‘Vuelta a España 2023 kent bergrit met aankomst op Col du Tourmalet’
foto: Cor Vos
donderdag 3 november 2022 om 09:23

‘Vuelta a España 2023 kent bergrit met aankomst op Col du Tourmalet’

De Col du Tourmalet zal in 2023 niet alleen zijn opwachting maken in de Tour de France voor mannen en vrouwen. Ook in de eerstvolgende editie van de Vuelta a España zullen de renners aankomen op de mythische Pyreneeënreus, meldt El Periódico.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De Ronde van Spanje trok in het verleden al wel eens over de Col du Tourmalet, maar het is voor het eerst in de Vuelta-geschiedenis dat er een etappe zal finishen op de bijna twintig kilometer lange beklimming. Dit had eigenlijk drie jaar geleden al moeten gebeuren. De Vuelta-organisatie wilde in 2020 al eens aankomen op de Tourmalet, maar de ronde kon vanwege coronarestricties niet finishen in Frankrijk en dus moest er flink worden gesleuteld aan het parcours.

In 2023 zal er volgens El Périodico normaal gesproken wel gewoon een finish plaatsvinden op de Col du Tourmalet. De klim zou zijn opwachting maken aan het einde van de tweede week, op vrijdag 8 september, na een dag door de Pyreneeën. Onderweg moeten de renners wellicht ook de Col d’Aubisque bedwingen.

Tweeluik in de Pyreneeën 
Verder heeft de Spaanse krant El Diario de Navarra ook al een beeld van de etappe op zaterdag 9 september, een dag na de krachtmeting op de Col du Tourmalet. Deze etappe zou eveneens in de Pyreneeën plaatsvinden, met onderweg de beklimmingen naar Issarbe en Larrau en vervolgens de slotklim richting skigebied Larra Belagua.

Zeker is dat de Vuelta a España (26 augustus-17 september) volgend jaar zal vertrekken vanuit Barcelona. De populaire vakantiebestemming aan de Middellandse Zee organiseert de eerste twee etappes van de ronde. Beginnen doen de renners met een ploegentijdrit van ongeveer 14 kilometer. Een dag later finisht een rit-in-lijn in de toeristische stad.

 
2 Reacties
Sorteer op:
3 november 2022
Goeie exposure volgend jaar, met de Vuelta, Tour en Tour de Femmes.
3 november 2022
Een van de mooiste cols natuurlijk, maar dit voelt ook een beetje als overkill. Doe hem dan een keer in een jaar waar de Tour hem links laat liggen. Nu ga je op 6-8 weken tijd daar drie keer een peloton naar boven sturen.

Reacties zijn gesloten.