WB veldrijden 2020-2021: “Namen, Antoing en Bésançon kandidaat”

WB veldrijden 2020-2021: “Namen, Antoing en Bésançon kandidaat”

© Cor Vos

maandag 23 december 2019 om 07:00

Golazo, op dit moment organisator van 17 veldritten, liet twee weken geleden in een perscommuniqué weten voorlopig geen kandidaturen voor de hervormde Wereldbeker veldrijden in te dienen. Met Namen blijkt nu toch een uitzondering gemaakt. Daarnaast zijn ook Antoing (Henegouwen) en het Franse Bésançon kandidaat.

Namen maakt al sinds het seizoen 2011-2012 deel uit van de Wereldbeker, maar Golazo wilde de Citadelcross niet laten opnemen in de hervormde Wereldbeker van 2020-2021. Althans, zo klonk het op 6 december. Maar ondertussen is er wel degelijk toenadering tussen Golazo en Flanders Classics wat deze .

“We hebben dan ook het woordje ‘voorlopig’ gebruikt”, vertelt Christophe Impens van Golazo. “Maar zowel de UCI, de KBWB als de FCWB (de Waalse vleugel van de Belgische Wielerbond, red) zijn vragende partij om Namen toch in de Wereldbeker te houden. Bovendien is er vanuit de Waalse politiek interesse om in Namen ooit een Europees – of wereldkampioenschap te organiseren. In dat opzicht is het uiteraard beter om de Citadelcross in de Wereldbeker te houden. Let wel: het gaat alleen over Namen.” Tijdens de komende dagen en weken zullen Golazo en Flanders Classics om de tafel zitten om te kijken wat mogelijk is.

Hotel- en recreatiedomein
En plots duikt uit het niets nog een tweede Waalse kandidaat op, met name Péronnes-lez-Antoing, een deelgemeente van het stadje Antoing in Henegouwen. Dat heeft Jean-François Bourlart, manager van Circus-Wanty Gobert (en het nieuwe Tormans CX-team) in de marge van de wereldbekermanche in Namen verteld. Het parcours zou uitgetekend worden in ‘Your Nature‘, een nieuw hotel- en recreatiedomein op een paar kilometer van de Franse grens.

Tot slot is ook in Frankrijk een kandidaat opgestaan. L’Est Républicain weet dat Bésançon, waar in het verleden reeds twee Franse nationale kampioenschappen en meerdere wedstrijden van de Coupe de France georganiseerd werden, zijn kandidatuur heeft ingediend. De organiserende club AC Bisontine zou de enige Franse kandidaat zijn en sterke man Pascal Orlandi lijkt zeker van zijn stuk. “We hebben 29 november en 6 december als mogelijke data aangekruist”, zegt hij.

Dit artikel delen:

8 Reacties

leegloper 23 december 2019 om 08:39

Moesten andere organisaties niet haasten voor een deadline, terwijl ze niet wisten wat hen te wachten stond?

0
Thijs E 23 december 2019 om 09:32

Bij Golazo hebben ze rustig gewacht tot wat andere partijen geld bijleggen en Flanders Classics wat van de prijs wil afdoen. Ik zou niet opkijken als de UCI dat ook in Bern gaat doen.
Besancon is een mooie plek voor een cross, hoogteverschil en historie genoeg.

0
west 23 december 2019 om 10:32

Dus we hangen het parcours anderhalve km over de Belgisch/Franse grens en dan doen we straks net alsof het niet in Belgie is?

0
salb 23 december 2019 om 10:51

Je weet toch niet of deze cross bij de 8 buitenlandse crossen wordt gerekend?
Een nieuwe cross in Wallonië zou goed zijn. Spijtig dat Spa Francorchamps niet meer wordt georganiseerd.
Wallonië moet toch de regio zijn waar de cross het makkelijkst populairder kan worden. Ze hebben maar 1 goede Waalse crosser nodig. Daarom beschouw ik Wallonië een beetje als “crossbuitenland”.

0
Theo Bovengemiddelkamp 23 december 2019 om 11:53

Ik denk dat ze met de cross naar Engeland moeten. Met Pidcock, Richards, Kay, Turner toch echt wel een paar renners die daar de cross populair moeten kunnen maken.

0
salb 23 december 2019 om 12:43

Is ook waar. Milton keynes moet terug in de WB en waarom geen EK/WK in Engeland? Anders loop je het risico dat deze toppers de cross makkelijker links laten liggen en voor de weg kiezen.
Met Wallonië bedoel ik dat dit logistiek het makkelijkst is (denk ook aan Brexit). Maar de buitenwereld ziet het verschil natuurlijk niet tussen Vlaming of Waal. Beter zou zijn dat er een goede Franse of Duitse crosser komt. En Spijtig dat Amerika zo ver is want daar zouden ook mogelijkheden zijn. Misschien is een WB in Canada mogelijk in het seizoensbegin.

0
Verweggistan 23 december 2019 om 13:07

Denken ze bij Flanders Classics dat een Waalse cross ook meetelt als buitenlandse cross?

0
Thijs E 23 december 2019 om 15:36

Ze denken in € en dan heel lang niks.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone