WF interviewt Ducrot: “Basis talentenaanvoer nog steeds smal”
maandag 15 maart 2010 om 08:57

WF interviewt Ducrot: “Basis talentenaanvoer nog steeds smal”

Menig wielerliefhebber heeft zijn of haar TV tijdens wielerwedstrijden op de NOS afgestemd voor het deskundige co-commentaar van oud-wielrenner Maarten Ducrot. Ducrot geeft hierbij zijn visie op het wielrennen op onorthodoxe wijze. WielerFlits sprak met de commentator over vorig seizoen en blikt vooruit op dit wielerjaar. Aan voorspellingen doet de oud-wielrenner niet.

Welke wedstrijd vond u het mooist om te verslaan in 2009?
Ik vond de Tour de France en dan met name de waaieretappe langs de Camargue waar Armstrong de druk op Contador begon op te voeren de mooiste etappe om te verslaan.

Wat was de grootste deceptie op wielergebied in 2009?
Ik ben journalist, ik verbaas mij slechts. Teleurstelling speelt geen enkele rol. Ik voel alleen mededogen met iemand als Thomas Dekker.

Wat vond u van de Nederlandse wielrenners in 2009?
Leuk om te zien dat het vrijbuiteren à la Vacansoleil het meeste vrucht afwerpt.

Wat verwacht u van de Nederlanders in 2010 en wie wordt de grootste verrassing?
Ik vind voorspellen arrogant. Je legt druk op een topsporter die dat al genoeg van zichzelf doet. De enige voorspelling die ik toch ooit deed was de top drie van de Tour, ik meen 2007 voor Wielerrevue. Die won ik meteen, dus over arrogant gesproken.
Ik hoop wel dat onze talenten voor hun kansen gaan, want dat zit ons Nederlanders in het wielerbloed: vrij en onberekenend de koers hard maken. Boom, Gesink, Hoogerland. Risico is het ploegenspel, dit is een keurslijf. Van Winden vind ik een erg mooie indruk maken. Ik hoop op zo’n uitschieter van hem.

We hebben drie Nederlandse profploegen, Rabobank kiest nog bewuster voor de Nederlanders en talent breekt beter door. Hoe ziet u de toekomst van het Nederlandse wielrennen?
Het Nederlandse wielrennen groeit, maar het wielerpubliek is opportunistisch en de journalisten gaan daarin voorop: één goede dag van een Nederlander en gelijk ‘we prijzen hem de hemel in’ één slechte koers en ‘we nemen weer een nieuwe’. Ik vind de basis van onze talenten aanvoer nog steeds structureel te smal. Er zijn te weinig jongens tussen de 16 en 20 jaar die tegen elkaar koersen. De besten worden te snel geselecteerd, als volwassenen op zakformaat behandeld en gaan dan met elkaar samenwerken in één ploeg in plaats van elkaar het licht uit de ogen rijden. Dodelijk!

Wie ziet u dit jaar de Tour de France winnen? Denkt u dat Armstrong een serieuze bedreiging is voor Contador?
Armstrong kan het fysiek en op individuele kwaliteit niet winnen dus gaat hij een tweede poging doen Contador te ontmantelen. Zijn ploeg heeft hij al ingepikt, hij bestookt hem nu met allerlei psychologische steken onder water. Als Contador niets tegenkomt wint hij; Eén moment van pech, verkeerde positie, onoplettendheid en hij is het haasje. Hij heeft geen ploeg om het recht te zetten.

Wat zijn uw prognoses voor het voorjaar?
Volslagen oninteressant dat te voorspellen. Laten we gaan kijken, hopen op mooie koers en ervan genieten, zodat het vertrouwen in de schoonheid van deze sport zal toenemen.

RIDE Magazine