VVBW stapt uit internationaal vakbondcollectief
donderdag 21 juni 2018 om 16:58

VVBW stapt uit internationaal vakbondcollectief

De Vereniging Van Beroeps Wielrenners (VVBW) stapt uit de Cyclists Professionnels Associés, afgekort de CPA. Volgens de Nederlandse vakbond is de verdeling van bij het internationale vakbondcollectief oneerlijk en de VVBW ziet te weinig vooruitgang en toekomstvisie om lid te blijven.

In de CPA hebben slechts negen landen stemrecht (waaronder Nederland), maar de daadwerkelijke macht is in handen van slechts drie Europese landen. Welke landen dat zijn, staat niet in het persbericht. WielerFlits begrijpt dat het gaat om Frankrijk, Italië en Spanje. De VVBW vindt dat geen goede afspiegeling van de realiteit. Daarnaast komt het vakbondcollectief te weinig in actie op belangrijke momenten. Uit een enquête, van de VVBW, blijkt ook dat de communicatie van de CPA naar de Nederlandse coureurs ondermaats is. Bovendien mist de Nederlandse vakbond een duidelijke toekomstvisie, ondanks herhaaldelijke inspanningen vanuit het Nederlandse kamp.

Onlangs deed de UCI een oproep aan de CPA om ook het vrouwenpeloton te vertegenwoordigen. De VVBW is van mening dat dit niet in het belang is van de leden van de CPA en steunt daarom The Cyclists’ Alliance van Iris Slappendel, dat zich hard maakt voor de belangen van het vrouwenpeloton. Daarnaast dreigt er een tekort in het zogenoemde Solidarity Retirement Pay-out, een potje waar gestopte renners aanspraak op kunnen maken om de periode naar een maatschappelijke carrière te overbruggen. Dat alles heeft als gevolg dat de VVBW uit de CPA stapt. De Nederlandse vakbond sluit echter niet uit in de toekomst zich weer aan te sluiten, mits er het nodige is veranderd.

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
21 juni 2018 17:40
Quote:
Onlangs deed de UCI een oproep aan de CPA om ook het vrouwenpeloton te vertegenwoordigen. De VVBW is van mening dat dit niet in het belang is van de leden van de CPA en steunt daarom The Cyclists’ Alliance van Iris Slappendel, dat zich hard maakt voor de belangen van het vrouwenpeloton.


Ik volg hem niet.
21 juni 2018 17:48
Tja aan de ene kant goed dat ze trouw zijn aan hun idealen. Aan de andere kant geldt voor vakbonden: hoe kleiner de club, hoe minder je kunt afdwingen. Kortom een spijtige zaak dat het niet is gelukt de nodige hervormingen door te voeren in de CPA.

Reacties zijn gesloten.