Waarom Intermarché-Wanty Gobert zich versterkt met Domenico Pozzovivo

Waarom Intermarché-Wanty Gobert zich versterkt met Domenico Pozzovivo

foto: Cor Vos

woensdag 16 februari 2022 om 09:00
Interview

Begin februari een transfervrije renner oppikken gebeurt niet vaak. Ploegen zijn meestal ver voor de jaarwisseling compleet. Toch heeft Intermarché-Wanty Gobert deze week nog een extra renner vastgelegd voor 2022. Het gaat om de 39-jarige Domenico Pozzovivo. Waarom de Waalse formatie juist de Italiaanse veteraan aan zich bindt en niet een jong talent, legt performance manager Aike Visbeek uit aan WielerFlits.

De transfer hing al een tijd in de lucht, toch vertelde je mij rond de jaarwisseling dat jullie deze plek niet zouden vergeven. Wat is er veranderd?
“Wij staan heel duidelijk dun in de klimmers. Deze transfer voorziet ons in de behoefte in de wedstrijden waarin we klimmers nodig hebben. In sommige van die koersen die op ons programma staan, heb ik mannen voor de Vlaamse klassiekers moeten inroosteren. We hebben voor die wedstrijden te weinig renners. De laatste keer dat wij spraken, zag het er omtrent Maurits Lammertink een stuk positiever uit. Dat stagneert een beetje. Het moment dat hij terugkeert in koers, is best nog wel ver weg. Dat heeft ook een rol gespeeld in het aantrekken van Pozzovivo. Hij is in te zetten voor dezelfde soort wedstrijden als Maurits.”

Hoe kwam de transfer uiteindelijk tot stand?
“Een week of zes terug is dit balletje gaan rollen. Onze Italiaanse sponsors gaven aan dat Pozzovivo nog op de markt was. In Italië is hij een populaire renner, veel meer dan hier. Ons budget voor 2022 was al op na de komst van Barnabás Peák. Onze sponsors hebben toen aangegeven: ‘Pozzovivo aantrekken is voor ons geen noodzaak. Het hoeft niet. Maar als we kunnen helpen, dan kan dat wel’. Het heeft dus te maken met aantal componenten. Eén: we hadden nog een klimmer nodig. Twee: Domenico was een van de weinigen die nog op de markt was. Drie: onze sponsors wilden ons helpen. Zo is de transfer samengekomen.”

Waarom Pozzovivo en niet een jong talent?
“Met hem hebben we er een goede renner bij die finales kan rijden. Als je een klimmer bent zoals hij – licht en klein – en zo hard kan tijdrijden, geeft dat aan dat hij heel professioneel met zijn vak bezig is. Toen we met hem in gesprek raakten, had hij geen ploeg. Maar hij was wel op hoogtestage. Naast de professionaliteit, geeft dat ook aan dat hij nog heel graag wil koersen. Was hij geen serieuze kerel geweest en hadden wij het idee gehad dat we Domenico alleen nog een jaartje moesten bezighouden, dan was hij er niet bijgekomen. Hij is wel écht gemotiveerd. De keuze was volledig aan ons, geen moetje voor de sponsors.

Neemt niet weg dat deze transfer twee maanden geleden geen prioriteit voor ons was. Er waren ook wat jonge talenten een optie voor deze plek. Maar dat waren of jongens voor de klassiekers, of types vergelijkbaar met Barnabás Peák. Mijn hart bloedt daarom wel een beetje, omdat ik een voorstander ben om talenten een kans te geven. Een droomtransfer is de komst van Domenico niet. Maar ik had iemand nodig voor de Giro d’Italia, de Ronde van het Baskenland, de Ronde van Sicilië en de Italiaanse klassiekers zoals de Giro dell’Emilia.”

Waar gaan jullie de Italiaan voor inzetten?
“Domenico hebben we er niet bijgenomen voor meer UCI-punten, maar meer om het feit dat we voor de Giro d’Italia nog geen klassementsrenner in ons midden hadden. Onze leiders daar zijn Lorenzo Rota en Rein Taaramäe als vrijbuiter, met daarnaast Biniyam Girmay als sprinter. Voor onszelf hebben we dat dit jaar ten doel gesteld: top-10 rijden in het eindklassement van een grote ronde. Dat kan met Louis Meintjes in de Tour de France of de Vuelta a España. Maar in de komende Giro liggen er voor ons óók kansen om top-10 te rijden in het klassement. Daarvoor hadden we alleen de renner niet. Domenico kan dat wel.

Voor de sfeer in de ploeg is dat ook goed, dat je een renner in de ploeg hebt die meedoet in het klassement. Dan heb je altijd de focus naar voren. Anders zitten er dagen tussen dat je zonder doel rijdt. Laat ik duidelijk zijn: we gaan niet de hele ploeg opbranden om Domenico aan een tiende plek in de Giro te helpen. Maar als je elke dag iets hebt om voor te rijden – een sprint, een vroege vlucht of klassement – dan maak je elkaar sterker. Ik moet ook eerlijk zijn: we hebben meerdere Italiaanse sponsors. Als je dan drie weken lang – zeker tijdens de bergritten in de laatste week – elke dag in beeld kunt rijden, is dat een mooie uitstraling.

Zo hebben we de puzzelstukjes in elkaar gelegd en de optelsom gemaakt: de transfer van Domenico Pozzovivo past in ons plaatje.”

Aike Visbeek – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

11 Reacties

Dikke Man 15 februari 2022 om 17:54

Dit heeft toch geen uitleg nodig? Hij is garant voor punten die ze hard nodig hebben, hij is vast akkoord gegaan met een laag salaris en hij brengt belachelijk veel ervaring mee. Bovendien zal een koersliefhebber hem er altijd liever bij hebben dan een Laurens de Vreese om maar iemand te noemen.

0
evanderwel 15 februari 2022 om 17:58

Vind het ook een logische aanwinst. Verbaas me meer dat hij opnieuw hint op een terugkeer van Lammertink, waar ik bij het laatste bericht van Lammertink toch echt het gevoel kreeg dat dat er niet meer in zou zitten.

0
Verweggistan 15 februari 2022 om 17:56

Heel verhaal maar ze hadden nog een plaatsje over en de Italiaanse sponsoren wilden wel wat extra neerleggen voor Pozzovivo. Prima toch.

0
Wheely 16 februari 2022 om 08:40

Volgens mij hadden ze van alles nog een maatje xxs over en zit dat er achter.

0
Deo 15 februari 2022 om 18:05

Eerlijke reactie maar kan geen reden bedenken om me te schamen in het aantrekken van een gemotiveerde bijna veertiger. Zoals al genoemd, pak ervaring en status wat zeker bij Wanty welkom is. Met de gedachten dat je je op jonge talenten wilt focussen kom je niet ver. Vooraleer deze zelf presteren kiezen ze een grotere ploeg.

0
dit is mijn voorwiel 15 februari 2022 om 19:52

Mooie transfer. Een aan deze man heb je denk ik meer dan aan meintjes.

0
Mystery Rider 16 februari 2022 om 08:33

Ga ik mee akkoord dat het een mooie transfer is en als renner spreekt hij mij ook meer aan dan Meintjes.

Als het doel is om top 10 te rijden in een grote ronde, laat dan zowel Meintjes, Pozzovivo en Taramee starten in de Vuelta en dan hebben ze nog een waterkansje!

Laatste keer top 10 voor Pozzovivo was in 2018. In 2020 pas elfde in een eerder zwak bezette giro.

Meintjes in de top 10 in TDF daar geloof ik ook niet meer in!

Maar alleszins is Intermarche goed aan het seizoen begonnen en ik wens ze veel succes met hun objectieven! Ik vind hun aanvallende stijl prachtig!

0
dit is mijn voorwiel 16 februari 2022 om 10:14

Eens MR. Hoewel het mislopen van top10 bij meintjes meer intrinsiek is (er doorheen zakken) dan bij pozzo (onderuit gaan). Ik zou echter 1 vd 3v anaf week 2 en de 2e vanaf week 3 laten gaan voor ritzeges.

0
Massimo Bataille 16 februari 2022 om 10:26

Meintjes is natuurlijk niet meer de (sub)topklimmer van welleer, maar ze hebben er wel goed werk van gemaakt bij Intermarche. Vorig jaar toch regelmatig in de groep der favorieten zien zitten. is uiteindelijk 14de in de TdF en stond 10de in de Vuelta tot hij moest opgeven.
Uiteindelijk toch weer degelijke resultaten na zijn slechte jaren bij Dimension Data

0
poeskescherens 15 februari 2022 om 20:23

Goed gedaan voor de punten handig, net als Kristoff die trouwens direct levert. En dat blijkt niet eenvoudig, als je naar Gilbert en Degenkolb kijkt….dat zijn toch mindere transfers van grote namen geweest.

0
BW52 15 februari 2022 om 20:35

Prima vent, goede aanwinst

0

Headlines

Populair

Materiaalzone