen, reed met de Tour of Qatar en Tour of Oman slechts twee koersen voor AG2R La Mondiale. Nieuw-Zeelander Sergent hield het na de Ronde van Zwitserland voor bekeken.

22-08-2016 Vuelta A Espana; alexandre geniez, fdj

Geniez maakt de overstap van FDJ naar AG2R La Mondiale

Ook de Franse routiniers Sébastien Minard en Sébastien Turgot besloten hun koersfiets aan de wilgen te hangen. Het grootste verlies voor de ploeg is dat de loopbaan van de 39-jarige Jean-Christophe Péraud, zoals aangekondigd, na de Vuelta a España ten einde kwam. Daarnaast was er voor vijf coureurs geen plaats meer bij de Franse verzekeringsploeg. Guillaume Bonnafond (Cofidis), Maxime Daniel (Fortuneo – Vital Concept) en Damien Gaudin (Equipe Cycliste Armée de Terre) vonden op een lager niveau nog een nieuwe Franse formatie, terwijl Tourritwinnaar Blel Kadri en de Duitse tijdrijder Patrick Gretsch nog steeds geen nieuw onderdak voor 2017 gevonden hebben.

Bij de nieuwkomers vallen vier oud-renners van IAM Cycling op. Nadat ploegbaas Michel Thétaz besloot de stekker uit de Zwitserse WorldTour-ploeg te trekken, was Vincent Lavenu er als de kippen bij om enkele sterkhouders aan te trekken. Olivier Naesen, Sondre Holst Enger en Stijn Vandenbergh komen de klassieke voorjaarsploeg van AG2R La Mondiale versterken. Clément Chevrier, Mathias Frank en Alexandre Geniez komen Romain Bardet bijstaan in de bergen.

05-07-2016 Tour De France; Tappa 04 Saumur - Limoges; 2016, Iam Cycling; Naesen, Oliver; Limoges;

Naesen is één van de vier ex-IAM-renners bij AG2R La Mondiale

Uit het continentale circuit werden de talentvolle sprinter Rudy Barbier (Roubaix Lille Métropole) en de succesvolle baanwielrenner Julien Duval (Equipe Cycliste Armée de Terre) ingelijfd. Tot slot mogen Nans Peters en Benoit Cosnefroy na een succesvolle belofte- en stageperiode hun kwaliteiten gaan bewijzen bij de profs.

In
flag-fr Rudy Barbier (Roubaix Lille Métropole)
flag-fr Clément Chevrier (IAM Cycling)
flag-fr Benoit Cosnefroy (neoprof vanaf 01/08/2017)
flag-fr Julien Duval (Equipe Cycliste Armée de Terre)
flag-no Sondre Holst Enger (IAM Cycling)
flag-ch Mathias Frank (IAM Cycling)
flag-fr Alexandre Geniez (FDJ)
flag-be Oliver Naesen (IAM Cycling)
flag-fr Nans Peters (Neoprof)
flag-be Stijn Vandenbergh (Etixx – Quick Step)

© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele

Stijn Vandenbergh © Etixx – Quick-Step / Tim de Waele

Uit
flag-fr Guillaume Bonnafond (Cofidis)
flag-fr Maxime Daniel (Fortuneo – Vital Concept)
flag-fr Damien Gaudin (Equipe Cycliste Armée de Terre)
flag-de Patrick Gretsch (?)
flag-fr Blel Kadri (?)
flag-fr Sébastien Minard (gestopt)
flag-fr Jean-Christophe Péraud (gestopt)
flag-fr Sébastien Turgot (gestopt)
flag-nz Jesse Sergent (gestopt)
flag-be Johan Vansummeren (gestopt)

De renners voor 2017
De selectie van AG2R La Mondiale bestaat in 2017 uit 30 renners, waarvan negentien Fransen. De absolute kopman van de Franse ploeg blijft zoals de voorbije jaren Romain Bardet. De 26-jarige klimmer wilde dit jaar heel graag de Giro d’Italia rijden, maar hij heeft zijn ploeg niet van dat idee kunnen overtuigen. Sponsoren en het management van AG2R La Mondiale zien hem liever de Tour de France betwisten. Een podiumplaats in de Ronde van Frankrijk wordt dan ook opnieuw zijn hoofddoel in 2017. Hij volgt met Parijs-Nice, de Ronde van het Baskenland, Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Romandië en het Critérium du Dauphiné dezelfde aanloop als in 2016. Klimtalent Latour debuteert dit seizoen in Le Tour.

foto: Sirotti

Wordt Samuel Dumoulin opnieuw zegekoning van de ploeg? – foto: Sirotti

Met de komst van Alexandre Geniez (tweevoudig ritwinnaar in de Vuelta) en Mathias Frank (achtste in de Tour 2015) kan Bardet rekenen op twee betrouwbare klimknechten die zelf ook nog successen zullen nastreven in 2017. Geniez en Domenico Pozzovivo worden uitgespeeld in de sterk bezette Ronde van Italië. Beide renners streven een top tien-notering na en zijn aanvalslustige types, waardoor ritwinst zeker tot hun mogelijkheden behoort. Voor de Ronde van Spanje zijn er nog geen kopmannen aangeduid. Een vrije rol voor Geniez, Frank en Pozzovivo is denkbaar. Bardet overweegt een Vuelta-deelname.

Na een prachtig najaar van 2016 zal Oliver Naesen uitgespeeld worden als één van de speerpunten in het Vlaamse voorjaar. De Belg krijgt daarbij ondersteuning van de mede-kopman Stijn Vanderbergh, de krachtige Noor Sondre Holst Enger en de Franse hardrijder Alexis Gougaerd. In tegenstelling tot de voorbije jaren zal AG2R La Mondiale zeker meespelen voor de eerste prijzen in de Vlaamse semi-klassiekers.

Net als in 2016 heeft de ploeg van Vincent Lavenu geen enkele (top)sprinter aan boord. Na lastige (Franse) wedstrijden hoopt men dat de snelle beentjes van Samuel Dumoulin dit seizoen nog niet versleten zijn. De kleine Dumoulin gaat voor zijn vierde eindzege in de Coupe de France. Als de 36-jarige Dumoulin het in 2017 laat afweten, staat er met de 24-jarige Rudy Barbier al een opvolger klaar. Barbier spurtte voor het kleine Roubaix Lille Métropole in 2016 maar liefst 27 keer naar een top tien-notering. Ook Naesen en Enger beschikken over snelle benen, maar een (vlakke) massasprint winnen behoort niet tot hun mogelijkheden.

PIC531070127

Kan Rudy Barbier in de voetsporen van Samuel Dumoulin treden?

Dan hebben wij nog niet eens vrijbuiters als Jan Bakelants, Cyril Gautier en Alexis Vuillermoz genoemd. Ook zij worden in staat geacht enkele koersen op hun naam te schrijven in 2017. Neoprof Nans Peters is één van de opkomende Franse klimtalenten. Het team is in vergelijking met 2016 fel versterkt, waardoor er ook betere prestaties verwacht mogen worden. Meer overwinningen dan in 2016 is één van de doelen voor de Franse ploeg.

Selectie AG2R La Mondiale 2017
flag-lt Gediminas Bagdonas
flag-be Jan Bakelants
flag-fr Rudy Barbier
flag-fr Romain Bardet
flag-fr Julien Berard
flag-fr Francois Bidard
flag-fr Mikael Cherel
flag-fr Clément Chevrier
flag-fr Benoit Cosnefroy (Neoprof vanaf 01/08/2017)
flag-de Nico Denz
flag-fr Axel Domont
flag-fr Samuel Dumoulin
flag-fr Hubert Dupont
flag-fr Julien Duval
flag-no Sondre Holst Enger
flag-ch Mathias Frank
flag-lu Ben Gastauer
flag-fr Cyril Gautier
flag-fr Alexandre Geniez
flag-fr Alexis Gougeard
flag-ca Hugo Houle
flag-fr Quentin Jauregui
flag-fr Pierre Latour
flag-it Matteo Montaguti
flag-be Oliver Naesen
flag-fr Nans Peters
flag-it Domenico Pozzovivo
flag-fr Christophe Riblon
flag-be Stijn Vandenbergh
flag-fr Alexis Vuillermoz

Dit artikel delen:

17 Reacties

Baukema Tomoulin 9 januari 2017 om 07:23

Dikke kwaliteitsinjectie. ik verwacht wel wat van ze

Orakel 9 januari 2017 om 08:27

Heel veel subtop, maar erg weinig renners die aanhikken tegen de absolute top (alleen Bardet). Die verhouding had iets beter gekund, want subtoppers zijn niet goedkoop. Stel dat Bardet zijn been breekt, dan blijft er buiten wat kansen voor toptalent Enger, niet veel over. Latour lijkt zich te ontwikkelen tot een echte GT renner, maar die zal in 2017 nog niet klaar zijn voor het grote werk.

sverige1977 9 januari 2017 om 08:54

Als Bakelants wat meer van z’n vele aanvallen zou afmaken is hij misschien ook belangrijker voor AG2r

roadrider 9 januari 2017 om 09:12

Hola,slechts 2 WT overwinningen vorig jaar,da’s toch wel bitter weinig. Slechter kan moeilijk.

G-WoonM. 9 januari 2017 om 09:14

Nog mooi om te vermelden dat ze vanaf dit jaar een samenwerking hebben met de B’Twin opleidingsploeg. Waar de B’Twin ploeg in de vorige jaren een samenwerking had met FdJ.

Witte Trui 9 januari 2017 om 09:24

@ roadrider; slechter doen is vaak gemakkelijker dan beter ;-)

Louike 9 januari 2017 om 10:07

Ik sluit niet uit dat die “vervelende” Naesen nog een stap gaat zetten en zomaar top 5 gaat rijden in de vlaamse klassiekers. Best een leuke ploegske eigenlijk.

Slingerberg 9 januari 2017 om 11:09

Stiekem een van mijn favoriete ploegen. Een ploeg met ‘vanalles’ wat.

Leukefans 9 januari 2017 om 13:01

Inderdaad een erg leuke ploeg, met veel renners die koers kunnen kleuren en in start zouden moeten zijn het ook af te maken. Ik gun het hen in elk geval!

Lalsacien 9 januari 2017 om 19:05

@Roadrider Met een etappezege en een tweede plek in het eindklassrment van de Tour was het jaar van AG2R toch geslaagd.

Quintenri 9 januari 2017 om 19:13

Vrij sterke klassieke kern toch, met Naesen, Vandenbergh, Gougeard en Holst Enger. Ik hoop echt voor Vandenbergh dat hij zijn sterkte kan doortrekken naar deze ploeg, en dat het geen gevalletje Chavanel wordt, die ook bij Quick-Step vertrok om kopman te worden.
Voor de rest, al doet het er misschien niet toe, maar Naesen won hier als renner elite zonder contract regelmatig een massasprint in kermiskoersen van rond de 200km in België. (En ja, dat waren koersen waar ook Stijn Devolder bijvoorbeeld mee reed (als Belgisch kampioen, 2013)).Dat is niet zo heel lang geleden, dus een sprintje heeft hij wel degelijk in de benen. Ik zeg het, misschien doet het er niet toe, maar kermiskoersen zijn ook niet bepaald van een ‘laag’ niveau :) .
Conclusie: deze ploeg mag me positief verrassen! Vooral de nieuw aangetrokken Belgen dan :D

Laatste man 9 januari 2017 om 19:14

Wederom een leuke ploeg eigenlijk. Veel subtoppers die met een mooie uitschieter een prima jaar kunnen rijden. Paar mooie talenten (Latour, Enger, Cosnefroy, Denz, Barbier, Naesen, Peters).

OudeKwaremont 9 januari 2017 om 20:12

Mooie ploeg hoor – en ik zie Holst Enger ook wel een keer massasprint winnen, de groei is daar nog niet uit. Geniez komt van FDJ trouwens, niet van IAM. Schoonheidsfoutje, want de de analyses zijn leuk om te lezen.

TykkeThor 9 januari 2017 om 20:32

Ze gaan in ieder geval een stuk beter scoren in het zwaardere klassiekerwerk met Naesen, VDB3 en Enger. Ik verwacht wel wat van ze komend seizoen. Bakelants viel me vorig jaar wat tegen. Die heeft normaal gesproken wel de kwaliteiten om een paar mooie WT-overwinningen binnen te harken, maar het afmaken blijft jammer genoeg nog uit. En met Bardet heb je natuurlijk iemand die tegen de wereldtop aanzit en ook eens een prachtig coureur, al denk ik niet dat hij zijn kunststukje van 2016 kan herhalen.

Cadellie 9 januari 2017 om 21:03

Kwa ploeg mogen ze ook een mooiere trui hebben

RRobson 9 januari 2017 om 21:14

Veel leuke renners inderdaad, erg benieuwd naar Naesen en VDB. Heel leuk trouwens die ploegbesprekingen trouwens, al vind ik die op cyclingquotes nog beter. Al lees ik net vandaag dat die site ermee stopt, heel jammer, want ze hadden ook altijd erg goede voorbeschouwingen

arviidd 11 januari 2017 om 22:20

Zo daar komen aardige renners binnen. Wordt een leuke ploeg om te volgen.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair