WF interviewt Wouter Mol: “De Tour rijden is een droom”

zondag 21 maart 2010 om 08:39

Vacansoleil-renner Wouter Mol maakte dit jaar naam in het peloton door de Ronde van Qatar op zijn naam te schrijven. Het was voor de Noord-Hollander zijn grootste overwinning. in zijn carrière, die hij startte bij Team Moser. Later kwam hij bij het team van P3Transfer terecht, waarna hij meegroeide toen de ploeg het ProContinentale circuit in ging als Vacansoleil. Wat betekent deze overwinning voor de rest van zijn carrière, en gaan we hem dit seizoen vaker zien juichen? WielerFlits sprak met de 1.95 meter lange renner uit Heerhugowaard.

Vorig jaar
Afgelopen jaar kreeg Mol pas op het laatste moment contractverlening aangeboden van zijn ploeg Vacansoleil. Hij had zijn kwaliteiten, mede door pech, niet genoeg kunnen tonen om eerder verlenging af te dwingen. Zelf zag de Noord-Hollander dit niet direct als een gebrek aan vertrouwen. “Ik denk niet dat ik wakker geschud moest worden. Ik heb het kleine aantal kansen dat ik kreeg in het voorjaar om mij te tonen laten liggen door pech. Daardoor word je minder opgesteld en rij je de net iets minder grote wedstrijden, waarin het net weer iets minder opvalt als je presteert. Na het NK krijg je dan het tweede deel van het seizoen om iets recht te zetten. Door een hardnekkig darmvirus, opgelopen op een trainingskamp met de ploeg in de Ardennen, werd dat ook weer lastig. Gelukkig zat alles aan het eind van het seizoen nog een beetje mee en kon ik het seizoen toch nog goed afsluiten.”

Voorbereiding
Wel was het voor de renner van de blauwgele formatie een reden om in de winter harder te trainen. Direct bij de eerste wedstrijd in goede conditie aan de start staan, dat was het doel. “Ik ben in de winter wat eerder meer uren gaan maken en wat eerder intensiever gaan trainen, waardoor ik wat eerder in het seizoen goed zou zijn om de trein naar de mooie koersen in april niet te missen. Met winst in de Ronde van Qatar liet ik zien dat ik in orde was.”

Seizoensstart
De goede vorm doortrekken na zijn prachtige overwinning in het oliestaatje zat er voor de 27-jarige renner door een griepje niet in. “Helaas werd ik bij terugkomst in Nederland ziek waardoor ik even een terugslag had, maar ik ben op dit moment alweer goed op weg richting goede vorm. Het is nu zaak om te laten zien dat het winnen van de Ronde van Qatar geen toevalstreffer was”, vertelt Mol ambitieus.

Aanvaller
Met 1.95 meter aan lengte en ruim 80 kilo aan gewicht is Mol een renner die opvalt in het peloton, maar die ook goed zijn mannetje staat op een korte klim. De winnaar van Qatar schrijft zichzelf verschillende kwaliteiten als coureur toe. “Ik zie mijzelf als een aanvaller, waaiercoureur, een renner die de Limburgse en Vlaamse heuvels goed verteert en als een renner die met een kleine groep goed kan aankomen. De ééndagskoersen in België en Nederland zijn dan ook de koersen waar ik me thuis voel. Het liefst behaal ik zelf natuurlijk mooie uitslagen, maar juist door mijn gestalte kan ik ook veel beteken voor ploegmakkers die soms net iets meer kans maken op een overwinning.”

Bekendheid
Zoals gezegd schreef Wouter Mol in februari zijn grootste overwinning tot nu toe op zijn palmares bij: het eindeklassement van de Ronde van Qatar. Door het winnen van deze meerdaagse etappekoers in de woestijn, waar veel grote ploegen en namen aan deelnamen, is zijn positie in de ploeg of peloton niet direct veranderd. Naam heeft hij uiteraard wel gemaakt. “Mijn winst in de Tour of Qatar heeft er in ieder geval voor gezorgd dat Wouter Mol geen onbekende renner meer in het peloton is, ik weet niet of er anders naar mij gekeken wordt. Er wordt overal ook gewoon weer verder gekoerst natuurlijk met weer allemaal nieuwe winnaars. Binnen de ploeg moet ik me de komende tijd ook gewoon weer bewijzen om de mooie koersen te kunnen rijden. Wat dat betreft is er niets veranderd. Als ik komend jaar niet tot november hoef te wachten voor een contract ben ik al tevreden.”

Twijfel
In de tweede etappe van de Ronde van Qatar legde Mol de basis voor zijn eindwinst. Samen met de Belg Geert Steurs reed de Vacansoleilrenner de hele dag vooruit en werd de buit verdeeld. Steurs de etappe, Mol de gele trui en kans op het eindklassement. Bang dat de eindwinst hem zou ontglippen, was hij niet. Wel was er soms onzekerheid. “Als je na de tweede etappe aan de leiding komt te staan weet je natuurlijk niet of je het tot de laatste dag gaat volhouden. Je kunt het op z’n minst proberen. Na de vijfde etappe, waarin ik aan het eind van de etappe nog even onderdeel was van een veertien man sterke eerste waaier, wist ik het zeker dat het wel heel gek moest lopen om mij nog van de eindwinst te houden. Ik heb er nooit aan gedacht om het verloop van de tweede etappe anders te doen laten zijn.”

Vacansoleil
Net als veel Nederlandse wielerfans is de Noord-Hollander zelf ook blij en verrast over het goede presteren van zijn ploeg Vacansoleil. “Dat het zo goed gaat is super natuurlijk! Je kunt verwachtingen hebben en als je die dan overtreft kan je niets anders doen dan blij zijn natuurlijk. Het is iets wat ze ons niet meer afpakken. Het moeilijkste is nu om te blijven presteren.”

Tour de France
Rond deze periode zal Vacansoleil te horen krijgen of de ploeg wordt uitgenodigd voor de Tour de France. Waar Lieuwe Westra in december aan WielerFlits nog liet weten de kansen op Tourdeelname op vijftig procent in te schatten, schat Mol de kans op 30 procent in. “Er zijn nog een aantal ploegen die hopen op een paar wildcards. De precieze aantallen ken ik niet. Het is leuk dat we zo goed presteren in het voorjaar maar ik weet niet of dat wel invloed heeft op de keuze van de A.S.O. Uiteindelijk bepalen zij en alleen zij wie er wel en niet mag starten en daar is meer voor nodig dan alleen wat resultaten. Prestaties zullen slechts een klein onderdeel zijn van het totaal plaatje van een ploeg. Ik schat onze kans in op 30 procent.”

Deelname
Of Mol bij Tourdeelname ook mee mag met de ploeg is nog niet bekend. “Welke renners bij eventuele deelname zullen starten in Rotterdam is nog niet bekend. Of ik daar bij zal zijn dus ook niet. De droom van elke renner is natuurlijk ooit de Tour de France eens te rijden, en dat is voor mij niet anders.”

Teamgenoten
Met 27 jaar is Mol geen jonge renner meer, toch staat hij redelijk aan het begin van zijn professionele loopbaan. Binnen de ploeg krijgt hij tips en informatie van Matthé Pronk en Bobby Traksel. “We hebben een aantal ervaren renners in de ploeg zoals Pronk en Traksel die vol zitten met kennis van voeding, training, wedstrijdtactiek en noem maar op. Zij geven vaak tips en hints waar de jongere renners weer hun voordeel mee kunnen doen. Dat gebeurt overal, tijdens de voorbespreking, in de koers, in de nabespreking of op de hotelkamer. Het is vervolgens voor elke renner zelf zijn taak om er uit te pakken wat hij ermee kan doen.”

Toekomst
Hoe de toekomst van de winnaar van de Ronde van Qatar er uitziet is in de sportwereld koffiedik kijken. Ambities heeft Mol natuurlijk wel. “Ik ben geen waarzegger, dus hoe mijn toekomst eruit ziet is ook voor mij een vraag. Ik hoop natuurlijk op aanbiedingen van grotere ploegen want dat zou betekenen dat mijn prestaties zijn opgevallen. Of ik dan bij Vacansoleil zal blijven of een overstap maak is van vele factoren afhankelijk. Voor de toekomst zie ik mijzelf wel instaat om elk jaar twee á drie mooie koersen te winnen en hopelijk zit daar de komende jaren een keer een grote vis bij.”

Pieken
Vacansoleil heeft een wildcard ontvangen voor Parijs-Roubaix, met het porstuur van de Noord-Hollander is dit een koers die hem zou moeten liggen. “Parijs-Roubaix is een wedstrijd die hoog op mijn verlanglijstje staat. Ik denk daar wel wat te kunnen laten zien al is het natuurlijk geen makkelijke wedstrijd. Begin april is sowieso wel een mooie periode op in orde te zijn, met ook nog de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. Later het jaar wil ik me ook nog eens tonen op het Nederlands kampioenschap.”

Toekomstdromen
Tot slot heeft iedere wielrenner wel een droomkoers om ooit te winnen. “Willen winnen en kunnen winnen is natuurlijk nog wel een groot verschil. Maar als we praten over willen winnen dan staat een regenboogtrui toch wel heel mooi in mijn prijzenkast, al doet de kei van Parijs-Roubaix er niet veel voor onder. Bij het kunnen winnen richt ik mijn ogen eerst maar eens op het NK dat dit jaar wordt verreden in het Limburgse Beek.”

Wat zijn de prognoses van Wouter Mol voor het voorjaar?
Milaan-Sanremo: Daniele Bennati
Ronde van Vlaanderen: Nick Nuyens
Parijs-Roubaix: Tom Boonen
Amstel Gold Race: Karsten Kroon
Waalse Pijl: Damiano Cunego
Luik-Bastenaken-Luik: Philippe Gilbert

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone