WF interviewt Matthews: “Sprinten als Cavendish”
zondag 5 december 2010 om 08:53

WF interviewt Matthews: “Sprinten als Cavendish”

Met Michael Matthews lijkt Rabobank één van de grootste talenten van de wielerwereld aan zich gebonden te hebben. Vijf dagen na zijn twintigste verjaardag sprintte hij naar de zege in het WK voor beloften in eigen land. Op de ploegenpresentatie maakte WielerFlits nader kennis met de jonge Australiër.

Tussen de gladgeschoren benen en korte koppies van de Rabobank-renners op het podium stond woensdag één vreemde eend in de bijt. Met een coupe die zelfs een overambitieuze punker nog zou hebben laten blozen, moet het publiek even gedacht hebben dat er een rockartiest in het verkeerde kostuum de bühne op was gestuurd. Maar toen deze wat bedremmeld kijkende jongeman even later een microfoon onder de neus kreeg gedrukt, bleek het de wereldkampioen beloften te zijn.

Terwijl de zaal van de eerste verbazing bijkwam, had Michael Matthews al antwoord gegeven op de vraag waarom hij nu juist voor Rabobank had gekozen. Dat wisten de WielerFlits-lezers onder de genodigden echter toch al, want een week voordat hij in Geelong als eerste de meet passeerde vertelde de ‘Aussie’ aan deze site dat de ploeg “al sinds januari op me lette, vroeg in het jaar een gesprek met me had en echt geïnteresseerd in me leek gedurende het jaar.” Het enige verschil was dat hij ditmaal de naam van Erik Breukink erbij vermeldde.

Een uurtje later zien we Matthews terug in de foyer waar alle renners en pers verzameld zijn. Behalve een journalist van de ploeg zelf, die aandachtig zijn antwoorden optekent, is er weinig interesse in de zongebruinde sprinter. “Ik zou wel een renner als Thor Hushovd willen zijn, of misschien nog wel beter in de bergen. Michael Rogers begon ook als sprinter, terwijl hij nu een klassementsman is. Dat zou mij ook kunnen gebeuren.” Het is duidelijk, Michael Matthews is een man met ambitie. “Ik zou ook wel zo willen sprinten als Cavendish, hij is een fantastische renner”. Veel ambitie.

Vol lof spreekt de snelle jongeling over zijn Britse voorbeeld, die met zijn trein alle concurrenten te snel af is. Heeft Matthews zelf ook een trein nodig dan? In Geelong leek hij het prima zonder af te kunnen. “Ik heb inderdaad nog nooit een lead-out gehad, dat was ook niet nodig bij de beloften. Misschien wel bij de profs.” Als jonge renner bij een grote ploeg is hij nog niet erg kritisch over zijn programma. Sterker nog, hij weet er bijzonder weinig vanaf. Maar met het rijden van de Tour Down Under gaat in ieder geval een wens in vervulling.

“Het is erg mooi om in mijn thuisland te rijden voor Rabobank. Na die race kijken we gewoon weer hoe het gaat, alles is afhankelijk van mijn vorm. Ik reed afgelopen jaar ook al Down Under, dit keer gaan we een paar dagen van tevoren al settelen. Als ik een kans heb mag ik ervoor gaan, maar we hebben veel sprinters in de ploeg.” Zwaardere wedstrijden staan er voorlopig dus ook nog niet op het programma, maar daar is de man met de bijnaam ‘Bling’ alleen maar nieuwsgierig naar. “In de Tour l’Avenir ging ik prima mee in de zwaardere ritten, dat was voor mezelf ook een hele verrassing.”

Of Rabobank hem ook graag zichzelf in de bergen ziet ontwikkelen, weet hij nog niet. “Ik heb nog niet echt gesproken over dat soort dingen. We kijken wel hoe het loopt. Ik moet eerst maar eens wennen aan het op mezelf wonen.” Momenteel woont Matthews nog in Australië, maar na de Tour Down Under zal hij zijn nieuwe appartement in België betrekken. Met zijn ploeggenoten heeft hij in ieder geval al kennis gemaakt. “Het zijn aardige kerels, en het helpt ook dat de meesten prima Engels spreken. We hadden een bootcamp afgelopen week, om elkaar te leren kennen. Ik denk dat het een heel goed jaar wordt.”

RIDE Magazine