WADA ontkent dat Tramadol op verboden lijst komt in 2016

woensdag 21 oktober 2015 om 20:15
WADA ontkent dat Tramadol op verboden lijst komt in 2016

foto: Sirotti

In een statement meldde de MPCC (beweging voor een geloofwaardig wielrennen) gisteren dat de pijnstiller Tramadol volgend jaar op de dopinglijst van het WADA komt te staan. Het Wereld Anti-Doping Agentschap ontkent dit tegenover CyclingTips.

“Tramadol is gemonitord en staat op de watch list“, aldus een woordvoerder van het WADA. “Dat was het in 2015 en zal het blijven in 2016. Het zal dus niet op de verboden lijst komen.”

Ter verduidelijking van de huidige status van Tramadol, vertelt de woordvoerder dat een toegestaan middel op de ‘watch list’ kan komen te staan, als er regelmatig vragen over gesteld worden. “Als experts het gedetailleerder willen bekijken, kan het gemonitord worden.”

De laatste jaren zijn er regelmatig vragen gesteld over Tramadol. Er gingen al langer geluiden op om de krachtige, morfine-achtige pijnstiller te verbieden. Zo zou het middel mogelijk concentratieproblemen veroorzaken en daarom de oorzaak zijn van veel valpartijen in het peloton.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Verzuurde Benen 21 oktober 2015 om 20:36

Lekker, zoveel duidelijkheid. Brrrrr.

Romāns Vainšteins 21 oktober 2015 om 21:02

Slechte zaak natuurlijk want die rommel is niet alleen koersvervalsend maar levert ook knallende valpartijen op. 10 x belangrijker dan die cortisolmuggezifterij.

F e r o x 21 oktober 2015 om 23:13

Bij langdurig gebruik zal je er toch zeker niet sneller van rijden, en nog minder er door ten val komen. Het is gewoon onzinnig om een pijnstiller die vooral gebruikt wordt voor matige pijn op een dopinglijst te plaatsen.

Wat eigenlijk wel bekeken zou moet worden is dosering. Een handvol paracetamols regelmatig gebruik is nu ook niet het meest gezonde. Maar genuttigde doseringen zijn nu eenmaal onmogelijk te bewijzen.

Koersmaniak 21 oktober 2015 om 23:13

Wada wil geen geloofwaardig wielrennen.
Vond al vreemd dat de mededeling niet door wada of uci verspreid werd, maar door mpcc

Coldeportes 22 oktober 2015 om 01:07

@Ferox
Je doet allerlei aannames over het (effect) van het middel. Ik spreek uit gebruikerservaring en het is gevaarlijk om te gebruiken in het peloton, JUIST bij kortstondig gebruik. Je reactievermogen, evenwicht etc. worden de eerste dagen behoorlijk aangetast kan ik je vertellen. Hetzelfde als je ermee stopt.

Het is overigens een behoorlijk zware pijnstiller, moet genomen worden met maagbeschermers en laxeermiddelen. Als je Tramadol voor iets nodig hebt, moet je niet op een fiets gaan zitten want dit spul neem je niet voor een verstuikte pink.

Edit: nogal wat teams pleiten zelf voor het verbod, vanwege de effecten op het rijden (in het peloton) en vergrote valkans. Maar die zullen wel niet weten wat jij weet he? ;)

tdola 22 oktober 2015 om 10:36

Coldesportes, geen onwaarheden verspreiden aub, tramadol hoeft niet met maagbescherming genomen te worden.

LinusGerdemann 22 oktober 2015 om 11:12

@tdola ik heb er toch echt maagbeschermers bij gekregen toen ik het voorgeschreven kreeg. ( ik hoop het overigens nooit meer te krijgen das een ander verhaal)

tdola 22 oktober 2015 om 11:32

Dat is toch echt niet nodig. Als je daarnij ibuprofen/naproxen/diclofenac (nsaids) gebruikte, kon het mogelijk wel geindiceerd zijn. Maar bij tramadol hoeft geen maagbescherming gegeven te worden.
Bekende bijwerkingen van tramadol zijn idd verminderd reactievermogen, suf, obstipatie ed.

LinusGerdemann 22 oktober 2015 om 12:12

@tdola ik krijg al maagbeschermers als ik enkel Diclofonac gebruik. Mijn maag is vrij gevoelig voor dat soort middelen.

hugenholz 22 oktober 2015 om 17:43

Ik slik al jaren tramadol icm andere pijnstillers (ibuprofen, paracetamol etc) ivm kaduuke schouder. Maagbeschermers zijn zeker aan te raden.

F e r o x 22 oktober 2015 om 18:09

Tramadol heeft inderdaad geen maag bescherming nodig. Diclofinac of Ibuprofen zijn misschien lichtere pijnstillers, maar richten nu eenmaal veel schade aan. Iets als Pantomed is dan zeker geen overbodige luxe.

En Tramadol bij eenmalig gebruik is inderdaad niet goed voor het reactievermogen. Daarom ook dat er expliciet langdurig gebruik stond. Op deze manier gaat het er nu eenmaal ook in het peleton aan toe.

Romāns Vainšteins 22 oktober 2015 om 20:00

Waarschijnlijk komt het eenvoudigweg nog niet op de lijst omdat dan binnen mum van tijd het halve peloton positief test. Dat kun je dan beter ‘onder de radar’ communiceren dat het volgend jaar schluss is zodat men rustig af kan bouwen, beter vd sport. Pijnlijke constatering toch wel waar volgens mij Phinney al eens openlijk zijn gal over spuwde.

schipperaar 22 oktober 2015 om 20:16

Voordeel is weer dat ze met een gebroken been gewoon door kunnen fietsen, ‘k Voel niks.

achtpuntzes 23 oktober 2015 om 09:33

@ schipperaar:
in hoeverre dat een voordeel zou zijn mag je me toch wel even uitleggen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair