WielerFlits interviewt Westra: “50 procent kans op Tour”
woensdag 9 december 2009 om 19:04

WielerFlits interviewt Westra: “50 procent kans op Tour”

Na drie jaar KrolstonE begon Lieuwe Westra vorig jaar aan een nieuw avontuur met Vacansoleil. De nieuwe Nederlandse ploeg maakte veel indruk in het eerste bestaansjaar, en Westra was een belangrijke schakel in dit succes. WielerFlits kijkt met hem terug op 2009 en blikt vooruit op 2010.

2009
Het hoogtepunt van Vacansoleil dit jaar was het meedoen aan de Vuelta, die ook nog eens in eigen land begon. Maar voor Westra was een persoonlijk succes nog mooier. “Meedoen in een grote ronde is mooi, heel mooi”, beaamt hij. “Maar de Ronde van Picardië blijft toch mijn doorbraak en daar ben ik natuurlijk super blij mee.”

De 27-jarige Fries doelt hiermee op zijn dag- en eindsucces in de Franse rittenkoers. Het rijden van de Vuelta, die hij als 87e afsloot, heeft hem beter gemaakt. “Ik denk dat ik er sterker van ben geworden. Ik ben alweer een paar weken lekker bezig met trainen. Het is natuurlijk afwachten hoe het in de wedstrijden gaat, maar het gevoel is goed nu.”

In de tweede tijdrit van diezelfde Vuelta werd hij tiende, zoals hij ook in de Ster Elektrotoer en Driedaagse de Panne (beiden 2e plaats) sterk tegen de klok reed. “De tijdritten gingen dit jaar inderdaad heel goed. Ik ga nu meer op de tijdritfiets trainen, want dat heb ik vorig jaar niet zoveel gedaan. Daarom denk ik dat er nog rek in zit. Ik hoop dit jaar nog een stapje te maken en dan zit het wel goed.”

2010
Wat zijn de plannen voor komend seizoen? “Ik wil gewoon goed zijn in het voorjaar. Ik hoop zo snel mogelijk een koers te winnen en ik wil in de tijdritten laten zien dat ik weer stap heb gemaakt.” Zo denkt hij aan het NK en WK tijdrijden, waar hij bij hoopt te zijn. Ook het Nederlands kampioenschap op de weg zit in zijn hoofd. “Ik mik vooral op de kleinere rittenkoersen met een tijdrit, zoals de Driedaagse de Panne. Daar wil ik een goed klassement rijden.”

Met het aantrekken van onder andere de broers Feillu heeft Vacansoleil de ploeg goed versterkt. Wordt het nog beter dan dit jaar? “Dat is moeilijk te zeggen, maar ik zit er niet over in. Er staat volgens mij een heel sterke ploeg.” Een ploeg die misschien wel aan de Tour mee kan doen? “Ik schat die kans op 50 procent”, antwoordt Westra. “Als het kan wil ik weer grote ronde rijden, en hopelijk is dit de Tour.”

Toekomst
Ploeggenoot Reinier Honig kiest in 2010 voor een buitenlands avontuur bij Acqua & Sapone. Hoewel Westra dit jaar tot en met 2011 bijtekende, heeft hij misschien in de toekomst nog soortgelijke ambities, of niet? “Nou, ik weet niet hoe de toekomst loopt. Ik rijd eerst nog twee jaar voor Vacansoleil en dan kijken we wel verder. Ik moet gewoon hard rijden en dan komt het wel goed.”

RIDE Magazine