Wie maakt de Tour de France-selectie van LottoNL-Jumbo compleet?

Wie maakt de Tour de France-selectie van LottoNL-Jumbo compleet?

foto: Sirotti

vrijdag 15 juni 2018 om 07:18

LottoNL-Jumbo heeft de helft van haar selectie voor de Tour de France geopenbaard. Kopman Steven Kruijswijk, sprinter Dylan Groenewegen, rittenkaper Robert Gesink en de jonge klimmer Antwan Tolhoek zijn inmiddels zeker. Er blijven nog vier plekjes over. WielerFlits brengt de kanshebbers voor deze posities in kaart.

Zekerheidjes

Na het afhaken van Stef Clement, ontstond er eventjes onduidelijkheid welke renner zijn plek tijdens de komende Tour zou invullen. De ploeg van teammanager Richard Plugge nam die vraagtekens direct weg door Antwan Tolhoek als vierde renner te bekendmaken. Uiteindelijk bestaat het team uit acht renners, waardoor er nog vier posities zijn in te vullen. Maak daar maar twee van, want Primož Roglič en Timo Roosen waren al in december zeker van hun plek.

De 28-jarige Sloveen soleerde vorig jaar naar een prachtige zege in een bergrit en jaagt ook dit jaar op etappes. Gezien zijn vorm dit jaar en zijn tijdritcapaciteiten, zou hij ook kunnen meespelen in de strijd om de gele trui. Roosen is op zijn beurt de nieuwe lead out-man van sprinter Groenewegen. De 25-jarige Tilburger heeft die rol overgenomen van Robert Wagner, die de vorige twee Rondes van Frankrijk de laatste pion in de trein van Groenewegen was.


Namen met potlood
In de blauwdruk van de selectie die reeds voor het huidige wielerjaar al op tafel lag, was er eigenlijk alleen over de laatste plek nog geen beslissing genomen. Door het wegvallen van Clement had dat zich in theorie gemakkelijker kunnen oplossen, ware het niet dat Tolhoek – die de Giro d’Italia vanwege knieproblemen miste, maar de voorbije weken een uitstekende indruk achterliet – zijn plek heeft opgevuld. Daardoor blijven er nog vier namen over voor de laatste twee plekken.

flag-nl Lars Boom

foto: Sirotti

Bij Lars Boom werd de afgelopen winter een hartritmestoornis ontdekt. De kasseienpecialist ging daarvoor onder het mes en miste uiteindelijk het gehele klassieke voorjaar. Na de Waalse Pijl gaf hij aan tijdens de Tour weer op niveau te willen zijn. Tolhoek sprak vol lof over zijn ploeggenoot in het Critérium du Dauphiné, waar Boom een van de motoren was in de ploegentijdrit.

Die discipline staat ook tijdens de derde etappe van de Tour op het programma. De voormalig veldrijder kan met zijn explosiviteit en tijdritcapaciteiten bovendien een belangrijke rol spelen in de sprinttrein van Groenewegen. Boom heeft ook als voordeel dat hij volgens collega-renners een van de beste piloten is om een kopman door het peloton te gidsen, iets wat hij nu doet in de Ronde van Slovenië. Met zijn ervaring en mits in vorm, kan Boom ook voor de dagzege meestrijden in de kasseienrit op dag negen.

flag-no Amund Grøndahl Jansen

foto: Sirotti

Waar Boom in december zeker leek te zijn van zijn stek, was de laatste plek nog open. Leezer, Martens en Amund Grøndahl Jansen kwamen voor die plaats in aanmerking. De 24-jarige Noor – die de Nederlandse taal bijna volledig machtig is – vindt steeds meer zijn draai in de sprinttrein van Groenewegen en is tijdens de Ronde van Slovenië de voorlaatste pion voor onze landgenoot. De vraag is in hoeverre dit een test voor de jongeling is, of dat het betekent dat hij die rol ook in Frankrijk vertolkt.

Hoewel Grøndahl Jansen zich goed manifesteert, staat zijn ervaring in grote rondes in schril contrast met de drie andere  renners in dit lijstje. De Noor reed namelijk nog nooit een drieweekse rittenkoers en spitste zich tot op heden vooral toe op zijn ontwikkeling als eendagscoureur. Hij is wel redelijk explosief en loodste eind 2016 zijn landgenoot Kristoffer Halvorsen naar de wereldtitel bij de beloften. Net als Boom kan Grøndahl Jansen – ondanks zijn jeugdigheid – ook waardevol zijn in de kasseienrit.

flag-nl Tom Leezer

foto: Marcel Koch

Binnen LottoNL-Jumbo en haar voorlopers Belkin, Blanco en Rabobank, is Tom Leezer al jarenlang een van de stille krachten. Een harde werker die je nauwelijks opmerkt, maar die zijn juist onmisbaar voor iedere ploeg. De afgelopen vijf jaren behoorde de 32-jarige Zuid-Hollander steeds tot de voorselectie voor de Tour de France, waarvan hij uiteindelijk vier keer de definitieve selectie haalde. Viermaal wist hij zijn werkzaamheden tot in Parijs te voltooien.

Leezer kan vooral zijn job doen in de sprinttrein rondom Groenewegen. Met zijn jarenlange ervaring weet-ie hoe hij de aanloop naar een massaspurt moet regisseren. Maar aangezien Groenewegen dit seizoen de snelste sprinter lijkt te zijn, kunnen de andere ploegen de verantwoordelijkheid weleens bij LottoNL-Jumbo neerleggen. Iemand zal zich dan moeten wegcijferen om de vroege vlucht terug te halen en daarvoor lijkt Leezer de geschikte renner. Wel volgt hij een andere voorbereiding dan de sprinttrein.

flag-de Paul Martens

foto: Marcel Koch

Waar Leezer niet hetzelfde pad volgt als de groep rondom Groenewegen, doet Paul Martens dat wel. De 34-jarige Duitser maakte tien jaar geleden de overstap naar Rabobank en raakte nadien nooit meer uit de gratie. Net als Leezer, hoort ook Martens intussen tot het meubilair van LottoNL-Jumbo. Waar de Nederlander de edities van 2014, 2015 en 2017 aandeed, was zijn ploeggenoot de laatste drie jaargangen van de partij. Ook Martens kent dus de wetten van de Ronde van Frankrijk.

De Duitser boekte tijdens zijn gehele carrière acht zeges, die hij vooral dankte aan zijn explosiviteit. Vooral op lastigere parcoursen komt hijzelf het beste tot zijn recht, maar tijdens de Tour zal hij vooral als ondersteuning meegaan. Dat kan als wagon in de sprinttrein, maar Martens zou ook als windvanger voor de klimmers kunnen dienen. Een scenario waarin hij moet knechten voor Kruijswijk, Gesink en/of Roglič, is niet ondenkbaar. Zijn jongste hoogtestage verraadt misschien wel zijn deelname.


[poll id=”820″]

Dit artikel delen:

60 Reacties

Diever 15 juni 2018 om 07:34

Als Boom fit is, is hij de betere variant van Grondahl Jansen. Iig voor de rol in de Tour de France als locomotief, kasseienrijder, of op kop sleuren.
Dan zou het daarna gaan tussen Martens en Leezer. Aangezien Martens in het traject Groenewegen zit zou ik hem eerder mee laten gaan. Kunnen eigenlijk ook hetzelfde alleen rijdt Martens beter omhoog.

josi 15 juni 2018 om 07:37

Jansen en Boom, wat mij betreft. Zijn in principe de beste mannen voor de sprinttrein en de kasseienrit. Martens rijdt beter omhoog, maar er zitten er al vier in de selectie die dat veel beter kunnen.

assen 15 juni 2018 om 07:48

Jammer dat ze Tolhoek meenemen. Daar heb je niks aan in de ploegentijdrit en op de kasseien, en in de bergen is t maar de vraag wat je aan m hebt. Als je weet dat je met Tolhoek vrij zeker tot een halve minuut inlevert in de ploegentijdrit dan laat je m toch thuis?

Zowel Jansen als Boom heb je meer aan in tijdrit en kasseien en waaieretappes. Je zult maar in de tweede waaier zitten en je hebt Tolhoek als ondersteuning…

Boom, Leezer, Jansen, Martens, alle vier heb ik ze liever in mijn ploeg dan Tolhoek.

mus van de maasstad 15 juni 2018 om 07:54

Roglic: spreekt voor zich
Roosen: leadout groenewegen
Boom: kasseien, TTT en uitstekende piloot
Leezer: Goed in sprinttrein, wegkapitein en doir het meenemen van tolhoek ipv clement een extra kracht voor de TTT. Denk dat hij daar meer van waarde is dan janssen. Daarnaast is het nog maar afvragen hoe janssen een 3 weekse verteerd.

gesink/dekker 15 juni 2018 om 07:58

Tom Leezer rekent en bereid zich voor op de Vuelta

krypton 15 juni 2018 om 08:00

Boom moet natuurlijk sowieso mee als je een ploegentijdrit en een kasseienrit hebt.

@Assen
Nou een halve minuut zal dat echt niet kosten door één renner hoor. En zou goed kunnen dat hij er af gaat als één van de eersten. Ze hoeven er niet alle acht bij te zijn aan de finish hè.

52voor11achter 15 juni 2018 om 08:01

@assen
Is dat niet wat kortzichtig? Kruijswijk is een kandidaat top-5 rijder. Hij heeft niet alleen in de TTT en naar Roubaix de juiste hulp nodig maar ook in de bergen. Roglic en Gesink zijn dan niet genoeg, zeker als Roglic ook als schaduwkopman wordt uitgespeeld.

KimJungPoels 15 juni 2018 om 08:12

Zeker kortzichtig, en dan ook nog daarbij. Noem mij een waaiersituatie waar Boom, Grondahl, Roosen, Gesink en Roglic en Kruijswijk zelf het niet kunnen herstellen waar Martens of Leezer het verschil voor je maken. Ik geloof niet dat die situatie zich 1x in de 50 jaar voordoet.

r_nijman 15 juni 2018 om 08:17

@ 52voor11achter: Top-5?Is dat zo? Hij vindt het wellicht zelf wel, maar met de verwachte tegenstand van Froome, Quintana, Porte, Dumoulin, Nibali, Bardet, Uran, Adam Yates, Thomas, Fuglsang, Valverde, Landa, Zakarin en ploeggenoot Roglic zijn er meer kapers voor een top-5 op de kust. Zelf verwacht ik (mening!) dat minimaal de helft van bovenstaande namen boven Steven in de eindrangschikking zal staan, dus een top 10 plaats zou al heel goed zijn, lijkt me.

wiebipedia 15 juni 2018 om 08:38

Kruiswijk heeft ook gewoon ooit de giro verloren op slechts een stuurfout. Dat lijken mensen te vergeten. Het was ook niet zo dat het een slecht bezette Giro was. SK hoort gewoon bij de betere klassementsrenners van dit moment. Dat mensen Adam yates, Zakarin, Fuglsang, Thomas wel als kanshebbers zien, maar Kruiswijk dan niet lijkt me een beetje vreemd.

Jungle Man 15 juni 2018 om 08:40

een beetje meer hulp voor Kruiswijk, en minder focus op (saaie) sprints zou ik toejuichen.
Echter begrijp ik wel dat de hoogste kans op etappewinst toch bij Groenewegen ligt.

Secondant 15 juni 2018 om 08:41

Zeven namen zijn bekend, Jansen is volgens mij al lang bevestigd:
Gesink, Kruiswijk, Roglic, Groenewegen, Jansen, Roosen, Tolhoek

Blijft alleen de keuze tussen Boom, Leezer of Martens over. Ik zou voor Boom gaan, maar verwacht dat Lotto NL Jumbo voor Martens gaat omdat die al het hele jaar met Groenewegen voeral koerst.

Bizziecle 15 juni 2018 om 08:45

Porte,Fuglsang,Thomas,Yates,Zakarin en Roglic kunnen nauwelijks betere andelbrieven in grote rondes overleggen dan Kruiswijk

Bizziecle 15 juni 2018 om 08:47

Wiebepedia + 1, en Porte mooet het nog steeds bewijzen

KimJungPoels 15 juni 2018 om 08:52

Tsja, de vraag is of die Giro nu de echte waarheid is over Kruijswijk of dat hij daar zwaar boven zichzelf uit steeg. In de meeste andere grote en kleinere rondes die goed bezet zijn is het toch vaak ploeteren voor een plekje in de top-10.

martini151 15 juni 2018 om 08:54

500 stemmen en slechts 423 voor Roglic. Ik vraag me echt af of dat serieuze stemmen zijn. En zo ja, wat de beweegreden is om Roglic thuis te laten.

