WF interviewt Engels: “Hopelijk eens met zegebloemen zwaaien”

woensdag 3 februari 2010 om 18:47

Hij is niet de man van de beslissende demarrage. Ook niet van de messcherpe eindsprint. Inmiddels is Addy Engels wel al aan zijn zesde jaar bij Quick-Step begonnen. Betrouwbaardere knechten zijn moeilijk te vinden. Engels sprak met WielerFlits over het afgelopen jaar en zijn plannen in 2010.

Afgelopen jaar reed de Drenthenaar naast de Giro d’Italia ook nog eens een handvol klassiekers. Helaas kon hij zijn kopmannen in de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race niet aan een zege helpen. Toch kijkt hij terug op een geslaagd seizoen. “Ja, ik kijk zeker positief terug op 2009. Ik heb een constant seizoen gedraaid, iets wat voor een renner als ik belangrijk is. Als knecht moet je niet teveel pieken, maar gewoon zorgen dat je altijd een acceptabel niveau hebt zodat je overal je werk kan doen. En het was mooi om mijn neus nog eens aan het venster te steken op het nationaal kampioenschap.”

Op het NK, gewonnen door Koos Moerenhout, pakte Engels een nette vijfde plaats. Maar ook in 2009 zat er geen overwinning in. Is het dan genoeg om alleen anderen op het podium te helpen? “Aan de ene kant knaagt dat natuurlijk wel, zoals na het kampioenschap waar je er zo dicht bij bent. Anderzijds moet ik eerlijk zeggen dat het inderdaad veel voldoening geeft om te werken voor een kopman die het dan ook nog eens afmaakt. De voldoening is niet even groot, maar groot genoeg om het te blijven doen.”

De 32-jarige Nederlander was er eenmaal zeer dichtbij, en niet in de minste koers. In de twaalfde etappe van de Giro 2006 werd hij tweede, achter de Spanjaard Joan Horrach en voor Emanuele Sella. Denkt hij hier nog steeds aan terug? “Soms ja, dat zal me wel blijven achtervolgen zeker? Zo dicht ben ik er in een grote koers nog nooit bij geweest en dat blijft zuur. Al kan ik ook relativeren en gewoon stellen dat ik die dag een superprestatie geleverd heb voor mijn doen. Maar ik had evengoed kunnen winnen en dat is een groot verschil.”

Hij begon zijn nieuwe seizoen in de Tour Down Under, maar heeft verder geen bepaalde doelen. “Zoals ik eerder al aangaf is pieken voor mij niet echt aan de orde, ik moet zorgen dat ik overal een deftig niveau heb. Maar de periode april/mei is wel het belangrijkst, met veel grote koersen op geschikt terrein. Mijn programma is nooit definitief, maar zal niet veel afwijken van de voorgaande jaren.”

Sinds zijn komst naar Quick-Step is Engels een vaste waarde in de Giro-ploeg van het team. Hij reed ook eens de Tour, in 2002 droeg hij het shirt van Rabobank door Frankrijk. Maar in 2010 zal het waarschijnlijk weer de Italiaanse ronde worden. “Die kans is vrij groot. In onze ploeg ben ik zo’n beetje een vaste waarde geworden voor die koers en zonder noemenswaardige tegenslagen zal ik er in Amsterdam wel bij zijn.”

Engels hoopt nog vele jaren op hoog niveau de wielen rond te kunnen peddelen. “Zoals ik het nu bekijk wil ik nog lang fietsen, zeker nog vijf jaar en misschien wel langer. Maar ik besef ook dat ik op een leeftijd kom dat je dat moeilijk kan zeggen, er kan zoveel gebeuren. En je mag ook niet vergeten dat ik niet de grote kampioen ben die dat allemaal zelf beslist, voor hetzelfde geld krijg ik geen nieuw contract en word ik gedwongen te stoppen. Veel factoren dus die ik niet allemaal in de hand heb. Bij Quick-Step begin ik inmiddels al aan mijn zesde jaar en dat bevalt nog altijd goed, dus ja, waarom niet hier mijn loopbaan afsluiten?”

Dat brengt ons bij de Quick-Step ploeg van 2010, waarin Engels voor het eerst in jaren geen landgenoot meer bij zich heeft. “Steven de Jongh gaan we zeker missen, zo iemand is ook moeilijk vervangbaar. En dan is er ook nog het vertrek van Rosseler (naar RadioShack, red) en Davis (Astana). Maar de ploeg is zeker sterk. Jonge renners ontwikkelen zich sterk en krijgen zo ook de kans die lijn door te trekken. En zeker voor de eendagskoersen blijft het één van de sterkste ploegen ter wereld.”

Wat is eigenlijk de reden dat Engels al zoveel jaar met plezier in Belgische dienst koerst? Is er misschien een verschil met de Nederlandse aanpak? “Of ik me lekkerder voel kan ik moeilijk zeggen, het is al lang geleden dat ik nog in een Nederlandse ploeg reed, maar lekker voel ik me zeker. Verschil is er ook, al is dat heel moeilijk uit te leggen wat dat nu precies is. En je moet ook niet vergeten dat er altijd nog een grote Italiaanse invloed in onze ploeg heerst, en dat heeft me ook altijd aangesproken.”

In 2010 zijn alle ogen natuurlijk ook weer gericht op de kemphanen Alberto Contador en Lance Armstrong. Kan de Texaan nog eens uithalen in zijn geliefde koers? “Ja, ik denk zeker dat Armstrong de Tour nog kan winnen, al is Contador rationeel gezien de grootste kanshebber natuurlijk. Maar Armstrong heeft er nu een vol jaar koersen opzitten, iets wat hij vorig jaar niet had en wat hem zeker heeft parten gespeeld. En niemand in het hele peloton heeft zo’n sterke wil als hij, dus ik acht hem zeker niet kansloos. Sterker nog, ik zou erop durven spelen…”

Om af te sluiten, wie gaat ons in het nieuwe wielerseizoen verrassen? “De verrassing van 2010? Ik hoop werkelijk dat ik in 2010 eens met de zegebloemen mag zwaaien, dat zou in mijn elfde jaar toch echt een verrassing zijn, hahaha! Verder heb ik erg veel vertrouwen in een carrièresprong van mijn ploeggenoot Dries Devenyns. Die heeft hij eigenlijk vorig jaar al gemaakt, maar ik zie hem die lijn zeker verder trekken.”

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone