Wereldkampioen Quinn Simmons tekent contract bij Trek-Segafredo

Wereldkampioen Quinn Simmons tekent contract bij Trek-Segafredo

foto: Cor Vos

donderdag 26 september 2019 om 18:28

Kersvers wereldkampioen Quinn Simmons maakt in navolging van Remco Evenepoel rechtstreekse de stap van de junioren naar de WorldTour. De 18-jarige Amerikaan kon de afgelopen tijd rekenen op interesse van CCC, Deceuninck-Quick-Step, Jumbo-Visma, Team Sunweb, BORA-hansrohe en UAE-Emirates, maar de jongeling kiest voor Trek-Segafredo, vernam WielerFlits uit betrouwbare bronnen. Als neoprof tekent hij voor minstens twee jaar.

Op het WK op de weg voor junioren rondde hij donderdag een waar huzarenstukje af. Simmons begon op twee rondes van de finish aan een solo van ruim dertig kilometer. De Amerikaan verdedigde een uur lang een voorsprong van zo’n veertig seconden ten opzichte van de concurrentie. Tijdens het WK tijdrijden een aantal dagen eerder, stelde de youngster nog teleur met een vierde plek. Het was nochtans zijn doelstelling om op beide nummers de regenboogtrui te veroveren, net zoals Remco Evenepoel dat vorig jaar deed.

Als eerstejaars junior reed Simmons in 2018 geen heel opvallend seizoen, al wist hij wel een etappe te winnen in de Saarland Trofeo (UCI Nation’s Cup U19), eindigde hij als derde in Gent-Wevelgem U19 en besloot hij Parijs-Roubaix U19 als zevende. Dit jaar was dat compleet anders. In iedere wedstrijd die Simmons betwiste, was hij quasi-onverslaanbaar. Gent-Wevelgem U19: gewonnen. Junioren Driedaagse van de Axel (eindwinst en drie ritten): met afstand de beste. GP Rüebliland: twee keer tweede, twee gewonnen ritten op vier. Eindwinst met twee en een halve minuut voorsprong. Keizer der Juniores: ook eindwinst.

Veel interesse vanuit de WorldTour
Het mag duidelijk zijn dat Simmons een veelvraat is. De jongeling verblijft vaak in het Nederlandse Sittard, dat als Europese uitvalsbasis geldt voor de diverse Amerikaanse selecties. Zodoende trainde hij vorig jaar al een aantal keer met de renners van Team Sunweb mee, die in het naastgelegen Geleen hun campus hebben. De Duitse ploeg was snel overtuigd en wilde hem graag vastleggen. Het plan was om Simmons eerst te laten groeien binnen het Sunweb Development Team, om dan later in te stromen in de WorldTour-ploeg. Maar daar zag de Amerikaan vanaf; hij wilde meteen naar de WorldTour.

Naarmate het seizoen vorderde, nam de interesse steeds verder toe. Simmons ging mee op trainingskamp met BORA-hansgrohe, CCC en Deceuninck-Quick-Step. De eerste en laatste ploeg waren geen grote verrassing. Beide teams rijden op Specialized, een sponsor van Simmons. Desondanks was die deal met het Amerikaanse fietsmerk niet doorslaggevend. Verschillende partijen die hem wilde inlijven, wisten niet van die verbintenis af. Naast de genoemde vier teams, waren ook Jumbo-Visma, UAE-Emirates, Hagens Berman Axeon en SEG Racing Academy in de markt. Maar uiteindelijk hebben Trek-Segafredo en fietsfabrikant Trek aan het langste eind getrokken.

foto: Cor Vos

Toekomst in de WorldTour
Simmons groeide op in Durango, in de bergen van Colorado. “Toen ik een jaar of vijftien was, reed ik louter en alleen op de mountainbike”, vertelt de Amerikaan na zijn gewonnen WK aan WielerFlits. “Een van de jongens met wie ik weleens ging mountainbiken, reed ook op de weg. Dat was Kevin Vermaerke (Hagens Berman Axeon, red.). Zodoende kwam ik op mij zeventiende in aanraking met wegwielrennen. Door connecties met Spezialized belandde ik bij Lux Cycling, mijn huidige ploeg. Ik won meteen tijdens de eerste koers, waardoor ik naar Europa mocht met de nationale ploeg. Toen werd ik in Gent-Wevelgem direct derde. Het grappige is dat ik bang was om in het peloton te rijden. Dus besloot ik maar aan te vallen in de finale.”

Desondanks bleef de kersverse wereldkampioen in 2018 switchen tussen het mountainbiken en het wegwielrennen. “Ik besloot om me dit seizoen volledig op het wegwielrennen te focussen. In de Verenigde Staten is het lastig om het te maken als mountainbiker en ik vind het tactische spelletje op de weg heel tof. En het is veel leuker dan jezelf een uur lang te martelen op de mountainbike. Nu kom je op te gekke plekken en rijd je in een team. Begin vorig jaar wist ik echt totaal niet wat ik aan het doen was. Wat dat betreft is het pretty crazy om te beseffen dat ik twee jaar geleden nog nooit op een racefiets zat en nu al wereldkampioen ben.”

Leadville 100
In het juniorencircuit was hij dit seizoen dus de te kloppen man, met een wereldtitel als ‘logische’ beloning. Zijn meest indrukwekkende prestaties deed hij echter niet op de racefiets, maar misschien wel op de mountainbike. Simmons deed namelijk spontaan mee aan Leadville 100, een zware mountainbikewedstrijd in Colorado op een hoogte van ruim boven de 2500 meter. De afstand bedraagt ruim 160 kilometer. De jongeling moest midden in een veld met 2000 deelnemers starten. Al snel reed hij van voren, maar in een afdaling reed hij lek. Hij moest zijn eigen band repareren en had een achterstand van meer dan tien minuten op de voorste groep met WorldTour-renners Peter Stetina en Lachlan Morton. Simmons reed dat gat dicht en eindigde uiteindelijk – na bijna zes en een half uur koers – als tweede.

“Leadville 100 is de zwaarste eendagskoers die ik ooit gereden heb”, stelt Laurens ten Dam desgevraagd tegenover WielerFlits. De 38-jarige renner van CCC reed de Amerikaanse gravelwedstrijd in 2016. “Toen ik de uitslag zag en het verhaal van deze jongen had gelezen, was ik enorm onder de indruk. Amerikaanse media overdrijven niet als zij stuns the world schrijven. Dit was echt waanzinnig knap. Ik weet hoe hard Stetina, Morton en dat soort gasten kunnen rijden. Dat je zo’n gat kan dichtrijden en vervolgens nog weer bij hun wegrijdt, zegt heel veel. En dat terwijl hij meer een soort type-Peter Sagan is en niet een pure klimmer… Het tekent zijn inhoud en zijn talent. Ik blijf Simmons volgen!”

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

30 Reacties

Matxin 26 september 2019 om 18:39

Alles wat talentvol is moet tegenwoordig blijkbaar steeds jonger en sneller prof worden. Absoluut geen goede ontwikkeling in mijn ogen, dit gaat vaker niet dan wel goed.

aardappeljager 26 september 2019 om 18:51

Eens. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar dit is geen positieve ontwikkeling

Samlambeej 26 september 2019 om 19:14

moeten die gassies lekker zelf weten

Rawolf 26 september 2019 om 19:14

Wanneer is een 19-jarige naar de WorldTour fout gegaan dan? Evenepoel doet het best aardig :p

Verweggistan 26 september 2019 om 19:24

Traksel kwam ook vanuit de junioren direct naar Rabobank.

$kedel 26 september 2019 om 19:35

Evenepoel is wel van een iets ander niveau.. Deze jongen kan best eens wat lastige jaren gaan krijgen tussen de profs.

Panache 26 september 2019 om 20:02

Er zijn ook heel veel talentvolle jonge renners die de stap naar WT niet zetten, nooit zetten, niets verdienen en vrachtwagenchauffeur worden.

wielrenner 26 september 2019 om 21:13

Tsja dat is de trend op het moment, totdat na enkele jaren blijkt dat het niet werkt. Zo aan dat baardje te zien al vroegrijp, traint al met profs las ik Daar zijn in het verleden al genoeg voorbeelden van, die zodra ze bij de beloften in het 3 jaar kwamen geen deuk in een pak boter meer reden. Omwille van de privacy ga ik geen namen noemen maar die gasten trainden al zoveel dat ze al aan hun max zaten qua trainingsarbeid.

venloos 26 september 2019 om 19:03

Lekker naar trek. Daar waar veel talenten beter worden. Hij zal daar wel veel betaald krijgen.

Oblomov 26 september 2019 om 19:03

Volkomen bizar.

Grobbel 26 september 2019 om 19:15

Hij wordt dus nog jonger profrenner dan Evenepoel, wow.

boenk 27 september 2019 om 03:39

3 maanden en een half zeker?

Kelder is de Man 26 september 2019 om 19:15

Is 18 ook de minimum leeftijd? Vroeg me ook af.. Is er ooit een vader/zoon duo in het profpeloton geweest?

Youri IJnsen 27 september 2019 om 06:30

De minimale leeftijd is inderdaad 18 jaar. Vader zoon in de sport kan ik me niet heugen.

Maillot à Pois 27 september 2019 om 06:48

Jose Rujanö reed dit jaar in de Vuelta a Tachira samen met zijn zoon.
Maar goed, dat is niet echt professioneel niveau.

Kelder is de Man 27 september 2019 om 08:33

Ok. Bedankt!

Kosmonaut 26 september 2019 om 19:31

Bizar vroeg weer. Over een paar jaar kunnen we die U23 categorie op WK’s ook net zo goed gaan opdoeken. Wordt een raar gebeuren zo met steeds meer profs die daar mee (gaan) rijden. Terug naar amateur WK misschien?

ChefSpijker 26 september 2019 om 20:21

U23 is toch U23? Er zit alleen in het hoofd van sommige mensen een kronkel dat dat per se voor renners moet zijn die nog niet op het hoogste niveau rijden. Een talentenkampioenschap in plaats van een leeftijdskampioenschap of zoiets. Door het niet toelaten van jonge profs, straf je hun eigenlijk voor het feit dat ze al zo goed zijn. Da's toch vrij bizar?

Zo'n Philipsen is kansloos bij de elite, maar mag gewoon nog in de beloftencategorie rijden omdat ie nog piepjong is. Maar dat zou hij van sommigen dan alleen mogen als ie nog geen profcontract zou hebben…

josi 26 september 2019 om 19:36

Inderdaad wel erg jong. Hij heeft natuurlijk een mooie erelijst als junior, maar heeft nog nooit tegen echte profs gereden. Een enorm talent als Evenepoel kan die stap aan, maar is de uitzondering op de regel. Mohoric was 19 toen hij na opeenvolgende wereldtitels bij de junioren en beloften de overstap maakte en het kostte hem een jaar of vier voordat hij bij de profs echt ging presteren.

tendam 26 september 2019 om 19:58

Sepp Kuss komt ook uit Durango. Opgroeien op hoogte, een soort Colombia daar blijkbaar.

Franco Ballerini 26 september 2019 om 21:24

Volgens de andere ten Dam niet echt een klimmer, maar meer type Sagan. Dus vergelijking gaat niet helemaal op.

tendam 27 september 2019 om 09:46

@franco
Ik zeg ook niet dat het een klimmer is… gezien zijn postuur lijkt me dat niet waarschijnlijk.

Jopster 26 september 2019 om 20:18

Tiberi dus ook naar Trek, ben benieuwd wanneer Trek deze gasten heeft gecontracteerd.

Franco Ballerini 26 september 2019 om 21:21

Trek lijkt het beleid van ouderenopvang voor uitgebluste renners overboord te hebben gezet en de lijn Sunweb in extremis te volgen.

Dayer Quintana 26 september 2019 om 21:17

Hij reed alles kapot bij de junioren, maar een jaartje als belofte kan nooit kwaad. Hopelijk geeft Trek hem een uitdagend en verstandig programma. Zo een jongen mag je nu echt niet zomaar gaan opbranden.

lauran 26 september 2019 om 22:36

Op je 18e al naar het WT niveau lijkt me geen goede trend. Risico voor motivatie problemen ligt op de loer. Vaak zijn de supertalenten bij de junioren opgebrand wanneer ze goed en wel bij de Elite aansluiten. Een Mathieu en Wout hebben mijn inziens een veel beter pad uitgestippeld. Hopelijk maken de ‘Nieuw Eddy merckxsen’ de verwachtingen van de media waar. Als ik de berichtgeving van WF het laatste jaar zo bijhoud vind ik wel dat ze onnodig hoge verwachtingspatronen schetsen voor de nieuwe generatie!!

wielrenner 27 september 2019 om 06:25

En… voor de toeschouwer is er zo ook niets meer aan toch? We hebben zo onze idolen, maar als er om de haverklap nieuwe renners bij komen gaat de lol er toch af.
Kijk naar Max Verstappen, laat ie alsjeblieft ff blijven, net zo goed als TD, Roglic,Groenewegen etc.

wapperend washandje 27 september 2019 om 08:29

Hoe oud was Verstappen ten tijde van zijn debuut in de F1….?

Olly 27 september 2019 om 09:27

Hoe oud was Gilbert toen die naar de profs ging? Dat zal ook 19 of 20 zijn geweest, meen ik mijzelf te herinneren.

Maillot à Pois 27 september 2019 om 10:35

20,5
Scheelt dus wel twee jaar met Simmons.

Headlines

Populair

Materiaalzone