Peter Van den Abeele (UCI): “Saai? Van der Poel geeft veldrijden meer aanzien”

Peter Van den Abeele (UCI): “Saai? Van der Poel geeft veldrijden meer aanzien”

foto: Photopress.be

maandag 26 november 2018 om 19:30
Interview

Het veldrijden is saai. Het boeit niet meer. Het zijn de meest gehoorde uitspraken van de doorsnee veldritfan over de hegemonie van Mathieu van der Poel. Peter Van den Abeele (Deputy Sports Directeur, Head of Off-Road bij de UCI) ziet het anders: “Bekijk dit dan toch in het grotere plaatje”, klinkt het. “Dankzij Mathieu – en ook Wout van Aert – wordt nu op hoog internationaal niveau over het veldrijden gepraat.”

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Zegt Van den Abeele over de waardeverhoudingen in het veldrijden anno 2018: “Van Aert is een supertalent. Van der Poel is een super-supertalent. En inderdaad, vandaag domineert Mathieu. Maar ik herinner me dat ook Roland Liboton ooit eens een winter kende waarin hij maar één wedstrijd verloor. Dat moet een quasi identiek verhaal geweest zijn en het veldrijden is ook blijven bestaan. Dus nee, ik maak me geen zorgen.”

De UCI-directeur ziet er zelfs het positieve van in. “Het feit dat Mathieu drie verschillende disciplines op topniveau combineert, zorgt voor een nieuwe, andere ‘storytelling’. En daar draagt ook Van Aert, die dit jaar op de weg top was, zijn steentje toe bij. Dat duo zorgt ervoor dat vandaag ook op hoog internationaal niveau over het veldrijden gepraat wordt.”

Ongezien
“En hierbij wil ik het nog eens specifiek over Van der Poel hebben: wat die heeft laten zien op de mountainbike, is ongezien. Zo lopen er niet te veel rond op onze planeet. Geen veldrijder heeft het hem ooit voorgedaan. En als hij in 2020 in Tokio voor een medaille gaat, zal dat ook weer verhalen opleveren. Geloof me, zo slecht is dat niet voor de veldritsport. En in het veldrijden benadert Van der Poel trouwens de absolute perfectie. Analyseer zijn techniek, zijn bochtenwerk. Beter kan niet. En het is ook dankzij het mountainbiken dat Mathieu zijn techniek nog meer heeft aangescherpt.”

Over de toekomst van het veldrijden berichtten we zaterdag al. De kalender zal volgend seizoen amper wijzigen. De klassementen blijven bestaan en de Wereldbeker zal in het seizoen 2019-2020 niet uitbreiden. Dat de overeenkomst tussen Telenet (dat zowel de rechtstreeks tv-uitzendingen verzorgt én naamsponsor van de Wereldbeker is) nog tot februari 2020 loopt, is daar ongetwijfeld een belangrijke factor in. Verwacht wordt wel dat een jaar later de UCI Wereldbeker een drietal manches rijker zal worden. De Internationale Wielerunie richt daarvoor zijn pijlen op Groot-Brittannië, Spanje en Duitsland.

Inspanningen van de UCI
Van den Abeele houdt vol dat de UCI meer dan zijn best doet om het veldrijden populair te houden. “De UCI krijgt vaak kritiek. Maar wat goed is, mag ook wel eens vernoemd worden. De EKZ Cross Tour (het Zwitserse regelmatigheidscriterium, red.) doet het geweldig. Trouwens, de UCI organiseert al enkele jaren een cyclocross trainingskamp in Aigle de week voor de EKZ-manche daar. Sven Vanthourenhout en Rudy De Bie dragen er die week hun kennis over aan jonge renners. Dat zorgt er mee voor dat de populariteit in Zwitserland blijft stijgen.”

“Dat is dit jaar uitgemond in de Wereldbeker in Bern. Maar dan komt er weer commentaar over het parcours, omdat dat niet typisch Zwitsers is. Je moet wel de mogelijkheden hebben, hé. Veel sites waar vroeger gecrosst werd, zijn in de loop der jaren volgebouwd. En het financiële plaatje moet kloppen. Voor ons was Bern in elk geval een succes. Daarnaast zijn we er opnieuw in geslaagd naar Tsjechië terug te keren, ook al hebben ze daar op dit moment geen wereldtopper meer.”

Centen zijn goed besteed
Wat dat financiële plaatje voor de organisatie van een Wereldbeker betreft, vindt Van den Abeele dat het best meevalt. “Die centen vloeien echt niet naar de UCI. Die worden aangewend om de services die we aanbieden, te bekostigen. Een aantal vrachtwagens maken telkens weer de verplaatsing met LED-screens, een finishboog, startlichten, het materiaal voor de timing en registratie, enzovoort. Ook de commissarissen moeten betaald worden, de commentator, noem maar op. En dan mag er ook wel eens bij verteld worden dat de tv-productie gratis is dankzij onze overeenkomst met Telenet. Ook op die manier gaat het veldrijden er op vooruit.”

Morgen volgt het tweede deel van het interview met Van den Abeele. Daarin geeft hij zijn visie en de inspanningen van de UCI over de opmars van het damesveldrijden… “Die is – en terecht ook – niet meer te stoppen. Alle nationale federaties zijn ondertussen voorbereid op het feit dat er in 2020 in Zwitserland ook een WK dames junioren zal zijn. Voor het eerst in de geschiedenis van het veldrijden zal er een volledig evenwicht zijn: alle categorieën hebben hun eigen WK. De volgende stap zetten we in het seizoen 2020-21, dan zal er ook in de Wereldbeker een extra dameswedstrijd zijn en mogen de meisjes junioren apart crossen.”

Dit artikel delen:

38 Reacties

delgado 26 november 2018 om 20:22

Ik denk dat niemand klaagde toen Matje vorig jaar zo domineerde. Sterker nog, ik denk dat er heel wat liefhebbers (waaronder ikzelf) waren die hem graag het zegerecord hadden zien pakken. Als bekroning voor een fenomenaal jaar waarin hij de liefhebber liet genieten van zijn uitzonderlijke kwaliteiten.

Na een tijd gaat dit echter vervelen. Wanneer de belangrijkste vraag voor de cross is “gaat hij er na een kwart ronde vandoor, of na een halve ronde?”, verlies je de aandacht van de mensen. Logisch. Je wil op zijn minst voor de tv gaan zitten met het idee “zou iemand hem vandaag kunnen kloppen?”. Ik kan me niet inbeelden dat ook maar íemand dit gevoel heeft.

0
Lalsacien 26 november 2018 om 21:23

Er zijn ook tijden geweest dat Anquetil domineerde en dat de nummer twee meer aanzien genereerde omdat Jacques onverslaanbaar leek.
En in de tijden van Merckx was het niet anders, de vraag was toen wie wordt er tweede.
Er zijn teveel grote veldritten in België waar Mathieu aan meedoet. Daar wint hij steevast en dat steekt bij een aantal Belgen.

0
Domestique 26 november 2018 om 21:32

Nou, ik denk dat MVDP net heel populair is in België, zie ook geen enkele vorm van negativiteit tijdens de veldritten richting Mathieu.

Zeggen dat je het veldrijden minder volgt omdat race na race door dezelfde renner wordt gewonnen met gigantische overmacht, hoeft toch niet te betekenen dat we een Nederlander het succes niet gunnen? Een seizoen waarin Nys alles won waar hij startte, was toch ook minder leuk om naar te kijken dan duels op het scherpst van de snee tot diep in de laatste ronde?

Vanaf dat je iets zegt over het totaal ontbreken van spanning (wat overigens niet de schúld maar de verdienste is van VDP), begint men hier over Belgen die het niet kunnen verkroppen dat een Nederlander de sport domineert…

0
delgado 26 november 2018 om 21:34

Wat wil je zeggen met die voorbeelden van Anquetil en Merckx? Kan zijn dat het toen ook saai was. Geen idee, heb het niet meegemaakt.

Een aantal Belgen zal het vast steken, net als dat een aantal Nederlanders dit toejuicht enkel en alleen omdat Matje een Nederlander is. Ik heb het over de neutrale liefhebber. Die wil op zn minst een bepaalde vorm van spanning zien.

0
Mwielerfan 26 november 2018 om 23:06

Zelfs merckx won maar één op de drie wedstrijden

0
Tour 26 november 2018 om 20:38

Ik kan wel een uurtje kijken naar zijn flitsende optreden, twee keer in de week. Hoe hij gisteren door het zand reedt of over bochtige stukjes vliegt, super om te zien. Wout reedt gisteren bijna even hard, maar dat ziet er uit als werken.
Ik snap niet wat de concurrentie aan het doen is geweest afgelopen zomer. Waarom fietsen die er steeds achteraan ?
Geen wonder dat het prijzen geld bij de vrouwen omhoog gaat, daar is wel strijd .

0
JoMi 26 november 2018 om 20:44

“Wout reedt gisteren bijna even hard, maar dat ziet er uit als werken.” Prachtig verwoord

0
ChefSpijker 26 november 2018 om 21:13

Ik denk niet dat het zozeer aan de concurrentie ligt maar aan Mathieu. Die is gewoon bizar goed.

0
Taliesin 27 november 2018 om 00:37

“Ik snap niet wat de concurrentie aan het doen is geweest afgelopen zomer. Waarom fietsen die er steeds achteraan ?

Geen wonder dat het prijzen geld bij de vrouwen omhoog gaat, daar is wel strijd .”

Het is duidelijk niet te doen voor de anderen, dat is geen kwestie van trainen vrees ik.
Zit heel veel kracht in, explosiviteit, dat heb je of dat heb je een stuk minder. Als je dat dan ook nog combineert met een grote motor, met andere woorden je kan blijven demarreren, dan wordt het lastig he. Daarbij is MvP ook nog niet te kloppen in een sprint, mocht je het al eens keer zover zien te brengen. Stukjes bergop peert ie ook makkelijk weg, de vraag wordt waar ga je hem pakken.

Dat gezegd vind ik totaal niet dat er bij de mannen minder strijd is, die gasten geven heel veel voor plekken 2 en 3.

0
Doordrijver 27 november 2018 om 12:21

Mooi verwoord.

Daar komt bij, de basissnelheid van Vdp en Van Aert ligt zo hoog dat de rest ‘dat tikje extra’ moet geven om al te volgen. Dat houden ze dan geen uur vol.
MDat Van Aert nu minder is ligt logischerwijs grotendeels aan zijn Nuyens affaire.

0
maklukzat 26 november 2018 om 21:36

Mathieu van der Poel helpt op deze manier wel het dames veldrijden vooruit.

0
oscarito1908 26 november 2018 om 21:40

Matje trekt het niveau enorm omhoog. Het is aan de concurrentie om dat ook te proberen.

Het geeft de sport meer aanzien. Dat de Vlaamse bier supporter het niet leuk boeit mij geen snars. Ik geniet van zijn manier van rijden.

0
Pietspeed 27 november 2018 om 07:05

Vlaamse fan vind t ook geweldig. Evenals dat veel Nederlanders bijvoorbeeld van Nijs genoten

0
moa 26 november 2018 om 21:56

Alhoewel ik het een non discussie vind aangezien MVDP enkel op zijn identiteitskaart een Nederlander is en voor de rest een Vlaming is er misschien wel een probleem op komst.

-Zelf ervaren dat er minder publiek komt kijken naar de cross
-Vlaamse sponsors willen af en toe een vlaamse winnaar
-Nederlanders winnen alles bij de mannen en de vrouwen
-waar zijn de Nederlandse sponsoren?
-waar zijn de Nederlandse crossen?

Ja, MVDP trekt niveau op, maar de toeschouwers haken af, en de sponsoren zullen volgen. Dat is toch echt een probleem hoor.

0
Kelder is de Man 26 november 2018 om 22:07

‘..aangezien MVDP enkel op zijn identiteitskaart een Nederlander is en voor de rest een Vlaming is’

Uiteindelijk zijn alle Vlamingen gewoon Nederlanders.

0
Mwielerfan 26 november 2018 om 23:08

Van der steene cant arzuffi en keough hebben ook crossen gewonnen

0
ParijsTours2004 26 november 2018 om 22:42

Dat gelul over dat het eigenlijk een Vlaming is… Er wonen heel veel Nederlanders over de grens, daar krijg je nog geen andere nationaliteit van. Zo wonen er ook veel Belgen en Duitsers in Nederland, daarmee zijn ze nog geen Nederlander!
Je kunt wel van nationaliteit veranderen als je dat wilt, dan moet je naturaliseren. Dat heeft MvdP niet gedaan, dus is hij Nederlander. Heel simpel.

0
Domestique 26 november 2018 om 22:45

Is het hier eigenlijk een website over wat nu het beste land is, of een site voor wielerliefhebbers? Begint hier lachwekkende vormen aan te nemen :p

0
Kelder is de Man 26 november 2018 om 23:14

+veel.. omdat ie het goed doet.. dan is het een vlaming. Hoog tijd om eens aan Matje te vragen wat hij zich voelt.

0
Pietspeed 27 november 2018 om 06:51

Eens, idd heel simpel

0
Romāns Vainšteins 26 november 2018 om 22:53

Hoog sigaar-uit-eigen-doos-keuren dit relaas. Hij is de opperboboaap-op-papier in deze uithoek, ongeacht van wat er precies gebeurt vind ie het per definitie allemaal mega-geweldig.

0
JoMi 26 november 2018 om 23:51

Van den Abeele verdedigt inderdaad ‘zijn winkel’. Maar het is wel zo dat dankzij VdP en WvA ook in de zomer af en toe over het veldrijden gepraat wordt. Of dat het veldrijden vooruit helpt, is dan weer een andere vraag

0
Vincent Lacressonniere 27 november 2018 om 00:59

Hoe gaat het met wielerits.be?
Ik wil niet lullig doen, maar het is cyclocross wat de klok slaat op de Nederlandse site. Suffe sport.

Begrijp me niet verkeerd: ik vind het meer dan leuk dat de Belgen hier rondhangen. Daar kun je wel mee over koers praten, die hebben er verstand van. Ik vind het enkel suf dat er een Belgische variant van de site wordt gelanceerd met de belofte dat daar meer de focus is op de cross, terwijl vervolgens wierflits.nl werkelijk wordt volgelpempt met iedere cycloscheet, van de junioren tot de dames tot de tussenstanden van weet ik welke oninteressante tussenstand dan ook. Leuk voor de liefhebber misschien, maar supersuf vooral ook. Lekker naar wielerflits.be ermee.

0
JoMi 27 november 2018 om 06:36

voor jou misschien een suffe sport, maar ik ben blij dat ik die cycloscheten en tussenstanden hier kan lezen

0
Pietspeed 27 november 2018 om 07:00

Het wegseizoen zit er op. Valt dan niet zoveel over te praten als cross. En wie zegt dan dat op deze site alleen Belgen zouden zitten? Als je de site of reacties niet aanstaan, lees je t toch gewoon niet. Of je begint een verhaal over t wegwielrennen, toch?

0
Arry1337 27 november 2018 om 08:08

Wat een reactie zeg :/

“Ik wil niet lullig doen..”
Ow, en wat wil je precies wel doen dan? Niet-onderbouwd?

“Suffe sport..”
Waarom? Wat is er zo ‘gedachteloos’ aan? Wat dat betreft is van A naar B rijden over 200 km stuk vlakke weg in essentie toch veel ‘suffer’?

“Die hebben er wel verstand van..”
Ow ja, generaliseren helpt bij het overbrengen van een.. Wat is dit verhaal eigenlijk? Een slecht onderbouwde ‘mening’?

“met de belofte dat daar meer de focus is op de Cross”
Zou ik mogen zien waar dat beloofd is? Want volgens mij leg je de redactie nu dingen in de mond die jou goed uit zouden komen… Zonder nog steeds ook maar 1 goede reden te geven.

“Oninteressante tussenstanden?”
Wat een supersuffe mening zeg….

0
kielabokki 27 november 2018 om 09:51

Ook gewoon het gevolg van de komst van Nico Dick. Meer eigen artikelen, ijverig baasje!

Hoop dat dat straks bij het wegseizoen ook zo gaat, want is prima ontwikkeling. Nico ga jij straks ook zoveel rondom het wegwielrennen schrijven?

0
Doordrijver 27 november 2018 om 12:19

Dat met twee sites werken slaat natuurlijk nergens op. Ik wil als Belg reageren en het gaat niet. Ik zie dingen hier verschijnen en vice versa. 1 site, alle berichten, alle reacties. Je creëert nog meer tweedracht op deze manier.

0
FDJ 27 november 2018 om 12:45

Ik zou liever meer baanwielrennen zien. Spectaculair en internationaal gezien ook meer aanzien. Cross op .be en baan op .nl zou een overweging zijn.

0
vluggejapie 27 november 2018 om 08:03

Interesseert me niet, nog steeds saai. Wel benieuwd hoe vdP het op de weg zou doen.

0
tendam 27 november 2018 om 09:01

Van den Abeele is zoals de fanatieke Van der Poel-fans op dit forum: ja maar het is toch prachtig! Ja maar het is toch knap!

Daar gaat het niet om, sport gedijt bij spanning en strijd. En die is er niet.

0
Pol 27 november 2018 om 09:36

tendam
Hou nu eens op dat negatieve gedoe over van der Poel, ik ben doodziek van jou. Heb je in dit interview gelezen van Liboton die won ook alle veldritten. En de cross is nog springlevend. Kijk naar het aantal bezoekers elke week.

0
tendam 27 november 2018 om 09:46

@pol
De kijkcijfers lopen terug, dat is gewoon een feit. Dus hoe knap het ook is van Van der Poel, zelfs jij zou toch liever hebben dat hij ’n beetje tegenstand krijgt? Daar kan hij verder weinig aan doen, maar als mensen de cross saai vinden is dat ook weer niet zo raar.

0
Zjoske 27 november 2018 om 12:34

Sport gedijt ook bij een hoog niveau, ook al is er geen strijd.
Barcelona – Leganes trekt ook meer dan een gemiddeld aantal kijkers en toch wordt het nooit spannend.

0
Tour 27 november 2018 om 10:13

Dat de kijkcijfers terug lopen, komt omdat ; de poes haar jongen niet meer terug kan vinden in deze veldrit kalender.
Dan is het wel te zien, dan weer niet. Dan om punten, dan voor het land en dan weer voor tijd.
Komende periode zonder de topper s , dat gaat vast meer strijd opleveren.

0
Taliesin 27 november 2018 om 12:13

Interesse in het veldrijden is nog steeds uitstekend, staat bomvol bij de meeste crossen.

0
FDJ 27 november 2018 om 14:36

In Belgie ja. Ik zag van de week een finishfilmpje van een EKZ cross in Zwitserland waar werkelijk geen kip stond te kijken.

0
moa 27 november 2018 om 15:22

Ik ben in Koksijde in ieder geval niet gebleven tot het einde.

MVDP rijdt de rest na 3 km al op een 300m. Dat kan toch gewoon niet. Iedereen staat fris aan de start, zonder inspanning. Hij rijdt ze gewoon los uit het wiel. ? Niemand die kan aanhaken. Ik heb dat nog nooit gezien. Dat kon Merckx zelfs niet.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone