Westra bekent gebruik cortisonen

zaterdag 28 april 2018 om 10:22
Westra bekent gebruik cortisonen

foto: Sirotti (archief)

Lieuwe Westra heeft tijdens zijn profcarrière cortisonen gebruikt. De Leeuwarder Courant weet te melden dat de Friese wielrenner dat in zijn boek Het Beest, het wielerleven van Lieuwe Westra bekent.

De ex-prof kon de cortisonen gebruiken dankzij een medisch attest dat de ploegarts hem verstrekte. “Je was echt een hele knaap als je een uitslag zonder cortison kon rijden. Naar mijn idee bestond dat niet. Het medisch attest kreeg ik vaak met een geveinsde blessure, bijvoorbeeld een ontsteking in de knie. Het loonde die jaren om een blessure aan de knie te faken. Volgens het rennersboekje liep ik al jaren rond met knieproblemen. Zo kon ik op belangrijke piekmomenten in het seizoen met een kuur cortison beginnen”, legt hij uit in het boek.

De ploegleiding was niet op de hoogte van het gebruik, al denkt hij wel dat ze wisten wat er gebeurde. “De ploegleiding wilde volgens mij in die jaren niet weten wat er speelde: dan konden ze er ook niet op worden aangesproken. Al wisten ze het vaak wel natuurlijk, maar we spraken er niet openlijk over. Wij moesten presteren en het maakte hen niet uit, zolang we maar niet gepakt werden. Wat niet weet, wat niet deert”, zegt hij.

Westra gebruikte de cortisonen naar eigen zeggen vooral voor aandacht. “Ik spoot het in mijn eigen lijf om harder te fietsen, om prijzen te pakken, om complimenten in ontvangst nemen. Ik kon daarvan genieten: aandacht na een sterk optreden. In mijn eerste profjaar werd het mij duidelijk dat met alleen hard trainen er geen overwinningen werden behaald. Wilde je meedoen met de grote jongens, dan moest je de grenzen van het toelaatbare opzoeken.”

Artsen schuldig
Spijt heeft de 35-jarige Westra niet. “Ik vind dat ik het verhaal over de cortisoneninjecties open kan vertellen, omdat ik niet het gevoel heb dat ik echt iets fout heb gedaan. Bijna iedereen van mijn generatie werkte op deze manier naar piekmomenten toe. Hoe denk je dat de klassiekerspecialisten en ronderenners zich van elkaar probeerden te onderscheiden? Die deden het echt niet anders. En de ‘marginal gains’ van Team Sky? Zelfde laken een pak. Als er al een schuldige moet worden aangewezen, is het misschien beter om naar de artsen binnen het wielrennen te kijken. Zij faciliteren dit gedrag door te helpen met attesten”, vertelt hij.

Wel is hij bij dat zijn profcarrière niet eerder op gang is gekomen. De verleiding om dan naar andere prestatiebevorderende middelen te grijpen was volgens hem te groot geweest. “Ik prijs me tot de dag van vandaag gelukkig dat mijn professionele carrière pas in 2009 begon. Had ik eerder de overstap van de amateurs gemaakt, dan was de verleiding mij te sterk geweest. Mijn hand zou naar epo of een variant daarvan hebben gegrepen.”

Westra versleet het overgrote deel van zijn carrière bij Vancansoleil-DCM en Astana. In januari 2017 beëindigde hij zijn carrière om persoonlijke redenen. Zijn grootste zeges als prof zijn etappeoverwinningen in de Ronde van Catalonië, Parijs-Nice en het Critérium du Dauphiné.

Dit artikel delen:

96 Reacties

Pat McQuaid 28 april 2018 om 10:26

Zijn depressies zijn mogelijk ook een bijwerking van steroïden.
Dat zou wat meer bekendheid mogen krijgen..

0
tylerhamilton 28 april 2018 om 10:27

Tja.. ook dit is al bijna geen nieuws meer, ik sta er niet echt van te kijken. En volgens mij is dit net als wat Westra zegt, gewoon standaard in het peloton.

0
petoi 28 april 2018 om 10:31

Had het niet verrassend gevonden als Westra verboden middelen had gebruikt (al kan dat nog steeds). Ik geloof ook wel dat dit gemeengoed is geworden. Blessures veinzen of “uit voorzorg” medicatie nemen. Dat zit namelijk niet alleen in de wielerwereld maar in de maatschappij gaat die richting ook steeds meer op. (Adagium: 1 zieke is er 1 teveel, ongeacht de gevolgen voor de latere generaties, lees resistentie)

0
JosebaBeloki 28 april 2018 om 10:32

Eerlijk, geloof maar half t verhaal. Ik weet dat dit niet de plek is om te speculeren, maar over Vacansoleil hangt al jaren verhalen over doping. Iets zegt me dat dit een kleine bekentenis om het grote verhaal niet te hoeven te vertellen.

Wel benieuwd naar het boek trouwens.

0
Jean Dumas 28 april 2018 om 10:35

Stuk inzichtelijker dan de bekentenis van Kroon. Hopelijk gaat het nu goed met Lieuwe.

0
Pieter Peet 28 april 2018 om 10:36

Vind het wel wat te simpel om jezelf min of meer vrij te pleiten onder het mom van ‘ja maar iedereen deed het’ en vervolgens wel de artsen de schuld te geven…

0
vlek 28 april 2018 om 10:38

Genoeg ploegen waar Westra niet naartoe had kunnen gaan, zonder zijn ‘het hoort erbij’ praktijken op te moeten geven. Dat weet hij zelf ook maar al te goed, dus wat mij betreft is het wat te makkelijk om misbruik van dit soort middelen nu te koppelen aan een halfbakken slachtofferrol.

0
pirazzi 28 april 2018 om 10:44

Hetzelfde deed P. Gilbert ook toch in zijn succesjaar 2011 dus zo erg is dit niet.

0
Spruch 28 april 2018 om 10:46

Lijkt erop dat dat tijdens zijn gehele carrière was, niet alleen tijdens de Vacansoleil periode. En hij is recent gestopt, dus dat betekent dat het nu nog schering en inslag is. Maar weer eens het bewijs dat medische attesten uit het wielrennen moeten. Dat de etappes korter moeten, en niet tig bergetappes zoals vooral de organisaties van de Vuelta en de Giro denken te kunnen doen. Het moet terug naar de menselijke maat. Anders moeten we doping in bepaalde vormen gewoon accepteren. Het is of het 1 of het ander.

Wel moedig van Westra om met deze bekentenis te komen en al zo vlak na zijn carrière. Daarmee laat hij zien dat je er niet jaren mee hoeft te wachten. Triest verhaal als je hoort wat hij allemaal heeft moeten meemaken tijdens zijn carrière/leven, maar wel een goede gozer.

Ook goed dat hij het probleem bij de ploegen/artsen neerlegt. In mijn beleving zijn de renners echt niet de enige schuldigen. De ploegen en artsen houden dit in stand. Dus bij schorsingen van renners, ook gewoon artsen weren en ploegen dikke boetes opleggen en bij herhaling eerste keer korte tijd en daarna voor langere tijd uitsluiten. Als je het systeem aanpakt, is het veel sneller gedaan met dit soort praktijken.

0
Mooie_Mario 28 april 2018 om 10:46

@Pat McQuaid
Zou kunnen, of andersom: emotioneel instabiel waardoor eerder naar doping gegrepen wordt. Hij geeft ook aan dat hij meer fietste voor de aandacht dan dat hij er zelf blij van werd. Ook weer een teken dat het psychisch al niet helemaal lekker zat.

0
Col du Bramont 28 april 2018 om 10:47

Dit kwam en komt misschien ook nog wel veel voor in het peloton. Niet zo vreemd allemaal, je zoekt de grenzen op maar blijft er wel net binnen zodat het niet als doping kan worden gezien.
Renners “prepareren” zich, zoeken de grenzen op en worden daarbij medisch “begeleid”. Je bent pas positief als je wordt gepakt.

0
ronddraaien 28 april 2018 om 10:56

Medische attesten misbruiken is al even oud als het bestaan ervan. 0% pakkans als je je attestje op tijd binnen brengt. Anders kun je het nog altijd op de dokter steken, zoals S Yates.

0
Verweggistan 28 april 2018 om 11:02

Het helpt natuurlijk om het boek te verkopen, maar dit klinkt wel oprecht en eigenlijk ook wel een bevestiging van wat we al dachten. Nog meer redenen om nog eens goed naar die attesten te kijken. Bijvoorbeeld als je cortisonen of een astmamedicijn nodig hebt (soms is het wel echt nodig) dat je dan gedurende die periode dat je het gebruikt niet mag koersen; want je bent duidelijk ziek danwel geblesseerd. (attest is nodig voor out-of-competition controles). En een pleidooi voor een soort onafhankelijke keuringsartsen, die de attesten controleert (of goedkeurt, maar ik kan mij voorstellen dat dat een beetje ondoenbaar is).

0
Veloburto 28 april 2018 om 11:06

Triest dat hij de fout bij de artsen legt en niet bij zichzelf. Stuk minder respect gekregen voor ut beest

0
wielrenner 28 april 2018 om 11:15

Het zou interessant zijn welke profrenners op dit moment over een attest van de arts beschikken…..Ik vermoed dat het een aanzienlijk percentage is.

0
Edjahh 28 april 2018 om 11:18

Another one…

Hoeveel zullen er nog volgen? E. Dekker al bekend?

0
Martino87 28 april 2018 om 11:20

@Spruch, renners gebruiken doping om beter te zijn dan de rest, niet om het parcours aan te kunnen.

0
Spartacus 28 april 2018 om 11:23

Interessante tweet van Stef Clement:

Quote:
Stef
Dankzij het openhartig betoog van @lieuwewestra beschouw ik mezelf vanaf heden als ‘een hele knaap’. ‘Gemeengoed’ is blijkbaar het gebruikelijke excuus-woord geworden voor individuele zwakte. Óf ik loop ongemerkt al mijn hele carrière met oogkleppen op door de wielerwereld…
0
benaffleck 28 april 2018 om 11:23

Als je tijdens die ene beruchte Parijs Nice uit het niets renners als Wiggins en Valverde degradeert tot amateurs denk ik dat er wel iets meer doorheen is gegaan dan enkel cortisonen. Maar ja, waarom bloeddoping bekennen als er geen bewijs is. Van cortisonengebruik knipperen mensen niet eens meer met hun ogen.

0
stateofcycling 28 april 2018 om 11:24

Nee ik ben niet schuldig, wil vooral geld vedienen met mijn boek. Koop mijn boek aub.

0
thorsen 28 april 2018 om 11:26

Hup! Nu doorpakken en al die attesten verbieden, want we wisten al lang dat blessures gefaked worden voor attesten.

Als je een blessure hebt of ziek bent dan blijf je maar lekker thuis, net zoals de rest van ons :)

0
winningmood 28 april 2018 om 11:26

#Stateofcycling: Precies!

0
Fort 28 april 2018 om 11:32

Niet echt overtuigend Lieuwe!

0
limburgia 28 april 2018 om 11:35

Mafketel ! Soms aandacht nodig ?

0
Spruch 28 april 2018 om 11:35

@Martino
Als je drie weken over heel veel bergen moet, en heel veel kilometers moet maken, dan grijp je automatisch naar de medische attesten, puffers, etc. Dat ontkennen en de renners enkel als gladiatoren zien voor ons plezier, getuigt wat mij betreft niet van veel inzicht in het lichaam en zijn grenzen en weinig respect voor de renners.Heeft echt niet alleen met het verslaan van de ander te maken mi. Dat is veel te kort door de bocht.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone