WielerFlits interviewt Tankink: “Ik stel hoge doelen dit jaar”

zaterdag 16 januari 2010 om 09:25

Bram Tankink kijkt terug op twee wisselende jaren bij de Rabobankploeg, mede door valpartijen en blessures kon ‘The beast from the east’ niet altijd zijn kwaliteiten tonen. Zo kon hij zich niet tonen in de voorjaarsklassiekers en nam hij niet deel aan de Tour de France. Meedoen aan de Vuelta maakte het jaar enigszins goed. Aan WielerFlits liet de voormalig mountainbiker weten dit jaar eindelijk eens bij Rabobank te willen tonen wat hij echt kan.

Hoe kijk je terug op afgelopen jaar?
“Ik kijk met gemengde gevoelens terug op afgelopen jaar. Ik heb veel last gehad van die zitvlak blessure. Die heeft mijn halve voorjaar verknald, maar er ook voor gezorgd dat ik mij niet in de Tour-selectie kon rijden. Gelukkig heb ik mijn jaar nog recht kunnen trekken met de Vuelta. Ik heb wel een goede Ronde van Spanje gereden, maar er blijft wel een ontevreden gevoel hangen. Dan ga je de winter in met het idee dat dit volgend jaar moet veranderen. Ik ben 30 jaar en ik weet dat ik alles voor mijn sport doe, tenminste wat in mijn vermogen ligt. Dan vraag je je af, waarom lukte het twee jaar geleden wel toen ik bij Quick-Step zat en afgelopen jaar niet meer. Dat ga je dan analyseren, je gaat terugkijken. Ik ben twee keer overgestapt op een ander fiets, ander zadel, schoenen, pendalen. noem maar op. Dan ga je je afvragen of het daaraan ligt of dat het probleem toch bij mijzelf ligt. Omdat je slecht gaat rijden, gaat het ook in je hoofd meespelen. Van de trainingsmethode wist ik dat het daar niet aan kon liggen, daar ben ik er juist op vooruitgegaan.”

Denk je dat het aan je positie op de fiets lag?
“Als je kijkt naar mijn positie op de fiets, dan is daar de afgelopen twee jaar veel in veranderd. Ik ben de afgelopen jaren anders op de fiets gaan zitten door verandering van materiaal. Ik ben bij iemand geweest die zei dat ik veel te hoog zat en daardoor krijg je last van je rug, en vervolgens van je zitvlak. Daardoor was ik constant in de problemen met mijn fysieke gesteldheid, omdat ik gewoon niet lekker op het zadel zat. Ik heb heel wat zadels geprobeerd afgelopen jaar, ik zat er nooit lekker op. Bovendien ben ik 2 keer van fietsmerk gewisseld, ik hoop dat het nu verleden tijd is.”

Was je dan wel tevreden over je eerste jaar Rabobank, in 2008?
“In 2008 reed ik best goed, alleen viel ik heel erg veel. In mijn eerste jaar Rabo viel ik meer dan al die jaren bij elkaar. Iedere keer hield ik ook wel wat over aan die vallen, ook een keer mijn knie, waardoor ik een groot deel van de klassiekers miste. Tot Parijs-Nice was ik al 5 keer gevallen en toen in de Tour ook nog een keer.”

“Mijn sterkste punt is juist om in lastige klassiekers en wedstrijden met nat weer goed te rijden. Daar kom je ineens niet uit te voeten en dat heeft zich vorig jaar voorgezet. We zitten nu in januari, en ik heb nu het idee dat ik prettiger en met meer vertrouwen op de fiets zit. Dat is heel belangrijk.”

“Mijn vriendin zei laatst een keer het idee te hebben dat ik het vertrouwen kwijt was. Ze vroeg waar is nou die zelfverzekerde Bram die je bij Quick-Step was. Ik was enorm aan het twijfelen aan alles wat ik deed. Dat zijn dingen die niet moeten gaan spelen bij een topsporter, gelukkig heeft de Vuelta me toch weer vertrouwen gegeven.”

Hoe bevalt het je überhaupt bij Rabobank?
“Qua sfeer zit ik echt op de juiste plek bij de Rabobank, het bevalt mij echt goed. Ik ben echt blij dat ik voor Rabobank rijd. Helaas voor mij zijn het niet twee gelukkige jaren geweest en heb ik niet kunnen brengen wat ik verwacht had. Dit zorgt toch voor een bedrukte stemming bij mijzelf. De kern van de ploeg is echt goed. Kijk naar het verloop, er zijn 3 à 4 renners weggegaan en daarvan zijn er maar twee uit zichzelf vertrokken. Vergelijk dit eens met andere ploegen. Bij Rabo gaan er echt in verhouding weinig renners weg. Mensen zeggen weleens dat het bij Rabobank zo serieus is enzovoort. Maar er zijn maar weinig renners die bij ons uit zichzelf weg willen. Sfeer, structuur, professionaliteit, dat is allemaal echt goed. Schijnbaar vindt ook iedereen dat hij zich kan ontplooien zoals hij zelf wil.”

Was dit in je eerste jaar ook al of is die ommezwaai pas later gekomen?
“Vorig jaar is die positieve vibe er gekomen met Harold Knebel. Er is sindsdien echt een positieve sfeer in de ploeg gekomen. Knebel komt uit een andere wereld en kijkt zodoende ook anders tegen zo’n ploeg aan. Dat zie je het laatste jaar terug, grappig is dat hij eigenlijk een zakenman is en een zakelijke opstelling heeft.”

“Maar afgelopen jaar hebben we voor het eerst met ploeg een paar keer samen om tafel gezeten en dan is de sfeer echt goed. Gesink viel in Vuelta en dan is er geen mineur, iedereen zet zijn schouders eronder en we gaan vol goede moed door.”

Hoe ziet je opbouw er dit jaar uit?
“Ik start in de Ronde van Mallorca, dan ga ik naar de Algarve en dan de Omloop Het Nieuwsblad. Daarna rijd ik Parijs-Nice, Milaan-San Remo, E3-Prijs, Gent-Wevelgem en dan de Ronde van het Baskenland. Normaal zou ik de Ronde van Vlaanderen rijden, maar zelf heb ik gevraagd of ik een extra etappekoers mag rijden. Mijn doel is om mij meer toe te leggen op de Ardense klassiekers. Ik denk hier beter uit de voeten te kunnen, dan moet je geen Vlaanderen rijden. Je moet je wel anders voorbereiden op de Ardense klassiekers. Als je na Parijs-Nice dan geen etappekoersen meer rijdt, dan is dit in mijn ogen richting de Ardense wedstrijden niet goed. In de Amstel Gold Race en in Luik had ik twee jaar geleden toch wel het idee dat ik hier beter was dan in de Ronde.”

Waar ligt je piek dit jaar en wat zijn je doelen?
“Ik hoop goed te zijn in de Brabantse Pijl, een super mooie wedstrijd, en de E3-prijs. Alleen zal de Brabantse Pijl dit jaar enorm zwaar bezet zijn door de verandering van datum. Na de voorjaarswedstrijden is het doel mij in de Tour-selectie te rijden. Als Nederlander is het toch een hoogtepunt om in de Tour te rijden, wanneer hij in eigen land start. Dus daar wil ik starten en dat is dus zeker een doel. Ik wil tonen dat ik bergop kan rijden. Baskenland en Nice zijn daarom doelen op zich om te laten zien dat ik kan klimmen. Ik stel hoge eisen dit jaar aan mijzelf.”

Gaan we dit jaar nog de aanvallende Tankink zien?
“Dat zal zeker kunnen in de Brabantse Pijl en de E3 prijs, of zoals vorig jaar in Parijs-Nice. He was fantastisch hoe we daar reden. Dat zijn mooie dingen en dat willen we dit jaar ook weer laten zien. Dat was echt goed, maar nu moet het wel vertaald worden naar een overwinning. Dat was het enige manco vorig jaar.”

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair