Vuelta schaft podiumzoenen en groot aantal rondemissen af

Vuelta schaft podiumzoenen en groot aantal rondemissen af
woensdag 19 juli 2017 om 09:03

De Vuelta a España neemt in de komende editie afscheid van een groot aantal rondemissen. Bovendien krijgen de dagwinnaars en dragers van de diverse leiderstruien geen zoen meer na afloop van de etappes. Dat vertelt koersdirecteur Javier Guillén aan De Volkskrant. Vrouwen verdwijnen niet bij de huldiging, maar zullen minder prominent zijn.

“We zijn gevoelig voor de sociale en mediadiscussie die is ontstaan over de aanwezigheid van vrouwen op het podium”, zegt Guillén. “We kunnen onze ogen niet sluiten voor deze zorgen en daarom nemen we een aantal nieuwe maatregelen in de volgende ronde. We zijn nog steeds bezig met eventuele andere ingrepen. Wat we doen zal altijd met elegantie zijn.” De koersdirecteur verklapte dat voormalig Tour de France-winnaar Oscar Pereiro een belangrijke rol krijgt in de nieuwe podiumceremonie.

Dit artikel delen:

100 Reacties

Kingstown 19 juli 2017 om 11:59

@ albertooo:

Als mensen betaald worden om zoenen te geven dan noemen we dat normaal gesproken (een vorm van) prostitutie. Renners worden voor andere diensten betaald. Zonder seksuele lading.

nasibal 19 juli 2017 om 12:00
Quote:
Zolang de doelgroep van het wielrennen het prima vind om podiummissen te zien, zijn dit soort opiniestukken waardeloos.

Want alleen de doelgroep van het wielrennen is relevant? Me dunkt dat die er niet of ‘nauwelijks’ last van heeft inderdaad. Wat voor mij relevant is is die ander doelgroep: Vrouwen die er last hebben van het beeld dat vrouwen ‘verhandelbaar’, ‘te geven en te krijgen’ ‘een potentiele beloning’ ergo ‘een object’ zijn. Daar draagt het feit ‘rondemissen’ echt niet in zijn eentje aan bij, maar wel net zo goed.

Olly 19 juli 2017 om 12:04

Zielepoterij.
Dit hoort gewoon bij het wielrennen.
@LL Dit is weer een geweldige topic voor je, zie mijn aanhef. Ga maar weer helemaal los!
Het laatste wat ik er van gelezen heb, is dit.

MDKIDW 19 juli 2017 om 12:04

@reusjen
En zo valt er altijd wat te zeiken en het maakt ook niet wat je doet er zal er toch altijd een groep gekwetst zijn en kun je alles wel afschaffen. Dit is puur dom gezeik van sjw’s maar tegenwoordig schijnt dat helemaal in te zijn…. mensen zijn tegenwoordig zo snel gekwetst en dan trekken ze voor Het minste en geringste al de discriminatie, racisme, minderheids, sekisme, sekseongelijkheids etc kaart. Ik vind het maar een verontrustende trend. Als je er aan stoort dan doe je er toch niet aan mee, makkelijk zat, en laat ze een beetje een dikke huid kweken, daar worden ze echt niet minder van

Anyways wat een zwakte bod van de organisatie

albertooo 19 juli 2017 om 12:04

@Kingstown
Het gemiddelde familiefeest moet niet al te prettig zijn, als een kus op de wang al sexueel is. In sommige landen is zelfs een kus op de mond gewoon tussen vrienden.

5 uur lang bezweet in strakke pakjes afzien wordt door sommigen wel als sexueel ervaren. Kortom, het gaat er maar het om hoe je het beschrijft ;)

roelieman2 19 juli 2017 om 12:10

Welke discussie? Er is helemaal geen discussie over de aanwezigheid van rondemissen of rondemisters onder zowel de renners als de volgers. Dit wordt alleen opeens uit de hoge hoed getoverd alsof er een probleem en discussie gaande is.

albertooo 19 juli 2017 om 12:13

@nasibal
De kus van een podiummiss is symbolisch, je zou het kunnen zien als de culminatie van zijn opoffering en zijn intrede in de legende en eeuwige herinnering. De kussen zijn daarin de zegening. En op geen enkele manier daarin heeft een renner hen in bezit, of wordt die illusie gewekt. Het is inderdaad zorgwekkend als mensen dit zo kunnen interpreteren.

reusjen 19 juli 2017 om 12:13

@MDKIDW
Ja, de standaard reactie van de Nederlander die zich nog nergens in verdiept heeft maar gewoon schreeuwt wat de rest, die niets met het onderwerp te maken heeft, schreeuwt. Wie ben jij om te bepalen waar iemand door geraakt wordt?
De mensen waar ik het over heb, heb ik nog nooit horen roepen dat ze gediscrimineerd worden, maar mijden de desbetreffende dagen of gaan het land uit.

Wheely 19 juli 2017 om 12:14

Haha ongelooflijk, al die mensen die het belachelijk vinden dat zoiets verandert. Alsof hun er hun persoonlijk onrecht mee wordt aangedaan wanneer de winnaar geen zoentje meer krijgt. Jullie snappen er echt helemaal niets van he, de Vuelta organisatie wil gewoon een andere uitstraling tijdens de ceremonie. Klaar.

klootje kriekeljon 19 juli 2017 om 12:26

Toevallig zag ik pas een filmpje van het optreden van Anouk op Pinkpop waar ze bij opkomen podium met bier bekogeld werd. Zij reageerde daarop door haar topje uit te trekken en keihard uit haar dak te gaan (muzikaal gezien). Een redelijk iconisch moment van de Nederlandse popgeschiedenis, maar vooral een daad van een sterke vrouw die zich niet in een slachtofferrol wenst te positioneren. Een vrij geniale reactie.
Als Lil Kleine nu 2 druppels bier over zich krijgt rent ie nog net niet huilend het podium af.

Mocht dat Anouk-moment zich in 2017 voorgedaan hebben, dan zou er schande worden gesproken over het vrouwelijke vlees dat te aanschouwen was. Dan zouden er kliklijnen zijn om de biergooier aan te melden en zou zijn foto verspreid worden via twitter en dezelfde behandeling als een seriemoordenaar genieten. Alle talkshows zouden over elkaar heen vallen om te bespreken wat zich daar voor een humanitair drama afgespeeld zou hebben.. En ga zo maar door.

Wat zal ik blij zijn als we een nieuw tijdperk in gaan.

horsm 19 juli 2017 om 12:34

Prima.

Covadonga 19 juli 2017 om 12:35

Jammer, ik zag ze graag.

Blaudzun 19 juli 2017 om 12:36

@albertoo
Eindelijk een verstandige reactie aan in dit bos van emoties.

Het zou inderdaad niet verkeerd zijn als de topsport een dergelijk signaal afgeeft. Veel mensen (vooral millenials) lijden onder de enorme prestatienormen van de huidige maatschappij. Mijns inziens wordt sport aantrekkelijker als er meer diversiteit in de selectiecriteria komt.

Pietertje2 19 juli 2017 om 12:39

Het begint echt pijnlijke vormen aan te nemen.
Rondemissen zijn nu al ruilobjecten, prostituees en weet ik nog meer wat voor onzin volgens sommige mensen hier.

Die mensen zijn dus gigantisch hypocriet dat ze zogenaamd voor vrouwenrechten opkomen terwijl ze zo’n schrijnend beeld van die rondemissen hebben.

@klootje

Prima voorbeeld met wat er mis is met de huidige huilgeneratie.
Beetje ruggengraat kweken zou voor de meeste hier niet verkeerd zijn.

grootverzet 19 juli 2017 om 12:50

Geen enkel probleem mee. De mensheid gaat nog steeds voorwaarts, met horten en stote, en daar hoort zo,n beslissing ook gewoon bij. Het is verder ook totaal niet van invloed op mijn wielerplezier. Ik kan heel goed zonder een rondemis op het podium. Zie ze in andere sporten ook niet. Alle aandacht op de sporter zelf en die heeft zojuist de prestatie geleverd. Niks mis mee.

Chaba 19 juli 2017 om 12:52

Triest…ik vind het allemaal maar onzin dat gezeur hierover. We maken ons echt druk om de verkeerde zaken. Je hoeft geen rondemis te zijn en de dames die dat wel willen is toch mooi.

MDKIDW 19 juli 2017 om 13:35

@reusjen

Wat een standaard generaliserend tegenantwoord van iemand die denkt dat hij de waarheid in pacht heeft. Ik heb geen idee wat iedereen raakt maar als je met alles en iedereen rekening moet houden kun je bijna niks meer doen… Je kent mij en mijn achtergrond niet eens dus wie ben jij om mij in een hokje te plaatsen, maar dat is ook een trend in het huidige….

GreenDay 19 juli 2017 om 13:36

Triestig. Vrouwen verdienen minder, verkrachtingen worden wereldwijd ondergerapporteerd en niet serieus behandeld, we duwen onze vrouwen als maatschappij in keurslijven waar ze nooit op een gezonde wijze aan kunnen voldoen. Er zijn landen waar vrouw zijn gelijk staat aan genitale verminking en een leven vol pijn en ellende. En dan juichen we met zijn allen een wanbeslissing zoals deze; in de overtuiging dat de "mensheid vooruit gaat". Ik mis de spirit van de jaren '60. We worden preuts en bekrompen en verwarren het met grote principes zoals gelijkheid. Dit is slechts oppervlakkig gebal terwijl er aan de structuren die de reële ongelijkheid tussen man en vrouw veroorzaken, geen hol verandert. Alsof die rondemissen hun job niet graag doen. 2017, 2017, 2017…

Ik heb een aantal jaren geleden de ziel uit mijn lijf gereden in een jeugdkoers in Kalken tijdens de tussensprints. Niet voor het premiegeld (wat kon mij het schelen), maar voor kussen van de plaatselijke schone. Ik heb er de koers door verloren, maar er wel een pizzadate en een leuk gesprek aan overgehouden (twee keer raden waar ik het meest blij mee was); hoezo is zoiets ongelijkheid?

Samus_Aran 19 juli 2017 om 13:51

Ben ik de enige die het ironisch vindt dat ze een grote dopingzondaar als Pereiro wel uitnodigen op het podium?

reusjen 19 juli 2017 om 13:59

@MDKIDW
Mijn opmerking is een beetje gechargeerd, maar het is wat ik om mij heen zie. Ik heb geen stelling genomen in deze dus kan ik ook de waarheid niet in pacht hebben. Verder is het argument “dan kunnen we helemaal niks meer en alles wel afschaffen” zo’n enorme dooddoener. ik kan je aanraden eens te gaan praten met mensen bij wie het werkelijk pijn doet, en dan heb ik het niet over de mensen die alleen maar op de dam staan te schreeuwen om het schreeuwen. Er is niks mis met een beetje rekening met elkaar houden.

Coppi Coppi 19 juli 2017 om 14:09

Bizar veel reacties op dit bericht. Bijna even veel als op de uitslag van gisteren. Krijg een leven, jongens!

GazzaBoss 19 juli 2017 om 14:54

@reusjen
Een wereld zonder gekwetsten bestaat niet. Sterker nog; hoe politiek correcter hoe meer men gekwetst is. Gekwetst zijn wordt dan een machtsinstrument om een comfortzone van de wereld te maken. Utopisch en alles wat wielrennen niet is :) Juist de hardheid en het vermogen je nergens gek door te laten maken geeft wielrennen zijn prachtig statuur.

Ot Hopen dat die mannenmuil van een de Gendt het een keer haalt. Snot voor zijn ogen en weer gaan!

orogenese 19 juli 2017 om 15:02

@Coppi Coppi,

“Bizar veel reacties op dit bericht. Bijna even veel als op de uitslag van gisteren. Krijg een leven, jongens!”

Telt de reactie van jou niet mee? Waarom heb je een deel van je leven gespendeerd aan het lezen van dit onderwerp en de daaropvolgende reacties?

leegloper 19 juli 2017 om 18:29

@orogenese en Coppi Coppi en vele anderen,
Wat een hilarische pareltjes zitten tussen deze reacties. Ik vind het wel prima dat ze het een keer anders doen, maar wat maakt het toch veel los. Van hostess tot handelswaar, prostituees en zij die zegeningen geven met hun kus.

Thailand 20 juli 2017 om 14:21

De organisatie moet doen waar ze zich goed bij voelt, prima dat zij luisteren wat er leeft in het publiek en daar naar handelen.
En ten aanzien van de discussie; ik vind het punt van seksisme veel te dik aangezet.
Als je naar het standpunt kijkt van de vrouwelijke helft van de bevolking, want zij zouden hier de beslissende stem in moeten hebben in mijn optiek krijg je het volgende: een deel van de dames voelt zich weg gezet als lustobject terwijl de andere helft dol is op het zichzelf zo sexy mogelijk te presenteren; instagram staat er vol mee. Ik zou zeggen leef en laat leven; als je het niet leuk vindt dat er dames zo gepresenteerd worden kijk je niet en ga je lekker je eigen ding doen, maar laat de dames waarvoor het het hoogtepunt van het jaar is ook lekker hun ding doen. Kortom laten we elkaar gewoon lekker de ruimte geven.

Headlines

Materiaalzone

Populair