Vuelta schaft podiumzoenen en groot aantal rondemissen af

Vuelta schaft podiumzoenen en groot aantal rondemissen af
woensdag 19 juli 2017 om 09:03

De Vuelta a España neemt in de komende editie afscheid van een groot aantal rondemissen. Bovendien krijgen de dagwinnaars en dragers van de diverse leiderstruien geen zoen meer na afloop van de etappes. Dat vertelt koersdirecteur Javier Guillén aan De Volkskrant. Vrouwen verdwijnen niet bij de huldiging, maar zullen minder prominent zijn.

“We zijn gevoelig voor de sociale en mediadiscussie die is ontstaan over de aanwezigheid van vrouwen op het podium”, zegt Guillén. “We kunnen onze ogen niet sluiten voor deze zorgen en daarom nemen we een aantal nieuwe maatregelen in de volgende ronde. We zijn nog steeds bezig met eventuele andere ingrepen. Wat we doen zal altijd met elegantie zijn.” De koersdirecteur verklapte dat voormalig Tour de France-winnaar Oscar Pereiro een belangrijke rol krijgt in de nieuwe podiumceremonie.

Dit artikel delen:

100 Reacties

arviidd 19 juli 2017 om 11:14

Tjah er zijn tegenwoordig zoveel veel mensen die dingen van andere willen afpakken en verbieden. Het lijkt wel of die groepen tegenwoordig ook altijd hun zin krijgt.

Dingen bepalen voor andere. Vraag het de missen zelf.

Dit slaat natuurlijk nergens op. benieuwd hoe snel de Autosport gaat volgen.

TykkeThor 19 juli 2017 om 11:14

Het argument ze doen het vrijwillig en ze krijgen er geld voor is natuurlijk een kulargument en vliegt volledig over het punt van deze actie heen, namelijk het voorkomen van beeldvorming. Overigens werpt het ook nog eens een extra taboedeken over homoseksualiteit binnen het peloton, wat al een veel te groot taboe is. Sowieso een ongemakkelijk tafereel die podiummissen. Prima actie.

Blaudzun 19 juli 2017 om 11:16

Ik ben het volledig eens met de vuelta directie. Het is niet meer van deze tijd om enkel vrouwen als uiterlijk vertoon neer te zetten. Gelukkig is het besef er maar moeten we dit nog loskoppelen van onze tradities. We leven op dit moment in een progressieve samenleving met conservatieve symbolen en rituelen. Dat botst met elkaar. Ik ben blij dat de vueltadirectie dit inziet. Als de vuelta echt doorpakt stoppen ze de rondemissen meteen in de directie. Het enige wat ze nu creeren zijn een aantal extra werkloze vrouwen.

illu 19 juli 2017 om 11:22

@reusjen
als jij mensen kent die zich door zwarte piet of een ronde mis erg rot voelen, zou ik die mensen heel snel verwijderen uit je kennis/vriendenkring (zich ervan afzetten prima, dat is gebaseerd op meningen maar zich rot voelen?).

Niets engers dan dat soort mensen (zijn hetzelfde type mensen als extremisten…).

Kosmonaut 19 juli 2017 om 11:26

Slaat helemaal nergens op. En wel zeker al die bobo’s op het podium laten staan die de winnaar een handje mogen schudden. Waarom toch steeds persé dingen willen veranderen waar een meerderheid op tegen is of waarvan je niet eens weet wat de meerderheid wil….
Dan dat gezever over die emancipatie…. Ja, de mannen en vrouwen moeten gelijke rechten hebben, maar we zijn wel verschillend. Dit draaft veel te ver door. In het tennis krijgen m/v zelfs al evenveel prijzengeld bij de Grand Slams, want tja, we zijn gelijk…. Dan vergeten we even dat een man soms 5/6 uur op de baan staat in een vijfsetter en een vrouw hoogsten 2/3 uur in een driesetter…. Vrouwenvoetbal moet aandacht krijgen, vrouwenwielrennen moet aandacht krijgen…. Waarom? Je hoort ons mannen toch ook niet zeuren dat wij graag synchroomzwemmen en ritmisch gymnastiek voor heren willen op tv willen? Nee, wij mannen zien dat als vrouwensporten, en daar is helemaal niks mee, net als dat er ook niets mis is met mannensporten.
Maar de rondemissen dus, je kan je best afvragen in hoeverre Rondemissen nu daadwerkelijk “lustobjecten” zijn. Ze zijn doorgaans keurig gekleed zonder zelfs maar een decolleté en ook een minirok of hotpants oid heb ik nooit kunnen ontdekken op het podium. Als je dan kijkt naar de dames bij bijvoorbeeld het darts of de pitspoezen (sorry dames voor dat vrouwonvriendelijke woord….) bij de autosport ligt daar de nadruk veel meer op de schoonheid van de dames. En wat is daar mis mee ? Die meiden doen het allemaal vrijwillig, hoeven geen gekke dingen te doen en volgens mij vindt niemand aandacht en/of complimenten van het andere geslacht op zijn of haar uiterlijk vervelend. Je zou haast gaan denken dat er een paar jaloerse vrouwen met niet zo’n mooi uiterlijk hebben geklaagd. Dit hoort al jaar en dag bij het wielrennen, er wordt niemand kwaad mee gedaan dus ik zie echt het probleem niet. Maargoed, dit laat ook wel weer prachtig het dubbele moraal van mensen zien. Het land van stierenvechten en dopingaffaires in de doofpot stoppen verbied rondemissen in een ronde waarbij teams met hoofdsponsors uit de VAE en Qatar, toch ook niet bekend om hun vrouwvriendelijkheid, aan de start staan. … Tja….

albertooo 19 juli 2017 om 11:28

@Blaudzun
Ex-missen in de directie van een grote ronde passen perfect in de progressieve samenleving. Ik vind ook dat wielerteams per direct moeten stoppen met het aannemen van renners op basis van prestaties en resultaten. Veel te conservatief.

Jean Dumas 19 juli 2017 om 11:30

Volgens mij gooien we toch het kind met het badwater weg. De podiumtraditie kan best blijven, maar niet meer in stereotiepe speelpakjes en op stiletto’s. Laat de vrouwen zelf de dresscode bepalen.

nasibal 19 juli 2017 om 11:30

Ben ik zo’n “moraalridder” die vind dat we hier specifiek iets aan moeten doen? Nee, niet direct. Ik vind zelfs inderdaad ook dat er (naast mensen die wel degelijk geraakt worden) er ook een hele hoop mensen zijn die voor hun eigen aandacht o.i.d. maar wat graag op hun pik getrapt zijn. Ik ben echter wel zo’n “moraalridder” die vind dat er wat kort door de bocht gereageerd wordt. Een greep uit de 2e pagina. 1e was ik te lui om naar terug te gaan.

Quote:
Want hoe dragen deze rondemissen nou significant bij aan het seksisme in deze wereld?

Het feit dat je twee (kussen van ) vrouwen krijgt ter beloning van je prestatie. Dit zegt alles over de positie van de vrouw. Zij wordt gebruikt als beloning. Of dit ‘significant’ is is niet relevant. Afschaffen kan een signaal zijn en daarmee samen met andere signalen opeens wél significant zijn.

Quote:
Rondemissen horen bij het wielrennen. Dit afschaffen is weer een stukje wielersport minder. Misschien moeten ze hier niet aan komen en gewoon die bloedbanken openbaar maken.

Ach, doping wordt ook al jaren gebruikt, hoort er volgens de traditie ook wel bij zo langzamerhand. Doping afschaffen is weer een stukje wielersport minder.

Quote:
Het is waar dat de rondemissen dit zelf ook willen en betaald krijgen [….]Zoals iemand al aangaf de dames kiezen er zelf voor. Doen ze het niet dan niet ook prima.

Ja is dat zo? (afgezien van het betaald krijgen natuurlijk). Deze meiden willen graag model/hostess zijn. Hostess zijn ze ook het overgrote deel van de dag. Willen ze ook het podium op om de winnaar te kussen? Of is dat een deel van de job die ze ook prima kunnen missen (geen pun intended), zoals wij allemaal wel een onderdeel van ons werk hebben waar we niet direct om staan te springen. Daarbij vraag ik me ook af hoeveel van deze meiden zelf gevraagd hebben om specifiek deze baan. Ze werken als het goed is allemaal bij bureaus die hier voor benaderd worden. Krijg je als jong meisje met een modellen/hostess carriere in het verschiet vervolgens vanuit je bureau dit aanbod is het niets iets wat je makkelijk laat schieten, ook al had je het aanbod misschien liever niet gehad.

Ja, de modellencarriere willen ze natuurlijk wél zelf en néé moddelen zijn in essentie geen sexisme. Al gaat het in veel campagnes natuurlijk wel die kant op.

albertooo 19 juli 2017 om 11:30

@illu
Als je zoiets tussen je vriendschap laat komen was je nooit écht vrienden.

Emergo 19 juli 2017 om 11:33

Hoera, hoeven we niet meer naar die ellenlange podiumvertoning te kijken.

Jacco van Stierop 19 juli 2017 om 11:34

“Het is niet meer van deze tijd…”
Precies, net als al die Rembrandts, wat heb je eraan? Wegflikkeren die ouwe meuk.
Kerken en kathedralen? Slopen die zooi, parkeergarages hebben we nodig.
Dat hele wielrennen is natuurlijk compleet achterhaald. Als je van A naar B wilt pak je de scooter.

“We leven op dit moment in een progressieve samenleving met conservatieve symbolen en rituelen.”
Daar ga ik eens heel diep over nadenken.

reusjen 19 juli 2017 om 11:38

@illu
Dat is echt 1 van de meest idiote posts die ik ooit gelezen heb.
Ik heb bijv. zoiemand in de familie die zich oprecht rot voelt als een kind (in z’n onschuld) op straat zegt: kijk mam, daar loopt een zwarte piet. Daar kun je van vinden wat je wilt, maar die mensen met extremisten vergelijken gaat echt nergens over.

nasibal 19 juli 2017 om 11:38

@Illu

Quote:
als jij mensen kent die zich door zwarte piet of een ronde mis erg rot voelen…

Lees nog eens. Ze voelen zich niet rot door zwarte piet, waarschijnlijk vinden ze zwarte piet zelfs heel leuk. Ze voelen zich rot door opmerkingen die gemaakt worden door anderen, naar hun, met als 'kapstok' zwartepiet.

Op het moment dat je vrouwen benadert als iets wat 'te geven' of 'te krijgen' is, en als je dat maar vaak en duidelijk genoeg op meerdere plaatsen volhoud, dan gaan mensen op straat op een bepaalde manier naar vrouwen reageren. Daar hebben de vrouwen dan last van, niet van de rondemissen zelf.

Quote:
Niets engers dan dat soort mensen (zijn hetzelfde type mensen als extremisten…).

Extremisten ja, dat zijn toch die mensen die andere 'types' mensen eng vinden, omdat ze ergens op een andere manier over denken?

Stapje verder denken kan soms lastig zijn. Geen probleem, ik heb vrij vandaag en help je met alle liefde!

Retro Lex 19 juli 2017 om 11:39

Broodroof voor al die Missen

skylimit 19 juli 2017 om 11:44

@jacco van sierop Misschien eerst nadenken in welke samenleving we uberhaupt leven:)
Progressief ? Aan de ene kant hebben we het over een boerkaverbod voor vrouwen aan de andere kant hebben we het over rondemissen/bikinimeisjes, dan heb je ook nog dat model in Saudie Arabie die in een kort rokje over straat gaat.
Weet jij, wat hier mis aan is ? Al die regeltjes voor vrouwen worden hoofdzakelijk door mannen genomen. De samenleving is gewoon een lachertje.

Vic413 19 juli 2017 om 11:46

Rondemissen en doping, uiteraard zeer vergelijkbaar.

Kingstown 19 juli 2017 om 11:46

Opmerkelijk dat zoveel mensen zich bijna persoonlijk beledigd lijken te voelen, omdat vrouwen geen zoenen meer mogen geven op een podium. En ik maar denken dat hier vooral mensen zaten die naar de koers keken ipv dit soort randverschijnselen.

Betaald krijgen voor dit soort diensten leunt trouwens behoorlijk tegen prositutie aan. Binnen elke andere context waar vrouwen geld krijgen voor het geven van lichamelijke diensten zouden dezelfde mensen die nu zo boos doen er wrs net iets anders over denken.

nasibal 19 juli 2017 om 11:51
Quote:
Rondemissen en doping, uiteraard zeer vergelijkbaar.

Kan me anders prima voorstellen dat beiden een prestatiebevorderende werking hebben.

albertooo 19 juli 2017 om 11:52

@Poeksel
Zolang de doelgroep van het wielrennen het prima vind om podiummissen te zien, zijn dit soort opiniestukken waardeloos. Niet iedereen zit te wachten op sociaal activisme in iets wat gewoon vermaak moet zijn. Een paar jaar geleden had je ook activistengroepen die vonden dat het uiterlijk van vrouwen in games aan banden moest worden gelegd. Echter leidde dit in veel gevallen tot slechtere verkoopcijfers ondanks fraude met recensies, terwijl de ‘ouderwetse’ games goed bleven verkopen.

vluggejapie 19 juli 2017 om 11:53

“We leven op dit moment in een progressieve samenleving met conservatieve symbolen en rituelen.”

Beschouwen we de kudde die grazend aan ons voorbijgaat: zij weet niet wat gisteren, wat vandaag is, springt rond, vreet, rust, verteert, springt weer, en o van de morgen tot de nacht en van dag tot dag, aan haar lust en onlust kort aangelijnd, namelijk aan de pin van het moment, en daarom noch zwaarmoedig, noch verveeld. Dit te zien is de mens niet aangenaam, omdat hij tegenover het dier op zijn menszijn pocht en toch afgunstig zijn geluk gadeslaat – want dat is het enige wat hij wil, net als het dier noch verveeld, noch onder smarten leven, en toch wil hij het tevergeefs, omdat hij het niet op dezelfde manier wil als het dier. De mens vraagt het dier wel eens: waarom vertel je me niet over je geluk en kijk je me alleen maar aan? Het dier wil wel antwoorden en zeggen: dat komt doordat ik altijd meteen vergeet wat ik wilde zeggen – maar toen vergat het ook dit antwoord alweer en zweeg: zodat de mens zich erover verwonderde.

albertooo 19 juli 2017 om 11:53

@kingstown
Hoe zijn de renners zelf geen prostituees? Krijgen ook betaald voor lichamelijke diensten…

LyndaLid 19 juli 2017 om 11:54

"traditie"

"hoort bij het wielrennen"

"er moet niet zo gezeurd worden"

"belachelijk, niks met seksisme te maken"

Ijzersterke argumenten, chapeau voor iedereen die niet verder kan kijken dan zijn neus lang is. Als het feit dat het altijd zo gedaan is, een reden zou zijn om dingen niet te veranderen, dan zou de wereld er een stuk slechter uit zien. Hoe snappen mensen dat niet?

Lalsacien 19 juli 2017 om 11:54

Om het familiegevoel te versterken krijgt de winnaar van een Vuelta etappe zoenen van zijn vriendin/vrouw. Als hij die niet heeft, dan van zijn moeder, etc…..

reusjen 19 juli 2017 om 11:57

@lalsacien
Dat zou best goed zijn, de familie moet ook vaak opofferingen doen. Alleen logistiek is het niet haalbaar.

Headlines

Materiaalzone

Populair