Was Van der Poel de sterkste in Roubaix? Cancellara twijfelt: “Van Aert veroorzaakte meer schade”

dinsdag 11 april 2023 om 12:29
Was Van der Poel de sterkste in Roubaix? Cancellara twijfelt: “Van Aert veroorzaakte meer schade”

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel schreef zondag Parijs-Roubaix op zijn naam, maar door een lekke band van Wout van Aert bleef een rechtstreeks duel tussen de twee uit in de ultieme finale van de Helleklassieker. Volgens Fabian Cancellara kan daarom niet gezegd worden dat Van der Poel ook de sterkste man in koers was. “Ik ben daar niet zeker van”, schrijft hij in zijn column voor Cyclingnews.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

“Mathieu viel twee of drie keer aan in de finale, terwijl Wout alleen volgde”, blikt de drievoudig winnaar van Parijs-Roubaix terug. “Voor mij was dat een teken dat Wout van plan was om één keer te gaan en dan écht diep, zo diep dat niemand kon volgen. Dat was wat ik dacht toen ik de koers keek.”

Van der Poel vermoeid?
Ook de aanvallen van Van der Poel deden de concurrentie pijn, geeft Cancellara toe. “Maar soms zag hij er zelf ook vermoeid uit. Ik weet niet of dat bluf was richting de camera’s of dat hij echt de benen voelde van een koers die werd verreden aan een gemiddelde van 47 kilometer per uur.”

Lees ook:
Vader Adrie van der Poel: “Na een goede Tour kan Mathieu nog 1,5% verbeteren”

“Van Aert viel niet even vaak aan, maar zijn twee aanvallen leken meer schade te veroorzaken. De eerste, tussen Haveluy en Wallers, brak de koers open en kostte Filippo Ganna veel. Hij moest veel energie gebruiken – teveel misschien – om terug te komen. Wouts tweede aanval, op Carrefour de l’Arbre, bracht ook iedereen in moeilijkheden. Het kostte Mathieu een tijdje om terug te komen daar. En ook al kwam hij terug, was dat vanwege de lekke band?”

“We zullen het nooit weten”, aldus de Beer van Bern. “Maar ik denk niet dat simpelweg gesteld kan worden dat Mathieu zondag de sterkste was. Ik ben daar niet zeker van. Maar Roubaix draait niet alleen om wie de sterkste is, het gaat ook om het vermijden van pech.”

Pech
En de lekke band van Van Aert was inderdaad niets anders dan pech volgens Cancellara. “Ik denk niet dat het een fout was van Van Aert. Ik denk niet dat je kunt zeggen dat hij een verkeerde lijn pakte. Hij reed hoe dan ook niet heel anders dan Van der Poel over de kasseien. Die had ook verschillende keren lek kunnen rijden, maar dat gebeurde niet.”

Lees ook:
Zeeman ook zonder Monument trots op voorjaar: “Wout botst op betere tegenstander”

Dit artikel delen:

30 Reacties

Panache 11 april 2023 om 12:52

Wie was de sterkste? We weten het niet en de vraag is niet echt relevant. Maar wil je de stelling verdedigen dat Wout van Aert sterker was dan is er antwoord nodig op de vraag waarom hij op circa 40 km van de finish niet samenwerkte met Mathieu van der Poel toen ze met z'n tweeën een flink gat hadden.

12
Gibo 11 april 2023 om 13:36

Ik denk dat er na MSR en RVV toch enige twijfel was bij WVA en dat hij ergens toch wat schrik had van een lange 1 tegen 1 strijd. Hij kan mogelijks de keuze gemaakt hebben om tot de carrefour defensief te koersen om daar alle registers open te trekken en te kijken wie er dan nog mee is.

9
dikkechaap 11 april 2023 om 16:34

Op dat moment had Van Aert er geen baat bij om mee te fietsen. In de groep kon hij volgen zonder mee te draaien, met het excuus van zijn sterke ploeg waarvan er een of meer de aansluiting hypothetisch nog konden maken. Hij wist ook dat hij toch wel sterk genoeg was om vooraan te zitten, waarom zo vroeg al krachten verspillen? Van Aert deed de hele dag precies wat hij moest doen: na de eerste schifting het wiel van MvdP volgen en op Carrefour het verschil proberen te maken.

0
Jose Maria 11 april 2023 om 13:12

Het had wel heel bijzonder geweest als Mathieu direct in het wiel van Wout had gezeten op Carrefour, hij stond bijna stil door dat incident en Wout had direct een gat van 30 meter. Heel Carrefour kan je toch niet beoordelen op wie de sterkste was..

9
Paauwer7 11 april 2023 om 12:42

“Het kostte Mathieu een tijdje om terug te komen op Carrefour”. Door dit stuk lees je al dat Cancellara maar wat roept. Het gat wat Van Aert had kwam doordat Van der Poel bijna viel en daardoor redelijk stil stond.
Maar inderdaad Wout was ook sterk en spaarde wat meer krachten. Maar gelukkig won de aanvallende renner, hoe vaker dit gebeurt hoe mooier de koersen gaan zijn. Want dan weet iedereen dat aanvallen loont.

8
fransestinkkaas 11 april 2023 om 12:35

Is ook maar net hoe je sterkste definieert. Van Aert moet het hebben van een langere aanzet waarin je het compleet op een hoop trekt. Van der Poel moet het hebben van een spervuur van korte aanvallen of de onvoorspelbaarheid in bochten e.d. Denk eigenlijk dat als Van Aert niet lek had gereden ze gewoon met z’n tweeën het velodrome waren binnengereden.

6
skylimit 11 april 2023 om 13:26

Volgens mij kwam VDP al dichter voordat WVA lek reed, maar dat zal interpretatie zijn.
WVA mag zich nog wel eens afvragen waarom hij niet door reed toen hij samen met VDP een gaatje had. Durfde hij het 1 op 1 niet aan ? Of hij wilde langer wachten tot dichter bij de finish ?

6
biggy 11 april 2023 om 13:57

Hij vond dat tactisch niet slim omdat vdP in de eerdere koersen vaak vanuit zijn wiel demarreerde (zijn eigen woorden). Blijkbaar voelde hij zich niet sterk genoeg om dat risico op te vangen.

6
wielerlover 11 april 2023 om 14:43

Interessant, waar heb je dat gehoord/gelezen? De aanval van Mathieu op de Kruisberg was inderdaad vanuit WvA zijn wiel en die zei dan achteraf dat hij op dat moment even wat minder oplettend was ook. Niet dat dat veel verschil zou gemaakt hebben denk ik, het is maar wat je gelooft.

-2
blix 11 april 2023 om 13:02

Jaja blabla, deze prijkt op het palmares van MVDP. En dat is wat uiteindelijk telt.

5
girardengo 11 april 2023 om 12:39

En zo kun je alles naar alle kanten toe uitleggen.

4
Emergo 11 april 2023 om 12:55

Natuurlijk voelde hij zijn benen niet op dit biljartvlakke parcours met een windje in de rug en die kiezelsteentjes waar je overheen moesst, och. Kunnen die jongens met pensioen niet op zo’n dag niet ergens rustig gaan golfen.

4
Tripodboom 11 april 2023 om 17:52

Wout had hem natuurlijk nog kunnen winnen als hij na zijn lekke band de fiets van Cancellara had gekregen.

4
Romāns Vainšteins 11 april 2023 om 13:32

Ik kan het toch niet eens zijn met Cancellara omdat die versnelling van van Aert simpelweg niet kwam. De ideale strook daarvoor was Champin en Pevele geweest: slecht maar recht, ideaal voor een ‘power up’. Nu met MvdP zoveelste linke demarrage en het Degenkolb moment was het al rijkelijk laat en vanuit de berm kwam deze vlot terug.

Misschien was ie al lek? Misschien had hij het wiel kunnen houden? Wie weet. Maar dat er nog een geladen raket in zat die iedereen achteruit zou blazen. Ik vermoed van niet.

3
Lalsacien 11 april 2023 om 15:25

Je draait het om, het is Camphin-en-Pévèle.

0
assen 11 april 2023 om 13:43

Ik weet ook niet wie het sterkste was, WvA of MvdP. Volgens mij kan niemand dat ook weten.

Wat ik WEL vreemd vind is dat Fabian niet meldt dat MvdP flink werd afgeremd door Deegkorf, net op het moment dat WvA demareerde. Anderen leken daar ook last van te hebben, maar daar kan ik me vergissen. … Enfin, de val van Degenkolb heeft er zeker toe bijgedragen dat WvA meteen een gat had op MvdP (en anderen).

3
$kedel 11 april 2023 om 17:16

De ‘aanval’ op Carrefour de l’Arbre was ook alleen een gaatje door de valpartij met Degenkolb. Daar kun je weinig conclusies aan verbinden verder behalve dat MvdP het gat gewoon leek te gaan dichten ook al vóór het duidelijk was dat hij lek stond.
Wout was sterk maar zeggen dat hij het sterkst leek is w.m.b. echt nergens op gebaseerd. Hij leek dit voorjaar eigenlijk op alle fronten iets tekort te komen, maar hij moet niks.. dat scheelt.

3
Gebruikersnaam 11 april 2023 om 18:43

Niet op alle fronten, eigenlijk alleen maar als het explosief bergop ging, maar dat is nu eenmaal de manier waarop zijn tegenstanders hem telkens opnieuw verslaan. Ik vind niet meteen dat die een hele waaier of een heel repertoire aan opties hebben waaruit ze kunnen kiezen om iemand als Van Aert weg te rijden, het is altijd hetzelfde (extreem efficiënt) truukje

Zonder lekke band krijgen die 2 elkaar hoogstwaarschijnlijk niet los en vermoed ik dat eigenlijk Philipsen had gewonnen door onderling getwijfel vooraan, want ofwel sprinten ze en heeft Philipsen 95% op winst of anders demarreren Mathieu en Philipsen om de beurt en dan denk ik dat Wout ervoor zal zorgen dat hij zeker altijd Mathieu terughaalt en dat het bij Philipsen optioneler is.

0
Anton van Valouwe 11 april 2023 om 13:52

Achteraf kijk je een koe in zijn hol die mooi woont!

2
argon18 11 april 2023 om 22:04

wout poepte weg toe hij zag dat mvdp bijna ten val kwam
verder alleen op het wiel van mvdp gereden
wilde of durfde niet mee te rijden toen ze samen weg waren
reed samen met laporte weg voor het bos met zijn ploegmaat had hij vertrouwen alleen niet denk ik zo
dus wat voor voorbeelden moet je nog hebben wie de sterkste zou zijn
had wel pech met de lekke band, maar heb je het commentaar van Gilbert gehoord over de lekke band van WvA was toch te veel risico
geluk dwing je ook af als je goed bent (MVDP)
voor mij is MVDP in deze de sterkste

2
Lars Maden 11 april 2023 om 13:51

Zoals altijd weer erg aan elkaar gewaagd. Wie nu dat procentje beter was dan de ander kun je niet vaststellen. Van der Poel sowieso de meest gelukkige. Tot zover de open deuren haha.

1
Baukema Tomoulin 11 april 2023 om 14:43

Phillipsen was stiekem de sterkste deze PR. Deed veel werk en kon iedereen counteren maar koos ervoor om Mathieu niet te counteren

1
Blaagstra 11 april 2023 om 16:48

ha fabiantje, die net als in zn vorige interview aan gaat geven dat ie iets niet weet, of niet kon zien qua sterkte van de renners…dat hebben we allemaal gezien, fabiantje, of inderdaad niet kunnen zien.

1
RJ uit A 11 april 2023 om 19:47

Vermoeiend al die oud-renners die er alles aan doen om maar niet in de vergetelheid te raken. Weer krampachtige poging om relevant te blijven.

1
Pietspeed 11 april 2023 om 13:29

Lol, Wout noch Thieu hebben gezegd wie van hen de sterkste was. Ook andere ‘kenners’ niet. En wat houdt dat begrip nu eigenlijk in? Slechts Cancellara oppert dit, zij het enigszins voorzichtig. Niemand die het weet of zal weten. Misschien moeten Thieu en Wout anders maar ns om de tafel en het bespreken.

0
hugenholz 11 april 2023 om 16:27

De sterkste of de slimste?
Van Aert reedt bijna de hele koers op de bagagedrager van MvdP. MvdP was de enige die constant aanviel, smeet meer z’n krachten. Naar mijn mening had Wout Parijs-Roubaix kunnen winnen zonder die lekke band omdat hij minder energie had verspild. Hij was alleen niet de sterkste maar wel de slimste. De lekke band gooide echter roet in het eten.

0
Polleke 11 april 2023 om 13:14

“De aanval van Van Aert heeft meer schade veroorzaakt…” … dat klopt in ieder geval…

-1
Raul Alcala 11 april 2023 om 12:57

Great minds think alike

-4
Wieler-Joke 11 april 2023 om 13:07

Zonder die lekke band kwam vdp wellicht nog wel terug maar niet meer op Carrefour zelf daarvoor lag die in die bocht al te ver achter (door dat Degenkolb geval natuurlijk) en mijn indruk was dat Wout beter over de kasseien reed gisteren dus dat gat zomaar toe fietsen zag ik op de kasseien niet gebeuren. De enige plaatsen waar vdp ooit 5 meter kon nemen was na een bocht waarin hij net niet de gracht in sukkelde, voor de rest zag ik ook niet de schokschouderende Wout van MSR en RVV dus die was gisteren eigenlijk pas echt top zoals we hem nog niet gezien hebben dit voorjaar.

Had Wout dan gewonnen? Geen flauw idee, maar op zijn Museeuws zeggen dat vdp altijd had gewonnen is onzin, die indruk had ik ook niet in de koers dat Mathieu sowieso de beste was, ook door ploegtactiek heeft Wout gewoon niet mogen meerijden dus verder gaan op wat stuiptrekkingen onderweg heeft ook weinig zin.

Het enige feit is dat vdp uiteindelijk als eerste over de meet bolde, ik had graag meer strijd gezien zonder pech maar helaas pindakaas.

-4
biggy 11 april 2023 om 13:54

Enige reden dat Wout Poel vrij makkelijk (op het oog) kon volgen was omdat hij de laatste 100km op zijn wiel heeft gereden en specifiek gefocust was op Poel zijn aanvallen (zijn eigen woorden). Als Wout echt zo sterk was dan reed Philipsen niet mee voor plek twee. Of Philipsen was nog sterker dan Wout.

Ik denk dat de conclusie is dat Wout niet veel onder deed aan Poel gisteren. Waarschijnlijk waren ze vanaf de Carrefour samen verder gereden. Poel in zijn beste vorm ooit fietst dat gaatje wel dicht. Wie de sprint dan had gewonnen blijft gokwerk maar gezien het koers verloop (Poel 100km op kop + aanvallen en Wout enkel in het wiel) had Wout waarschijnlijk gewonnen.

1

Headlines

Populair

Materiaalzone