Vuelta 2022: Voorbeschouwing etappe 8 bergrit naar Colláu Fancuaya

Vuelta 2022: Voorbeschouwing etappe 8 bergrit naar Colláu Fancuaya

foto: Cor Vos

Door Nick Doup, Youri IJnsen & Tim Kranendonk
zaterdag 27 augustus 2022 om 10:00

Het tweede weekend van deze Vuelta a España 2022 begint met een zeer lastige etappe: slechts 156 kilometer lang, maar wel met meer dan 3.300 hoogtemeters. Spektakel onder de klassementsrenners is gegarandeerd, maar voor de mindere goden ook een strijd met de tijdslimiet. Wie slaat zaterdag zijn slag in de rit met aankomst op de Colláu Fancuaya? WielerFlits blikt vooruit!

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

De achtste etappe begint in Pola de Laviana. Dat is een van de negen parochies in Laviani, Asturië. Deze plaats herbergt zo’n 9000 inwoners en ligt in de Nalon-vallei. De parochie geniet vooral bekendheid om haar gastvrijheid, met meerdere mogelijkheden tot overnachten.

Wat nog meer opvalt voor een relatief klein plekje als Laviana, is de aanwezigheid van voetbalclub Real Titántico. Dat an sich is niet zo bijzonder, ware het niet dat deze club uitkomt in de Tercera División. Dat is naast de Primera División (ook bekend als La Liga, waarin clubs als FC Barcelona, Real Madrid en Athletic Club uit Bilbao in uitkomen) en de Segunda División, het derde voetbalniveau van Spanje.

Wie denkt aan Asturië en een bergrit, zal altijd hopen – behoudens de renners, uiteraard – dat de Altu de l’Angliru in het parcours zit. Die persoon komt bedrogen uit. De finish van deze achtste rit is namelijk op iets noordwestelijker gelegen Colláu Fancuaya, die hemelsbreed niet heel ver weg ligt van de Angliru.

De Fancuaya ligt in de gemeente Yernes y Tameza, waar door de ruige natuur slechts 128 mensen wonen. Bovendien heeft de bevolking te maken met sterke vergrijzing, omdat er weinig voorzieningen zijn voor jonge mensen. In 2016 werd het gebied opgenomen in het natuurpark Las Ubiñas. De talrijke bossen op de Colláu Fancuaya herbergen zeer rijke flora en fauna.


Parcours

Deze achtste etappe is echt een hel voor de minder goede klimmers in het peloton. Nog geen 3,5 kilometer na de start doemt meteen de eerste klim op. Dat is de Alto de la Collodonna (6,4 km aan 7%), een pittige helling van de tweede categorie. Hier zal een sterke kopgroep kunnen wegrijden en achterin zal de deur wagenwijd openstaan. Vanwege de korte lengte van deze rit en de waarschijnlijk sterke kopgroep die zal ontstaan, zal het tempo de gehele dag waarschijnlijk ook hoog liggen.

Route Stage 8 Vuelta a España 2022

Na de Collodonna daalt het peloton in totaal ruim twintig kilometer naar Figareo, waar de weg weer begint te stijgen. Niet veel later begint de tweede klim van de dag die luistert naar de naam Alto de la Mozqueta (7,2 km aan 6,1%). In 2020 was deze beklimming onderdeel van de twaalfde etappe van de Vuelta. Ook toen werd de klim al vroeg in de rit opgenomen, al was dat weliswaar in tegengestelde richting van nu. Destijds lag de finish op de Angliru, na een ultrakorte rit van nog geen 110 kilometer. Hugh Carthy won die etappe.

Na de Mozqueta van tweede categorie volgt een snelle afdaling, waarna er in een tijdsbestek van vijftig kilometer drie klimmetjes van de derde categorie volgen. Circa vijftien kilometer later wacht al de Santo Emiliano (5,4 km aan 5,5%), om zo’n 26 kilometer later de top te ronden van de Puerto de Tenebredo (5,9 km aan 5,5%). Weer tien kilometer later ligt dan de Puerto de Perlavia (4 km aan 7,7%), een echte kuitenbijter. Niet lang, maar wel vrij steil. Op de top is het nog veertig kilometer naar de streep.

