WF interviewt Leukemans: “Liever geen grote ronde”

zaterdag 30 januari 2010 om 14:18

Voor Björn Leukemans stond 2009 in het teken van zijn comeback. Na een dopingzaak over een positieve test op testosteron stond de 32-jarige Belg een jaar aan de kant. Vacansoleil gaf hem een nieuwe kans in wat een moeilijk jaar zou worden. “Het was een jaar van vallen en opstaan,” vertelde hij aan Wielerflits.

Zijn terugkeer ging niet vanzelf. “Het was een zwaar jaar. Zowel mentaal als conditioneel. Ik had een jaar geen wedstrijden gereden waardoor ik gewoon een achterstand had. Daarnaast had ik te lang doorgetraind. Normaal neem je tussen de seizoenen een periode van rust, ik had dat nu niet gedaan. Daardoor was ik aan het einde van het jaar lichamelijk en mentaal op.” In het najaar merkte hij tijdens de Vuelta daar gevolgen van. Leukemans reed de ronde niet uit. Hij kijkt echter niet met spijt terug op zijn deelname. “Het was nodig dat ik daar gereden heb. Het heeft mij goed gedaan.”

Het jaar begon niettemin succesvol. In februari beloonde hij het vertrouwen van de ploegleiding en bezorgde hij zijn nieuwe werkgever tijdens de Ster van Bessèges met een eerste profzege. In zijn geliefde Brabantse Pijl werd hij vierde en in de Ronde van Vlaanderen eindigde hij bij de eerste tien. In de Vuelta kon hij zich in september niet in de kijker rijden. “Ontsnappingen in een grote ronden zijn niets voor mij. Er zijn daar te veel renners die kans denken te maken. In het begin is het oorlog. Daar moet je het soms wel tien keer proberen en wanneer je de elfde keer je pijlen verschoten hebt blijven ze weg.” Liever zou Leukemans dan ook geen grote ronde rijden. “Voor mij hoeft dat niet speciaal. De Giro zou ik het liefst helemaal niet rijden. Die zit te kort op het voorjaar.” Een Tourdeelname wijst hij echter niet bij voorbaat af. “In juli ben ik fysiek altijd op mijn best”.

Leukemans ziet zichzelf in principe als een echte renner voor de klassiekers. Zelf noemt hij Parijs-Roubaix zijn favoriete koers. In 2007 werd hij er al eens vierde. “Daar hoef je niet te veel na te denken en blijven alleen de sterkste renners over. Niet iedereen kan op kasseien rijden. Ik kan dat op een of andere manier wel.” Zijn ambitie voor 2010 ligt dan ook voornamelijk bij de voorjaarsklassiekers. “Ik wil weer finales rijden, in de top tien eindigen.” Tijdens het Vlaams openingsweekend kiest hij voor de Omloop Het Nieuwsblad. “Die koers is veel lastiger als Kuurne. Daar komt het in de finale vaak nog samen.” Hierna richt Leukemans zich op de voorjaarsklassiekers. “Vanaf de week voor de Ronde van Vlaanderen mogen de mensen mij verwachten. Een wedstrijd als Dwars door Vlaanderen moet mij kunnen liggen. Ik ben tevreden wanneer ik in 2010 een koers win van enig niveau. Dat hoeft niet per sé een topklassieker te zijn. Met een wedstrijd als de Omloop of de Brabantse Pijl zou ik al enorm blij zijn.”

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair