Wallonië: Arnaud Démare wint slotetappe en eindklassement

woensdag 19 augustus 2020 om 17:07
Wallonië: Arnaud Démare wint slotetappe en eindklassement

foto: Cor Vos

Arnaud Démare heeft de eindoverwinning in de Tour de Wallonie veiliggesteld. Zijn ploeg haalde in de finale van de slotetappe naar Érezée de gevaarlijke Jhonatan Narváez terug, waarna de Franse sprinter in de sprint Philippe Gilbert de baas was.

Na drie dagen bereikte de Tour de Wallonie haar ontknoping in de slotetappe over 199,4 kilometer van Blegny naar Érezée, de langste van allemaal. De Côte de Ninane, de Côte d’Harzé, de Côte d’Achouffe, de Mur Saint Roch en de Côte de Nisramont vormden de opmaat voor de omloop van ruim dertig kilometer rond de aankomstplaats. Daarin lag met de Côte de Beffe een stevige klim, die twee keer moest worden beklommen.

Even na het middaguur werd het startsein gegeven voor deze laatste rit. Scott Thwaites kwam met een kleine voorsprong als eerste door op de Côte de Ninane na 20,6 kilometer, maar na de eerste klim was het peloton weer compleet. Daarop volgden de eerste tussensprint, waar Greg Van Avermaet (op 17s van leider Arnaud Démare), Jhonatan Narváez (op 17s) en Amaury Capiot (op 16s) drie, twee en één seconde pakten.

Kopgroep van zeven renners
Aan de tweede tussensprint pakten Jannik Steimle, Matteo Trentin en Florian Sénéchal seconden terug op gele trui Démare. Vervolgens ontstond een kopgroep van zeven renners, waarbij Jens Reynders, Scott Thwaites, Zdeněk Štybar, Andreas Kron, de best geklasseerde, Stan Dewulf, Tom Paquot en Lionel Taminiaux de handen ineen sloegen. De vluchters mochten drie minuten pakken op het peloton, waarin CCC het tempo bepaalde.

Vroege vluchters Štybar, Dewulf en Krons – foto: Cor Vos

In het tweede deel van de wedstrijd begonnen ook AG2R La Mondiale en Team Ineos zich met de achtervolging te bemoeien en liep de voorsprong van de vluchters terug. Op 63 kilometer van de streep was Taminiaux de eerste die vooraan verdween en met een minuut voorsprong reden de overgebleven zes koplopers de lokale omloop rond Érezée op. Na de eerste beklimming van de Côte de Beffe bleven Štybar, Dewulf en Kron vooraan over.

Achter hen zetten Michał Gołaś en Dylan Sunderland de achtervolging in en op 23 kilometer van de finish haakten zij hun karretje aan. Het peloton volgde dan op een kleine minuut. Maar door toedoen van Démares ploeg Groupama-FDJ en CCC slonk de voorsprong en op tien kilometer van de streep waren de aanvallers bijgehaald. Dan wachtte nog de laatste passage van de Côte de Beffe, anderhalve kilometer aan achtenhalf procent.

Narváez doet gooi naar de eindwinst
Toen Démare op de oplopende weg in de problemen kwam, zag Narváez zijn kans schoon en ging solo op jacht naar de eindoverwinning. De Ecuadoraan pakte twintig seconden voorsprong, wat in combinatie met de bonificatieseconden aan de finish genoeg zou zijn voor de zege. Maar Démare en zijn ploeg herpakten zich, waarna zij op knappe wijze Narváez terughaalden. In de eindsprint was de Franse sprinter Philippe Gilbert vervolgens te snel af.

Dit artikel delen:

55 Reacties

wilbertdh 19 augustus 2020 om 22:07

Toch het idee dat een paar ploegen op de verkeerde gokten.
Lotto > de Buyst is ook goed op een hellende aankomst en leek nog wat over te hebben
AG2R > Naesen trekt 2x de sprint aan in voor hem goede ritten, maar Venturini komt niet tot sprinten
CCC > Trentin lijkt me op pure snelheid beter dan van Avermaet
DQS > Stybar had ook kunnen wachten tot de slotfase

toiletduck 19 augustus 2020 om 22:26

Ik heb me prima vermaakt de afgelopen dagen! Toch elke keer een soort mini MSR finale waar de puncheurs het tegen de sprinters mochten opnemen. Demare heeft gevochten en gekregen wat hem toekwam, chapeau!

het oude wielrennen 19 augustus 2020 om 22:36

op 2 km was fdj op.
waarom namen die ag2r mannen het in godsnaam over?
even hun grootste concurrent naar de eindzege helpen..

Duh 20 augustus 2020 om 00:08

Dan heb je niet goed gekeken, FDJ reed op 650m. nog op kop met 1 man voor Demare. Toen nam AG2R het over omdat ze niet 100% vertrouwden dat FDJ het gat op Narvaez gingen dichten. Als AG2R niets doet, terwijl ze 4 man hebben zitten, winnen ze sowieso niets. Nu dachten ze met Venturini,4e nog een kansje te hebben…

user5697 20 augustus 2020 om 10:06

@Lalsacien
Pfff…. Ik geloof dat je band leegloopt, zo te horen. Of liep er bij jou iets anders leeg ? Een echte sisser, je inhoudsloze reactie.
Je hebt alvast de wedstrijd niet gezien. Na de laatste helling, werd er in tegenstelling tot de dag voordien, niet meer gereden. Slechts een renner deed nog een ernstige poging, maar alleen was hij kansloos. Démare diende enkel in het wiel van zijn ploegmaats te blijven, nadat hij nochtans kansloos gelost werd op de helling. En de eindspurt. Zoals je zou moeten weten, kan Démare enkel over een klein bultje. Maar hij is wel de snelste spurter. Is de helling iets langer, dan kan Démare nooit nog zo’n inspanning plaatsen, en zeker al niet lang volhouden. De enige grote overwinning die Démare haalde, was M-S, nadat hij bergop aan de klink van zijn ploegleider gehangen had.

Headlines

Materiaalzone

Populair