Profile Stage 8 Vuelta a España 2022

Die ligt op de kruin van de Colláu Fancuaya (10,2 km aan 7,9%). Deze klim maakt deel uit van de Montes de Yernes y Tameza, maar is relatief onbekend in het profwielrennen. De helling is echter wel vermaard onder wielertoeristen uit de regio. In 2019 werd de berg van eerste categorie voorzien van een hagelnieuwe asfaltlaag.

Toch is het opletten geblazen, want de weg is aan de smalle kant. Het is ook een behoorlijke steile klim, met ongeveer halverwege een piek van liefst 19%. In de laatste twee kilometer ligt het gemiddelde ook boven de 10%, met uitschieters naar 17% op de aankomststrook. Op deze klim kunnen de klassementsrenners met minuten smijten.

Officieuze start: 13.10 uur
Officiële start: 13.28 uur
Finish: tussen 17.15 en 17.45 uur
Afstand: 153,4 kilometer

Tijdschema belangrijke passages:
Bergsprint Alto de la Colladona: tussen 13.40 en 13.45 uur
Bergsprint Alto de la Mozqueta: tussen 14.40 en 14.50 uur
Bergsprint Alto de Santo Emiliano: tussen 15.05 en 15.20 uur
Bergsprint Puerto de Tenebreo: tussen 15.55 en 16.10 uur
Bergsprint Perlavia: tussen 16.15 en 16.35 uur
Tussensprint Grado/Grau: tussen 16.40 en 17.00 uur


Favorieten

Voor de etappe van zaterdag zijn er, zoals wel vaker in deze Vuelta, twee scenario’s waar we rekening mee houden. Een strijd tussen de klassementsrenners behoort tot de mogelijkheden, terwijl ook een vluchtersgroep kan standhouden en kan strijden om de ritoverwinning. We pikken de favorieten eruit voor beide koersverlopen.

Remco Evenepoel en Enric Mas – foto: Cor Vos

Quick-Step Alpha Vinyl zal op twee gedachtes hinken. Enerzijds weet de ploeg dat klassementsleider Remco Evenepoel in een uitstekende vorm verkeert. Op de onregelmatige Pico Jano liet hij donderdag zien dat hij momenteel een van de beste klimmers in deze Vuelta is. Je moet het ijzer smeden als het heet is, is een bekend gezegde. Gaat Evenepoel proberen zijn vorm te verzilveren door voor de ritzege te gaan en zijn voorsprong uit te breiden? Dat kan een besluit zijn dat hem op de lange termijn duur kan komen te staan.

De tweede gedachte is dat Evenepoel zijn huidige voorsprong op de concurrentie wil verdedigen. In dat geval zal Quick-Step Alpha Vinyl een kopgroep laten rijden en zo kan Evenepoel zich puur focussen op het volgen van de tegenstand. Zijn doel is namelijk om in de rode trui aan de individuele tijdrit (van dinsdag) te beginnen, dus de kans bestaat dat hij niet zelf het initiatief neemt. Bovendien weten we dat REV op een heel steile klim, zoals de finale van de Colláu Fancuaya, flink wat moeite heeft om de pure klimmers en explosieve types te volgen.

De enige referentie die we hebben voor een aankomst bergop, is die van donderdag naar Pico Jano. Daar was Enric Mas de enige renner die Evenepoel kon volgen, maar meer dan dat kon hij ook niet. Daardoor staat de kopman van Movistar op 28 seconden van de Belgische leider. Een luxe positie, want Mas weet dat hij er goed voor staat en alleen de aanvallen van achteruit hoeft te volgen. Maar op de venijnige klim naar Laguardia zagen we Mas knap derde worden, iets wat hij lange tijd niet goed kon. Is hij nu zo explosief dat hij op de Colláu Fancuaya kan meedoen voor ritwinst?

Primož Roglič – foto: Cor Vos

Dan zal Mas in ieder geval Primož Roglič moeten verslaan. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma kende een mindere dag op de natgerende Pico Jano, maar ploegleider Grischa Niermann zei dat er ‘geen man overboord’ was. Ook Roglič zelf houdt de moed erin. Het is een aankomst die hem goed ligt, met name de laatste twee steile kilometers. De vraag is of hij de juiste benen alweer gevonden heeft daarvoor. Vaak genoeg heeft hij bewezen dat hij na een tegenslag dubbel zo hard terugslaat. Hulp van Sepp Kuss tot diep in de finale zou ook fijn zijn voor Roglič, want die ontbrak afgelopen donderdag.

Juan Ayuso was de grote verrassing van de Pico Jano. De nog maar 19-jarige Spanjaard kwam bovendrijven en finishte als vierde, waardoor hij ook een flinke sprong maakte in het algemeen klassement. Het is bij Ayuso de vraag of hij dat drie weken vol kan houden. Maar de waan van de dag regeert en dus moeten we rekening houden met de UAE Emirates-renner op deze klim. Bij zijn ploeg zal Ayuso toch ook naar João Almeida moeten kijken; de Portugees finishte donderdag in de favorietengroep en doet ook nog volop mee.

Juan Ayuso – foto: Cor Vos

De beklimming naar Colláu Fancuaya is ook op het lijf geschreven van een lichtgewicht als Simon Yates. De kopman van BikeExchange-Jayco was in de eerste bergrit de eerste aanvaller bij de grote favorieten, maar die inspanning moest hij even later bekopen. De topvorm is er nog niet bij de wisselvallige Yates, die op een goede dag tot de beste klimmers behoort. Schroeft hij zijn explosieve klimmersbenen onder, dan is hij een serieuze gegadigde voor ritwinst.

We hebben INEOS Grenadiers nog niet genoemd. De Britse formatie zag de beoogde kopman Richard Carapaz op Pico Jano bijna drie minuten verliezen op Remco Evenepoel. Een slechte beurt dus voor de Ecuadoraan. Treedt er geen verbetering op? Dan kan Carapaz zaterdag de definitieve nekslag krijgen in het klassement. Wel heeft INEOS Grenadiers meer ijzers in het vuur. Pavel Sivakov lijkt daarvan de beste vorm te hebben. Hij loste samen met Roglič bij Evenepoel en Mas, maar behoorde wel bij de vijf beste klimmers. Tao Geoghegan Hart en Carlos Rodriguez waren de andere twee klimmers die in de grote favorietengroep finishten op Pico Jano.

Simon Yates – foto: Cor Vos

BORA-hansgrohe heeft ook drie klimmers kort staan in het algemeen klassement. De meest explosieve daarvan is toch wel Wilco Kelderman, die op aankomsten als deze vaak in de top-10 eindigt. Maar de Colláu Fancuaya is zeker niet van de poes. Het is een serieuze aankomst bergop en dus moeten we ook Giro d’Italia-winnaar Jai Hindley niet uitvlakken. De beslissende slag in die Giro sloeg hij op de Passo Fedaia, een klim van bijna 13 kilometer aan 7,6%. Kan Hindley dat kunststukje herhalen? De derde man van BORA-hansgrohe is Sergio Higuita, maar hij leek toch de minste klimmer van de drie te zijn.

Andere klassementsrenners die mee kunnen doen om ritwinst zijn Gino Mäder (Bahrain Victorious), Ben O’Connor (AG2R Citroën), Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) en Hugh Carthy (EF Education-EasyPost). Zij hebben allemaal een voordeel: ze hebben meer dan twee minuten achterstand op de rode trui en zullen dus wat ruimte krijgen.

Maar het scenario van een kopgroep die het haalt moeten we ook behandelen. Een naam die we meteen opschrijven is die van Jay Vine. De Australische klimmer van Alpecin-Deceuninck boekte donderdag op Pico Jano zijn eerste profzege ooit en deed dat op straffe wijze. Hij reed weg uit de kopgroep en wist een ijzersterke Evenepoel en Mas constant op zo’n 20 seconden te houden. Met de vorm van Vine zit het dus wel goed. Hij kan het afmaken vanuit de vlucht of vanuit de favorietengroep. Dat laatste heeft hij dus al bewezen. Dat Vine acht minuten achterstand heeft in het klassement, speelt in zijn voordeel.

Thibaut Pinot – foto: Cor Vos

Ook renners als Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Carlos Verona (Movistar), Esteban Chaves (EF Education-EasyPost) en Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) schuiven we naar voren. Zij hebben inmiddels voldoende achterstand om een vrijgeleide te krijgen en weten hoe het is om een koers af te maken. Andere ervaren renners als Marc Soler (UAE Emirates) en Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan) moeten ook niet onderschat worden. Soler kan voor zijn tweede ritzege van deze Vuelta gaan, mits hij de vrijheid krijgt van de ploeg.


Favorieten volgens WielerFlits:

Vuelta 2022: Deelnemerslijst


Weer en TV

Tijdens de vorige bergetappe van de Vuelta regende het pijpenstelen, maar zaterdag, als het peloton zich nog steeds in Noord-Spanje bevindt, zijn de omstandigheden gunstiger. Het wordt zonnig en de temperaturen lopen geleidelijk op naar 24 à 25 graden volgens Weeronline.

De achtste etappe is in zijn geheel, vanaf 13.00 uur, live te volgen via Eurosport 1 en de online Eurosport Player en GCN+. Bij Sporza (Eén) en de NOS (NPO1) zijn er vanaf 14.00 uur live beelden te zien van de koers. Ben je niet in de gelegenheid om naar de televisie te kijken, dan hoef je in het liveblog van WielerFlits niets te missen!


Dit artikel delen:

63 Reacties

Mirra 26 augustus 2022 om 18:51

Buitrago op 15min binnengekomen vandaag, gespaard voor dit weekend?

1
Boomie1 26 augustus 2022 om 22:18

Ziek zeker? Want was prima gestart

0
Mirra 27 augustus 2022 om 00:21

Zou zonde zijn! Toch iemand die ik vaak in de aanval verwacht

0
Tony 26 augustus 2022 om 18:58

Ik hoop dat Kuss goed is en dat Primoz de goede benen weer terug heeft.

1
Dave Dubbeldammer 27 augustus 2022 om 09:52

Had Roglic geen goede benen dan? Hij zat toch bij alle favorieten?

0
Limal 26 augustus 2022 om 19:00

Dit is een etappe waar je als ploeg oorlog kan maken van bij de start. Als pakweg Ineos wil proberen om Evenepoel te isoleren en later met verschillende pionnen te bestoken offeren ze Hayter, Turner, Plapp en Van Baarle best al op in de eerste helft van de rit.

3
Wheely 26 augustus 2022 om 20:01

Mooi parcours, zeker kansen voor Ineos en Bora om de boel op stelten te zetten met meerdere mannen kort in het klassement. Eerst maar eens wat pionnen vooruit sturen vervolgens het rood isoleren en kijken of een Carapaz er vroeg aan kan beginnen.

3
Limal 26 augustus 2022 om 20:27

Ik denk dat de Bora-kopmannen wel moeten hopen op gesleur door Ineos-helpers, want hun eigen ploeggenoten lijken me daarvoor bergop niet geschikt.

2
De Dikbilgorgel van Dorestad 26 augustus 2022 om 21:35

Vooralsnog is het bij beide ploegen ‘sterk in de breedte’. Hopelijk doen ze daar meer mee dan bijvoorbeeld Ineos in de Tour. Gisteren was dan al niet echt bemoedigend.

2
de dorpspastoor 26 augustus 2022 om 21:59

Ik ben ook nog niet echt onder de indruk van QS als ploeg deze Vuelta. Zo bungelden er vandaag 3 Quickies achter het peloton terwijl een sprinter als Pedersen nog comfortabel mee was. Bewust sparen? Of niet beter kunnen?

Deze etappe loont zich inderdaad om Evenepoel snel te isoleren of de ploeg zwaar onder druk te zetten/te testen. En dan kijk ik inderdaad ook naar ploegen als Bora of Ineos, die een bak vol (semi)klassementsmannen hebben. Misschien Keldermann eens mee in de vroege vlucht…

Maar ik denk ook dat hulp voor Evenepoel wel eens uit Spaanse hoek kan komen.

1
Boomie1 26 augustus 2022 om 22:18

BORA heeft op papier een prachtige selectie. Maar ze zijn allemaal niet top. Zal eerder van INEOS moeten komen.

1
tramontana 26 augustus 2022 om 22:27

Ik denk dat Remco zichzelf wel isoleert morgen, met name een minuut voor het pelotonnetje favorieten. Grappig hoe WF er de spanning probeert in te houden, door Roglic 4 sterren te geven.

-1
Gibo 27 augustus 2022 om 08:32

Ik denk dat ineos en Bora hun kopmannen graag in de top 10 houden en nog geen grote plannen smeden vandaag. Zoveel mogelijk pionnen dicht in het klassement houden en dan eventueel in het tweede deel van de vuelta alles of niets spelen.
Tenzij ze geïnspireerd zijn door het werk van jumbo in de tour

1
Wheely 27 augustus 2022 om 10:04

Helemaal waar Gibo ze vinden het waarschijnlijk nog te vroeg om all in te gaan en het is vast ook veel beter om te wachten totdat het rood wat tekenen van zwakte begint te vertonen. Het nadeel hiervan is wel dat als de tijdrit eenmaal is geweest ze tegen een dusdanige achterstand aankijken dat het een onbegonnen verhaal gaat lijken.

1
Melkzuur 27 augustus 2022 om 11:04

Voor Mas, Roglic en Evenepoel zou het erg voordelig zijn dat (minstens) 1 van de Ineos-kopmannen door de mand zakt vandaag, dit vooral om te vermijden dat ze kunnen uitpakken met tactische spelletjes de komende ritten. Daarom verwacht ik dat ze agressief gaan rijden vandaag.

1
Geel Zwarte Bril 26 augustus 2022 om 19:04

Benieuwd of Primoz iets terug kan doen

2
thenewGOAT 26 augustus 2022 om 23:43

Vreemd dat je benieuwd bent, uw eerdere posts van enkele dagen geleden lieten er nochtans geen twijfel over bestaan dat deze Vuelta een kat in het bakkie was voor Roglic. Wat zei Bredero ook alweer?

-3
Jos Vermeulen 26 augustus 2022 om 19:23

Mannekes lief, dat gaat hier weer een hapje voor voor Remco natuurlijk.

-9
Jos Vermeulen 26 augustus 2022 om 19:26

Hopelijk is Roglic niet ziek, zo lang in de wind moeten rijden gisteren.

Koud weertje ook.

-5
meqadon 26 augustus 2022 om 20:05

Hahahahaha

-8
Marlin 27 augustus 2022 om 09:55

Een van de betere reacties, Jos Vermeulen.

Inderdaad, een Roglic die eens zelf kopwerk doet (moet doen). Zelden gezien. Goed van de concurrenten dat ze eindelijk eens weigerden zelf het werk op te knappen voor Roglic. Zo konden zij zelf ook eens meesurfen terwijl hun concurrent (favoriet) de schade trachtte te beperken.

-4
JensVdB 26 augustus 2022 om 19:41

Ik hoop dat Mas veel tijd gaat verliezen

-27
Dikke Kater 26 augustus 2022 om 20:04

Nare reactie. Wat heeft Mas je aangedaan?

0
pirazzi 27 augustus 2022 om 07:58

Lluis Mas of Enric Mas?

4
McMulenga 27 augustus 2022 om 08:11

Mas zit niet in zijn scorito team, dat mag duidelijk zijn.

4
josi 26 augustus 2022 om 19:46

Pittig ritje. Het zou mooi zijn als de AK-strijd zich niet beperkt tot de laatste klim maar al eerrder losbarst. Bora en Ineos, die meerdere mannen kunnen uitspelen, hebben er de ploeg voor om eens een bommetje gooien en de wedstrijd hard te maken. Quick-Step lijkt me niet sterk genoeg om dat te kunnen controleren.

2
Albeijing Feeniks 26 augustus 2022 om 19:56

Volgens mij is dit weekend nog te zwaar voor Evenepoel. Na die explosie in rit 6 gaat hij volgens mij zowel zaterdag als zondag tijd laten liggen. Ik denk dat deze achtereenvolgende beklimmingen voor hem te zwaar gaan zijn. Geen schande. Hij is nog onervaren en hij rijdt nog steeds alsof dit een eendagskoers betreft.

2
sus 27 augustus 2022 om 12:16

Vooral blijven dromen

0
Den Izzy 26 augustus 2022 om 20:00

Ik zie evenepoel geen tijd verliezen.
Eerder wat tijd pakken op sommige b-mannen genre sivakov en een paar van de ineos mannen.
Aan de meet kan hij wel wat seconden verliezen nadat roglic de rit wint in dezelfde groep.

Maar, en dat is een grote maar, als hij de benen heeft van donderdag, dan staat niemand meer binnen de minuut.

-12
Boomie1 26 augustus 2022 om 22:19

Evenepoel heeft dat nog nooit op die manier laten zien

0
tramontana 26 augustus 2022 om 22:32

De kans is reëel dat hij dinsdagavond 4 minuten voorsprong heeft uitgebouwd.

-7
horsm 27 augustus 2022 om 00:09

Ja, ik denk ook dat REV iedereen gaat verpletteren in de tijdrit (inclusief Roglic). De vraag is: hoe doet hij het in het hooggebergte? Anyway: schitterende renner. Niemand die zo glorieus kan winnen en zo prachtig kan verliezen als Remco.

-1
Dave Dubbeldammer 27 augustus 2022 om 09:00

Aan de duimpjes te zien zijn er weinig Hollandertjes die geloven in REV. Of hoe moet ik dit anders interpreteren :-) Iemand denkt dat REV verder gaat uitlopen (hetgeen toch niet zo’n gek idee is na de oplawaai die Roglic kreeg en met de tijdrit in het vooruitzicht) en BAM, duimpjes naar beneden. Ik ben fan van de duimpjes. Zeggen zó veel.

-9
Romāns Vainšteins 27 augustus 2022 om 09:15

Duimpjes zeggen geen moer zonder degelijk onderzoek welk type deze indrukt.

0
de dorpspastoor 27 augustus 2022 om 10:02

@Dave,
Dat ze jou zoveel zeggen, zegt dan weer veel over jou.

Mij zeggen ze geen reet, precies om de reden die Romans aanstipt. De ene geeft duimpjes omdat ie het eens is met een post, de ander geeft duimpjes omdat ie de poster een eikel vindt, en weer een ander geeft duimpjes gewoon omdat het kan. Bovendien zijn de duimpjes hier net nieuw, en moet iedereen nog een beetje zoeken wat zijn of haar duimgedrag uiteindelijk is. Wat dan ook weer per topic kan varieren.

Dat jij er iets in ziet met “Hollandertjes die niet geloven in REV” zegt alles over hoe graag jij ergens een NL-BE relletje van maakt. Past helemaal bij jouw stijl van posten…

En om je wat meer achtergrond te geven over de duimpjes: Van mij krijg je een duimpje naar beneden! Gewoon omdat ik een hekel heb aan typetjes die overal een NL-BE relletje van willen maken.

6
Marlin 27 augustus 2022 om 10:10

Enkel al deelnemen aan het kleutergedoe “duimpjes” zegt al heel veel. De voorspelbare duimpjes omlaag als het om Evenepoel (Lefevere, Quickstep…..) gaat bevestigt een en ander. Ook volledig voorspelbaar wie de “duimpjes” omlaag zal plaatsen. Ook Wielerflits is een doorsnede van de maatschappij. Maar blijkbaar dan toch van de lagere helft van de maatschappij. Heerlijk om dit te kunnen analyseren. Wielerflits is nu al een tijdje verplichte leerstof voor het vak gedragsstoringen in de psychologieafdelingen van een paar universiteiten.

-1
Lalsacien 27 augustus 2022 om 10:28

Gaap ………

1
yoeri 27 augustus 2022 om 10:40

Nou ik ben 1 van de mensen die een paar duimpjes naar beneden heeft gegeven. Vind het echt stuitend om te zien hoe iedereen de realiteitszin verloren is waardoor hoogmoed en arrogantie op het forum regeert. Ik kots van zulk soort gedrag, zeker wanneer er geen reden toe is. Ja Remco is een groot talent en groot renner (nu al).

Maar aan de andere kant was de vorige klimrit voor Remco ideaal. Vlakke rit met aankomst bergop. Remco is hartstikke sterk in zichzelf een bepaalde tijd kapot rijden. Dan zat het weer ook nog mee; Remco kan daar veel beter mee omgaan dan veel andere klassementsrenners. En dan hebben de meeste klassementsrenners (op Roglic en Ayuso na) niet eens achter hem aangereden. Die hadden wellicht wel dichter kunnen komen, maar dat weten we niet. Waarbij ook Roglic zijn normale niveau (verre van) behaalde en wellicht ook de hele vuelta niet gaat halen (dat is afwachten). Remco was erg sterk, maar alles zat dan ook mee. Remco heeft dit jaar in de grotere klimritten (met meerdere opeenvolgende cols) nog niet kunnen overtuigen. Maar hier is de algemene tendens dat de beste jongen iedereen even op minuten gaat rijden en niemand ook maar kan tippen aan zijn klimkwaliteiten. Dat dat enorm voorbarig is en nergens op gebaseerd is dat kunnen we toch wel stellen met zijn allen. Geniet van zijn prestaties, maar hou het gewoon reëel en bekijk het dag voor dag. Mocht hij de hele Vuelta zo huishouden als op de Pico Jano, dan kunnen we er conclusies aan verbinden, voor nu: AFWACHTEN.

8
de dorpspastoor 27 augustus 2022 om 11:24

@Youri,

duimpje omhoog van mij. “B-renners als Sivakov en wat Ineos mannen….” of “De Vuelta is nu al beslist”. Dat soort hoogmoed is inderdaad een duim naar beneden waard.

Je zou Evenepoel andere fans toewensen. En deze fans wens ik eigenlijk een off-day van Remco toe, waardoor het hele spul weer even terug op aarde landt. Want dit soort blinde adoratie is niet gezond, ook niet voor Evenepoel zelf.

1
Gibo 27 augustus 2022 om 11:46

Je hebt er die roepen dat Evenepoel er sowieso doorheen zakt en dat de anderen zich inhielden, je hebt er die roepen dat hij de vuelta zeker gaat winnen. Evenepoel polariseert en die twee groepen dagen elkaar uit om nog explicietere meningen te posten. Veel van die roepers kan je best negeren (en krijgen van mij ook al eens een duimpje naar beneden, ik beken)

1
Baroudeur Baroudeur 27 augustus 2022 om 11:53

De rit waar Evenepoel uithaalde bevatte meer hoogtemeters als die vandaag Yoerie. Dat klopt dus niet helemaal wat je verkondigt.

Dorpspastoortje/turtle/begenadigde schilder, stop met uw gezever.

0
yoeri 27 augustus 2022 om 12:31

@baroudeur; dat zou zeker kunnen. Doel ook niet op deze rit als rit met opeenvolging van meerdere grote cols. Zou goed kunnen dat deze etappe ook goed bij Remco past. Nu gaat het weer wel minder slecht zijn lijkt het, wat denk ik in zijn nadeel spreekt (beter weer). Maar zou goed kunnen dat hij vandaag wint, met voorsprong zou ook kunnen. Maar dat hij iedereen even op een hoop gaat rijden (bij voorbaat) dat is gewoon arrogant en nergens op gebasseerd. Daar heb ik het over. Uiteraard mag je goede hoop uitspreken en dergelijke, maar sla niet door. Daar wordt niemand beter van, ook Remco niet. De Vuelta telt 21 etappe’s, Remco staat er goed voor maar er is nog een lange weg (met grotendeels onbekend terrein) te gaan.

0
Promiz Rigloc 26 augustus 2022 om 20:41

Vluchters morgen,

Mijn glazen bol ziet oa Nibali, Chavez, Pinot, Pedro Lopez, Vine, Oomen, Buitrago, Mc Nulty en Padun.

Vine in de bollen en Padun in het rood. ;)

2
zietemgaan 27 augustus 2022 om 08:38

Je vergeet opa Valverde nog!

1
Goturead 26 augustus 2022 om 20:52

Makkie voor Remco !!!

-5
Den Izzy 26 augustus 2022 om 21:30

En schaf de duimpjes af.
Is een paljassensysteem dat overal is afgeschaft

-5
Sjonge Jonge 27 augustus 2022 om 00:32

Overal afgeschaft? Je bent niet echt op de hoogte lees ik…

0
Brabander 27 augustus 2022 om 11:58

Haha. Die begreep ik ook niet helemaal. Totale nonsens uiteraard. Dat het hier op Wielerflits een ‘paljassensysteem’ is kan ik dan weer prima in meegaan

1
Alfred Issendorf 26 augustus 2022 om 21:50

Gelukkig eindelijk weer eens een etappe die integraal wordt uitgezonden! Wat we allemaal al niet gemist hebben met die micro-uitzendingen deze week. De Vuelta kijken brengt je back to the 70s.

4
Jean Dumas 26 augustus 2022 om 22:21

Dat wordt smikkelen en smullen, en calorietjes verbranden.

1
Wheely 26 augustus 2022 om 22:42

Die combinatie lukt alleen met ketonen. ;-)

2
Romāns Vainšteins 27 augustus 2022 om 08:23

Verwacht een nerveuze, snelle rit met kleine verschillen aan de meet waar Mas profiteert van elkaar kopopleggende rogly & revket en zo weer eens, welverdiend, wint.

0
ssj 27 augustus 2022 om 09:50

Zou mooi zijn. Toch een beetje de Spaanse Pinot die Mas

0
Marlin 27 augustus 2022 om 10:14

Eerder de Morenillo, een degelijke Spaanse Pinot noir.

0
de dorpspastoor 27 augustus 2022 om 10:16

Kan heel vervelend uitpakken voor sommige sprinters. Start bergop kan zorgen dat het een lange eenzame dag wordt…

2
YogiBear 27 augustus 2022 om 11:04

Kon wel eens een reden zijn dat Bora niet iets vanaf de start gaat proberen. Zou nl kunnen betekenen dat ze Bennett oproken.

1
makkelijk 27 augustus 2022 om 11:02

Dit wordt hem, die profoverwinning die zo lang op zich liet wachten, ik voel het aan de chakras van mijn kat.

Wilco C. Kelderman

1
Steven_E 27 augustus 2022 om 11:26

Heet ie echt Wilco C. Kelderman? Hoeft niet te verbazen dat WC Kelder-man nooit een koers wint met de 2 minst gezegende ruimtes van een huis in je naam verstopt.

1
Brabander 27 augustus 2022 om 12:01

En het is Keldermann sinds hij bij Bora rijdt hè ;)
Vond dat altijd wel mooi, al die Männer daar. Ackermann, Schwarzmann, Buchmann, Keldermann :)
Eerstgenoemde is al weg en volgend jaar nog maar 2 waarschijnlijk

2
Ryoo 27 augustus 2022 om 11:56

Ik zet mijn geld op Buitrago

0
meqadon 27 augustus 2022 om 11:59

De slotklim vandaag ligt remco minder dan die van 2 dagen geleden. Hij mag me altijd verrassen, maar ik denk dat het niet zo makkelijk gaat lopen deze keer. Hopelijk houd hij stand en kan hij de schade beperken op de andere toppers

2
jp.vanoosterhout 27 augustus 2022 om 12:23

zijn er hier ook mensen die met het wielerspel van bn de stem en het algemeen dagblad meedoen ??? ik kom niet meer op de site van die dagbladen { wie weet hier meer over ] ???

0

Headlines

Populair

Materiaalzone