Johnny7 15 juni 2018 om 08:55

Weinig ondersteuning voor Kruijswijk en Roglic in de bergen. Heb je ook niet echt nodig natuurlijk maar goed dat dachten ze 2 jaar geleden in de Giro ook.

Verder kan je Boom en nog een persoon voor het vlakke meenemen.

samuello 15 juni 2018 om 08:56

@bizziecle: yates en zakarin hebben de afgelopen jaren meerdere keren goed gepresteerd in grote rondes. Kruiswijk deed een keer mee voor winst, maar verder is het er nog niet echt uitgekomen. Daarnaast vind ik de Tour ook minder goed bij hem passen dan de Giro. Porte schat ik daarnaast zeer hoog in, maar dat is niet op prestaties gebaseerd.

Ontopic: Ik zou voor boom en Martens gaan als ik het zo lees. Jansen is iets te onervaren en leezer en Martens vertolken dezelfde rol, terwijl Martens overall beter is denk ik. Leezer heb je wel meer aan in de kassei etappe, maar ik vind dat die etappe overschat wordt. Wel zou ik het vreemd vinden als de huidige trein van Groenewegen niet dezelfde is in de Tour.

Laatste man 15 juni 2018 om 08:57

Boom en Martens wellicht. Jansen is ook een serieuze optie. Tolhoek is m.i. niet nodig, wel leuk.

tendam 15 juni 2018 om 09:00

@kimjungpoels
De niet-scorebordjournalisten zagen al jaren een Kruijswijk die in de 3e week van de Giro bij de beteren hoorde, terwijl hij zich in de eerdere ritten bepaald niet had gespaard. Als hij zich dan wel spaarde moest er iets moois uit kunnen rollen. Dat was dus ook zo, wel nog beter dan verwacht, maar de eendagsvlieg die velen nu van hem maken is hij bepaald niet.

DrJ 15 juni 2018 om 09:02

Kruijswijk
Roglic
Groenewegen
Roosen
Jansen
Tolhoek
Gesink
Boom

Dat zou ik doen.

assen 15 juni 2018 om 09:09

Verlies in de TTT met Tolhoek is een zekerheid. En ja, op een TTT van 30+ km scheelt een slechte renner in ruil voor een goede renner een halve minuut (of meer).

Sephiroth 15 juni 2018 om 09:12

Roosen,roglic, Jansen en Martens was het heel lang voor mij. Het lijkt er echter op dat boom mischen toch weer zijn niveau haalt. De heuvel ondersteuning die Martens kan bieden weegt echter zwaar voor mij. Dus nu twijfel ik tussen boom en Jansen. Heb boom en Martens gekozen naast roglic en Roosen

LaurentJalabert 15 juni 2018 om 09:16

Eigenlijk een heel onlogisch team door zowel Gesink als Roglic mee te nemen als “rittenkaper” wat dat dan ook in godsnaam mag zijn.
Naar mijn idee ga je of voor het klassement en neem je mensen met een vrije rol mee of je gaat voor de sprint en neem je mensen met een vrije rol mee. Een combi sprint – klassement is dan ook nog wel mogelijk, maar wordt al lastig.
De Supermarktboys gaan echter voor alle drie…. Zoals de vriendin van Dylan al eens mooi zei “HOE DAN?”.

horsm 15 juni 2018 om 09:25

Roglic, Roosen, Jansen, Boom.

De mini-trein Jansen-Roosen-Groenewegen rijdt prima. Boom zou normaal een no-brainer zijn (ervaring, ploegentijdrit, sprinttrein & kopmannen piloteren door het peloton). De vraagtekens kwamen op vanwege zijn hartoperatie. Maar hij lijkt net op tijd fit.

Reserve: Leezer.

(En ik had Martens gedaan ipv Tolhoek: kan zowel eventuele gaten in Dylan’s trein opvullen en voorbereidend werk doen voor de bergkopmannen)

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair